מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ידועה בציבור לפחות שנה לפני פטירה, המזכה בזכויות ירושה

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם להוראת סעיף 5 יורשי הנפטר והעזבון אינם זכאים לפצויי הפיטורים.
לגופו של עניין טוענת מבטחים כי על פי הוראות התקנון של הקרן במועד פטירת המנוח, אשר היא מחויבת לפעול על פיו – במקרה בו עמית/ מבוטח פעיל בקרן הולך לעולמו בטרם קיבל קצבה מהקרן, נבחנת זכאותם של שאיריו לקבלת מלוא הכספים הצבורים בחשבונו של המנוח בקרן.
לפיכך יש לבחון את הוראות תקנות הקרן אשר בתוקף במועד קרות הארוע המזכה – פטירת המנוח.
"שאירים" לענין זה – בן זוג של העובד בשעת פטירתו, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו והוא גר עמו, וילד של העובד שהוא בגדר תלוי במבוטח לענין גימלאות לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשכ"ח-1968, ובאין בן-זוג או ילדים כאמור – ילדים והורים שעיקר פרנסתם היתה על הנפטר וכן אחים ואחיות שגרו בביתו של הנפטר לפחות שנים-עשר חודש לפני פטירתו וכל פרנסתם היתה על הנפטר".
...
מכל מקום, הכרעה בטענות המקדמיות הינה מעבר לנדרש הואיל ובהליך לגופו של עניין ומן הנימוקים שיפורטו להלן החלטתי לדחות את התביעה.
אין בידי לקבל טענה זו של התובעת.
סיכום אשר על כן, ולאור כל האמור לעיל – החלטתי לדחות את התביעה.ס"ח תשל"ג מס' 708 מיום 27.7.1973 עמ' 222 (ה"ח 1043)החלפת סעיף 26הנוסח הקודם:41/ 41סכומי הפקדה אינם ניתנים לעיקול28.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכאן, שקביעותיו של בית המשפט לעינייני מישפחה בדבר היות התובעת ידועה בציבור של המנוח, לעניין ירושה ודמי מזונות מן העזבון, אינן יכולות להוות השתק פלוגתא ואינן יכולות להחשב כמעשה בית דין לעניין שאלת היותה ידועה בציבור לצורך זכאות לכספי הפיצויים בפוליסות ביטוח המנהלים, מכוח סעיף 5(א) לחוק פצויי פיטורים.
"שאירים" לענין זה – בן זוג של העובד בשעת פטירתו, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו והוא גר עמו, וילד של העובד שהוא בגדר תלוי במבוטח לענין גימלאות לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשכ"ח-1968, ובאין בן-זוג או ילדים כאמור – ילדים והורים שעיקר פרנסתם היתה על הנפטר וכן אחים ואחיות שגרו בביתו של הנפטר לפחות שנים-עשר חודש לפני פטירתו וכל פרנסתם היתה על הנפטר.
תכליתו הסוציאלית של סעיף 5 לחוק פיצוי פיטורים נלמדת אף מכך שסעיף 5(ג) קובע שפיצויים המשתלמים לשאירים של עובד שנפטר אינם חלק מהעזבון, כך שהחוק העניק בכורה לזכות לפצויי פיטורים לשאירים של העובד, והעדיף אותה על פני זכויות ירושה של העזבון, מהטעמים הסוצאליים האמורים.
...
סוף דבר תביעת התובעת נדחית.
התביעה שכנגד מתקבלת, ובהתאם לכך, אנו מורים ל"הפניקס" על שחרור כספי הפיצויים בפוליסה לידי הנתבעת, בכפוף להצגת המסמכים הנדרשים.
התובעת תשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך כולל של 7,500 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית עד ליום התשלום בפועל.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"שאירים" מוגדרים בסעיף 5 (א) לחוק, כ-"בן זוג של העובד בשעת פטירתו, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו והוא גר עמו, וילד של העובד שהוא בגדר תלוי במבוטח לענין גמלאות לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשכ"ח-1968, ובאין בן-זוג או ילדים כאמור – ילדים והורים שעיקר פרנסתם היתה על הנפטר וכן אחים ואחיות שגרו בביתו של הנפטר לפחות שנים-עשר חודש לפני פטירתו וכל פרנסתם היתה על הנפטר" (הדגשה לא במקור).
הם יוחרגו מכלל נכסי העזבון: "לצורך הגשמת תכלית זו הבחין החוק בין שאירים קרובים (בני זוג וילדים התלויים במבוטח) ובין שאירים רחוקים (ילדים שאינם נכללים במעגל השאירים הקרובים, הורים ואחים אשר זכאותם מותנית בתנאים שאין זה המקום להרחיב עליהם). על מנת להבטיח את זכותם הסוציאלית של השאירים קבע המחוקק כי פיצויים המשתלמים לשאירים אינם חלק מהעזבון, ובדרך זו מובטחת זכותם הסוציאלית של שאירי העובד שנפטר על פני יורשיו ונושיו" (עע (ארצי) 46205-08-18‏ ‏ אולנה סידורובה - אינה מז'ריצר [פורסם בנבו] (14.7.19)).
יצוין כי בנסיבות המקרה שלפנינו, גם אם התובעים לא היו בגדר שאירים כהגדרתם בסעיף 5 לחוק, הרי שבהעדר שאירים אחרים, התובעים היו זכאים לקבל את הכספים שנצברו לזכותו של המנוח, בקרן הפנסיה של הנתבעת, מכוח צו הירושה, נספח 3 לכתב התביעה.
...
סוף דבר לאור האמור התביעה מתקבלת.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"שאירים" מוגדרים בסעיף 5 לחוק כ-"בן זוג של העובד בשעת פטירתו, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו והוא גר עמו, וילד של העובד שהוא בגדר תלוי במבוטח לענין גימלאות לפי פרק ג' לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשכ"ח-1968, ובאין בן-זוג או ילדים כאמור – ילדים והורים שעיקר פרנסתם היתה על הנפטר וכן אחים ואחיות שגרו בביתו של הנפטר לפחות שנים-עשר חודש לפני פטירתו וכל פרנסתם היתה על הנפטר". המחוקק מוסיף ומבהיר בסעיף 5(ג) לחוק שפיצויי הפיטורים המשולמים לשאירים "לא יראו אותם כחלק מהעיזבון". תכליתו של סעיף 5 לחוק היא ברורה – העדפת טובתם של אלו שפרנסתם הייתה תלויה במנוח על פני האינטרסים של יורשי המנוח ובמידה מסוימת אף של רצון המנוח עצמו: "סעיף 5 מהוה חריג לכלל לפיו פצויי פיטורים משולמים לעובד עצמו עם פיטוריו ואיבוד מקור פרנסתו. סעיף 5 הוא חריג שנועד להיטיב עם שאירים קרובים או שאירים רחוקים יותר שהיו תלויים לפרנסתם על הנפטר. התכלית היא למנוע מצב בו פטירתו של העובד תיפגע בחלק ניכר ממקור הכנסתם של הסמוכים על שולחנו ועיקר פרנסתם על העובד הנפטר" (ע"ע 1308/02 מיכאל קרקובסקי - מדינת ישראל, משרד הבריאות, לט(2004) 263 (2003)).
בהקשר זה, מגדיר צו הרחבה פנסיה חובה "ארוע מזכה" – "מוות, נכות או פרישה בגיל 60 ויותר, ולמעט אם נשללה זכות העובד לפצויי פיטורים בפסק דין מכוח סעיפים 16 ו-17 לחוק פצויי פיטורים" (ר' והשווה לעע (ארצי) 39921-01-16 אילנה קאטר - קרן קורת ישראל עמותה לפיתוח כלכלי (22.11.17) שם נקבע שהרווחים מקופת הפיצויים של העובד שייכים למעסיק כיוון שלפי ההסדר שם הכספים שהופקדו לקופת הפיצויים הופקדו "על חשבון" פצויי הפיטורים, ולא בהתאם לצוו ההרחבה פנסיה חובה – "במקום" פצויי הפיטורים).
