מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

כפייה לחץ חיצוני הפוגע ביכולת לממש רצון חופשי

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בהיתחשב בכל זאת; כאשר ההסתדרות הציגה 84 טפסים בהכרזת היציגות השנייה; וכאשר העמותה לא עמדה בנטל להוכיח כי נפל פגם במי מטפסי ההצטרפות האמורים (פרט לשתי עובדות) - יש לקבוע כי ההסתדרות היא ארגון העובדים היציג של עובדי העמותה, ומשכך על העמותה לנהל עימה משא ומתן כארגון יציג בתום לב; להמנע מכל פגיעה בה; וכאשר ניתן יהא להחזיר את העובדים מהחל"ת, יש להחזירם באופן ראוי וללא אפליה.
בהלכה זו הודגש כי "יש למנוע השפעה כלשהיא של המעסיק על מימוש זכות ההתארגנות של העובד", ובהתאם נקבעה חזקה לפיה "בתקופת ההתארגנות הראשונית... הבעת עמדה על ידי המעסיק או מטעמו בנוגע להתארגנות או השלכותיה, במישרין או בעקיפין, מהוה הפעלת לחץ וכפייה והשפעה בלתי הוגנים על העובדים, במימוש זכותם להתארגן או שלא להתארגן". עוד נקבע, בין היתר, כי "ככל שהמעסיק טוען כי פעולות והתבטאויות של מנהלים בכירים, או זוטרים, או עובדים אחרים, בקשר להתארגנות עובדים במקום העבודה נעשו שלא על דעתו ובידיעתו - על המעסיק הנטל להוכיח טענה זו, ובאילו אמצעים נקט נגד מי שפעלו ללא רשותו, בשמו או מטעמו". בעניינינו, אין חולק כי ועד הפעולה הוא ועד אותנטי וכי ניסיונות ההתארגנות לא נעשו מטעם ההנהלה או מטעם כל גורם חצוני שאינו עובדי העמותה (בסיוע ההסתדרות).
הראשונה, העמותה לא ניסתה לטעון כי בשל תפקידו של מר אלק הוא כלל אינו יכול להיות חבר בועד הפעולה או בעל תפקיד בועד העובדים (נהפוך הוא, שאלתנו בקשר לכך הושבה בשלילה; להרחבה בקשר לכך ראו בע"ע (ארצי) 248/07 מדינת ישראל - תמי עדרבי (25.11.07)), ומכאן שרמת בכירותו אינה כה גבוהה כפי שניסתה העמותה לצייר.
ההערה השנייה היא כי ברי שבמסגרת מאמצי התארגנות אין להפעיל לחץ, כפייה והשפעה בלתי הוגנים, לרבות באמצעות ניצול של יחסי מרות הנובעים מההיררכיה המפעלית או תוך שימוש פסול בסמכותם של מנהלים בדרג ביניים על הכפופים להם, וכן ברי כי איסור זה חל לא רק על פעולה השוללת הצטרפות להתארגנות אלא גם על פעולה התומכת בה, והדבר עלול להוביל גם לפסילת טפסי הצטרפות שייקבע כי אינם משקפים רצון חופשי (ראו והשוו: סב"א (ארצי) 58922-12-18 הסתדרות העובדים הלאומית - הסתדרות העובדים הכללית החדשה (עניין מעדנות; 19.6.19)).
...
בית הדין הוסיף במקביל לכך (אם כי ללא הנמקה או דיון מסודר בטענות ההסתדרות בקשר לכך פרט להבהרות שפורטו בסעיף א' לעיל), כי "איננו סבורים שהמשיבה פעלה בחוסר תום לב, כאשר סברה כי המבקשת אינה הארגון היציג, כולל לא בהוצאת העובדים לחל"ת בתקופת הקורונה, ולא מצאנו כי פגעה בהתארגנות העובדים". טענות הצדדים בערעור העמותה העלתה טענות כנגד מרבית קביעותיו של בית הדין האזורי, ולשיטתה כל אותן קביעות עליהן לא ערערה הן קביעות "חלוטות". ההסתדרות מצדה ביקשה להגיש ערעור שכנגד ביחס לשתיים מהקביעות שבפסק הדין (ביחס למספר העובדים החברים ביחידת המיקוח, וההחלטה על פסילת שני טפסי הצטרפות).
אשר לשאר טענות הצדדים - לרבות בהתייחס לפסילתם של שניים מטפסי ההצטרפות וכשרות הטפסים האחרים - לא מצאנו הצדקה להתערב בקביעותיו העובדתיות של בית הדין האזורי בקשר לכך, שנומקו כדבעי והתבססו על חומר הראיות שהובא בפניו והתרשמותו הבלתי-אמצעית ממנו.
