מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ייצוג גופים ממשלתיים לשמירת איכות הסביבה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

המערערות, המיוצגות על-ידי פרקליטות המדינה, טוענות כי הן גופים של המדינה, וככאלה הן כפופות להנחיות היועץ המשפטי לממשלה בכל הנוגע לדין החל עליהן.
כך יושבים בועדה לקרקע חקלאית נציג המוסדות המיישבים (סעיף 2(5) לתוספת), נציג הרשויות המקומיות (סעיף 2(7)), אדריכל או מהנדס שאינו עובד מדינה (סעיף 2(11)), ונציג גופים צבוריים שעניינם בשמירת איכות הסביבה (סעיף 2(12)).
...
המסקנה המתקבלת, אם כן, הינה כי בהידרשה לתוכנית המפורטת, צריכה הייתה הוועדה לקרקע חקלאית להעמיד בראש מעייניה את שיקול השמירה על עתודות הקרקע החקלאית ואת השיקול בדבר שמירתם של השטחים הפתוחים.
טענה זו אין בידי לקבל, ככל שהיא נוגעת לוועדה לקרקע חקלאית.
תוצאה אשר על כן, אנו מחליטים לדחות את הערעור.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

היועץ המשפטי לממשלה היתייחס בעמדתו גם לשני האירועים הנוספים שנזכרו בתגובת התובעים המייצגים לבקשה לדחיית בקשת האישור על הסף; באשר לארוע שהתרחש ביום 7.6.13, הבהיר היועץ המשפטי לממשלה, כי במועד זה דיווח המשרד להגנת הסביבה למשרד הבריאות, כי אירעה תקלה במערכת החשמל של תחנת שאיבה לביוב השרון.
כך, למשל, בבג"ץ 4128/02 אדם טבע ודין-אגודה ישראלית להגנת הסביבה נ' ראש ממשלת ישראל, פ"ד נח(3) 503 (2004), נאמר מפי כב' הנשיא א' ברק (עמ' 512-513): "האדם הוא חלק מסביבתו. הוא מקיים עם סביבתו יחסי גומלין. הוא משפיע על סביבתו והוא מושפע ממנה. הקרקע, המים, האויר הם היסודות לקיום האנושי... הם הבסיס לקיום הפיזי. הם הבסיס לקיום הרוחני. איכות החיים נקבעת על-פי איכות הסביבה. אם לא נשמור על הסביבה, הסביבה לא תשמור עלינו. מכאן החשיבות הרבה - לכל פרט ופרט ולחברה ככלל - בשמירה על איכותה של הסביבה שבה מתנהלים חיינו... אכן, אחד האתגרים החשובים ביותר של ימינו (בעולם ובישראל) הוא זה של איכות הסביבה. יש בו ביטוי לצורך של "שמירת הטבע והנוף - מעשה בראשית - בלא שיד אדם תקלקל את מעשה הבריאה" (השופט מ' חשין בבג"ץ 2920/94 הנ"ל, בעמ' 455).
לצד זאת, הוכרה זכותו של הפרט לחיים בתנאים סביבתיים ראויים, היא הזכות לאיכות סביבה ראויה, בין אם כזכות עצמאית ובין אם כזכות הנגזרת מחוקי היסוד, כגון הזכות לכבוד האדם, הזכות לשלמות הגוף והחיים והזכות לקניין (על ההכרה בזכות לאיכות סביבה ראויה ראו פסק דינה של כב' השופטת דפנה ברק-ארז בעע"מ 683/13 רשות שדות התעופה נ' אליהו טויטו ואח' (2015).
...
נראה, אפוא, כי בנסיבות המקרה נכון יהיה לפעול בדרך שתוביל לסיום ההליך כבר בשלב זה. סוף דבר הסדר הפשרה המונח לפני הינו ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה.
לאור כל האמור לעיל, אני מאשרת את הסדר הפשרה ונותנת לו תוקף של פסק דין.
