מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

כתב ערבות אוטונומית: דוגמה לניסוח תקין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

הנתבעת 2 היא גוף סטאטוטורי אשר הוקם על פי דין והוא האמון על מתן היתרים ורישיונות לבצוע עבודות בנייה דוגמאת הפרויקט.
תקונו בכך שבעל ההיתר יפקיד בועדה המקומית ערבות בנקאית אוטונומית (להלן-"הערבות") להבטחת קיום תנאי ההיתר, על ידי בעל ההיתר; סכום הערבות יהיה צמוד למדד כמשמעו בתקנה 10א(ג).
תוקף הערבות הוארך מפעם לפעם, בלי לשנות את נוסח כתב הערבות המקורי.
כאן אעיר, כפי שהערתי קודם, שהנתבעת 2 לא עשתה בדל מאמץ לבדוק מהי הסיבה לנפילת חפוי קירות החוץ, למרות אישור המעבדה שחיפוי קירות החוץ עומד בתקן הישראלי, המעמיד את ביצוע החיפוי בחזקת תקינות.
...
על כן סבור אני שדרישת הנתבעת 2 למימוש הערבות הייתה שלא כדין, והיא נכללת במסגרת חריג המרמה, המהווה סיבה טובה למתן צו מניעה למימוש הערבות.
על כן גם מסיבה זו יש לקבל את תביעת התובע.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, אני קובע כי הערבות הבנקאית הנ"ל פקעה עם מתן טופס 4 ביום 20.9.18, על הנתבעת 2 להחזיר לתובע את הערבות הבנקאית, והבנק, הנתבע 3, משוחרר מערבותו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

לטענתם, בסיום מועד השכירות נותרו ליקויים רבים שנגרמו על ידי התובעים ועליהם החובה לשאת בתיקונם או בעלות תקונם דוגמאת: נזק לשקעי החשמל, תריסים שבורים וחסרים, רשתות קרועות, מנוע לא תקין באחד התריסים, חלון עץ שניזוק כתוצאה משימוש לא זהיר, מזגן לא תקין, כלים סניטריים שבורים ופגומים כתוצאה משימוש בחומרי נקוי לא מתאימים, ריצוף שבור בגינה, נזקים בקירות, ארונות מטבח מוכתמים, ושקום הגינה על רקע הזנחתה.
מניסוח הסכם השכירות וכתב הערבות עולה כי התובעים לא מצאו לקבוע תנאים ספציפיים טרם מימוש הערבות הבנקאית למעט סוגיית ההודעה מראש, שכאמור, ניתנה.
משכך לא ברור מדוע דוקא נושא קבלת מכתב התראה אודות הפעלת ערבות בנקאית אוטונומית על סך של 20,000 ₪ אינו גורר פעולות בזמן אמת מעבר לפעולות שפורטו על ידו בכתב התביעה ובתצהיר.
...
סוף דבר מהמקובץ עולה כי דין התביעה העיקרית להתקבל באופן חלקי כך שהנתבעים (ה"ה מלול), ביחד ולחוד, ישיבו /ישלמו לתובעים (ה"ה גורנוסטייב ואח'), ביחד ולחוד, סך של 12,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום פירעון הערבות הבנקאית ועד התשלום המלא בפועל.
התביעה שכנגד על כל מרכיביה - נדחית.
לעניין ההוצאות - לאחר ששקלתי את האופן בו נוהל ההליך על ידי שני הצדדים מהלך כל אורכו, ניהול שחרג בהרבה מהנדרש לתיק זה וגרם לבזבוז זמן שיפוטי רב, ובצירוף לכך היבט תום הלב בהקשר להתנהלות כל המעורבים - הרי שחרף התוצאה אליה הגעתי אני מורה כי כל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

מעניין שובל למדים אנו כי: "כתב הערבות האוטונומית מעיד על מידת נתוקו מעסקת היסוד. לעתים עצמאות הערבות לא תהיה מוחלטת, אלא ממושה יותנה בקיום תנאים מסוימים, חוזיים או אחרים [...]. לעתים כתב הערבות האוטונומי עשוי לשקף התחייבות המנותקת מעסקת היסוד, המבודדת אותה לחלוטין ממערכת היחסים שבין הצדדים לעיסקה. וכך, בין "ערבות רגילה" לבין "התחיבות לשיפוי" עשויים להתגבש הסדרי כלאיים כאלה ואחרים – הכול על-פי התוכן והאופי שבחרו הצדדים לשוות לערבות שניתנה ביניהם".
אכן, נוסח הערבות שנקבע בתקנות – בהסכמתו של המפקח על הבנקים (בהתאם לאמור בסעיף 2(1) לחוק המכר) – מאמץ כימעט במלואו את נוסח הערבות המחייב שנקבע, בטרם הותקנו התקנות, בהוראה 456 להוראות ניהול בנקאי תקין של המפקח על הבנקים (אשר נכנסה לתוקפה ביום 1.6.2008).
לדוגמה, בנוסח כתב הערבות מושא ענייננו, נקבע כי הבנק ערב לכספים ששילם הקונה למוכר (עד הסכום הנקבע בכתב הערבות) "במקרה שלא יוכל המוכר להעביר לקונה בעלות או זכות אחרת בדירה כמוסכם בחוזה" המכר (ההדגשה הוספה).
...
לסיכום: להשקפתי נוסח כתב ערבות חוק המכר שבנדון מלמד שבנק דיסקונט רשאי כעקרון לדרוש, כתנאי למימוש הערבות, את החלק היחסי של הזכויות החוזיות של הקונה, לא כולל בטוחות חוק מכר.
על כן, וביישמנו גם את החזקה שלפיה כוונת החוזה אינה באה לסתור את החוק, המסקנה היא כי הוראתו של הכתב השלם במקרה זה אינה כוללת העברה לבנק של כל זכויות הקונה בקשר לדירה.
המשנה לנשיא נוכח כל האמור, הוחלט לדחות את הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הערבויות באו להבטיח את המשיבה בדיוק מפני מצב דברים זה. בידי המשיבה ערבות בנקאית אוטונומית בלתי מותנית והיא זכאית לממש את הערבות במצב של אי "פינוי הנכס במועד" או אי "החזרתו למצב תקין" ונועדה לכסוי "דמי נזק המגיעים לה" ו/או "ההוצאות הכרוכות בהשבת מצב המושכר לקדמותו עם פינויו". הניסיון לעצור חילוט ערבות בנקאית אוטונומית מופרך וחותר באופן תהומי תחת מהותה של הערבות ומטרותיה.
ניתן ללמוד על כך גם מנוסח הערבויות, "לפי דרישתכם הראשונה בכתב... אנו נשלם... מבלי להטיל עליכם חובה לנמק או להוכיח את דרישתכם ומבלי שתהיו חייבים לידרוש את התשלום תחילה מאת הנערב" (סעיף 2, נספח 4 לבקשה).
המבקשות מסתמכות על פסקי הדין בהם נקבע, שטענה, כי דרישה לחילוט ערבות אוטונומית נעשתה מתוך מניע זר או נסיבות מיוחדות שעניינן היתנהגות חמורה או שרירותית או היתנהגות המונעת משיקולים זרים, הפעלת לחץ או נקמנות יכולה לקיים את החריג של "נסיבות מיוחדות", כך שיוביל למתן צו מניעה זמני נגד מימוש הערבות (לדוגמא, רע"א 5273/07 אמקור בע"מ נ' א. ארנסון בע"מ).
...
מאזן הנוחות בהחלטה בדבר מתן סעד זמני על בית המשפט להביא בחשבון את "מאזן הנוחות" בין הצדדים, כקבוע בתקנה 362(ב)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984: "הנזק שייגרם למבקש אם לא יינתן הסעד הזמני (ולבסוף יימצא, כי דין התובענה להתקבל – ר.כ.) לעומת הנזק שייגרם למשיב אם יינתן הסעד הזמני (ולבסוף יימצא, כי דין התובענה להידחות– ר.כ.), וכן נזק שעלול להיגרם למחזיק או לאדם אחר". בעניין זה, מאזן הנוחות נוטה בבירור לצד המשיבה.
סוף דבר הבקשה נדחית.
המבקשות ישלמו למשיבה, יחד ולחוד, שכ"ט עו"ד בסך של 29,250 ₪, תוך 30 ימים מהיום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(נספח י' לעתירה) מאחר וב"כ העותר טען שהוא יכול להמשיך בהליכי המיכרז (נספח י"א לעתירה),-הוגשה עתירה זו. הפלוגתאות בין הצדדים מכתבי הטענות, המסמכים והטיעונים, עלו הפלוגתות הבאות בין הצדדים: -האם כתב הערבות שהומצא ע"י המשיבים 2 ו – 3 הינו תקין.
. וסעיף 7 שם קובע כי: "המציע יגיש את הצעתו אך ורק בנספח ב' בלבד מבלי לבצע בנוסחו המודפס כל תיקונים, שינויים, השמטות ותוספת כלשהן לאחר שהמציע ימלא בה את כל הפרטים הנדרשים ממנו בלבד". נוסח כתב הערבות עפ"י דוגמת הערבות שצורפה למכרז (נספח ד' לעתירה) צריך להיות נוסח הערבות באלו המילים: "הננו ערבים בזה כלפיהם לסילוק כל סכום עד לסך של 350,000 ₪..
גדרי השכל הישר הכא, לטעמי, לא מוצאים פתח כזה, שחודה של מחט יכול לעבור בה. לטעמי רצוי היה, שבדיקת המסמכים המוגשים למכרז תהיה ברוח הבדיקה בכלל של ערבות בנקאית אוטונומית, קרי: במתכונת של עקרון התאמה מוחלט (לא מהותי) בין דרישות המיכרז לבין המסמכים המוגשים.
...
מסקנת ביניים – מכל האמור לעיל נראה כי המדובר בטעויות וחוסר דיוקים שאינם מהותיים, טכניים, ואינם מהוים עילה לפסול את כתב הערבות.
אבל, גישה מעין זו מצריכה לימוד, תקופת הפנמה ואולי גם חקיקה מתאימה, ולא ניתן "להנחיתה" בשלב זה לאור התפתחות דיני המכרזים עד כה. מכל האמור לעיל אני דוחה את העתירה כבר בשלב זה. לאור מסקנתי זו אין מקום לידון בטענה של מעשה עשוי.
העותר ישלם לכל אחד מהמשיבים שכ"ט עו"ד בגובה של 8,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו