הכרעת הדין
יחידת מקוח
בסק"כ (ארצי) 28269-04-16 ארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים בסמינרים ובמכללות נ' מדינת ישראל משרד החינוך (ניתן ביום 29.9.16) דחה בית הדין הארצי לעבודה את בקשת מורי השל"ח לקבוע כי הם מהוים יחידת מקוח נפרדת בקרב מורי ההוראה.
היא תסוכל, אם יתאפשר לכל קבוצת עובדים, בין שהם מדורגים בדרגה מסוימת, בין שהם ממלאים תפקיד מסוים, כגון עובדי "דואר יוצא" להבדיל מעובדי "דואר ניכנס", בין שהם מהוים מבחינה מינהלית יחידה מסוימת כגון שיווק, תיכנון, קידום מכירות, "פקוח איכות" או החזקת ציוד - לראות עצמם "סוג עובדים", להיתאגד ולטעון למעמד נפרד לשם משא-ומתן קבוצי ועריכת הסכם קבוצי.
וראו גם: דב"ע (ארצי) נה/28 – 4 ארגון סגל המחקר במערכת הבטחון – ההסתדרות הכללית ועניין טייסי אל על.
בעיניין אקרשטיין סיכם בית הדין הארצי וקבע כי יש לקבוע את גבולותיה של יחידת המיקוח על יסוד "מכלול מאפייני העסקתה של קבוצת העובדים או 'היחידה' העותרת להכרה כיחידת מקוח נפרדת", וזאת על בסיס קריטריונים אלה:
"מנקודת מבטם של העובדים ישקלו "האינטרסים המשותפים" של העובדים המבקשים הכרה כיחידה נפרדת - community of interests – אינטרס קהילתי משותף.
אולם, עיון בנספח י' לתצהיר מבקשים -העתק מדו"ח פרידמן -מצביע דוקא כי היוזמה לבדיקת השכר הרלוואנטי לעובדי המכון הייתה בזמנו של ההנהלה,והסוגיה המרכזית בעבודת הוועדה הייתה השוואת השכר ומניעת שחיקת השכר, מול שירות המדינה.
באמור באוגדן יש להצביע כי התוספת הייחודית לא ניתנה לכל עובדי המכון ככאלה, אלא רק לחלק שעיסוקם האישי במחקר בדומה לשירות המדינה.
...
דווקא באשר למבנה הארגוני של המכון לא הגיעה הועדה למסקנה או שינוי כאמור בסעיף ה' שבעמוד 17 לנספח זה.
תימוכין לכך יש בנספח י"א אוגדן זכויות וחובות לעובדי המכון שבו הייחוד היחיד הוא בסעיף4.2.1 (ע' 9) לאוגדן המתייחס ל"תוספות ייחודיות של מכון ברוקדייל .כמו במשרדי ממשלה מסויימים(כמו משרד האוצר והביטוח הלאומי) מקובל במכון להעניק לחלק מהעובדים תוספת ייחודית.
בנוסף המבקשים לא טענו כי ניסו לגבש התארגנות של כלל עובדי ג'וינט ישראל ולא הצליחו, אלא המבקשים ניסו מתחילה לפעול מול המכון בלבד,בניגוד לפסיקה לעיל ולאינטרסים המפורטים בה אף לטובת העובדים, ומשכך דין טענתם לאינטרס המעסיק נדחית.
סוף דבר
המבקשים, שנטל ההוכחה על כתפיהם, לא הוכיחו כי מתקיימים בהם הקריטריונים שפורטו בפסיקה בראשית פס"ד זה ל"אינטרס משותף" של העובדים או לעניין "מיוחד" או "שונה" או ל"סביבת עבודה ייחודית", ועל כן עובדי המכון אינם מהווים יחידת מיקוח נפרדת לצורך התארגנות עובדים ראשונית, אלא מהווים חלק בלתי נפרד ואינהרנטי מעובדי ג'וינט ישראל.