כך, אין שאירים התלויים בנפטר הזקוקים לפצויי הפיטורים; המעסיק אינו זכאי לכספים בהתאם להוראות צו ההרחבה פנסיה חובה (אלא אם יימצא שהעובד לא היה זכאי לפצויי פיטורים בכלל מכוח סעיפים 16 ו-17 לחוק); והעובד שנפטר "מרויח" מזכותם של יורשיו לקבל את כספי הפיצויים ובכך ניתן ביטוי לרצונו: "המשיבה 1 רצתה, טרם מותה, להעניק למשיבה 2 את כל אשר לה, זוהי המטרה הסוציאלית אליה כיוון המחוקק בקובעו את הגדרת השאירים בסעיף 5.  בעניינינו, ניתן לראות במשיבה 2 כשאירה היחידה של המשיבה 1, לא מתוקף הגדרה החוקית, אלא מתוקף הצוו המצפוני והערכי, צו הלב של המשיבה 1" (פה (ת"א) 1321-04-16‏ אסותא מרכזים רפואיים בע"מ נ' רימה מוסקט ז"ל (7.10.16)).
...
סוף דבר לאור האמור התביעה מתקבלת.

בהליך ע"ב (ע"ב) שהוגש בשנת 2009 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת מאידך טוענת כי היא טיפלה במנוח במסירות גם לאחר ההדרדרות במצבו הבריאותי, אלא שלטענתה בנותיו של המנוח, שחששו לגורל הירושה, "ירדו לחייה" וביקשו להפריד בינה לבין המנוח.
בנוסף, מתנה החוק את זכאותו של בן זוג, לרבות ידוע בציבור, לקצבת שאירים בתנאי נוסף הקבוע בסעיף 28(א)(1) לחוק, כדלקמן: "28. (א)זכאי לקיצבת פרישה שנפטר – תשולם לשאיריו כל תקופת הזמן המפורשת בסעיף זה, ובכפוף להוראות סעיף 109(ב)(2), קצבה באחוזים מהקצבה שהיתה מגיעה לזכאי אילולא נפטר, והם – (1)לבן-זוג, אם היה בן-זוגו לפחות שלוש שנים שקדמו לפטירתו או נולד להם ילד, כל עוד לא נישא – ששים אחוז, אך לא יותר מארבעים אחוז ממשכורתו הקובעת של הזכאי לקיצבת פרישה שנפטר." אין חולק כי במקרה דנן לא היו לתובעת ולמנוח ילדים משותפים.
מכאן, שעל מנת לזכות בתביעתה על התובעת להראות כי היא היתה ידועה בציבור של המנוח לפחות 3 שנים לפני פטירתו וכי היא התגוררה עם המנוח במועד פטירתו.
...
לאור כל האמור, מסקנתנו היא כי בתקופה הרלבנטית לתביעה התובעת לא התגוררה עם המנוח, לא קשרה את גורלה בגורלו ולא היתה תלויה במנוח תלות כלכלית.
אי לכך, אנו קובעים כי בתקופה הרלבנטית לתביעה התובעת לא היתה ידועתו בציבור של המנוח ומכאן שיש לדחות את תביעתה.
לנוכח נימוקי פסה"ד, מאחר וסבורים אנו כי התובעת הציגה בפני ביה"ד גרסה שאינה עולה בקנה אחד עם האמת – הרי שבאופן חריג אנו מחייבים את התובעת בתשלום הוצאות משפט בסך של 1,500 ש"ח לנתבעת (לתשלום תוך 30 יום).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו