במועד כשלהו , בין יום 23.9.12 לבין יום 24.9.12, נגנבה המונית וחברת הראל הודיעה לתובעים ביום 17.11.12 כי היא דוחה את דרישתם לפצוי עקב אי קיום תניה בפוליסה של התקנת מיגון במונית.
עוד נטען, כי במידה וייקבע כי הסוכן הוא שאחראי למחדל והוא שהנחה את התובעים על העדר הצורך בקיום מיגון – הרי שיש להטיל את החבות לפתחו של הסוכן, הואיל והוא ידע היטב כי התנאת המיגון הנה תנאי בל יעבור בביטוח מוניות, ואין כל אפשרות לבטח מונית ללא קיומו של אמצעי המיגון הנידרש.
לנוכח האמור, השאלה הראשונה שעלינו לבחון הנה מהי המשמעות של הפרת התנאי בדבר הפעלת המיגון מבחינת הכסוי הבטוחי, ובמילים אחרות – האם בנסיבות המקרה שלפנינו קיים בכל זאת כסוי בטוחי על אף שהתנאי הופר.
בפס"ד סלוצקי נקבע גם, כי על מנת להוכיח שאף מבטח סביר לא היה נכון לבטח ללא האמצעי להקלת הסיכון אשר עליו נסב הדיון – יש להציג תצהיר של אקטואר או של איש מיקצוע אחר, הבקיא בתחום הביטוח, לפיו לפי מיטב ידיעתו לא מוצעת בשוק הביטוח בישראל פוליסה מסוג זה.
במקרה שלפנינו הוגש מטעם חברת הראל תצהירו של מר אלפרד אלפנדרי, העובד במחלקת החיתום של חברת הראל (להלן – אלפנדרי).
ברע"א 3461/14 פדהצור בר נתן נ. הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ מיום 3.7.14 נקבע באופן מפורש:
"אם כן , אין עוד ספק כעת כי אי נקיטת אמצעים להקלת הסיכון אינה שוללת באופן מידי את זכותו של המבוטח לתשלום תגמולי הביטוח וכי מבטח המעוניין בפטור מתשלום תגמולי הביטוח או בתשלום תגמולי ביטוח מופחתים עקב אי הפעלת או אי התקנת אמצעים להקלת הסיכון – עליו הנטל להוכיח את התנאים הקבועים בסעיף 18 לחוק".
לאור האמור, לא שוכנעתי כי חברת הראל עמדה בנטל המוטל עליה, ומסקנתי היא שחברת הראל חייבת בתשלום תגמולי הביטוח לתובעים.
...
בנסיבות אלה , אני קובעת כי גם לסוכן ולסוכנות הביטוח אחריות לנזקי התובעים , ועתה עלינו לבחון מהו הסכום הראוי שעליהם לשלם לתובעים, מעבר לסכום של 71,687 ₪ שהוטל על חברת הראל.
לאחר בחינת כל טענות הצדדים בעניין גובה הנזק הלא ממוני ואבדן ההכנסות (המסתכם בסך של כ- 60,000 ₪) – הגעתי למסקנה כי יש להעמיד נזקים אלה על סכום כולל של 15,000 ₪ בלבד, וזאת לנוכח האשם התורם של התובעים, כפי שיובהר להלן.
בנסיבות אלה, לא שוכנעתי כי התובע לא היה מודע כלל לנושא המיגון ולחשיבותו לעניין תחולת הפוליסה.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, התביעה מתקבלת באופן חלקי.