אני מורה על פרסום ההודעה השנייה לפי סעיף 25(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

לטעמי ההתיישנות בפלילים ראו, למשל, [בג"ץ 6972/96]התנועה למען איכות השילטון נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נא(2) 757, 773-769 (1997); [][]ע"פ 2144/08 מונדרוביץ נ' מדינת ישראל, פסקה 66 (14.1.2010); רינת קיטאי סנג'רו "הצדקות להתיישנות עבירות" עלי משפט יא 227 (2014).
מהן ההצדקות להחיל דוקטרינות נפרדות בהליכים השונים? השיב על כך פרופ' יצחק זמיר: "תביעה נגד גוף צבורי היא בפועל תביעה נגד הציבור המיוצג על ידי אותו גוף. אם מתברר כי התביעה מבוססת מבחינה משפטית, ואפילו אם מתברר כי עובד הציבור המייצג את הגוף הצבורי פעל ברשלנות ואף במזיד, ולכן התובע זוכה בדין, את מחיר פסק הדין משלם בעיקר הציבור, או בני אדם מסוימים בקרב הציבור, ולא עובד הציבור. [...] להבדל זה נודעת חשיבות במסגרת שיקול הדעת של בית המשפט. ראשית, הפגיעה של פסק הדין בציבור, כיוון שהיא עשויה לחול על בני אדם רבים, כגון במקרה של ביטול תכנית מתאר או ביטול תקנות, יכולה להיות קשה פי כמה וכמה מפגיעה של פסק דין באדם אחד. שנית, הפגיעה של פסק הדין בציבור אינה רק סך כל הפגיעות בבני אדם שפסק הדין משפיע עליהם, במישרין או בעקיפין, אלא היא עשויה להיות גם פגיעה באנטרס צבורי שיש לו חשיבות רבה ורחבה עוד יותר. למשל עשויה להיות פגיעה, שאולי תבוא לידי ביטוי רק לאחר זמן רב וכלפי בני אדם אחרים, בבטחון או בסדר הצבורי, או בשמירה על איכות הסביבה, או בהגנה על קופת הציבור. לכן האיזון שבית המשפט עורך בין האינטרסים של בעלי הדין בעיניין אזרחי שונה מן האיזון ביניהם בעיניין מנהלי" (זמיר כרך ג, בעמ' 1920-1919).
...
הרשות, מצדה, טוענת כי דין העתירה להידחות על הסף מחמת שיהוי שדבק בה. עם מי הדין? שאלה זו התעוררה בשתי עתירות שנדונו בבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב-יפו (כב' השופטת מ' אגמון-גונן) והיא עומדת להכרעתנו בערעורים דנן.
‏ד. כאן הציב חברי את קו הפדות במועד שבע שנים מעת התקנתו של הצו הפגום; לדבריו, "הגם שאין לקבוע מסמרות וכל מקרה ייבחן לגופו, סבורני שחלוף פרק זמן של שבע שנים – אורכה של תקופת ההתיישנות האזרחית – מקים חזקה שלפיה עתירה המכוונת לפגם משורשר שחוסר הסמכות שדבק בו לא היה גלוי על פניו, לוקה בשיהוי מאיין המצדיק לדחותה על הסף. עם זאת, בהיות השיהוי מושג פונקציונלי, אין מדובר בחזקה חלוטה, וזו ניתנת לסתירה כנגזרת של מכלול הנסיבות כאמור" (פסקה 49).
לטעמי, חוות דעתו מאזנת כראוי ביניהם, ומקובלת עליי הצעת חברי להעמיד את מועד השיהוי במקרים אלה על שבע שנות ההתיישנות האזרחית.
סוף דבר, אני מסכים לפסק דינו של חברי השופט פוגלמן, על כל נימוקיו.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נקבעו בדין גם הוראות המחייבות הישתתפות נציגי ארגונים להגנת הסביבה בועדות שונות כגון על פי חוק ייצוג גופים צבוריים שעניינם בשמירת איכות הסביבה (תקוני חקיקה), התשס"ג- 2002.
כלים אלו כללו כמובן קביעת אחריות פלילית על מזהמים (ראו למשל חוק איכות הסביבה (דרכי ענישה) (תקוני חקיקה), התשנ"ז-1997 שקבע הוראות לתיקון הוראות עונשיות בחוקים שונים שנועדו להגנה על איכות הסביבה; סעיפים 222-221 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, האוסרים על זהום מים ואויר; סעיף 13 לחוק שמירת הניקיון, התשמ"ד-1984; סעיף 11 לחוק מניעת מפגעים, התשכ"א-1961, וכן רע"פ 1223/07 מורשד נ' מדינת ישראל-המשרד לאיכות הסביבה (12/2/2007)); הרחבת האחריות הפלילית גם על נושאי משרה בתאגידים וברשויות מקומיות (ראו סעיף 20כב לחוק המים, התשי"ט-1959; הנחיות היועץ המשפטי לממשלה (4.1108) בדבר מדיניות העמדה לדין של רשויות מקומיות ושל נושאי תפקידים בהן בתחום איכות הסביבה); מתן סמכויות אכיפה רחבות (ראו למשל חוק הגנת הסביבה (סמכויות פקוח ואכיפה), התשס"א - 2011) ועוד.
...
על כן, גם בקשת חנ"י (בקשה מס' 41) דינה להידחות.
סוף דבר לאחר שבחנתי את הטענות השונות לסילוקה על הסף של בקשת האישור, הגעתי למסקנה כי דינן להידחות.
לאור כל האמור, אני דוחה את הבקשות לסילוק על הסף.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

חוק ייצוג גופים ציבוריים שעניינם בשמירת איכות הסביבה (תקוני חקיקה), תשס"ג-2002, לפיו הוספה סיפא לסעיף 5(5) לחוק הנחלים לעניין הרכב רשות הנחל, ונקבע כי אחד משלושת נציגי הציבור יהיה נציג אחד של "גופים צבוריים שעניינם שמירה על איכות הסביבה". זהותם של אותם גופים נקבעה בתוספת לתיקון הנ"ל והיא כוללת, בין היתר, את הנתבעת (להלן: "תיקון תשס"ג").
המסקנה המתחייבת, לפיה, גם נציגי תאגיד פרטי זכאים לכהן כחברי רשות נחל מכוח סעיף 5(3) לחוק הנחלים מתחזקת מדברי ההסבר לאותו חוק וכן מדברי ההסבר לתיקון תשס"ב, כמפורט להלן: בדברי ההסבר להצעת חוק הנחלים הובהר הצורך בחקירת חוק הנחלים ומדוע ידי החוק הקיים, חוק הניקוז וההגנה מפני שטפונות, תשי"ח-1957, אין בו די, וזאת כדלקמן: "לפי חוק הנקוז וההגנה מפני שיטפונות, תשי"ח-1957, אפשר להקים רשות ניקוז המורכבת מנציגי ממשלה ונציגי רשויות מקומיות, אך אין לצרף לה נציגי חברות או יחידים...
...
על אף האמור לעיל, לא שוכנעתי כי הכרזת הנתבעת כנציג ציבור בהתאם לתיקון תשס"ג ומינוי חבריה לרשות נחל על-פי סעיף 5(5) לחוק הנחלים, שוללת את המסקנה אליה הגעתי לעיל, ולכל היותר ניתן לומר כי על-פי המצב המשפטי שלאחר תיקון תשס"ג, נציגי הנתבעת כשרים להתמנות כחברים ברשות נחל הן מכוח סעיף 5(3) והן מכוח סעיף 5(5) לחוק הנחלים.
יחד עם זאת, על מנת כי תנוח דעתה של התובעת, ובהיעדר היתנגדות הנתבעת לבקשה, אני נעתר לה. לסיכום, אני מקבל את התביעה ומחייב את הנתבעת לשלם לתובעת סך של 193,905 ש"ח בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה, 29.11.04, ועד התשלום המלא בפועל.
כמו כן, הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 5,000 ש"ח בתוספת מע"מ עליו ובתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק על הוצאות המשפט מיום הוצאתם ועל שכ"ט עו"ד מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו