רקע וטיעוני הצדדים
כנגד הנאשם, הוגש כתב אישום בגין אופן נהיגתו בתאונת דרכים בה היה מעורב אם אופנוע שלרוכבו נגרמו חבלות של ממש.
כתב האישום כלל ארבע הוראות חיקוק: נהיגה בקלות ראש, אי מתן זכות קדימה בפניה שמאלה, נהיגה ברכב ללא ביטוח ונהיגה ללא רישיון נהיגה – מעולם לא הוציא.
...
בסופו של דבר, נראה כי ההלכה הרלבנטית היא זו שנקבעה ב-ע"פ 63/79 עוזר נ' מדינת ישראל, פ"ד לג(3) 606 (1979) (להלן: הלכת עוזר), על ידי השופט (כתוארו אז), א' ברק, שם נקבע כדלקמן (איזכורים הושמטו – ח"מ):
"נראה לי כי תנאי שני זה – 'הזדמנות סבירה להתגונן' – כולל בחובו שני יסודות. היסוד האחד הוא טכני דיוני, דהיינו, הזדמנות סבירה העומדת לרשות הנאשם להתנגד להבאת ראיות לענין עובדות שאינן מוזכרות בכתב האישום, לחקור עדים, ולהביא ראיות משלו. היסוד האחר הוא עניני מהותי, דהיינו הזדמנות סבירה העומדת לרשות הנאשם לפתח ולייצב קו הגנה כנגד אישום שאינו מופיע בכתב האישום, אך העולה מתוך העובדות שהובאו לפני בית המשפט. לענין יסוד שני זה השאלה היא אם הנאשם הופתע, והאם כתוצאה מכך נמנעה ממנו האפשרות לפתח קו הגנה חדש שיש בו כדי להתגונן כנגד האישום בו הורשע, אף שזכרו לא בא בכתב האישום. על כן מקובל הוא לשאול נאשם, הטוען להיעדרה של הזדמנות סבירה להתגונן 'במה היית מתגונן, ואיזה קו הגנה נמנע ממך'. עולה מהאמור, כי אם קו ההגנה שבנה לעצמו הנאשם כלפי האישום שהופיע בכתב האישום כולל בחובו גם את קו ההגנה אותו היה מציב הנאשם לאישום בו הורשע אין לומר כי הנאשם הופתע, וכי לא ניתנה לו הזדמנות סבירה להתגונן. לעומת זאת, אם הנאשם נמנע מלהציב קו הגנה – כגון 'סיכון כפול', או תחולתו של חריג לאחריות – משום שקו הגנה זה לא נתבקש על פי העובדות המקוריות, אך עלה מתוך העובדות החדשות על פיהן הורשע, אומרים כי לנאשם
דוגמא ליישום בתי המשפט את הפסיקה המתייחסת לתיקון כתבי אישום, ממנה ניתן להקיש בשינויים המחויבים גם לעניינו, ניתן למצוא בפסיקת בית המשפט המחוזי במסגרת תפ (י-ם) 28759-05-15 מדינת ישראל נ' ערן מלכה (הופרד) (להלן: "עניין מלכה") (פורסם בנבו, 20.11.16)
" סבורני כי בנסיבות התיק הנוכחי אין בתיקון כתב האישום המבוקש בדרך של המרת העבירה של לקיחת שוחד בעבירה של תיווך בשוחד כדי לקפח את הגנתו של הנאשם:
לאור כל האמור החלטתי לאפשר למאשימה לתקן את כתב האישום כמבוקש על דרך של מחיקת הוראות החיקוק השלישית והרביעית המנויות בכתב האישום והחלפתן בהוראות חיקוק של התנהגות הגורמת נזק, וחבלה של ממש.