בדו"ח נרשם כך: "יותר מ- 60 מכוני רשוי מוסמכים מטעם משרד התחבורה מקיימים בדיקת תקינות שנתית לרכבים. הפיקוח על שירות זה נקבע במסגרת חוק יציבות המחירים, אך הוא לא נכלל ברשימת המוצרים והשירותים שפורטו בהודעה שצורפה לחוק הפיקוח עם חקיקתו בשנת 1996. הלכה למעשה יחידת הפיקוח על המחירים במשרד התחבורה מפקחת על מחירו זה שנים, חרף אי הכללתו בהודעה כאמור. מאז חקיקת החוק לא פעלו יחידת הפיקוח או ועדת המחירים (תחבורה) להסדרת הנושא...בתשובתו לטיוטת דו"ח הבקורת ציין משרד התחבורה כי יפעל להסדרה רשמית של הפיקוח על מחיר ביצוע בדיקת תקינות שנתית לרכבים במכוני רשוי". משרד מבקר המדינה קבע, אם כן, על בסיס תשובת המשיב, כי המשיב מפקח על מחירי הבדיקות מבלי שיש לו סמכות לעשות כן, זאת עוד משנת 1996, וכי המשיב התחייב לפעול להסדרת הנושא.
היועצת המשפטית של איגוד מכוני הרשוי, עו"ד נוגה רובינשטיין, ציינה כי "יש כאן בלבול, נכון להיום מכוני הרשוי אינם מצויים תחת פקוח מחירים והם מתנדבים להיות כפופים להנחיות משרד התחבורה ביחס לתימחור מבחני הרשוי. המצב המשפטי הוא שמכוני הרשוי פועלים בוולונטריות מלאה, ולכן רואה נושא זה בחומרה. בפן המשפטי אין צו, חוק והוראה המסדירים את הנושא, ועל כן, על משרד התחבורה להסדיר זאת או לחילופין לשחרר את המכונים לקבוע את מחירי מבחני הרשוי בצורה חופשית...אבהיר שבתקנה 273 לתקנות התעבורה אין סמכות לקבוע מחירים אלא רק בחוק. ורואה זאת כפגיעה בקניין ובעיסוק". ס' היועמ"ש של המשיב, עו"ד דוד טמיר השיב וציין: "זה לא נכון לומר שהמצב הנוכחי הוא וולונטרי...מכוני הרשוי פועלים עפ"י כתב הרשאה שניתן להם עפ"י תקנה 273 לתקנות התעבורה. לפיכך בכל הנוגע לנושא התימחור הנו חלק מהנחיות, ובכלל זה תעריפים. לא ייתכן שמכון רשוי יקבע לעצמו תעריף עבור מבחן הרשוי. מכון רשוי שיעשה דין לעצמו ויעלה את תעריפי בחינות הרשוי בנגוד להנחיות רשות הרשוי – צפוי להליך שימוע בפני רשות הרשוי ולנקיטת סנקציות בהתאם". הגב' ברוני חירמן, מנהלת תחום כלכלה במשיב ציינה כי "בשנת 1996, במעבר מחוק הפיקוח על המחירים הקדום לחוק הנוכחי, הושמטה היתייחסות למכוני הרשוי. הנושא עלה במסגרת דו"ח מבקר המדינה משנת 2015. כבר באותה שנה כונסה ועדת המחירים ע"י המשרד לצורך הוספת מחירי בדיקות הרשוי לחוק הקיים...קיבלנו את העבודה שהגיש לאחרונה בועז סופר מטעם איגוד מכוני הרשוי, ונחל בהתאם בעבודה הכלכלית בנושא".
בתאריך 5.6.2019 פנה שוב יו"ר איגוד מכוני הרשוי למשיב ובקש לעדכן את תעריפי הבדיקות.
בתאריך 4.7.2019 השיב המהנדס פלור לפנייה זו. בתשובתו חזר על עמדת המשיב כי מחירי הבדיקות אינם מפוקחים לפי צו הפיקוח: "כידוע לכם, מאז פירסום דו"ח מבקר המדינה לשנת 2015, המוזכר במכתבך, משרד התחבורה פעל לצורך תיקון התקלה הטכנית של השמטת תעריפי מבחני הרשוי השנתיים לרכב...מפיקוח, והוספתם לשירותים המפוקחים מכוחו של חוק הפיקוח...וטיוטת צו מתקן בעיניין זה, חתומה על ידי שר התחבורה, הונחה על שולחנו של שר האוצר כבר בראשית שנת 2018, אולם לא נחתמה עד היום...במהלך חודש יוני 2019 פנה המשרד בשנית לועדת המחירים במשרד האוצר, לצורך אישרור המלצתה מיום 21.2.2016 והוספת מבחני הרשוי לרשימת השירותים המפוקחים לפי החוק. בהחלטת ועדת המחירים מיום 20.5.2019 החליטה הועדה, בטרם קבלת החלטה סופית בבקשת המשרד, לצאת לשימוע צבורי..." מר פלור הוסיף כי "יחד עם האמור לעיל, והניסיונות המתמשכים להסדרה סטאטוטורית של הפיקוח על מבחני מכוני הרשוי, הובהרה בפניכם לא אחת עמדת המשרד לפיה כל עוד לא הושלמה ההסדרה הסטאטוטורית של תעריפי מבחני הרשוי במסגרת החוק, ביחסים שבין רשות הרשוי במשרד לבין מכוני הרשוי, הרי שתעריפי הרשוי מהוים חלק מינהלי רשות הרשוי לבצוע מבחני הרשוי, ועל כן מחייבים את מכוני הרשוי, וכל חריגה מהם, תיענה בחומרה על ידי רשות הרשוי. זאת, במטרה למנוע מצב של אובדן שליטה בשוק, לפיו "איש הישר בעיני יעשה" אשר עלול לגרום למצב שאינו מתקבל על הדעת, שבעלי רכבים שונים ברחבי ישראל, יקבלו שירות שילטוני זהה במהותו, במחירים שונים כתלות במיקום ביצוע מבחני הרשוי".
בין התנאים נכלל גם סעיף 6(א) הקובע כי "המוסך מתחייב לא לידרוש ממביאי כלי הרכב לבדיקות כל תשלום בכסף או בשווה כסף או כל תמורה אחרת שהיא בעד ביצוע הבדיקות, לבד ממחיר שיקבע על פי כל דין בעד שירות הבדיקה". סעיף 9 לתנאי ההרשאה קובע כי המשיב יהיה רשאי להתלות או לבטל את כתב ההרשאה במספר מקרים, לרבות אם המוסך הפר או לא קיים תנאי מתנאי ההרשאה או הוראה שניתנה לו על ידי המשיב.
...
בהחלטות המשיב נקבע כי התנאי יופעל בכל מקרה בו מכון הרישוי "יבצע הפרה של הוראות הדין ו/או כתב ההרשאה ו/או נהלי הרשות". מקובלת עלי טענת העותרות כי מדובר בהגדרה רחבה מאד וגורפת שאינה מידתית.
יוער כי אמירת המשיב במסגרת החלטותיו לפיה אם יהיו הליכים משפטיים אזרחיים נגד מכוני הרישוי להשבת הכספים הם "עלולים בסופו של דבר גם להתגלגל לפתחו של המשרד" ולכן החליט להטיל על מכוני הרישוי חובת השבה כדי, למעשה, לעקוף הליך משפטי לגיטימי בו הוא עשוי להיות מעורב - אינה אמירה ראויה מצידה של רשות שלטונית.
כיון שמסקנתי היא כי למשיב אין סמכות להורות על השבת כספים, הרי שגם ההחלטה כי התנאי יופעל ככל שלא יעמדו מכוני הרישוי בהחלטה בדבר השבת הכספים – חסרת סמכות ויש להורות על ביטולה.