מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ידיעה ממשית מצד הקונה או המוכר לגבי אי ההתאמה סעיף 12 לחוק המכר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי הצהרות אלה של שני הצדדים, על מי חלה בנסיבות החובה לשאת בתשלום לרמ"י בגין השמוש בקומה השנייה במבנה, האם על מי שרכש את הנכס במצבו כמות שהוא או על מי שציין כי אין מניעה תכנונית לעשות שימוש במבנה, מקום בו התברר בסיכומו של יום כי קיימת מניעה שכזו? בחינת הדין החל מעלה כי מקום בו שני הצדדים העלו בהסכם מכר מקרקעין טענות נוגדות שהתבררו כלא נכונות, מחד מוכר המציין כי לנכס אין כל חריגות בניה, ומאידך הקונה המציין כי בדק את הנכס ואת הרישום התיכנוני ברשויות השונות, ושתי ההצהרות התבררו כלא נכונות, קובע ביהמ"ש העליון בדעת רוב בנושא בפסק הדין בע"א 8068/11 עיני נ' שיפריס (11.2.2014) (דעת כב' השופט סולברג אליו הצטרף כב' השופט מלצר כנגד דעתו החולקת של כב' השופט רובינשטיין), ובהתייחס לסעיף 16 לחוק המכר, התשכ"ח-1968 (להלן: "חוק המכר") הקובע: "היתה אי-ההתאמה נובעת מעובדות שהמוכר ידע או היה עליו לדעת עליהן בעת גמירת החוזה ולא גילה אותן לקונה, זכאי הקונה להסתמך עליה על אף האמור בסעיפים 14 ו-15 או בכל הסכם, ובילבד שנתן למוכר הודעה עליה מיד לאחר שגילה אותה"), קובע כב' הש' סולברג בסעיף 2 לחוות דעתו כך: "הוראת סעיף 16 לחוק המכר מכריזה על האופי הקוגנטי של האחריות המוכר. בהיעדר אפשרות להתנות על זכותו של הקונה להסתמך על אי-ההתאמה, ואינני רואה דרך להצדיק הפחתה מאחריותו של המוכר (גם לא בחלקה) בדרך של יחוס 'אשם תורם' לקונה שהתרשל בבדיקת מצבו של הנכס. סעיף 16 האמור, בנגוד למרבית סעיפיו של חוק המכר, הריהו סעיף מצוה ('IUS COGENS'). צדדים לעיסקת מכר אינם רשאים להתנות עליו.... זכותו של הקונה להסתמך על אי-ההתאמה, עומדת לו 'על אף האמור... בכל הסכם', כלשון סעיף 16, ויש בה הלכה למעשה משום ביטול עקרון 'יזהר הקונה' שבדין האנגלי המקובל". ומוסיף וקובע כב' השופט סולברג כי אינו מיתעלם מן העובדה ולפיה יכול ושני הצדדים התרשלו, אך אין בכך כדי להפחית מחובתו של המוכר על פי חוק המכר וכלשונו: "אינני חולק על כך שהמשיבים 1 ו-2 אכן התרשלו, שכן יכלו לבדוק ולגלות את הפרטים המהותיים לגבי מצב הנכס נשוא העירעור. אך בסעיף 16 לחוק המכר סוייגה חובת הבדיקה ביחס לקונה, ונקבע כי אין לחייבו בבדיקת מצבו של הנכס במקום בו 'המוכר ידע או היה עליו לדעת' על אודות אי-ההתאמה". ובהמשך (סעיפים 11 ו-12): "אשר-על-כן, רשאים המשיבים 1-2 לטעון נגד אי-ההתאמה, ולדעתי לא יוכל הסעיף החוזי הנזכר [הצהרת הקונה בהסכם כי בדק את הנכס מכל הבחינות] למנעם מכך... רק ידיעה ממשית של הקונה על אודות אי-ההתאמה תספיק כדי להחריג את תחולתו של סעיף 16 לחוק המכר; רשלנות, ואפילו רשלנות חמורה מצדו, אין בה כדי להציל את המוכר... מן העבר השני, עולה מלשונו של סעיף 16 לחוק המכר – 'שהמוכר ידע או היה לדעת' – כי לא נידרשת ידיעה ממשית מצידו של המוכר על אודות אי-ההתאמה, וכי די בהוכחת יסוד נפשי של רשלנות על מנת לחייב את המוכר באחריות מלאה כלפי הקונה...". לענייננו נאמר, מקל וחומר, כי די בכך שהמוכר או בעל העניין (יורומאני) ידע או אמור היה לדעת אודות העידר היתר בניה לבניית שתי הקומות במבנה אותו מכר יחד עם תחנת הדלק כדי לחייבו בתוצאות כשל זה במכירה, אפילו הקונה (לוי) התרשל בהצהרתו כי הנו מבקש לרכוש את הנכס כמות שהוא שיש בה כדי להצביע על כך שהנו מוכן לרוכשו על פגמיו.
...
אקדים מסקנה לניתוח ואציין כבר עתה כי לטעמי, וכפי שקבעתי בהחלטה, חלה בנסיבות אופציה א' המחייבת לשלם ליורומאני את מלוא דמי השכירות המגיעים מסונול מיום חתימת הסכם העקרונות ועד להעברת תחנת הדלק ללוי בתאריך 31.12.2017.
המסקנה הינה, כי על יורומאני לשלם ללוי הסך של 1,561,499.89 ₪ (ללא המע"מ אותו יש להניח ניכתה לוי כעוסק מורשה), בניכוי הסך אותו שילמה סונול ללוי בסך 150,000 ₪ (ללא המע"מ) כשלשני הסכומים יש לצרף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום תשלומם של סכומים אלה ועד למועד התשלום בפועל.
סוף דבר מעבר לסכומים דלעיל, לא מצאתי כי יש לחייב בסכומים נוספים שאינם מהווים חלק מהראיות החדשות אותן התיר להגיש כב' ביהמ"ש העליון כחלק מהדיון שהוחזר לבימ"ש דנא או להתייחס לנושאים נוספים שהעלתה לוי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

כמו שהוא רצה 700 ₪ על היועץ, התווכחנו גם על זה. לא יודע אם הייתי קונה או לא".
לעניין זה ראה – בין השאר - האמור בת"א(מחוזי-ת"א)1618/01, יעד מגשימים (1998) בע"מ נ' ליר תעשיות לבידים בע"מ, ניתן ביום 08.04.2008, שם נאמר: "סבורה כי יש לנקוט בגישה לפיה יש לגלות לצד השני גם עובדות שיכול היה לגלות בעצמו, וזאת כאשר מדובר בגילוי אשר עלול להשפיע על התקשרותו בעסקה, וזאת מכח סעיף 12 לחוק החוזים, אשר קובע את חובת תום הלב, וכן מכח סעיף 15 לחוק החוזים אשר עוסק בהטעיה". 5.2 חוק המכר בנקודה זו, אבחן את טענות הנתבעת מזווית נוספת, באספקלריה של הוראות חוק המכר, תשכ"ח – 1968 (להלן – חוק המכר).
על רקע האמור לעיל, יש בדברים האמורים ביחס ללשונו של סעיף 16 לחוק המכר (קרי – מחד גיסא, ידיעה 'ממשית' מצידו של הקונה על אודות אי-ההתאמה; מאידך גיסא, יסוד נפשי ברף נמוך של 'רשלנות' מצידו של המוכר) כדי להמחיש את מתן הבכורה לעקרון 'יזהר המוכר'.
...
לסיכום, התרשלות התובעת בבדיקת תנאי ההיתר היא שהביאה עליה את ההוצאה הנטענת על ידה.
על רקע האמור לעיל, יש בדברים האמורים ביחס ללשונו של סעיף 16 לחוק המכר (קרי – מחד גיסא, ידיעה 'ממשית' מצדו של הקונה על אודות אי-ההתאמה; מאידך גיסא, יסוד נפשי ברף נמוך של 'רשלנות' מצדו של המוכר) כדי להמחיש את מתן הבכורה לעיקרון 'יזהר המוכר'.
סיכומם של דברים, הנתבעת תשלם לתובעת סך של 386,083.62 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה, 19.3.17, ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

המסגרת הנורמאטיבית הסעיפים שבתיקון 5 לחוק המכר דירות, אליו הפנה סעיף 18.18 לנספח התיקונים: סעיף 4 לחוק המכר דירות העוסק ב"אי התאמה", וקובע בס"ק (א) כי "המוכר לא קיים את חיוביו כלפי הקונה... אם היתקיים אחד מאלה: (1) הדירה או כל דבר שבה (להלן - הדירה) שונים מן האמור במיפרט, בתקן רישמי או בתקנות הבניה;" ובס"ק (ב) נקבע כי "אי-קיום חיוב כאמור בסעיף קטן (א) יראו כאי-התאמה כמשמעותה בחוק המכר, תשכ"ח-1968." סעיף 4א(א)(1) לחוק המכר דירות, שכותרתו "הודעה על אי-התאמה או אי-התאמה יסודית", קובע כי "הקונה ... יהיה זכאי להסתמך על אי-התאמה – שניתן היה לגלותה בעת העמדת הדירה לרשות הקונה, אם הודיע עליה הקונה או קונה המשנה למוכר בתוך שנה ממועד העמדת הדירה לרשות הקונה;". סעיף 7 לחוק המכר דירות קובע את עקרון שמירת הזכויות, ולפיו "חוק זה אינו גורע מזכויות הקונה או קונה המשנה הניתנות לו לפי כל דין". סעיף 7א לאותו חוק קובע כי התניה על הוראות החוק אינה אפשרית, "אלא לטובת הקונה או קונה המשנה". חוק המכר, התשכ"ח - 1968 (להלן: חוק המכר) קובע אף הוא את החובה החלה על מוכר, לספק לקונה את הממכר שנרכש.
לטענה דומה היתייחס בית המשפט בהילכת עיני (בפיסקה 10 להכרעתו של כב' השופט סולברג), כי חרף התרשלות הקונים בבדיקת הנכס, אין לחייב את הקונה בנסיבות הקבועות בסעיף 16 לחוק המכר, קרי, כאשר "המוכר ידע או היה עליו לדעת" על אודות אי-ההתאמה.
המסקנה אליה הגיע בית המשפט העליון בהילכת עיני, כלשונו של כב' השופט סולברג (בפיסקה 12) היא כי "אין נפקא מינה אם סבר המוכר כי מדובר באי-התאמה שולית או בלתי חשובה; גם אז עליו לגלותה לקונה." כלשונו של השופט מלצר בהילכת עיני, שהצטרף לדעת הרוב (פסקה 1 לפסק דינו): "בעימות שבין מוכר-מפר שידע (או היה עליו לדעת) בעת גמירת החוזה את דבר קיומן של עובדות מסוימות, אותן לא גילה לקונה – לבין רשלנות הקונה שלא בדק ולא גילה אותן עובדות (ואפילו הצהיר שעשה כן) – יד הקונה על העליונה. הוא זכאי לפיכך למלוא התרופות המוקנות בדין לנפגע עקב הפרה בשל אי-התאמה... במקרה שכזה – אין לייחס אשם תורם לחובת הקונה." אמנם, בהתאם להילכת עיני (בפיסקה 15 להכרעתו של כב' השופט סולברג), ידיעה ממשית מצד הקונה, כאמור בסעיף 12 לחוק המכר, פוטרת את המוכר מאחריות לאי התאמה.
...
על כן, אני קובעת כי התובע זכאי למלוא הוצאותיו בפועל בסך של 11,196 ₪.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה, כמפורט לעיל.
בשים לב לכך שהתקיימו בתיק זה שבעה דיונים, להיקף הטיעונים והמסמכים, למשך החקירות הנגדיות וכלל נסיבות העניין, אני סבורה ששכר הטרחה ששילם התובע לבא כוחו (כאמור בסעיף 122 לתצהיר התובע ולאסמכתאות שצורפו), אינו חורג מהסביר, ויש לפסוק לטובת התובע את הוצאותיו בפועל.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בהתאם להוראות הסעיף "היתה אי ההתאמה נובעת מעובדות שהמוכר ידע או היה עליו לדעת עליהן בעת גמירת החוזה ולא גילה אותן לקונה, זכאי הקונה להסתמך עליה על אף האמור בסעיפים 14 ו- 15 או בכל הסכם, ובילבד שנתן למוכר הודעה עליה מיד לאחר שגילה אותה". ודוק; לא נידרשת 'ידיעה ממשית' מצידו של המוכר על אודות אי ההתאמה, אלא די ביסוד נפשי של רשלנות כדי לחייב את המוכר באחריות מלאה כלפי הקונה.
בעוד המוכר נידרש להראות שהקונה ידע בפועל על אי ההתאמה ידיעה ממשית כדי לשלול ממנו את האפשרות להסתמך עליה, הקונה נידרש להראות שהמוכר ידע או היה עליו לדעת על אי התאמה (ראו מנחם מאוטנר "'יוצרי סיכונים' ו'נקלעי סיכונים' – הגנתו של המסתמך על מצג הזולת בחקיקה האזרחית החדשה משפטים טז 92). צא וראה, כי חוק המכר אימץ את ההשקפה לפיה האחריות המוטלת על המוכר היא רחבה יותר מאשר על הקונה בכל הנוגע לבדיקת הנכס וחובת הגילוי באופן שעיקרון "ייזהר המוכר" גובר על פני עיקרון "ייזהר הקונה" (ראו עניין שיפריס).
כך, לא ניתן להסתמך על קיומה של תניית פטור, לפיה בדק הקונה את הנכס ומצא אותו מתאים לצרכיו ומטרותיו ולכן הוא מוותר על כל טענה כלפי המוכר בגין טיב הדירה או אי ההתאמה, וכי הנכס נמכר במצבו הנוכחי " as is". טענה כגון דא אין בה למנוע מהקונה לטעון לאי התאמה, שכן ההוראה ההסכמית נדחית מפני הוראת החוק הקוגנטית הקבועה כאמור בסעיף 16 לחוק המכר (וראו לעניין זה גם סעיף 7א (א) לחוק המכר הקובע כי אין להתנות על הוראות חוק זה אלא לטובת הקונה או קונה המשנה).
הקונה איפוא מוגן מפני רשלנותו בבדיקת הממכר, ואולם ככל שידע על אי ההתאמה או על המום הנסתר מבעוד מועד, היינו לפני החתימה על ההסכם, אין הוא רשאי עוד להעלות טענותיו נגד המוכר (סעיף 12 לחוק המכר; עניין מסגנאו דלעיל).
...
על כן, אני סבורה כי יש להפחית מסכום הפיצוי 25%.
לטענת הנתבע לא היה צורך בהחלפת כל הריצוף אולם אני מקבלת את טענת מר שמעון גואטה כי היה צורך לאטום את כל המרפסת ולא איטום נקודתי, כדי לשרש את הבעיה.
לכן, בעניין זה אני מקבלת את טענת הנתבע בדבר פיצוי ע"ס של 200 ₪.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

חובת הגילוי בשלב הטרום חוזי מושתתת על סעיף 12(א) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים") הקבוע כדלקמן : "12.(א) במשא ומתן לקראת כריתתו של חוזה חייב אדם לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב.
(ג) בכל עסקה בעיניין רכישת רכב משומש, שהעוסק ברכב הוא המוכר בה, יגלה העוסק ברכב לרוכש הרכב כי הוא מוכר או משווק כלי רכב דרך עיסוק.
בפסיקה נאמר, כי חובת הגילוי עומדת בנגוד קוטבי לכלל האנגלי הקובע כי ייזהר הקונה: "יש בדברים האמורים ביחס ללשונו של סעיף 16 לחוק המכר (קרי – מחד גיסא, ידיעה 'ממשית' מצידו של הקונה על אודות אי-ההתאמה; מאידך גיסא, יסוד נפשי ברף נמוך של 'רשלנות' מצידו של המוכר) כדי להמחיש את מתן הבכורה לעקרון "יזהר המוכר". יש בכך משום ביצור מעמדו של הקונה והדגשת חובת הגילוי של המוכר, עובר לשלב חתימת עסקת המכר, על אודות אי-ההתאמה בנכס – כמדיניות שיפוטית רצויה.
...
בסקירה של הדין המצוי, אין לנו אלא להגיע למסקנה, כי הייתה חובה על הנתבעים, כסוחרים בכלי רכב, לגלות לקונה את מצבו האמיתי של הרכב, לרבות כל פגם נסתר.
מכל המקובץ הגעתי למסקנה כי לתובעת נגרם נזק רב כתוצאה מהטעיה שהטעו אותה הנתבעים ועל כן מוטל עליהם לשלם לה פיצוי הולם בגין כך. התובעת היא שתחמה את הפיצוי הנדרש, ועל כן אין ביכולתי לחייב את הנתבעים יותר מסכום התביעה.
סבורני ששיעורי הנזק הנתבעים על ידי התובעת אכן משקפים נזק ריאלי שנגרם לה. לאור המקובץ, מורה לנתבעים לשלם לתובעת פיצוי בגין ירידת ערך שנגרמה לרכבה בגין התאונה מיום 30.1.19 וזאת בסך של 10,824 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו