בית הדין האיזורי לעבודה נצרת
פ"ה 611-02-19
לפני:
כב' השופטת הבכירה אורית יעקבס
נציג ציבור (עובדים): מר יונס ג'בארין
נציגת ציבור (מעסיקים):גב' מאירה רון בן -דרור
התובעת
עורכי דין לקידום מנהל תקין (ע"ר 580591899)
ע"י ב"כ עו"ד נדאל חאיק
הנתבעים
1. מועצה מקומית ריינה
ע"י ב"כ עו"ד ריחאן נג'אר
2. מדינת ישראל - משרד הפנים
ע"י ב"כ מפרקליטות מחוז הצפון
3. תאופיק בסול
ע"י ב"כ עו"ד עמאד דקואר
פסק דין
בישיבה השניה מי שמעלה את ההצעה לפטר את נתבע 3 הוא מי שהעיד, בהליך כאן (לפני פחות מחודשיים), כעד המועצה, כאשר במהלך עדותו, העיד בין היתר כי "היו פה אנשים שב - 2017 החליטו להיתנכל למזכיר מסיבות פוליטיות וברורות", והינה עתה הוא עצמו "מתנכל" לנתבע 3?
המועצה ונתבע 3 היתעקשו על קיום דיון הוכחות מיותר ובכך האריכו את ההליך מספר חודשים נוספים מה גם שהם בחרו להמטיר על עד התובעת שאלות סתמיות כדי להצדיק את התעקשותם לקיים ישיבת הוכחות.
בכל הקשור לסוגיית הוצאות המשפט ושכר טירחת עו"ד
לא בכדי מצאנו לנכון לפרט חלק לא מבוטל מההליכים שהתקיימו בתיק זה, שכן אלו מלמדים על כך שיש ממש בחלק ניכר מטענות התובעת אשר בשלהן יש מקום לחייב הן את המועצה אשר היתנהלותה בהליך זה היא לכל הפחות תמוהה והן את נתבע 3, בהוצאות משפט התובעת ובשכר טירחת עורכי דינה אך תחילה נתייחס להוצאות משפט המדינה ולשכר טירחת עורכי דינה - המדינה, אשר במידה רבה, היתה צריכה להיות שחקן ראשי בהליך זה ואשר יתכן ולו היתה פועלת לשם אכיפת החוק ובהמשך לשם אכיפת החלטת ועדת מינהל השרות, היתה יכולה לחסוך את קיומו של ההליך, היתה בפועל, מעין שחקן משני שכן מי שביצע את רוב העבודה ואף טרח והגיש את סיכומיו היה ובעצם היתה התובעת ולכן ולא בלי היתלבטות החלטנו שלא לחייב את המועצה ו/או את נתבע 3 בהוצאותיה של המדינה, בהליך כאן.
לא השתכנענו כי טענות המועצה לענין מצבה הכלכלי הקשה צריכות לפעול לטובתה, ביחס לתובעת וזאת בדיוק מהטעמים שהעלתה האחרונה בהתייחסותה לטענות אלו (היתייחסות שהובאה בתמצית, במסגרת פסק דין זה), אך במידה מסויימת הבאנו בחשבון טענות אלו במסגרת השיקולים ששקלנו עת החלטנו שלא לחייבה בהוצאות המדינה.
...
בתביעה שהגישה התובעת בתאריך 3/2/19 במסגרת הליך זה היא ביקשה כי ביה"ד ייתן את הצווים הבאים:
בדיון מוקדם שהתקיים ביום 8/4/19 לפני ראש ההרכב טענו הצדדים טענותיהם בהרחבה ובשלב מסויים ביקש ב"כ התובעת כך:"מאחר ואני לא חושב שיש אפשרות להתקדם למתווה מוסכם - מבקש, משאין מחלוקת עובדתית, לקבוע את התיק לסיכומים. לענין בקשת חבריי – לאיחוד. אנחנו מתנגדים. התיק האחר יימשך כנראה לנצח. אנחנו רוצים שהתיק כאן יסתיים במהירות תהיה ההכרעה אשר תהיה. אני מבהיר גם שאנחנו לא צד שם וזה רק יביא לסרבול". ב"כ המדינה הודיעה מיד כי היא אינה מתנגדת למתן פס"ד על סמך סיכומים, אך ב"כ נתבע 3 התנגד, עת הודיע כי:"כרגע המתווה הזה בלתי אפשרי לנוכח הצעת המדינה לחזור לועדת מינהל השירות, אני השארתי את זה לשיקול דעת - חוזר על מה שאמרתי קודם, לענין שינוי הנסיבות ולענין ההסכמה שהיתה בזמנו לפנות לועדת מינהל השירות. כאשר אני מזכיר שהיא לא החליטה שהמינוי היה בלתי חוקי בעליל, כך אני זוכר. אבל יחד עם זאת מפני שהתובעת פנתה בשנת 2017 על מינוי של 2010, נראה תמוה שהיא יכולה לטעון כאילו המינוי היה לא חוקי, 7 שנים קודם. סבור שמידת הצדק מחייבת שלושה דברים - לחזור לועדת מינהל השירות, לאחד את שני ההליכים ודבר שלישי אם התובעת תתעקש להמשיך ולנהל את ההליך נבקש להגיש כתב הגנה מפורט וגם נבקש להגיש תצהירים. נראה שצפיפות הזמנים שהיתה מאז ניתנה החלטת המועצה - לפני שבוע, מחייבת מתן אפשרות נאותה לעשות סדר בבלאגן. לענין המתווה - הופתעתי לשמוע את הצעת התובע, אני צריך לשקול את זה. אני חושב על מקרים דומים שבהם כן הוגשו תצהירים. אני גם רוצה להתייעץ עם מרשי שהוא גם עו"ד". גם המועצה לא הסכימה למתווה שהציע ב"כ התובעת כפי משציין ב"כ המועצה:"לענין המתווה שהציע חברי, אנחנו לא מסכימים. המחלוקת אינה רק משפטית אלא גם עובדתית ולכן נצטרך לחדד את הנושאים שקשורים לשינוי הנסיבות המהותי שחל. שומע שיתכן שבענין זה כן נוכל להגיע להסכמות עם התובעת". ב"כ התובעת שהיה משוכנע שאין צורך בשמיעת ראיות טען בשלב זה את הדברים הבאים:" יש שאלה משפטית מאוד פשוטה האם שינוי נסיבות שניעשה אחרי ועדת מינהל שירות ואחרי המינו משפיע על החלטת הועדה. רוצים לנהל את ההליכים לנצח? על מה?" אלא שגם טענותיו אלו לא שכנעו את נתבע 3 ואת המועצה כפי שהדברים עולים מהמשך פרוטוקול הדיון המוקדם ולכן בסופו של דבר ניתנה ההחלטה הבאה:"באת כוח נתבעת 2 (הכוונה לבאת כח המדינה - א.י) תגיש, עד ליום 17.4.19, עמדה מסודרת בנוגע לדרך שלדעת המדינה יש לילך בה, לנוכח שינוי הנסיבות הנטען על ידי המועצה ונתבע 3. לעת הזו, ובשל התנגדות התובעת אשר איננה חלק מהצדדים המנהלים את תיק סע"ש 25160-06-18, אינני מורה על איחוד התביעה הנ"ל עם התביעה הנוכחית. לאחר שתפעל באת כוח נתבעת 2, בהתאם להחלטה זו, ישקול ביה"ד את בקשת המועצה ונתבע 3 להגיש כתבי הגנה מתוקנים, וכן יורה להם לשקול את עמדתם בנוגע למתווה הדיוני שהציע בא כוח התובעת בכל הקשור לסיום הליך זה.
בכל הקשור להוצאות משפט התובעת ולשכר טרחת עורכי דינה - לאחר שנתנו דעתנו לטענות התובעת בענין זה ולתגובת המועצה והנתבע 3 הגענו לכלל מסקנה כי יש ממש וטעם רב ביותר בחלק ניכר מטענות התובעת (אשר אותן כמו גם את טענות האחרים בחרנו להביא בפסק דיננו), לרבות הדרך המסורבלת בה בחרו המועצה ונתבע 3 לנהל את ההליך, התעקשותם לקיים הוכחות, הגשת בקשות שונות ומיותרות (על ידי נתבע 3) והוספת סעיפים מיותרים לתצהיר (המועצה), חקירה ארוכה שחלקה היה מיותר, של עד התובעת, המתנה עד אשר הגישה התובעת את סיכומיה כדי לעשות את שהיה צריך להעשות זה מכבר (כשהכוונה להפסקת עבודתו של נתבע 3 כמזכיר המועצה) החלטנו כך:
המועצה תשלם לתובעת סכום של 2,500 ₪ בגין הוצאות משפט וסכום של 10,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד.
נתבע מס' 3 שתרם גם הוא תרומה לא מובטלת לדרך המסורבלת בה התנהל ההליך ואשר גם אם העובדה שנבחר לתפקיד מזכיר המועצה לא היתה "באשמתו" הרי הדרך בה בחר להאחז בתפקיד זה חרף החלטת ועדת מינהל השירות והדרך בה בחר לנהל את ההליך בהחלט היו על דעתו ובחלק מהמקרים ביוזמתו, ישלם לתובעת סכום של 1,000 ₪ בגין הוצאות משפט וסכום של 5,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד.
כל הסכומים שצויינו לעיל יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק מהיום אם לא ישולמו בתוך 30 יום.
בנקודה ובטרם סיום נציין שתי נקודות:
למרות שקבלנו את העמדה של התובעת ולפיה יש לראות במועצה ובנתבע 3 שותפים שווים לענין ההוצאות, החלטנו לחוס על נתבע 3 ולחייבו בסכומים נמוכים מאלו שחייבנו את המועצה מתוך התחשבות מסויימת בעובדה שמדובר באדם פרטי אשר איבד למעשה את מקום עבודתו.
לא השתכנענו כי טענות המועצה לענין מצבה הכלכלי הקשה צריכות לפעול לטובתה, ביחס לתובעת וזאת בדיוק מהטעמים שהעלתה האחרונה בהתייחסותה לטענות אלו (התייחסות שהובאה בתמצית, במסגרת פסק דין זה), אך במידה מסויימת הבאנו בחשבון טענות אלו במסגרת השיקולים ששקלנו עת החלטנו שלא לחייבה בהוצאות המדינה.