היחיד הצהיר במסגרת בדיקתו ברשות האכיפה והגבייה שהוא משלם דמי מזונות שוטפים עבור ילדיו הקטינים (ילידי 2010 ו-2015) סכום חודשי של 2,500 ₪ על פי הסכם גירושין שקבל תוקף של פסק דין בבית הדין הרבני ביום 26.12.2013.
רביעית, הדבר ישפר את יכולתה של המערכת ליישם את התיקון ולהתמודד עם העברתם של חלק גדול מההליכים המתנהלים כיום בבתי המשפט אל מערכת מינהלית.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים (ולתיק הוצאה לפועל שמספרו 803278-11-19 בלישכת ההוצאה לפועל באשקלון), ותסגור את התיק ברישומיה.
...
עיקרי טענות הצדדים
המערער טען, בעיקרי הדברים, כי כב' הרשמת החליטה על הטיפול בעניינו של המשיב לממונה לאחר שהתרשמה כי החיוב בדמי המזונות שהושתו על החייב, הנפרעים כסדרם על ידו, הוא "חוב ודאי שטרם הגיע מועד פירעונו", לפי סעיף 4 לחוק, ומשכך היקף חובותיו עולה על 150,000 ₪; החלטת כב' הרשמת אינה מתיישבת עם תכליתו של החוק לגבי חלוקת נטל הטיפול בין הערכאות השונות; עיון במסמך "עקרונות ופרשנות" בדברי ההסבר להצעת החוק מלמד שאחת ממטרותיו היא חלוקת נטל הטיפול בהליכי חדלות פירעון בין הממונה לבין רשות האכיפה והגבייה ולאפשר לממונה להתמקד בהליכים מורכבים ובהיקף גדול; קבלת פרשנותה של כב' הרשמת תגרום לכך שמרבית החייבים שחובותיהם אינם עולים על 150,000 ₪ ולהם חוב מזונות עתידי, עניינם יועבר לטיפולו של הממונה באופן שאינו מתיישב עם תכליתו של החוק; אין כל וודאות שחיוב עתידי בתשלום דמי המזונות יהפוך לחוב של ממש בשים לב להכנסות עתידיות; החיוב בתשלום דמי מזונות הוא בבחינת חיוב מתחדש ומשתנה בהתאם לנסיבות; החיוב בדמי המזונות ניתן לקציבה וקבלת פרשנותה של כב' הרשמת יכול להוביל למסקנה שיחיד שאינו משלם את מלוא חיוביו מייצר חוב חדש ואינו עומד בתנאי צו השיקום; נקבע בהלכה הפסוקה שחוב מזונות עתידי אינו חלק ממצבת הנשייה ואינו בגדר חוב עבר.
עם זאת, סבורני שבכך לא סגי, ולצורך פרשנותו של הדיבור "חוב" בגדרו של החיקוק הנ"ל, ככל שהדבר נוגע לשאלה האם יש לכלול את החיוב בדמי מזונות מעותדים לצורך קביעת הסמכות העניינית של הערכאה שלפניה יידון עניינו של היחיד, יש לתת משקל ראוי לשיקולים נוספים המוליכים, לטעמי, למסקנה וקביעה שונה.
למען הסדר הטוב אציין שהקביעה הנ"ל נעשתה בהתייחס לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם- 1980, אך סבורני שהיא יפה גם לענייננו בשים לב לרציונאל המונח ביסודו של סעיף 175 לחוק שעניינו סוגי החובות שהינם ברי הפטר ואלה שאינם ברי הפטר.
המערער טען, בין היתר, כי החלטתה של כב' הרשמת אינה מתיישבת עם התכלית שעמדה לנגד עיני המחוקק לגבי חלוקת נטל הטיפול בהליכי חדלות פירעון בין הממונה לבין רשות האכיפה והגבייה, על מנת לאפשר לממונה להתמקד בהליכים מורכבים ובהיקף גדול, וסבורני שיש בטענה זו ממש.
התוצאה
מהמקובץ לעיל, ראיתי לנכון לקבל את הערעור.