אצטט את דבריו של השופט ש' לוין בפרשת ברוש, בעמ' 296:
"האם הבנק הנו אוחז בעד ערך? חשיבותה של שאלה זו היא בכך, שלפי הילכת ע"א 333/61 [2] מקום בו ניכשלה התמורה אחרי הסיחור, אין רואים את השטר כנגוע בפגם, שרק אוחז כשורה מתגבר עליו. אכן, קמו עוררין על הלכה זו; ראה, למשל: ש' לרנר "שטר-בטחון וזיכוי חשבון בנק כמתן ערך בשטרות" משפטים יז - תשמ"ז מ"ח (1)7.
...
בע"א 523/64 רייף נ' בורשטיין, פ"ד יט(1) 603 (1965) שדן בשטרי טובה וגלגול שיקים, כתב בית המשפט כדלקמן על טענת המערער כי נתן למשיב שטרי טובה בתמורה לשטרי טובה נגדיים:
"גם זו אינה הגנה תקפה... מיטיב בשטר הוא אדם שחתם עליו בלא שקיבל בעדו ערך וכדי להשאיל את שמו לאדם אחר (סעיף 27 א לפקודת השטרות), ואכן המיטיב חב על פי השטר רק כלפי אוחז בעד ערך (סעיף 27 ב). ברם, שניים שהחליפו )ההדגשה במקור – ש.ש. (שטרות זה עם זה, באופן שכל אחד מהם חתם על שטר לפקודת חברו על מנת להשאיל לו את שמו - כל אחד מן השטרות המוחלפים ניתן 'בעד ערך', שכן כל שטר משמש 'תמורה בת ערך' לשטר או לשטרות שכנגד. לכן חב כל אחד משני מחליפי השטרות על פי שטרו, לא רק כלפי אוחז בעד ערך שלישי, אלא גם כלפי חברו האוחז, שהרי חברו נתן לו בעד השטר תמורה בת ערך. נמצא כי מחליפי 'שטרי טובה' אינם בגדר 'מיטיבים' במובן סעיף 27 כל עיקר אלא עושים עסק מסחרי זה עם זה. ערכו של השטר שכנגד הוא בכך שניתן לנכותו או להשתמש בו בתור בטוחה לקבלת מלווה או לעסקה אחרת, וזוהי תעודתו, ואין נפקא מינה אם עושה השטר השתמש בשטר שכנגד בפועל למטרה זו או לאחרת או אם לא השתמש בו כלל, או אם השטר שכנגד נפרע בסופו של דבר או לא נפרע על ידי עושהו (ההדגשה שלי – ש.ש.). אם השטרות שכנגד שהמערער אוחז לא נפרעו אחרי חלותם על ידי המשיב רשאי המערער אם גרסתו בדבר החלפת השטרות נכונה לתבוע על פיהם את המשיב אבל אין בכך משום הגנה של 'חוסר תמורה' בפני תביעת המשיב על יסוד השטרות הנדונים".
השופט זוסמן בע"א 236/60 שוירץ נ' ברקליס בנק ד.ק.או., פ"ד יד 2122 (1960) כתב לעניין זה, באותה רוח:
"השיקים מתוארים על ידי המערער כ'שיקים של גלגול', היינו, כשיקים שהיו מיועדים לנפח באופן מלאכותי את חשבונו של אדם בבנק שאליו הוכנסו, ולאפשר בדרך זו לבעל החשבון לקבל כסף מהבנק... כאשר בא עכשיו הבנק המשיב בתביעה על המערער, כמושך השיקים, טען המערער, כי לא קיבל תמורה בעד השיקים... אין צורך להאריך את הדיבור על כך ש'ערך' כמשמעותו בפקודת השטרות אינו כסף מזומן בלבד. למעשה, כאשר נתן מורגנבסר (אחת החוליות בשרשרת גלגול השיקים – ש.ש (בעד השיקים האמורים שיקים אחרים, נתן ערך בעד השיקים. הייתה זו עסקת חליפין שעניינה מסמכים סחירים ובה ניתן שיק תמורת שיק אחר... אין ספק בכך, שמסמך סחיר עשוי לשמש תמורה או ערך בעד מסחך סחיר אחר )ההדגשה שלי – ש.ש"(
ברוח דומה, מציין י' זוסמן בספרו "דיני שטרות" מהדורה ששית (1983), בעמ' 140-141 את הדברים הבאים:
"ראובן הוציא שטר לשמעון או הסב לו שטר שנכתב לפקודתו, וחלף השטר האמור קיבל משמעון שיק. האם אוחז שמעון את השטר בעד ערך? האם אוחז ראובן את השיק בעד ערך? התשובה בשני המקרים היא, ללא ספק, כן. מסמך סחיר משמש תמורה למסמך סחיר אחר".
וראו גם בפסק דינו של ס' הנשיא, השופט ש' פיינברג, בבש"א (י-ם) 13150/08 גולדשטיין נ' בנק דיסקונט (13/12/09 ופורסם בנבו).
אני סבורה שאין לתת רשות להתגונן בנימוק זה משום שהוא לא נטען בהתנגדות לפני בית משפט קמא, ומשום שהטענה איננה נתמכת בתצהיר ואין הסבר, מדוע היה הבנק צריך לדעת שניתן שיק נגדי, רק משום שניתנו במשך שנה קודמת שני שיקים דומים; מדוע היה הבנק צריך לדעת כי השטר הנגדי (עליו לא ידע כלל) לא ייפרע, כאשר יתרת החובה היתה כ-350,000 ₪ ולא בסכומים גבוהים מאלו המראים, מניה וביה, שגם בעוד כארבעה חודשים, כאשר יגיע מועד הפירעון, השיק לא ייפרע.
לסיכום
ש. שטמר, שופטת
[אב"ד]
לסיכום, לו דעתי תשמע יש לדחות את הערעור, ולחייב את המערערת בהוצאות ובשכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪ (והסכום כולל מע"מ).