המקרה דנן הוא "עניין חוקתי" מובהק במובנו הרחב, לגביו נפסק כי לבית המשפט נתונה הסמכות לידון בו. המקרה גם אינו נוגע לסכסוך בין חבר באגודה לבין האגודה.
בהתאם לכתב התביעה, טענת המשיבים להפלייתם בקבלה לחברות על בסיס גילם, מבוססת על הפרטים הבאים:
(1) פגישה בינם לבין יו"ר מזכירות הקבוץ וחברת מזכירות הקבוץ, בה נאמר להם, לשיטתם, על ידי חברת מזכירות הקבוץ, כי קיימים קריטריונים חדשים לפיהם הם לא יוכלו להיתקבל לחברות בקבוץ;
(2) מכתב מיום 8.8.2016 שנשלח למשיבים מטעם יו"ר המזכירות, במענה לבקשתם להיתקבל כחברים בקבוץ (מיום 19.7.2016), בו נכתב: "א. בהמשך לבקשתכם להכנס למועמדות לחברות בקבוץ המזכירות דנה בעיניין והחליטה שלא להסכים לבקשתכם זו.";
(3) מכתב נוסף של יו"ר מזכירות הקבוץ מיום 16.8.2016, בתשובה למכתב המשיבים מיום 15.8.2016, בו נכתב כי: "ב. בתור שוכרים אין לכם זכות ערעור על החלטת המזכירות לא בפני המזכירות ולא בפני האספה.
כפי שצוין בהקשר זה: "מקום שבו החליטה האגודה בהתאם לתקנונה על דחיית בקשתו של מועמד להיתקבל על בסיס עינייני, אין הרשם מוסמך להתערב בהחלטה זו. אולם לרשם סמכות להתערב כאשר יש פגם פרוצדוראלי בהחלטת האספה בהתאם לכללי הצדק הטבע, או שהאספה פעלה בנגוד להוראות התקנון." ואם ההליך לדחיית המועמדות להיתקבל כחבר אגודה היה לא תקין "רשאי הרשם – לאחר חקירה שתתקיים בהתאם להוראות תקנה 6 לתקנות החברות וסעיף 43 לפקודה – לקבוע כי ההליכים לדחיית קבלה לחברות היו שלא בהתאם להוראות הדין, או התקנון, ולחייב את האגודה לתקן פגם זה." (חיים נועם עופר נועם אגודות שיתופיות – הילכות ופסיקה (מהדורה 4, הוצאת נבו 2020), עמ' 98).
...
תמצית טענות המשיבים (התובעים)
יש לדחות את הבקשה מהנימוקים הבאים:
הסעד המבוקש בתביעה, אינו מתמצה בשאלת "רישום" המשיבים בפנקס החברים של האגודה, אלא בשאלה חוקתית יסודית הקשורה לעניין מרכזי בחייו של אדם, קרי הפליית המשיבים על בסיס גילם ותוך כך, שלילת זכויותיהם בדירת מגוריהם בקיבוץ.
אני סבור, כי גם אם כטענת המשיבים, הסיבה העיקרית לדחיית בקשתם להתקבל כחברים באגודה, התבססה על גילם (ואיני נדרש לדון ולהכריע בכך), תחילה יש למצות את הדיון בטענותיהם בנוגע לאי תקינות ההליך ועניין זה מסור לרשם האגודות השיתופיות שידון ויבחן את תקינותו.
היה ויגיע הרשם לכלל מסקנה, כי ההליך לא היה תקין, ממילא הוא יהיה רשאי לחייב את האגודה לתקן פגם זה, לרבות מתן אפשרות למשיבים להגיש ערעור בפני האסיפה הכללית.
סוף דבר
לאור מכלול האמור לעיל, הבקשה מתקבלת והתובענה נמחקת.