מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ייעוד חקלאי במגרש בשל חוזה משבצת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2016 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

מינהל מקרקעי ישראל מאשר ומתחייב כי השבת חלק משטח המגרשים ב"חרובה" שבו מחזיק המושב ושיווקם (74א', 33) לא יגרע מזכות מושב שילת לקבל פיצוי בגין מגרשים אלה בהתאם להחלטה שתתקבל במסגרת מו"מ שיתקיים בין המושב ובין מינהל מקרקעי ישראל על בסיס החלטות המינהל מועצת ונוהלים רלוואנטיים ביחס ל"שטחי חרובה" וההחלטה תחול גם על המגרשים שבנידון.
גישתו זו של המושב גרמה לחוסר בראיות לגבי מיקום יתרת שטחי חרובה; 7) המושב תבע פיצויים על פי ייעוד השטחים כמגרשי תעשייה, כאשר שטחים אילו אינם בבעלותו ואין לו כל זכויות בהן, בה בעת שלפי חוזה המשבצת הוא זכאי לפיצויים בגין גריעת המגרשים על פי ערכם בייעוד חקלאי.
...
התובעת תשלם לנתבעת 1 כדלקמן: 1) את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; 2) שכ"ט עו"ד בסך 60,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.
התובעת תשלם לנתבעות 2 ו-3, ביחד ולחוד, כדלקמן: 1) את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; 2) שכ"ט עו"ד בסך 60,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.
התובעת תשלם לנתבעות 4 ו-5, ביחד ולחוד, כדלקמן: 1) את הוצאות המשפט בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל; 2) שכ"ט עו"ד בסך 58,000 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה ורבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

הצדדים התובענה דנן הינה פרי התארגנות של יחידים ובני זוג, אשר זכו במגרשים לצורך בניית בתי מגורים בהרחבה של הנתבע -קבוץ מעיין ברוך (להלן:"הקבוץ") אשר מצוי בתחום המועצה האזורית גליל עליון (להלן:" המועצה האזורית").
החלטות אלה מאפשרות את שינוי היעוד של מקרקעי המשבצת מחקלאות למגורים, גריעת שטח זה מחוזה המשבצת והקצאת מיגרשי המגורים בתכנית חדשה על ידי הרשות.
...
לסיכום, טוענים התובעים, כי גביית הכספים מהם נגועה בחוסר חוקיות ונטולת יסוד כדין.
לאור כל האמור, לא מצאתי כי התובעים עמדו בנטל ההוכחה הדרוש להוכיח תביעתם ועל כן התביעה נדחית.
התחשבתי בכל אלה, בבואי לפסוק הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. סוף דבר: כעולה מן הטבלה שצורפה על ידי התובעים במסגרת כתב תביעתם, שילם כל אחד מיחידי התובעים סכומי כסף עבור יחידת מגורים, שאינם עולים על הסכום שהותר לקיבוץ לגבותו, העומד כפי מכתבו של מנהל המחוז במינהל, על סך 110,000 ₪ בצירוף 25% נוספים כפי הוראת אגף חקלאי 51 יט' ובסה"כ על 137,500 ₪, צמוד למדד תשומות הבנייה מחודש פברואר 2003.
על כן, התביעה נדחית על כל חלקיה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

בפירוט העובדות הובהר כי ביום 1.2.98 פורסמה תכנית הרחבת מושב זוהר במסגרתה שונה היעוד של כ- 67 דונמים מקרקע חקלאית לקרקע לצרכי בניית מיגרשי ההרחבה בשטחי ציבור.
לשיטת המשיבה המבקשים קיבלו את מלוא הפצוי שהובטח להם ובתמורה היה ברור כי מוותרים גם על השטח אותו הם מכנים חלקה א. עוד מדגישה המשיבה כי בשטח בו טוענים המבקשים לזכויות תוכננו 5 מגרשים ולא 11 ובכל מקרה בהתאם לחוזה המשבצת לאגודה זכות לפנות אותם בתמורה למתן קרקע חלופית, כפי שנעשה, לצורך שינוי יעוד של חלקות העיבוד לצרכי הרחבה למגורים כמפורט בסעיף 26 להסכם.
...
אין בידי לקבל את הטענה כי עילת התביעה נולדה רק עת הכחיש הועד את זכותו ועל פניו העילה נולדה סמוך לאחר ההבטחה הנטענת בשנת 1998.
אמנם זכות הקצאה אינה זכות במקרקעין, אולם מטרת המבקשים לקבל מגרש וזכויות קנייניות בו לרבות שינוי תב"ע, ועניינים אלו ספק אם מסורים לסמכות בית משפט זה. מקובלת עליי טענת המשיבה כי שעה שהסעד המבוקש כולל פגיעה באופן שיווק המגרשים בהרחבה, היה לכל הפחות צורך לצרף כמשיבים את כל מי שעלול להיפגע מההחלטה.
לאור מכלול השיקולים המפורטים בהחלטה זו, הבקשה למתן צו מניעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

מבוא לפניי תביעה לפינוי וסלוק ידם של הנתבעים ולהפסקת השמוש החורג במקרקעין מוסדרים, הידועים כמגרש (משק) 195 לפי תכנית ד/311 במושב עמיעוז במועצה אזורית אשכול, והידועים גם כגוש 100335 חלקה 78 (להלן: "משק 195"), וכן לתשלום דמי שימוש ראויים בגין ההפרה עבור התקופה החל מחודש ספטמבר 2009 וכלה בחודש ספטמבר 2016 ובסך כולל של 246,611 ₪.
במסגרת תפקידה וע"פ חוק, מתקשרת התובעת עם אגודות שיתופיות בהתיישבות העובדת ומשכירה להן שטחי אדמה, בין השאר למטרות חקלאיות ולמגורים לפי חוזה המכונה "חוזה המשבצת". הנתבעים מס' 1 ו-2 הנם בני זוג נשואים, אשר לפי רשומי הרשות, הנם רשומים כברי רשות במשק 195.
סבורתני כי לא יכולה להיות מחלוקת כי בשנת 2003 הוקם המחסן המפורט בסעיף 17.1 לכתב התביעה בשטח שייעודו הוא "איזור חקלאי ב'". ולכן היעודים המותרים בשטח זה וממילא במחסן, שכן המחסן הוקם על פי היתר בניה כדין, הנם שימושים חקלאיים בלבד ולא מסחריים, הכל בהתאם להוראות ההסכם בין הצדדים.
הנתבע מס' 1 הודה במסגרת הגנתו, כי במהלך השנים ועקב הסיכסוך שפרץ בינו לבין אחיו הנתבע מס' 4, שלושה צקים עבור דמי שכירות לשלושה חודשים בגין החוזה מיום 20/8/14 שנחתם עם הנתבעת מס' 5, הועברו לידו ותו לא. התובעת בהגינותה הודתה כי אין לה ראיות שהנתבע מס' 1 קיבל כספים מעבר לכספים בהם הוא מודה.
...
נוכח האמור לעיל, אני קובעת כי הוכח בפניי כי חברת אסיה לא התעשרה כלל בתקופה בה שכרה את המקרקעין מושא התביעה, כי שילמה את מלוא דמי השכירות לצד ג' בגין השימושים מושא התביעה, לכן כל יסודות עשיית העושר ולא במשפט, כפי שצויינו לעיל, לא חלים בעניינה ודין ההודעה כנגדה להידחות.
סוף דבר: נוכח כל האמור לעיל אני מחייבת את הנתבע מס' 1 לשלם לתובעת סך של 246,611 ₪ כולל מע"מ בצירוף ריבית והצמדה מיום הגשת התביעה ועד התשלום בפועל.
כמו כן אני דוחה את ההודעה לצד ג' שהגיש הנתבע מס' 1 כנגד חברת אסיה ואני מחייבת את הנתבע מס' 1 לשלם לחברת אסיה הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך כולל של 10,000 ₪ אשר ישולמו בתוך 30 יום ואם לא הם יישאו ריבית והצמדה מהיום ועד התשלום בפועל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט העליון, בעת שדן בעירעור על פסק דין מגל, דחה את העירעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בקובעו כי מקובלת עליו עמדתו של המינהל: "מסקנתנו היא כי הפרשנות שעולה בקנה אחד עם תכליתו הסובייקטיבית של ההסכם על רקע נסיבות כריתתו היא הפרשנות שבה דוגל המינהל – כלומר, שלא קמה למערער זכאות מכוח סעיף 21 להסכם לפצוי בגין השקעות וזכויות חקלאיות במקרקעין בנסיבות שבהן שינוי ייעוד המקרקעין והשבתם למינהל נעשו ביוזמתו, במסגרת קידום תכנית הרחבה לפי החלטה 959" (פסק דין מגל, פסקה 17; ההדגשה אינה במקור – ב' א').
בפסק דין מגל, במהלך הפרשנות שניתנה ע"י בית המשפט העליון להוראת סעיף 21(ג) שבהסכם המשבצת, קבע בית המשפט העליון, עת שדן בסוגיית הרווח הנובע לישוב חקלאי כתוצאה מאישור של תוכנית הרחבה, כדלקמן: "לשיטת המערער, אין ללמוד מההטבות שנכללו במסגרת החלטה 737 ונשללו בהחלטה 959, על שלילת כוונה לפצוי בגין שינוי ייעוד שאותו יוזמת האגודה לפי החלטה 959; מה גם שהחלטה אחרונה זו אינה מעניקה – להשקפתו – הטבה לאגודה. ואמנם, הקף ההטבה עבור היישוב החקלאי הטמונה במתוה החלטה 959 הוא מוגבל ביחס להקף ההטבה שהיה גלום בהחלטה 737 שלא עמדה בבקורת שיפוטית. בצד האמור, גם במתוה הנוכחי גלומה הטבה עבור היישוב החקלאי שאין להקל בה ראש, והיא האפשרות להעביר למינהל רשימת מומלצים של האגודה שלהם יוחכרו המגרשים בפטור ממכרז. גם אם הקף ההטבה צומצם (נוכח קביעותיו של בית משפט זה בעיניין שיח חדש) עדיין מדובר בהסדר המיטיב עם היישוב החקלאי. אשר על כן, ניסיונו של המערער לתאר את ההליך לפי החלטה 959, שבוצע ביוזמתו, ככזה שעומד בנגוד לאינטרסים שלו – אינו אלא ניסיון להפוך את היוצרות, ואין לקבלו. לא ניתן לקרוא להחלטה 959, בדרך של פרשנות שיפוטית, הסדרי פיצוי שלא עוגנו בהחלטות מועצת מקרקעי ישראל. דפוסו של ההליך לפי החלטה 959 שנעשה ביוזמת המערער ומגלם בחובו הטבה עבור מומלציו, זיקתו להסדר הקודם שלא החיל הוראת פיצוי והעובדה שגם בהחלטה 959 לא נוספה הוראת פיצוי – מחזקים את עמדת המינהל שלפיה בהעדר הסמיכה לפצוי בהחלטות המועצה, גם הצדדים לא התכוונו שסעיף 21 להסכם בדבר פיצוי המערער יחול במצב זה" (פסק דין מגל, פסקה 17; ההדגשות אינן במקור – ב' א').
...
ביום 21.10.12 ניתן על ידי בית המשפט העליון (כב' השופטים ע' פוגלמן, א' רובינשטיין ו- א' שהם) פסק דין בגדרו נדחה ערעורו של קיבוץ מגל על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופטת ב' בר-זיו) ונקבע, בין היתר, כי מאחר שהמינהל לא כפה על קיבוץ מגל את שינוי היעוד של חלק ממקרקעיו מחקלאות למגורים, אלא הדבר נעשה ביוזמתו של הקיבוץ (לצורך הקמת שכונת הרחבה לקיבוץ) – לא קמה לקיבוץ זכות לקבלת פיצויים מהמינהל בגין אובדן השקעותיו במקרקעין אלה [ע"א 7434/10 קיבוץ מגל נ' מינהל מקרקעי ישראל (פורסם בנבו, 21.10.2010) (להלן: "פסק דין מגל" או "הלכת מגל")].
באשר לעובדה שהמינהל העיד את מר דגני, שהחל לעבוד במינהל בשנת 1999 בתפקיד של מנהל אגף שיווק וכלכלה, ולא את מר אדומי, שקדם לו בתפקיד זה – אציין כי ממילא עיקר גרסתו של המושב בקשר לשנים אלה מקובלת עליי: 1992 – אין מחלוקת כי המושב הוא שיזם והגיש את התכנית בשלב זה; 1995 – אין מחלוקת כי המועצה הארצית לתכנון ולבניה החליטה שלא לאשר תכנית זו; 1998-1996 – מקובלת עליי עמדתו של המושב כי נעשו ניסיונות על ידי המושב להעתיק את מיקומו למיקום חלופי, אך ניסיונות אלה לא צלחו; בנסיבות אלה, כאשר עיקר טענותיו של המושב בקשר לשנים אלה מקובלת עליי, אזי גם אם היה המינהל מעיד את מר אדומי ביחס אליהן – לא היה בכך כדי לסייע למושב בהוכחת יתר טענותיו אשר לגביהן יכול היה מר דגני להעיד מידיעתו האישית.
לטענת המשיב, קיימים מסמכים נוספים בתיק הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה מהם נובעת המסקנה כי הוועדה המקומית או המועצה הן "יוזמות התכנית" [כך לדוג' התכתבויות משנת 2001 בקשר לקידום התכנית שהופנו אל הועדה המקומית (נ/3, ת/2 ו- ת/3), מכתבו של משרד הבריאות מיום 27.5.03 בו הוגדרה המועצה כמבצעת הפרויקט, מכתבו של משרד הפנים מיום 30.3.04 בו הוגדרה המועצה כיזם הפרויקט, מכתבו של ראש המועצה מיום 30.11.13 בו הגדיר את המועצה כיזם התכנית (עמ' 43, 48 ו- 75 לנספח לתצהיר המינהל)].
החלטתו לעשות כן מעידה על החשיבות שראה בכך שהשליטה על אופן מיון ואישור המשפחות שתגענה למושב ותרכושנה את המגרשים תרוכז בידיו; באשר לטענת המושב לפיה ההוצאות הנובעות מביצוע תוכנית ההרחבה העמיסו על תשתיות המושב ולא כוסו על ידי דמי הפיתוח שנקבעו על ידי המינהל – רשאי היה המושב לפעול על פי דין כנגד החלטת המינהל בסוגיה זו. משלא עשה כן – השלים עמה, כפי שהעיד עדו של המושב, מר יוסי תהילה: "ש. תאשר לי שלעניין גובה הוצאות הפיתוח השלמתם בסופו של דבר עם הסכום שנקבע, 119,000 ₪ ליח' שנקבע על ידי ממ"י, נכון?
לסיכום פרק זה; בדומה למקרה שנדון בפסק דין מגל גם במקרה דנן יש לראות את המושב כמי שנהנה מהטבה מובנית הגלומה באישור שניתן לתכנית ההרחבה, וזאת – בשל האפשרות שהוקנתה לו להעביר למנהל רשימת מומלצים אשר להם יוחכרו המגרשים בפטור ממכרז.
סוף - דבר לאור כל האמור, הנני קובע בזאת כדלקמן: דין התביעה להידחות בשלמותה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו