מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

יחסי עובד-מעביד בעסק משפחתי

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערים אנו לכך כי התובעת אכן עזרה לנתבעת אולם שוכנענו כי מדובר בעזרה של בת מישפחה לעסק המשפחתי ולא במסגרת יחסי עובד ומעביד.
...
לא שוכנענו כי הראיות שהובאו בפנינו מספיקות כדי לקבוע כי התובעת ביצעה עבודה סדירה בתפקיד מהותי וכנגד שכר.
ערים אנו לכך כי התובעת אכן עזרה לנתבעת אולם שוכנענו כי מדובר בעזרה של בת משפחה לעסק המשפחתי ולא במסגרת יחסי עובד ומעביד.
נוכח האמור התביעה נדחית.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2024 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין סיכם כי "מכלל העדויות, חלופת המסרונים בין הצדדים, מסירת תלושי שכר ותשלומים שדווחו בדו"חות הכספיים של העסק, התרשמנו איפוא כי לא היה מדובר בעזרה משפחתית כטענתו של סלע, אלא ביחסי עבודה לכל דבר ועניין. התובע הישתלב בעסק, קיבל הוראות מסלע, פעל ללא לאות לקידום עסקיהם של הנתבעים וציפה לקבל גמול" (סעיף 58 לפסק הדין).
דרך כלל אמנם אין בעובדה זו ביחס לאדם שמבצע עבודה עבור הזולת כדי להצביע על היעדרם של יחסי עובד-מעסיק, אך בנסיבות המקרה המיוחדות אליהו לא נתן סיוע כזר הבא להיתפרנס מעמל כפיו אלא עזר לעסק משפחתי של אביו ואחיו, שסיפק פרנסה למשפחה כולה וגם לו עצמו כחלק ממנה.
...
לטעמנו מכלול הראיות מלמד כי אליהו, ככל הנראה במקביל לבני משפחה נוספים, "נתן כתף" בעסק המשפחתי של אביו ואחיו בהיקף גמיש שלא הוברר בהליך אך שאינו מלא וללא מחויבויות כשל "עובד". משכך, שוכנענו כי בנסיבות המקרה המיוחדות מוצדק להתערב בקביעותיו העובדתיות ובעיקר המשפטיות של בית הדין האזורי ולקבוע כי הסיוע שנתן אליהו לא חרג מעזרה משפחתית לאביו (בכובעו כשותף בעסק) וכי התייחסות אליו כ"עובד" בדיעבד היא מלאכותית ומאולצת.
נוסיף כי ככל שהיה מקום למסקנה כי בוסס מעמדו של אליהו כעובד - וכאמור לעיל עמדתנו שונה - הרי שבסכסוך המסחרי בין המעסיקים במשותף בנוגע לחלוקת האחריות ביניהם עשוי להינתן משקל גם לעקרון תום הלב.
מבחינה זו הגשת התביעה לבית הדין תוך שיתוף פעולה ברור בין אליהו וברוך באופן שיש בו כדי לסכל את פסק הדין של פירוק השותפות נעשתה לפיכך לטעמנו בחוסר תום לב מובהק, שגם ממנו קשה להתעלם בעת ייחוס האחריות בין ברוך לסלע אם וככל שהיה מקום לקביעה בדבר קיומם של יחסי עבודה.
סוף דבר - הערעור מתקבל והחיובים שנקבעו בפסק הדין של בית הדין האזורי בטלים.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נקבע עוד כי אי הקפדה על חוקי המגן, העידר חוזה עבודה , העידר רישום ימי חופשה ואי תשלום דמי הבראה, אין בהם כדי להוביל למסקנה כי לא היתקיימו יחסי עובד ומעביד בין הצדדים ועל בית הדין לבחון את מכלול הנסיבות על מנת לקבוע האם יש לראות בבן המשפחה כעובד או לא. לענייננו – בתלושי השכר נרשם שמועד תחילת העבודה – ינואר 2010.
סיכומו של דבר, התובעת לא הרימה את הנטל המוטל עליה ולא הוכיחה כי עבדה בפועל בעסק של אביה, במסגרת יחסי עובד ומעסיק.
...
נקבע עוד כי אי הקפדה על חוקי המגן, העדר חוזה עבודה , העדר רישום ימי חופשה ואי תשלום דמי הבראה, אין בהם כדי להוביל למסקנה כי לא התקיימו יחסי עובד ומעביד בין הצדדים ועל בית הדין לבחון את מכלול הנסיבות על מנת לקבוע האם יש לראות בבן המשפחה כעובד או לא. לענייננו – בתלושי השכר נרשם שמועד תחילת העבודה – ינואר 2010.
סיכומו של דבר, התובעת לא הרימה את הנטל המוטל עליה ולא הוכיחה כי עבדה בפועל בעסק של אביה, במסגרת יחסי עובד ומעסיק.
לאור כל האמור, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית סעיף 1 לחוק מגדיר כי "עובד" הוא "... לרבות בן מישפחה, אף אם אין בינו לבין קרובו המעסיקו יחס של עובד מעביד, ובילבד שהוא עובד במפעל באופן סדיר ובעבודה שאלולא עשה אותה הייתה נעשית בידי עובד". התובע עבד בעסק שבבעלות בנו.
...
כך למשל, כאשר נשאל מר ח'טיב לגבי תדירות ביקוריו במוסך, השיב "כשיש רכב אני מבקר שם, יכול להיות שפעם בשבוע, פעמיים, פעמיים בחודש, זה תלוי באופי העבודה".[footnoteRef:8] יצוין, כי מר ח'טיב טען כי ראה את התובע במוסך ברוב הביקורים שלו שם, לרבות בשנת 2018,[footnoteRef:9] כאשר יוזכר כי בשנה זו התובע כלל לא דווח כעובד במוסך, דבר המחזק את המסקנה כי התובע שהה במוסך לכל היותר לצורך עזרה נקודתית ולא קבועה.
] סיכום על יסוד כל האמור לעיל, לא שוכנענו במיהמנות גרסתו של התובע.
על כן, אין להכיר באירוע מיום 11.6.2019 כתאונת עבודה, והתביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

המחלוקות המחלוקות הטעונות הכרעה בהליך הן: האם היתקיימו בין התובעת לבין בעלה יחסי עובד ומעסיק או שפעילותה של התובעת בעסק של בעלה הייתה בגדר עזרה משפחתית? ככל שהתשובה הנה בחיוב – האם התובעת הרימה את הנטל להוכיח שהתאונה ארעה לה תוך כדי ועקב עבודתה או תוך כדי נסיעתה מעבודתה למעונה? מהם פגימותיה הרפואיות של התובעת בגבה, בצוארה בחזה וברגלה והאם קיים קשר סיבתי רפואי בין התאונה לבינן? גרסת התובעת ובעלה התובעת העידה ולעצמה ומטעמה העיד בעלה.
...
ואולם, מכלול הראיות אינו תומך במסקנה שהיחסים בין התובעת לבין בעלה היו יחסי עובד ומעסיק, או שאותן פעולות בעסק שבוצעו על ידי התובעת, בוצעו על ידה כעובדת של העסק דווקא.
התוצאה התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבע הוצאות ההליך בסך 3,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו