מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

כתב אישום על שימוש במספר יחידות נפרדות למגורים שלא כדין

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

כתב האישום נקט בזו הלשון בנוגע לאישום הראשון: " 4. במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, לפני למעלה מחמש שנים, פיצלו הנאשמים את הנכס לשלוש יחידות מגורים נפרדות ללא היתר בנייה, כדלקמן...
הנחיית המחלקה לאכיפת דיני המקרקעין מיום 23.06.14 שכותרתה: "ריענון הנחייה בנושא מדיניות התביעה בעיניין הגשת כתבי אישום בעבירה של שימוש תואם תוכנית המתבצע בבנייה שלא כדין שהתיישנה", קובעת בזאת: "ב. שימוש חורג בדרך של הגדלת מספר יחידות:
...
הנה כי כן, במקרה בו מדובר בשימוש בדרך של הגדלת מספר יחידות הדיור, אין צורך בקבלת אישור המחלקה להגשת כתב האישום ולכן דין טענת ההגנה להידחות.
משהמפקח ביקר בנכס בשנת 2016, לא היה צורך בקבלת צו כניסה למקרקעין ולכן דין טענת ההגנה להידחות.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, הבקשה לביטול כתב האישום נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לאור האמור, עתרה התובעת להורות לנתבעים להרוס ולפנות את כל הבינוי בחלקה 135, שניבנה ללא הסכמת התובעת וללא היתר כדין, באופן שלאחר ההריסה תמצא בחלקה 135 יחידת דיור אחת בלבד, בהתאם לזכויות שנקבעו בחוזה החכירה.
נטען כי הבניה שהתובעת מבקשת להרוס נעשתה, כולה או ברובה, בשנות ה-70, עוד לפני חתימת חוזה החכירה וכי בית המגורים לא פוצל לשלוש יחידות דיור נפרדות, אלא מדובר באגפי מגורים נפרדים, שהם בבחינת שינוי פנימי מותר.
שלומי אישר בחקירתו כי למרתף יש שירותים ומקלחת נפרדים וכן מטבח וכניסה נפרדת וכי ביחידה שנבנתה התגוררו חמש נפשות: "ש. מה שכתוב בחוזה עליו חתומה אימך הוא לא נכון, מפנה... לחוזה חכירה, שבו כתוב שמטרת החכירה יחידת מגורים אחת ושימוש חקלאי במיגרש, זה לא נכון?
התובעת הפניתה לפסיקה שקבעה כי מדובר במבחן מהותי: "אכן, המבחן אינו במספר דלתות הכניסה, חדרי המקלחת או חדרי השירותים המותקנים בדירה, כי אם בשאלה אם באורח מהותי אפשרה הוספתם, או כל פעולה אחרת, את פיצולה של הדירה ליחידות אחדות, עד כי היא חדלה לשמש יחידה בודדת וכמוה, באורח מעשי, כמספר יחידות השוכנות זו בצד זו. לפעולה היוצרת מציאות מן הסוג האמור השלכות לא רק על בעלי הנכס ועל המחזיקים בו, אלא על בנין המגורים, על התשתיות המקומיות ועל סביבת המגורים בכללה, וזו הסיבה שאין להתירה בלא שנשקלו קודם לכן שיקולים תיכנוניים" (רע"פ 7014/08 שטרן נ' מדינת ישראל (19.8.2008); רע"פ 11191/07 ברדה נ' מדינת ישראל – הועדה המקומית לתיכנון ובניה חולון (25.5.2008)).
סעיף 22(ב) לחוזה החכירה, הדן בתנאים הכלליים, קובע באופן מפורש כי "שום ויתור... המנעות מפעולה, שהוי או מתן ארכה מצד כלשהוא... לא ייחשבו כויתור על זכויותיו של אותו צד ולא ישמשו מניעה לתביעה, אלא אם כן ויתר אותו צד על זכויותיו במפורש ובכתב". התובעת לא ויתרה באופן מפורש על זכות מזכויותיה בחוזה החכירה וספק אם רשאית הייתה לעשות כן, שעה שמדובר במקרקעי המדינה.
כידוע, הטענה לאכיפה בררנית מהוה טענה מקדמית שרשאי נאשם להעלות בהליך הפלילי, נגד ההחלטה להגיש נגדו כתב אישום, במסגרת טענות הגנה מן הצדק (סעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982).
...
על רקע האמור הוגשה התביעה שלפני.
הריסת אותה בניה ותיקה, כך נטען, תוביל להרס משפחה שלמה ותותירה ללא קורת גג. הנתבעים מוסיפים וטוענים כי התנהלות התובעת לאורך השנים מלמדת על כך שהתובעת הכירה בזכויותיהם בחלקה 135, על כל הבנוי והנטוע עליה זה שנים רבות, תוך ויתור מוחלט על כל טענותיה ביחס לכך; כי מעצם העובדה שמאז השלמת הבניה ועד למועד הגשת התביעה, לא העלתה התובעת שום טענה ביחס לבניה זו ולא עשתה דבר למימוש זכויותיה הנטענות, מקימה לנתבעים טענת התיישנות או למצער, טענת שיהוי; הנתבעים טוענים כי הרחבת בתי המגורים נעשתה על ידי רבים מתושבי טירת שלום, כי התובעת ערה למציאות הקיימת בטירת שלום מזה שנים רבות וכי הגשת התביעה נגדם היא בגדר אכיפה בררנית; כי אין יריבות בין הצדדים, מן הטעם שהבניה בחלקה בוצעה והושלמה עוד לפני שהנתבעים קיבלו את הזכויות בחלקה בירושה (בשנת 2002); כי בהתאם לחוזים קודמים שהיו ביחס למקרקעין, לא הייתה הגבלה על הבניה בחלקה ההיסטורית; וכי התובעת זנחה את זכויותיה לדרוש הריסה ופינוי בניה והעלאת טענות אלה נגועה בחוסר תום לב ודינה להידחות מטעם זה בלבד.
הריסת התוספות לבית המגורים תוביל להרס משפחה שלמה ותותירה ללא קורת גג. לנוכח המסקנה אליה הגעתי, יש ליתן את צו הריסה כמבוקש.
סוף דבר התביעה מתקבלת, בהתאם לאמור בסעיפים 59-58 שלעיל.
בשים לב לכל אלה, הגעתי למסקנה כי נכון הוא שכל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

הנאשם גם לא חלק על העובדה כי חילק את הדירה ל- 2 יחידות דיור, אם כי טען שעשה כן מחוסר ידיעה של החוק, וכי ביצע את החלוקה באמצעות גבס, ללא שבירה או הריסת קירות, ומשכך אין צורך בהיתר, והוסיף כי הפקחים של הערייה ניכנסו למקרקעין בבריונות וללא צו, כאשר באותו מועד השכיר את הדירה לזוג אנשים מבוגר, אשר הציגו להם במעמד זה חוזה שכירות, על כן טען נגד קבילות הראיות שהושגו שלא כדין.
הראיות שהוצגו מובילות למסקנה כי נערכה פנייה לנאשם טרם הגשת כתב האישום על מנת לאפשר לו למסור את גירסתו וזאת במספר הזדמנויות.
ברע''פ 7014/08 רונן שטרן נ' מדינת ישראל (19.08.08), קבע בית המשפט העליון כי המבחן אם אכן פוצלה דירה למספר יחידות מגורים נפרדות, הנו מבחן מהותי, וכלשונו: "אכן, המבחן אינו מספר דלתות הכניסה, חדרי המקלחת או חדרי השירותים המותקנים בדירה, כי אם השאלה אם באורח מהותי איפשרה הוספתם, או כל פעולה אחרת, את פיצולה של הדירה ליחידות אחדות, עד כי היא חדלה לשמש יחידה בודדת, וכמוה, באורח מעשי, כמספר יחידות השוכנות זו בצד זו" (ראו עוד: רע''פ 11191/07 ברדה נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה חולון [פורסם בנבו] (25.05.08); עפ"א (תל אביב-יפו) 80071-99 ישראל פלס עו"ד נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (27.02.2001) שם נקבע כי יש לבחון את הדירה במבחן פונקציונלי - ייעודי).
לסיכום, משאין מחלוקת שייעוד המקרקעין, הוא למגורים (ראו עדותו של העד מר גיא עמית לנצמן ואסופת המסמכים שהוגשו על ידו, דף מידע תיכנוני (ת/9), תקנון תוכנית ג/ 3057 (ת/10), והתשריט המצורף לתכנית המתאר (ת/11)), ומשהוכח כי הדירה הושכרה לאחרים למספר שעות, אשר שילמו סכום עבור אירוח, כאשר התשלום בו נקב הנאשם, מתיישב עם אירוח של מספר שעות, להבדיל משכירות ארוכת טווח, זאת לצד המצלמות והתיבות שנמצאו בכניסה ליחידות, כאשר הנאשם לא סיפק להן כל הסבר, מצאתי די ראיות לקבוע כי הדירה שימשה כחדר אירוח, כפי שנטען בכתב האישום.
...
מכאן, מכלול הראיות שציינתי לעיל, מובילים למסקנה כי הדירה הופעלה כחדר אירוח, לכל הפחות, במשך 3 חודשים, בין החודשים נובמבר 2020- מרץ 2021, כאשר הנאשם, מנגד, לא הניח כל תשתית המקימה ספק סביר, להפעלת הדירה כחדר אירוח בתקופה זו. שנית, אשר לטענת הנאשם בדבר תחולה רטרואקטיבית של פסיקה.
למעלה מן הנדרש, אוסיף כי גם אילו הייתי מגיעה למסקנה כי חל שינוי בפסיקה, ולא כך בענייננו, הרי שברע"א 8925-04 סולל בונה בניין ותשתיות בע"מ נ' עזבון המנוח אחמד עבד אלחמיד ז"ל [פורסם בנבו] (27.02.2006), נקבע על ידי בית המשפט העליון כי "נקודת המוצא העקרונית הינה כי הלכה שיפוטית חדשה פועלת הן רטרוספקטיבית והן פרוספקטיבית", דהיינו הלכה תחול הן מעתה ואילך והן למפרע.
לסיכום, טענת הנאשם לפיה נכס שייעודו למגורים בלבד, אינו צריך היתר לשימוש חורג לשם השכרה לטווח קצר, כאשר השימוש בפועל הוא למטרת אירוח נדחית.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

ככל שכן- מבוקש עותק הימנו; כמה מבנים יבילים/יחידות דיור/קרוילות המשמשים למגורים ו/או שניבנו על שטחים המיועדים לשימוש צבורי ונבנו ללא היתר אותרו בסקר במרחב התיכנוני של הישוב אליכין, פרטיהם ומיקומם; כמה כתבי אישום הוגשו על ידי המאשימה בגין בניה/שימוש במבנים כאמור בסעיף ג', בעקבות סקר עבירות בניה, והעתק כתבי האישום; האם המבנים אליהם הפנה הנאשם ניבנו בהיתר לשימוש למגורים ואם לא- האם הוגשו על ידי המאשימה כתבי אישום ביחס לכל אחד מהם.
משמעות קבלת טענה לפיה כתב האישום אינו מגלה עבירה היא שגם אם תוכחנה העובדות במלואן, או יודה הנאשם בכתב האישום על פי נוסחו, רכיבי העבירה אינם מתמלאים ולא יהיה בסיס להרשעתו בעבירה המיוחסת לו. כך נקבע בע"פ 2685/17 מדינת ישראל נ' שלמה ניסים, [פורסם בנבו] (‏26.9.2017): משמעותה של טענה מקדמית זו, המעוגנת כאמור בסעיף 149(4) לחסד"פ, היא שגם בהנחה שעובדות כתב האישום תוכחנה במלואן בבית המשפט, לא יהיה בכך בסיס נאות להרשעת נאשם בעבירה המיוחסת לו או בעבירה אחרת מאותו "סוג" [.
מיסמך מדיניות האכיפה של המאשימה, שנועדה להתוות מסגרת ברורה לפעילות אכיפת דיני התיכנון והבניה, המבוצעת בשטח הועדה המרחבית, הנו מיסמך המפורסם ברשומות ועיון בו מעלה, שהמאשימה חרטה על דגלה לבצע אכיפה הוגנת, שוויוניות ואחידה, תוך מתן דגש ועדיפות למקרים שהוגדרו על ידה, לרבות בנסיבות שבהם מדובר בבניה שלא כדין בשטחים צבוריים, בהיתחשב בהקף הבניה והשמוש וחומרת העבירה, סכויי הכשרת הבניה, מידת הציות לצוים המינהליים או השפוטיים ואופן כיבודם.
הנאשם אמנם ציין מספר מבנים מחומר קל המשמשים כיחידת מגורים נפרדת, שניבנו להבנתו ללא היתר, בתחומי היישוב אליכין, אחד מהם תוך פלישה לשטח הדרך (מדרכה), אולם לא עלה בידו להוכיח שמדובר במקרים שדומים לענייננו- לא מבחינת הקף השמוש, הפלישה לשטח הצבורי, הפרת הצוים והתמשכות השמוש האסור.
...
דווקא נוכח הנפקות של קבלת טענה לאכיפה בררנית, עד כדי אפשרות לביטול כתב האישום, נדרש בית המשפט "לסנן" טענות אלה גם בשלב הגילוי, שאם לא כן, אין לדבר סוף".
לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להידחות.
מאחר שהמאשימה הודיעה, שסקר עבירות בניה טרם פורסם, הרי שמתייתר הצורך לדון בבקשה הנוגעת לעניין זה. נוכח האמור- הבקשה נדחית.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בעניינים מקומיים רמת גן נפסק כדקלמן:

בית משפט לעניינים מקומיים ברמת גן תו"ב 1881-05-21 ועדה מקומית לתיכנון ובנייה רמת גן נ' ששני מספר בקשה:10 לפני כבוד השופטת כריסטינה חילו-אסעד מבקשים ועדה מקומית לתיכנון ובנייה רמת גן משיבים טל ששני החלטה
לפני בקשה שלישית של המאשימה לתיקון כתב האישום המייחס לנאשם עבירה של שימוש אסור ומתמשך בנכס אשר פוצל לשתי יחידות דיור נפרדות, שלא כדין.
זו תמצית כתב האישום: הנאשם הוא הבעלים של בית פרטי ברמת גן. במועד שאינו ידוע למאשימה ניבנו תוספות הבניה הבאות: בצידו הצפוני של הנכס תוספת בניה בשטח של כ-59.19 מ"ר; מבואה בשטח של כ-3.22 מ"ר ומחסן מבניה קלה בשטח של כ-21 מ"ר. במועד שאינו ידוע למאשימה פוצלה הדירה ל-2 יחידות דיור נפרדות ועצמאיות כאשר לכל דירה כניסה נפרדת דרך המבואה ובכל יחידה נימצאו המיטלטלין והמרכיבים האופייניים ליחידת מגורים נפרדת ועצמאית.
...
לאחר ששקלתי את נימוקי הבקשה וההתנגדות מצאתי להיעתר לבקשת המאשימה ולהתיר תיקון כתב האישום כמבוקש.
עם זאת, בשקילת האינטרסים השונים – מחדל המאשימה ומשמעות התיקון מן העבר האחד וזכותו של הנאשם להליך הוגן ולניהול הגנה ראויה בתיק מן העבר האחר, ובשים לב לכך שהתיקון המבוקש אינו כולל הוספת ראיות חדשות – האיזון הכולל אינו מצדיק דחיית הבקשה ואני מוצאת להיעתר לה על מנת להגיע לחקר האמת ותוך הבטחת זכויותיו הדיוניות והמהותיות של הנאשם.
זאת ועוד, יש ליתן את הדעת לכך שבתיק נשמעות ראיות ואלו עשויות להשליך בסופו של דבר על הקביעות העובדתיות והמשפטיות שעומדות בבסיס טענת ההגנה, על כל המשתמע מכך, ועל כן לא מצאתי לקבוע מסמרות בדבר בשלב זה. ברור כי טענות ההגנה שמורות לה במלואן ולא מן הנמנע כי יינתן להן ביטוי ומשקל בהמשך הדרך.
משנעתרתי לבקשה לתיקון כתב האישום אני דוחה אפוא את עתירת ההגנה לביטול כתב האישום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו