סגן הנשיאה אילן איטח
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (השופטת יפית מזרחי לוי ונציגי הציבור מר אמיר אופיר ומר **** הרפז; ב"ל 57777-02-19), שבו התקבלה תביעת המשיב לגימלת השלמת הכנסה לפי חוק הבטחת הכנסה, התשמ"א – 1980 (להלן – החוק).
בענין בר זכאי עמד בית הדין על תכליות אלה וכך נפסק:
"... חוק הבטחת הכנסה ותקנות הבטחת הכנסה תוקנו בעקבות הפסיקה בבג"צ חסן. תכליתו של התיקון הייתה לגבש קריטריונים חדשים שלפיהם תבחן היתחשבות בבעלות ברכב בהקשר של זכאות לגימלת הבטחת הכנסה. זאת, נוכח ההכרה שהמצב הקודם – שלילה גורפת של גמלת הבטחת הכנסה מבעלי רכב – פוגעת בזכות לקיום בכבוד פגיעה שאינה מידתית. כעולה מהתיקון לחוק ומדברי ההסבר, האמצעי שנבחר היה היתחשבות בשוויו של הרכב, כך שהגמלה תשלל רק מבעל רכב ששוויו מעל הסכום שנקבע בתקנות. בכל הנוגע לקביעת שווי הרכב, קבע מחוקק המשנה כי לא תערך שמאות פרטנית לכל רכב, המתחשבת במשתנים המקובלים לקביעת ערכו של רכב (מספר הקילומטרים, תאונות, וכו'), אלא שווי הרכב ייקבע על פי משתנים ברורים ומוגדרים, המופיעים ברישיון הרכב בלבד."
קרי, התכלית העומדת ביסוד מנגנון קביעת שווי הרכב היא כי השווי יהיה הקרוב ביותר לשווי השוק, ומאידך כי מנגנון קביעת השווי יהיה מנגנון פשוט ואחיד ולא יצריך עריכת שמאות פרטנית לכל רכב.
5) בהמשך הדברים, היתייחס בית הדין לעובדה, שלמרות שעובדת היותו מחכירה לא רשומה ברישיון הרכב, הרי ש"עריכת בדיקה לאימות נתון זה, שניתנת להעשות בקלות יחסית על ידי בחינת מסמכים בכתב, כגון החוזה לרכישת הרכב, עת הנטל להוכחת נתון זה מוטל על התובע גמלת הבטחת הכנסה, אינה דומה לעריכת שמאות פרטנית לרכב, שכן לאחר אימות הנתון, קביעת שווי הרכב תיעשה בדרך שהותוותה בתקנות לקביעת שווי הרכב, דהיינו על בסיס מחירון הרכב, ללא צורך בעריכת שמאות פרטנית" (ההדגשה שלי – מ.ש.).
...
עם זאת, שעה שהמשיב לא חלק על שווי הרכב שקבע בית הדין האזורי, הרי שלצורך הפעלת תקנה 10(ג) לתקנות, די בחישוב אריתמטי פשוט המביא למסקנה שהמשיב אינו זכאי לגמלת השלמת הכנסה שכן סכום הקיזוז בסכום של כ-900 ₪ עולה משמעותית על השלמת ההכנסה בסכום של כ-250 ₪ לה זכאי המשיב.
משמדובר בזכויות שמקורן בחוק ובתקנות, אין מנוס מקבלת הערעור בהקשר זה.
סוף דבר – לו תישמע דעתי, יש לדחות את ערעור המוסד בהקשר להכללת הנסועה בחישוב שווי הרכב, ולקבל את ערעורו באשר לטענת הקיזוז, המאיינת למעשה את זכותו של המשיב לקבלת השלמת הכנסה.
סוף דבר
על דעת רוב חברי המותב, ערעור המוסד מתקבל באופן חלקי כמפורט בסעיף 32 לחוות דעתו של סגן הנשיאה.