גם אם הגובה שהובטח היה נמוך מהנדרש בתקנות, הרי שהתמורה ששולמה בעבורו שיקפה את הערך האמיתי שלו וכבר גילמה את ירידת הערך שלו ככל שהייתה.
גובה התיקרה בקומה התחתונה
בסעיף 1.2.2 לחוות דעתו של המומחה אליעזר נקבע, כי: "לפי המפרט גובה הדירה מינ' הנו 2.55 מ', בוצעו מספר מדידות בצורה מדגמית המכסות את כל שטח הסלון ונימצא כי הגובה הממוצע הנו 2.513 מ' חשוב לציין כי המידה הנמוכה ביותר שנבדקה הנה 2.506 מ' – סטייה של כימעט 5 ס"מ (2%) הליקוי הנ"ל חוזר בכל המקומות בקומת הכניסה. נגרמת ירידת ערך, נידרשת הערכת שמאי מקרקעין מוסמך לצורך הערכת ירידת הערך".
מנגד, המומחה עמית זיו חיווה דעתו בגין ליקוי זה: "נמדדו על ידי גבהים בתחום של 2.51-2.53. עפ"י תכנית החתכים שהוצגה בפני מידות הבניה הנן 255 ס"מ. אי לכך, בהיתחשב בהפחתת עובי הציפויים, הרי שבוצע בהתאם לתכנית". משכך, לא נקבע פיצוי כלשהוא בגין רכיב זה (עמ' 11 לחוות דעתו).
מנגד, המומחה עמית זיו חיווה דעתו בעיניין זה: " את תיקרת הגבס התקין קבלן מטעם הדייר. נמדד גובה של כ- 2.10 מ'"
המומחה מיכאל חיווה דעתו בעיניין זה תוך שהוא מתייחס לטענות שני הצדדים וקבע כך: "קיימת אי התאמה למיפרט. הצדדים חלוקים לגבי האחריות שהרי התקנת המזגן בוצעה על ידי קבלן המיזוג של תורג (הנתבעת 2 – ס"י) לפני טופס 4 וגם הנמכה זו נעשתה ב-10 ס"מ. רכיב המסדרון פוגע בשווי עקב אי ההתאמה. נושא האחריות לרכיב זה יישאר להכרעה שיפוטית". המומחה קבע כי ירידת ערך בגין אי-התאמה זו בסך 5,100 ₪ (ראו עמ' 14 לחוות דעתו).
הבסיס לפסיקת פיצויים בגין עוגמת נפש בתביעה לפיצויים בגין ליקוי בניה הנו סעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א–1970, הקובע כי בגין נזק שאינו ממון "רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין".
בפסק הדין שניתן בבית המשפט העליון בע"א 6540/5 סולל בונה בע"מ נ' אברמוביץ' אבנר ואח' (1/12/2008) עמד בית המשפט על השיקולים הרלבאנטיים לקביעת גובה הפיצויים בגין נזק לא ממוני בתביעה לתשלום פיצויים בגין ליקוי בניה כדלקמן:
"בקביעת גובה הפצוי עבור עוגמת נפש שנגרמה בגין ליקוי בנייה יש להביא במכלול השיקולים, בין היתר, את ייעודו של הנכס (מבנה מגורים, מבנה עסקי או אחר); את טיב הליקויים; מידת חומרתם; מידת השפעתם על שגרת חיי המשתמשים בנכס; היתנהלות הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו; ועלות תיקון הליקויים (ראו: עניין סגל, פסקה 16; אביחי נ' ורדי דיני מכר דירות – ליקויי בניה והבטחת זכויות הרוכשים (2001) 421). אשר לשיקול האחרון – עלות תיקון הליקויים – נפסק כי אין לידרוש בהכרח תאימות בין עלות תיקון הליקוי לבין הפצוי שיש לפסוק בשל עוגמת הנפש שנגרמה כתוצאה מאותו ליקוי, שכן לעיתים עלות תקונו של ליקוי מסוים אינה משקפת את עוגמת הנפש שנגרמה בעטיו
...
מנגד, טענות הנתבעות, כי המועד הקובע לפסיקת ריבית והצמדה הוא מועד הפקת חוות דעת מומחה בית המשפט ולא לפני כן.
בע"א 5602/3 אבי ושרה סגל ואח' נ' שיכון ופתוח לישראל בע"מ ואח' (28/2/2005), נפסק כי:
"פסיקת הריבית מיועדת להעמיד את הנפגע במצב בו היה אלמלא ההפרה או אילו תוקנה זו במועד, שאחרת יוצא המפר נשכר מחלוף הזמן והנפגע יוצא חסר (ע"א 611/89 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נ' נחמיאס פ"ד מו (2) 60, 67-68). קביעת המועד ממנו תחושב הריבית נתונה לשיקול דעת בית המשפט. ככל שמדובר בפסיקת ריבית ביחס לליקוי הבניה, אין לקבל את טענת בעלי הדירות לפיה שגה בית המשפט המחוזי בקבעו כי הריבית המגיעה להם תחושב ליום מתן חוות דעתו הראשונה של וגמן וכי היה עליו לקבוע את הריבית למועד היווצרות העילה, דהיינו למועד מסירת הדירות לידיהם. מוקדם של הפיצויים שנפסקו למערערים הוא בליקויים שנמצאו בדירותיהם וברכוש המשותף ועל כן ראויה קביעתו של בית המשפט המחוזי כי הריבית תחושב למועד קביעת שווים של מרבית הליקויים – מועד עריכת חוות הדעת (ראו גם: ע"א 9085/0, שם, בעמ' 479; ע"א 2934/94 סולל בונה בע"מ נ' איתן ואח' (לא פורסם, ניתן ביום 2.6.96))".
נוכח האמור, הגעתי למסקנה, כי המועד לחישוב הריבית וההצמדה לעניין הסכום בגין ליקוי הבנייה, יהיה ממועד מתן חוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט 27/1/2019, בעוד הפיצוי בגין עוגמת נפש יישא הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד התשלום בפועל.
לסיכום
אני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעים סכום של -.
6,000 ₪ (לפי סעיף 116 לעיל);
כן, אני מחייב את צד ג' לשפות את הנתבעות בסכום של -.