מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

כבוד הצ'קים כאשר הלקוח עובר את מסגרת האשראי

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

המערערת לא הוכיחה קיומו של נוהג שהשתרש בין הבנק ללקוחות ולפיו נהג הבנק לכבד שיקים על אף חריגה ממסגרת האשראי.
בכל הנוגע לאירועים שהתרחשו עובר לסרוב השיקים ביום 12.2.2018, העידה המערערת (ועדותה לא נסתרה ואף מוכחת מתוך המסמכים), כי זמן קצר קודם לכן, משהבינה כי הבנק המשיב אינו נכון להעניק לה הלוואה לצורך הרחבת עסקה, פתחה חשבון בנק נוסף בבנק מזרחי טפחות ונטלה במסגרתו הלוואה מובטחת במשכנתא.
כב' השופטת מימון שעשוע קבעה באותו עניין כי יש לגרוע את השיק מרשימת השיקים המסורבים, תוך שקבעה כי כאשר אין מדובר בטעות או מחדל של בעל החשבון, אשר גרמה להעדר יתרה מספקת בחשבון במועד הרלוואנטי, אלא בטעות של צד ג' שגרמה לעצם הצגתו של השיק לפירעון, מתקיימת עילת הטעות המפורטת בסעיף 10(א)(1) לחוק, וזאת בפרט משמדובר בטעות בלתי צפויה של מוסד ממלכתי, בשילוב עם העילה הקבועה בסעיף 10(א)(3) לחוק, משהיה לבעל החשבון יסוד סביר להניח כי השיק לא יוצג לפירעון.
נאמר שם כי הטלת מיגבלות בנסיבות שאין אשם לבעל החשבון, מהוה פגיעה בקניינו של אדם, בנגוד לסעיף 3 לחוק יסוד כבוד האדם כאשר הפגיעה עולה על הנידרש מתכלית החוק (ר' עמ' 476, שם)".
...
כב' השופט שדה עמד על כך שההתפתחויות המשפטיות והטכנולוגיות שהתרחשו בעשורים שחלפו מאז נחקק החוק, ומאז פורסם מאמרו של כב' השופט עמית, מחייבים בחינה מחודשת של הנטייה לקבוע כי רשימת העילות הקבועה בחוק היא רשימה סגורה, ולהוביל למסקנה כי בית המשפט רשאי וצריך להביא בחשבון גם שיקולי צדק: "אם כך הם הדברים ומצויים אנו בשנת 2016, מעל לשלושה עשורים של התפתחות דינמית מאד בכלכלה, בנגישות למידע וגם במשפט, נשאלת השאלה האם בית המשפט צריך לשקול גם שיקולי צדק עת הוא מכריע בערר לפי החוק? התשובה האינטואיטיבית היא לאו, זו גם הייתה הגישה השולטת לאורך השנים, אלא שהיום, יש לבחון לטעמי הדברים ברוח התקופה ויש מקום לשאול האם המערער לפי החוק פגע באינטרסים שעליהם החוק ביקש להגן או שמא מדובר בטעות שאותה תיקן והוא פעל וצמצם או מנע את הנזקים האפשריים שגם החוק מבקש למנוע". באותו עניין, אשר נסיבותיו היו דומות לענייננו במובן זה שהסדרת כספי הלוואה שהוזרמו על מנת לעמוד בהתחייבויות התארכה מספר ימים מעבר למועד בו הוצגו השיקים לפירעון - הגיע כב' השופט שדה למסקנה, כי התנהלות המערערת, אשר הגם שאינה חפה מטעויות, דאגה לפרוע את השיקים לנמשכים ולעמוד בהתחייבויותיה ואינה מעידה על ניצול לרעה של השיקים והשימוש בהם; לצד המשמעות הקשה של ההגבלה על חברה פעילה המפרנסת לא מעט משפחות – מחייבת את גריעת השיקים שסורבו מטעמי צדק.
מהטעמים שפירטתי לעיל, סבורני, כי ענייננו הינו בגדר מקרים חריגים אלו.
סוף דבר אני מקבלת את הערעור ומורה על גריעת השיקים שסורבו ביום 12.2.2018 ושמספריהם: 50136, 50168, 50147, 50150, 50164, 50187 ממניין השיקים המסורבים של המערערת.
בהתחשב בעובדה שכפי שקבעתי לעיל לא מצאתי פגם בהתנהלות הבנק, לא מצאתי הצדקה לחייבו בהוצאות ואני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בחיפה עש"א 51601-03-17 חיון נ' הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בעמ תיק חצוני: בפני כבוד השופטת נסרין עדוי-ח'דר המערערת רינה חיון המשיב הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ ע"י ב"כ עו"ד עדינה וויל ואח' פסק דין
לטענת הבנק, עצם העובדה, שאקראית הוא כיבד שיק כזה או אחר בעבר, אין בה כדי להעיד על הסכם אשראי שונה במסגרתו התחייב הבנק להגדיל את מסגרת האשראי בחשבון המערערת כדבר שבשיגרה ולצורך כיבוד השיקים, כל זאת כאשר לא הופקדו בחשבון כספים שיצרו יתרה מספקת לכסוי השיקים ביום הצגתם לפרעון.
הבנק אף הפנה להוראת המפקח על הבנקים 325, שנחקקה מכוח פקודת הבנקאות, לפיה תאגיד בנקאי לא יאפשר הווצרותה של יתרת חובה בחשבון עובר ושב, העולה על מסגרת האשראי.
בעדותה נישאלה המערערת למה הייתה כוונתה כאשר טענה לשינוי מדיניות קודמת של הבנק היא ענתה כך: "לא להיתקשר ללקוח. היינו רגילים שהם היו מתקשרים אלינו כאשר יש חריגה ומסדרים את העניין" (עמ' 2 לפרוט' שורות 22- 23).
...
דין הטענה להידחות.
טענת המערערת, לפיה לאור הסכמות בעבר עם הבנק, היה לה יסוד סביר להניח שהייתה חובה על הבנק לפרוע את השיק, דינה להידחות שכן היא לא הוכחה כלל ועיקר.
התביעה, אם כן, נדחית.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בנצרת עש"א 29637-08-16 ע. אנס לעבודות בנייה בע"מ נ' בנק מרכנתיל דיסקונט- כפר כנא תיק חצוני: מספר תיק חצוני בפני כבוד השופט אלעד טל המבקשת ע. אנס לעבודות בנייה בע"מ משיב בנק מרכנתיל דיסקונט- כפר כנא החלטה
במסגרת הבקשה דנן, עותרת המבקשת להורות לבנק להנפיק לה פנקסי שיקים, למרות שאינה עומדת בהתחייבויותיה כלפי הבנק, חורגת אף ממסגרת האשראי המוגדלת שאושרה לה ומושכת שיקים ללא כסוי.
מאחר וסברתי שאין מקום למתן סעד זמני במעמד צד אחד, היתקיים ביום 19.9.2016 דיון במעמד הצדדים, במסגרתו נחקרו הצדדים על תצהיריהם, וב"כ הצדדים סיכמו טיעוניהם בעל פה. דיון והכרעה החובה לתת שירותים בנקאיים מעוגנת בסעיף 2 לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981 (להלן: "חוק הבנקאות"), הקובע כי תאגיד בנקאי לא יסרב סרוב בלתי סביר לתת שירותים ממספר סוגים, וביניהם פתיחת חשבון עובר ושב וניהולו כל עוד החשבון ביתרת זכות או "הלקוח עומד בתנאי ההסכם בינו לבין התאגיד הבנקאי בקשר לניהול החשבון". בבש"א (מחוזי ת"א) 11924/09 בת"א 1659/99 מ.ל.ה. - כ.ל.י. אחזקה וניהול בע"מ נ' בנק מסד (פורסם ביום 17.8.2009) נקבע: " שכל עוד מצוי חשבון הבנק של המבקשת ביתרת זכות והמבקשת עומדת בתנאי ההסכם שבינה לבין הבנק, אין הבנק רשאי למנוע מהמבקשת לנהל את חשבון הבנק ובכלל זה למשוך שיקים מחשבונה, אלא אם נמצא לכך הסבר סביר". מעיון בדפי החשבון למדים, כי החשבון של המבקשת לא עמד ביתרת זכות.
כלומר, בנק רשאי לסרב להנפיק פנקסי שיקים ללקוח שמפר את תנאי הסכם האשראי, אולם על הסרוב להעשות באופן סביר, כמצופה מבנק שמעמדו אינו כשל גוף מסחרי רגיל אלא של גוף "מעין צבורי". (ע"א 2579/11 בנק הפועלים בע"מ נ' סולכור חברה לשיווק וקניות בע"מ (פורסם ביום 29.6.2014).
במקרה הנוכחי, לא מצאתי כי מתקיימת "עילה לכאורה", שעה שפסה"ד קבע, כי הבנק רשאי להפסיק לאלתר הנפקת פנקסי שיקים כאשר יחזרו 3 שיקים מהיעדר כסוי מספיק בחשבונה של המבקשת, והמבקשת הפרה את פסה"ד, כאשר חזרו 11 שיקים בחשבונה מסיבה של העידר כסוי מספיק וחשבונה אף הפך למוגבל בגין משיכת שיקים בהיעדר כסוי מספיק.
...
בהעדר קיומה של עילה לכאורה והיות מאזן הנוחות נוטה לכיוון הבנק, ולאור חוסר תום לב לא מצאתי שיש מקום להיעתר לבקשה.
הנני מחייב את המבקשת לשלם הוצאות הבקשה בסך 2,500 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום.
אני קובע דיון בערעור שהוגש עפ"י חוק שיקים ללא כיסוי ליום 3.11.16 שעה 9:30.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

(ב) מסגרת אשראי בחשבון חוזר דביטורי סעיף 1 לכללי הבנקאות (שירות ללקוח) (גילוי נאות ומסירת מסמכים), תשנ"ב -1992, מגדיר חשבון עובר ושב ככולל בתוכו גם חשבון חוזר דביטורי, ולכן הגדרת מסגרת אשראי בחשבון עובר ושב בכללים אלה רלוואנטית גם לענייננו, והיא "(ה)סכום המירבי שתאגיד בנקאי הסכים מראש לכבד במסגרתו משיכות מחשבון עו"ש של לקוח". (ג) האובליגו: המונח אובליגו מתייחס לסך כל מערכת האשראי שהעמיד הבנק לטובת לקוחו, לרבות אשראי שוטף בחשבון חוזר דביטורי, הלוואות, ערבויות לסוגיהן וכיוצא באלה.
מפירושם של מונחים אלו עולה, שאם ברצוננו לבחון האם משיכה של שיקים מחשבון חוזר דביטורי נעשתה בחריגה, הרי שיש לבחון את מסגרת האשראי שניתנה בחשבון מושא השיקים, ולא את מסגרת האובליגו הכוללת.
ואולם, בעניינינו, משך התובע מחשבון החברה שיקים רבים בחריגה ממסגרת האשראי, כאשר במועדים מסוימים יתרות החוב היו גבוהות משמעותית מהמסגרת המאושרת, אפילו למעלה מ-800,000 ₪, דהיינו יתרות חוב גבוהות מן מסגרת האשראי שלכאורה העמיד הנתבע לתובעים לטענתם.
טענה נוספת שהועלתה על ידי התובעים, היא הטענה שהם לא היו מודעים למסגרת האשראי, שכן הנתבע לא יידע אותם על כך. עם כל הכבוד, מתקשה אני לקבל טענה זו. הנתבע צירף העתקי הודעות, שיועדו לשמירה בתיק הלקוח, אשר מעידות על השינויים במסגרות האשראי בשנים 2002 ו- 2003, כולל הזמנים הרלוואנטיים לסרוב השיקים (ראו, נספח לז-1 לתצהירו של מר רוני סלמן).
...
כפועל יוצא מקביעתי זאת, הנני מחליט לדחות את התביעה.
אשר על כל האמור לעיל, הנני מחליט כדלקמן: (א) הנני דוחה את התביעה.
(ב) הנני מחייב את התובעים, ביחד ולחוד, לשלם לנתבע, הוצאות משפט בסכום כולל של 30,000 ₪.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

התוצאה המשוקללת צריכה לשקף מכלול השיקולים והראיות שהונחו בפניו, ואפייה הקונסטיטוציונלי של מערכת המשפט ורוחה בעקבות חוקי היסוד: כבוד האדם וחרותו, התשנ"ב – 1992 וחוק יסוד: חופש העיסוק, התשנ"ד – 1994.
(ע"א 323/80 אלתית בע"מ נ' בנק לאומי לישראל בע"מ, פ"ד לד (2), 673, 679 (1983), נפסק: "...שהואיל ובחשבון עובר ובשב יכול צד לתבוע ממשנהו רק את היתרה של חשבון זה, אם היא לזכותו, ולא כל פריט מפריטי החשבון – הרי כל עוד חשבונו של לקוח הבנק הוא בחובה, אין ללקוח זכות לקבלת כסף כלשהוא מהבנק..." שישית, גם פירעון שיקים על-ידי המשיב, בהזדמנויות שונות, מעבר למסגרת האשראי המאושרת והמוסכמת, כשלעצמה, אינה מקימה עילת ביטול, לפי סעיף 10(א)(3) לחוק.
...
הנה-כי-כן, מסקנתי היא, איפוא, כי המבקש לא הוכיח עילה כדין המצדיקה התערבותו של בית-המשפט וביטול הבאת השיקים, כולם או חלקם, במניין השיקים שסורבו על-ידי המשיב.
דין הערעור להידחות.
התוצאה התוצאה, היא, איפוא, כי אני דוחה בזה את הערעור ומחייב את המערער לשלם למשיב הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל בסך של 4,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו