לענין זה יפים גם הדברים שנפסקו בענין ע"א 4975/05 לוי נ' מור (פורסם; 20.03.08; ס' 9 +10) כוונו גם לכלי של דוקטרינת הפצוי בגין פגיעה בסיכוי: "אכן, הכללים הרגילים לפיהם מחויב התובע להוכיח את כל יסודות העוולה במאזן ההסתברויות שאם לא כן תדחה תביעתו, עלולים לעורר קושי באותם המקרים אשר בהם תוצאה כזו אינה עולה בקנה אחד עם המטרות המרכזיות שביסוד דיני הנזיקין. המקרים האופייניים המדגימים קושי זה הם המקרים שבהם קיימת אי ודאות מובנית ביחס להתקיימותו של אחד או יותר מיסודות העוולה, אך בית המשפט סבור כי אם לא תימצא הדרך להיתמודד עם אי הוודאות תוחמץ ההזדמנות להטמיע סטאנדרטים ראויים ולהגשים תכליות של הרתעה או צדק מתקן. על מנת למנוע תוצאה כזו פיתח המשפט כלים נזיקיים וראייתיים המיועדים לספק פיתרונות במישורים שונים לבעיית אי הוודאות".
בענין ע"א 7469/03 המרכז הרפואי שערי צדק נ' זכריה כהן (פורסם; 17.04.05) (להלן: "ענין זכריה כהן") מחדד בית המשפט את המקרים בהם ראוי לעשות שימוש בדוקטרינת "אובדן סכויי החלמה" בהם הותרתו של התובע בלא כל פיצוי תהא מנוגדת למטרות דיני הנזיקין; ונפסק כי: "קושי מובהק מסוג זה קיים מקום בו יצר הנתבע סיכון בהתרשלות מוכחת, אולם אין אפשרות להוכיח, במידה הנדרשת, כי הנזק שניגרם בפועל (כולו או מקצתו) הנו פועל יוצא של היתממשות הסיכון. כלומר, אי-הודאות אינה נוגעת לשאלת האשם, כי אם לשאלת הזיקה הסיבתית בין הסיכון שנוצר בהתרשלות, לבין הנזק (כולו או מקצתו). לשם פיתרון בעיית העמימות הראייתית, נוצרו כללים שונים – מהם סטאטוטוריים, מהם פסיקתיים ומהם (למצער בעת הזו) אקדמיים. בין הכללים האלה ניתן למנות את כלל "הדבר מעיד על עצמו", את דוקטרינת הנזק הראייתי על פניה השונים, את הגישות השונות בדבר פיצוי הסתברותי, פיצוי בגין יצירת סיכון ופצוי בגין פגיעה בסיכוי, ועוד".
בהקשר זה, הובהר בעיניין גולן ונקבע כי השמוש באומדנא במקרים שבהם עמימות סיבתית כמו בעניינינו הוא אפשרי, וזאת - בשל המשקל שיש לתת לעיקרון של העדפת הניזוק התמים על מי שידוע כי גרם לנזק בעוולה:
"במקרים של עמימות בקשר לגודלו של הנזק, כאשר אין יודעים מהו חלקו של הנתבעים מול חלקם של הגורמים האחרים, בין שהם עוולתיים ובין אם לאו, קיימת הצדקה כי הפיתרון לעמימות העובדתית יהיה פסיקת פיצוי בדרך של אומדנא. במצבים כאלה הוגן שעלותה של אי הוודאות באשר לגודל הנזק תפול גם על המעוול, שהוכח כי ביצע עוולה כלפי הניזוק שגרמה לנזק. משהוכח כי מצבו של הניזוק היה טוב יותר אילמלא התרשלות הנתבע, חוסר האפשרות לקבוע באופן מדויק את הקף הנזק אינה צריכה לשלול מן הניזוק כל פיצוי שהוא. אין הצדקה לקפח את עניינו של ניזוק חף ולתת עדיפות מוחלטת לעניינו של מזיק בר אשם, שאחראי בודאות לפחות לחלקו של הנזק. כנקודת מוצא מימים ימימה מעדיף דין הנזיקין את הניזוק התמים על מי שידוע כי גרם לנזק בעוולה.
מדובר באיזון בין קשיי ההוכחה שמאפיינים הגשת תביעה מסוג זה על ידי המטופל שבפועל חווה היתממשות של סיכון לאחר אי-קבלת חיסון, לבין קשיי ההגנה של מי שטיפל במטופל מתוך היכרות עם מאפייניו המציבים אותו בקבוצת "אוכלוסיית היילודים בסיכון", אך משום שפעל תחת ההכרה שמאפייני המטופל אינם מזכים אותו בזכאות לקבלת החיסון, גם לא מצא למסור למטופל מידע על עצם קיומו של הסיכון ועל האפשרות של המטופל לנסות ולפעול לוודא את זכאותו כחריג לקריטריונים.
...
בענין גולן, בו נפסק כי ניתן להשתמש באומדן בקביעת הפיצוי במקרה של עמימות סיבתית, מובהר גם הרציו להלכה זו: "למעשה, כמעט בשום מקרה לא יכול בית המשפט לחשב באופן מדויק לחלוטין את הנזק שנגרם, למצער בתביעות נזיקין, ועל כן כמעט תמיד נדרש הוא להסתייע בהערכה במידה כזו או אחרת. אין קו גבול המפריד בין הגדרה מדויקת של הנזק לבין קביעתו על דרך אומדן. על כל פנים, סבורני כי יש מקום לאמוד את שיעור הנזק רק כל עוד ישנה נקודת אחיזה מינימלית, ולוּ בדל ראיה, עליה יכול בית המשפט להישען בהערכתו".
אם כן, בבואי לאמוד את הפיצוי המגיע לתובעים בענייננו על בסיס המפורט בפסק דין זה, לרבות ההתרשלות החלקית שקבעתי, העמימות הסיבתית ושיעור הנזק שמצאתי, אני קובע כי סך הפיצוי שבו יחויבו הנתבעים הוא סך של 75,000 ₪, שמהווה 25% מסך הפיצוי הלכאורי המלא בגין הנזק שמצאתי.
סוף דבר
לאור כל האמור בפסק דין זה לעיל, אני פוסק כדלקמן:
התביעה הנדונה מתקבלת חלקית, כך שהתובעים זכאים לפיצוי בסך 75,000 ש"ח. לאחר שבחנתי, אני קובע כי פסק דין זה הינו לטובת התובע 3, קטין.
בהתאם לאמור, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעים, ביחד ולחוד, סך של 75,000 ש"ח.
כמו כן, יישאו הנתבעים, ביחד ולחוד, בהחזר תשלום האגרה ששולמה מטעם התובעים בנדון, בהחזר הוצאות המומחים והעדים מטעם התובעים (לפי קבלות), וכן - בשכר טרחת ב"כ התובעים בסך של 17,550 ₪.