בנסיבות המקרה ובהתחשב במאפייני העמותה, כמקום עבודה שמעסיק עובדים רבים באחוזי משרה נמוכים - מקובלת עלינו במלואה קביעת בית הדין האזורי כי כל עובדי העמותה הם יחידת מיקוח אחת, וכי העובדים בהיקף משרה נמוך משתייכים גם כן ליחידת המיקוח.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, הערעור נדחה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

רכיב הכפיה, בהגדרתו הקלסית, משמעותו היא, הפעלתו של לחץ חצוני, אשר שולל את יכולתו של המתקשר לגבש רצון חופשי, או שהוא גורע מיכולת זו. על האמצעי הכופה להיות בלתי חוקי (ע"א 5806/02 ארביב נ' קרני).
נודעת חשיבות יתרה, לשאלה, האם בעצם הייתה לתובעת אפשרות, לפנות לערכאות, על מנת למנוע את מימוש האיום המופעל כלפיה, והאם, הייתה לה אפשרות לקבל ייעוץ משפטי.
הואיל והתובעת לא הביאה ראיות עליהן ניתן להשתית ממצא עובדתי, לפיו הנתבעת הפעילה עליה מכבש לחצים, אשר פגע בחופש הרצון שלה והניע אותה לחתום על כתב הקבלה, הרי שלא נתקיימו רכיבי עילת הכפייה.
...
משכך, דין התביעה לסילוק על הסף מחמת העלמת עובדה זו. הנתבעת אינה עוסקת במתן הלוואות חוץ בנקאיות, שכן עיסוקה של הנתבעת הינו בנדל"ן, המרת מטבע וניכיון שיקים.
כבר אומר, דין טענה זו להידחות.
כך גם כב' השופטת פרוקצ'יה ברע"א 4765/00 לוי יוסף נ' הבנק הבינלאומי : "לכל אלה ניתן להוסיף עוד כי בענייננו חל העיקרון כי דרך כלל אדם החותם על מסמך מוחזק כמי שקרא אותו והבין את תוכנו ואת הוראותיו. על המבקש לשלול חזקה זו, הנגזרת ממציאות החיים, מוטל נטל כבד (ע"א ‎467/64 שוויץ נ' סנדור, פד"י יט (2) 113, 117; ע"א ‎84/80 קאסם נ' קאסם, פד"י לז(3), 60, 91-2; ע"א ‎624/88 גולד נ' מעוז, פד"י מד (1) 497, 503)". סוף דבר: לאחר שהוכח בפניי, כי בשלב מסוים של הסכסוך הכספי בין הצדדים, הגיעו להסכם פשרה, אשר מסיים את כל המחולקות הכספיות ביניהם, נשוא ההסכם, ושלפיו על התובעת דווקא לשלם לנתבעת סכומי כסף, ולא להיפך, ומאחר ולא הוכח בפניי כי הסכם הפשרה בוטל, הרי דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בחיפה ת"א 16039-09-19 נתיב י.ש יזום ושיווק נדל"ן בע"מ ואח' נ' חמדת אבן עזרא בע"מ ואח' תיק חצוני: בפני כב' השופטת הבכירה כאמלה ג'דעון תובעים/נתבעים שכנגד 1.נתיב י.ש יזום ושיווק נדל"ן בע"מ, ח.פ 513127779 2.ירון נתיב, ת.ז 059238170 ע"י ב"כ עוה"ד צ. הרשקוביץ ואח' נתבעים/תובעים שכנגד 1.חמדת אבן עזרא בע"מ, ח.פ 515820843 2.חמדת הארץ נדל"ן בע"מ, ח.פ 514879402 3.ישראל צישנסקי, ת.ז 021781489 ע"י ב"כ עוה"ד ט. אלמוזלינו-ארנון ואח' פסק דין
יוזכר כי בתקופה זו המשיכו המוכרת והנתבעים לנהל מגעים במטרה להתגבר על המכשולים שעמדו בפני מימוש הסכם המכר, מגעים אשר נמשכו מעל תקופה של שנה וארבעה חודשים ממועד חתימת הסכם התיווך, דבר המלמד כי במועד החתימה על הסכם התיווך, עסקת המכר היתה עדיין ברת התכנות מבחינתם של הנתבעים, וזה מה שיכול להסביר את הוספת המילים "1 אחוז ממחיר העסקה בפועל" בהסכם, ביום 10.2.19, על ידי מר צישנסקי, במטרה ליצור קורולציה בין גובה דמי התיווך לבין מחיר העסקה הסופי שיסוכם בין הצדדים.
בהיבט המשפטי – סעיף 17(א) לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 קובע כדלקמן: "מי שהתקשר בחוזה עקב כפיה שכפה עליו הצד השני או אחר מטעמו, בכוח או באיום, רשאי לבטל את החוזה" סעיף 18 קובע כדלקמן: "מי שהתקשר בחוזה עקב ניצול שניצל הצד השני או אחר מטעמו את מצוקת המתקשר, חולשתו השכלית או הגופנית או חוסר נסיונו, ותנאי החוזה גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, רשאי לבטל את החוזה" לעניין טענת הכפייה – בע"א 2853/18 עו"ד גולן משעלי ואח' נ' מתיישבי שריד- אגודה שיתופית להתיישבות קהילתית בע"מ (02.11.2017) נפסק על ידי כב' השופטת ברון כדלקמן: "ההלכה היא, כי "רק לחץ העונה על מבחן כפול של עוצמה רבה הפוגעת בצורה חריפה ברצונו החופשי של המתקשר, ושל 'איכות' פסולה מבחינה מוסרית, חברתית או עסקית, הוא לחץ שיש בו גם כפייה" (ע"א 8688/06 ברודנו נ' עריית תל אביב, [פורסם בנבו] בפיסקה 7 (31.1.2010)).
...
התביעה של התובעת כנגד נתבעת 2 חמדת הארץ וכנגד נתבע מס' 3 מר צישנסקי נדחית בזאת בהעדר יריבות והעדר עילה.
התביעה הנגדית נדחית בזאת.
לעניין ההוצאות - לאור התוצאה הנ"ל, ובהתחשב בעובדה שחלק מהתביעות ו/או הסעדים נתקבלו וחלקם נדחו כמצוין לעיל, ובמאזן כללי, הנני מחייבת את נתבעת מס' 1 לשלם לתובעת מס' 1 שכ"ט עו"ד בסך של 50,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רכיב הכפייה דלעיל, בהגדרתו הקלאסית, משמעותו היא הפעלתו של לחץ חיצוני אשר שולל את יכולתו של המתקשר לגבש רצון חופשי או שהוא גורע מיכולת זו (פרידמן וכהן חוזים, עמ' 889).
בע"א 8/88 שאול רחמים נ' אקספומדיה בע"מ, פ"ד מג (4) 95, 99 (1989) נקבע כי הכפייה הכלכלית משמעה שימוש באיום מפתיע, שהנזק הצפון במימושו הינו חמור ביותר ובלתי הפיך, אשר עיתויו הוא דווקא זה בו יהיה הצד השני חשוף ופגיע ביותר עד כדי כניעה לו. כפייה זו מביאה לעיתים לידי כך אדם להתקשר בחוזה על מנת להשתחרר מלחץ עיסקי-מסחרי המופעל עליו.
אני קובע כי הואיל והתובעת לא הביאה ראיות עליהן ניתן להשתית ממצא עובדתי כי הנתבעת 1 הפעילה מכבש לחצים על התובעת אשר פגע קשות בחופש הרצון של התובעת והניע אותה לחתום על כתב הקבלה, הרי שלא נתקיימו רכיבי עילת הכפייה.
...
אני קובע כי משלא ציינה התובעת מתי נודע לה אודות הטעייתה, ממילא לא עלה בידה להראות שביטול כתב הקבלה נעשה תוך זמן סביר לאחר שנודעה לה עילת הביטול.
אני קובע כי המכתב מהוה הודעת ביטול.
יש להניח כי המכתב נשלח בתאריך זה או סמוך לו. אני קובע כי במסירת הודעת הביטול ביום 14.6.05, הוחמץ הזמן הסביר.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוסר רצינות טענותיו של הנתבע בעיניין זה, התגלו בין היתר, כאשר הסתבר במהלך עדותו, כי שתיים מהתוכניות שמומשו כלל לא ניפתחו אלא היו תוכניות המשך, וגם כאשר טען, כי הבנק נתן לו הלוואות, וכך העיד: "הוא לא היה אומר לי להביא כסף, הוא היה נותן לי הלוואה נוספת נגדי בסך של 20,000 ₪ וכל חודש היה מחייב אותי" (עמ' 24 שורות 18-19 לפרוטוקול).
כפייה הנה לחץ חיצוני, השולל את היכולת להפעיל רצון חופשי או שהוא גורע ממנה.
ואולם, גם בשוק חופשי יש כללי התנהגות ראויים ומקובלים-"כללי משחק" מכנים אותם במקומותינו-והפוגע באותם כללים ייתן את הדין על מעשיו או על מחדליו.
...
לאור כל האמור, אני מגיע למסקנה, כי הנתבע לא עמד בנטל ההוכחה המוטל עליו להוכחת טענת התניית השירות בשירות ולא הביא כל ראייה פוזיטיבית לקיומה של התניית שירות בשירות.
סוף דבר אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת סך של 45,085 ₪, בתוספת ריבית, בשיעור השנתי של 24.8% לשנה, מיום 30.4.00 ועד לתשלום המלא בפועל, כאשר הריבית בשיעור האמור תתרבה כל שלושה חודשים ותצטרף לקרן.
כמו כן, אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת סך של 1800 ₪ הוצאות, ושכ"ט בסך 9,000 ₪+מע"מ. ההוצאות ושכ"ט ישולמו בתוך 30 יום מהיום וממועד זה ואילך יתוספו להם הפרישי הצמדה וריבית כדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו