כנגד המבקש ואחיו, נאשם 2, הוגש כתב אישום, המייחס להם עבירה של ביצוע עבודה אסורה במקרקעין לפי סעיף 243(ב) לחוק התיכנון והבניה התשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק התו"ב").
הדוקטרינה הוכרה כמהלך קצוני, שבית משפט יזקק לו רק במקרים נדרים ביותר, כאשר קיימת פגיעה ממשית בתחושת הצדק.
בעפ"א (ב"ש) 18505-05-16 הועדה המקומית לתיכנון ולבניה אשקלון נ' רונן טבקול (פורסם בנבו, 1.3.2017), סעיף 28 לפסק הדין, בית המשפט הורה לנהוג במשנה זהירות בעת בחינת טענות להגנה מן הצדק בעבירות תיכנון ובניה, כך שיעשה שימוש בהגנה רק במקרים חריגים ממש, בלית ברירה, וכאשר תחושת הצדק אינה מאפשרת בשום פנים ואופן קיום הליך פלילי כנגד הנאשם:
" החלת דוקטרינת ההגנה מן הצדק בעבירות על חוק התיכנון והבניה מחייבת משנה זהירות, לטעמי. המדובר הוא בעבירות אשר מבוצעות, לא אחת, על ידי אזרחים "מן השורה", נורמאטיביים כביכול, מתוך נקודת מוצא כי אין בהן פגיעה באדם אחר או ברכושו.
מהאמור עולה כי בשלב זה הנאשם לא עמד בנטל להוכיח כי ההחלטה להגיש כתב אישום נגדו כבעל המקרקעין ולא להגיש כתב אישום נגד העוסקים במלאכת הבניה האסורה – האדריכל ו'מבצע העבודה', היא החלטה מפלה ועונה להגדרה של אכיפה בררנית.
...
בע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ' פ"ד נט(6), 776, שב בית המשפט על ההלכה לפיה טענת ההגנה מן הצדק תתקבל במקרים נדירים בלבד, אולם, ריכך מעט את הלכת יפת וקבע כי ניתן יהיה להעלות טענה זו גם במקרה בו יהיה בקיום ההליך הפלילי כדי לפגוע פגיעה מהותית בתחושת הצדק וההגינות, אף אם התנהגות הרשות לא עולה כדי התנהגות "שערורייתית":
"... ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק, מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר. בדרך כלל יידרש הנאשם להראות שהתקיים קשר סיבתי בין התנהגותן הנפסדת של הרשויות לבית הפגיעה בזכויותיו, עם זאת, אין לשלול אפשרות שהפגיעה בתחושת הצדק וההגינות תיוחס לא להתנהגות שערורייתית של הרשויות אלא למשל לרשלנותן, או אף לנסיבות שאינן תלויות ברשויות כל עיקר, אך המחייבות ומבססות בבירור את המסקנה כי במקרה הנתון לא יהיה ניתן להבטיח לנאשם קיום משפט הוגן או שקיומו של ההליך הפלילי יפגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. אך נראה כי מצב דברים כזה אינו צפוי להתרחש אלא במקרים חריגים ביותר" (עמ' 207 לפסק הדין).
בשלב זה, מהטעמים המפורטים לעיל, עתירת המבקש למחיקת כתב האישום נגדו בשל העדר אחריות– נדחית.
אשר על כן, טענותיו המקדמיות של נאשם 1 – נדחות.