מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טענת ניאוף לא מאפשרת הענקת חלוקה לא שוויונית ברכוש המשותף

בהליך דנג"ץ (דנג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לגישת הדיין עמוס, בהנתן העובדה שהמשיב מחזיק בבית ורשום כבעליו, הספק שנותר אינו מאפשר להכיר בזכויותיה של המבקשת בו. לאחר הדברים האלה הוסיף הדיין עמוס וכתב: "בנדון דידן האשה בגדה בבעלה חויבה בגט והוטלו עליה צוי הגבלה ורק לאחר דין ודברים הסכימה לקבל את גיטה. במקרה זה נשאלת השאלה: האם גם באישה שבגדה יש להניח כי הייתה כוונה לשיתוף? אפשר כי כל אחד אכן מוכן לשיתוף, אך זאת בתנאי כי אכן הצד שכנגד פועל בתום לב וכוונתו גם כן להמשיך לבנות את הקן והמסגרת המשפחתית. [...] בכל פירוק של תא משפחתי רבות הן הסיבות שאפשר שבגללן הגיעו למצב זה, אולם כאשר צד אחד הולך שלא בתום לב ועושה מעשים אשר לא ניתן לחזור מהם וגונז והורס את החלום על התא המשפחתי במעשה שודאי יגרום לפירוק של הבית – בזה יש אומדנא דמוכח ואנן סהדי כי לא הייתה לו כל כוונה לשתף בנכסים שעל שמו בלבד את הפוגע ההורס ומקעקע את כל חיי המשפחה. ואף אם מתוך מעשיו היה ניכר כי כוונתו לשיתוף – הרי כל זה נעשה בטעות ואומדנא דמוכח שהוטעה והולך שולל ולכן כוונה זו בטלה מעיקרה". בהקשר זה ציין הדיין עמוס כי אף שבפסיקה נקבע שאין נענשים למפרע על בגידה באמצעות נטילת זכויות ברכוש המשותף, יש להבדיל בין "ענישה" השוללת זכויות שבהן אחד הצדדים כבר זכה, ובין "זכויות שצריך להוכיח בהן כוונת שתוף ובסופו של יום מתברר כי כל כוונה זו יסודה בטעות". הדיין עמוס הוסיף בהקשר זה כי "אין אנו 'מענישים' אותו, אלא אנו קובעים כי עדיין לא זכה כי כוונת השתוף [...] בטעות יסודה". בהמשך, תחת הכותרת "ועתה לפן ההלכתי", ציין הדיין עמוס כי "הפסיקה בעיניין כוונת שתוף אינה מעוגנת בחוק יחסי ממון אלא הלכה שהתחדשה בפסיקה האזרחית" וכי "כל עוד לא נחקק חוק ודאי שאין לומר עליה 'מנהג מדינה'". עוד צוין כי כוונת השתוף בנכס ספציפי יכולה הייתה לקבל תוקף כ"מנהג ידוע" לו היתה ידועה לכל, שאז היה המשיב כפוף לה אף ללא הסכמתו.
בפרט הדגיש השופט עמית כי הדיין נהרי התבסס באופן מפורש על היקש מסעיף 5(ג) לחוק המתנה, התשכ"ח-1968 המאפשר חזרה מהתחייבות ליתן מתנה בשל היתנהגות מחפירה – ובעניינינו, הניאוף המיוחס למבקשת.
בעיניין זה אמרתי את הדברים הבאים: "כל מערכת זוגית מתקיימת על-פי הנוהגים וההסכמות שבני הזוג מגבשים בינם לבין עצמם על בסיס אמונות באורח החיים הרצוי להם. הסכמות בין בני זוג בנוגע לרכושו האישי של כל אחד מהם ומידת שתופו של בן הזוג האחר באותו רכוש אינן עשויות איפוא מקשה אחת. הסכמות בעינייני רכוש אשר מתגבשות במערכת יחסים זוגית אחת אינן דומות – וממילא לא צריכות להיות דומות – להסכמות אשר מתגבשות במערכת זוגית אחרת. בני זוג רשאים לחיות את חייהם כזוג במתכונת דתית, חילונית, פטריארכלית, פמיניסטית או במתכונת אחרת שמתכללת בתוכה ערכים והשקפות עולם מזה ומזה. כמו-כן רשאים הם לאמץ לעצמם דפוס של חיים אינטימיים לפי בחירתם, אשר יכלול ושלא יכלול חופש מיני. כל אלה הם עניינם הפרטי, ולא ענייננו. אוטונומיה של המערכת הזוגית מחייבת אותנו לתת יחס ניטראלי ושוויוני לכל דפוסי החיים הזוגיים ולכל הסדרי רכוש, כל אימת שאין מדובר בניצול לרעה האסור על-פי הדין. [...] השאלה אם בעליו הרשום והבלעדי של נכס מסויים, אשר הביא את אותו נכס אל תוך חיי הנישואין שלו, ויתר על הכלל בדבר שמירת הזכויות בנכסי העבר והפך את בן זוגו לשותף שווה זכויות בנכס, היא שאלה אינדיוידואלית שהתשובה עליה (בהיעדר הקנייה מפורשת) מצויה באורח חייהם ובאמונותיהם של בני הזוג. מדובר איפוא בשאלה שלגביה לא ניתן – וממילא לא רצוי – לקבוע כללים גורפים האדישים לאמונות, לערכים ולנסיבות החיים האינטימיים של בני הזוג. כל זוג לפי אמונתו יחיה ולפי אמונתו יחלק – או לא יחלק – את הרכוש האישי של כל אחד מבני הזוג. אנו לא נחליף את אמונתו באמונותינו." (ראו: פסקות 8-7 לפסק דיני בהליך הקודם).
לעומת זאת, במישור העובדתי ברי כי היתנהגותם של בני הזוג יש בה כדי להעיד על המועד בו חל הקרע המשפטי ביחסים, ומשכך, עשויה היא לשמש נסיבה מיוחדת הבאה בגדריו של [סעיף 8](http://www.nevo.co.il/law/72138/8) לחוק, והמאפשרת הפעלת הסמכות המיוחדת לחלוקה שאינה שוויונית כליל: מתוך שכך, יש לבחון בכל מקרה את טיב הקשר הזוגי ונסיבותיו, ויש ליתן משקל נכבד לאוטונומית הרצון ולמצער למודוס ההיתנהגות בפועל של בני-הזוג בעיצוב הקשר הזוגי ביניהם; ונודה כי אין בידי בית המשפט להיות בוחן כליות ולב ולקבוע מה היו שקולי כל צד, אם סוג של שלמות מישפחה למען הילדים, אם נוחות כלכלית, אם שיקולים חברתיים ואם עירוב של אלה או חלקם; ועל כן 'אין לו לדיין אלא מה שעיניו רואות'".
...
לדעתי, מקרה זה איננו מגלה עילה להתערבות בגדרי עתירה לדיון נוסף ודין העתירה להידחות.
גם בית הדין האזורי הגיע למסקנה כי הוכח שיתוף ספציפי בדירת בני הזוג.
גם מלומדי משפט הגיעו למסקנה כי פסק דינו של בית הדין הגדול לא התיימר לקבוע ממצא עובדתי נקודתי, אלא מדובר בפסיקה הקובעת ברירת מחדל גורפת, שלפיה הענקת רכוש של בן-זוג לרעהו, מותנית בכך שמקבל המתנה ישמור על נאמנות מינית כלפי בן-זוגו עד לסיום הנישואין (שחר ליפשיץ "שיפוט מוסרי של התנהגות מינית בנישואים: אוטונומיה ו'משילות' בעקבות בג"ץ 4602/13" עיוני משפט מג 5, 14, 28-17, 38-37 (2020) (להלן: ליפשיץ).

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני אשדוד נפסק כדקלמן:

כמו כן תבעה שביהמ"ש יעשה שימוש בסמכותו לפי סעיף 8(2) לחוק יחסי ממון ויורה על חלוקה לא שויונית של נכסים שהם ברי האיזון.
ביהמ"ש קבע (עמ' 24-25) שלא היתקיימו התנאים שנקבעו בהסכם לאיזון זכויות כספיות שנצברו במהלך הנישואין, והסכום היחיד שעומד לחלוקה הוא סכום של 150,000 ש"ח שהאיש משך מהחשבון המשותף בחודש מרץ 2015.
בדיון שהתקיים ביום 26.11.2019 הצדדים הגיעו להסכם לפיו הצדדים יגישו את סיכומיהם, ביה"ד יכריע בתביעה על פי החומר שבתיק בין לדין ובין לפשרה, מבלי לאפשר את חקירת הצדדים ומבלי לקיים דיון הוכחות לשמיעת עדויות והצגת ראיות.
במענה לטענת האיש שבתביעה הרכושית שהגישה לביהמ"ש הוכיחה האישה שרצונה להתגרש מהאיש ולחלק את הרכוש, טוענת האישה שכל שביקשה הוא להגן על זכויותיה לפי החוק ולכפות על הבעל לקיים את חלקו בהסכם הממון.
את דברי הנאצה הקשים שאמרה כנגד האיש מסבירה האישה בניאופיו ויחסו הקשה אליה, על אף שענין הניאוף לא עלה בשיחות בין הצדדים, והיחס הקשה האלים והמשפיל המיוחס לאיש לא הוכח.
בפסק דין שניתן בביה"ד הרבני הגדול בהרכב בראשות מורנו הראש"ל ונשיא ביה"ד הגדול (בתוארו אז) הגאון הרב יצחק יוסף שליט"א (פורסם בספר כנס הדיינים תשע"ח עמ' 561 ואילך), הובאו כמה פירושים שכתבו חשובי הדיינים בדברי רבינו ירוחם, ועל כולם מרן הגריש"א בפסק דין שניתן בשבתו בביה"ד הרבני הגדול.
...
טענת האיש נדחית, השינוי שעליו כותבת האשה לא כלל גירושין אלא לימודים אקדמאים שתחילה האיש תמך בהם, ורק אחר כך התנגד והאשה סירבה לקבל את תכתיביו.
מסקנתנו היא שמהפירוד בפועל ואילך האיש קיים קשר זוגי קבוע ופומבי עם בת זוגו, וחלק ניכר מהזמן התגורר עימה בביתה בגבעתיים.
לאור כל האמור, ולאחר עיון ושיקול דעת ביה"ד פוסק: האיש ישלם לאשה לסילוק כלל תביעותיה בבית הדין סך כולל של 100,000 ש"ח. התשלום כאמור, בתוך 90 יום.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עניינו של פסק דין זה הכרעה בעתירת התובעת לחלוקה בלתי שויונית בזכויות הסוציאליות לאור הטענה כי קיים פער ב"כושר הישתכרות" וכן לחלוקה בלתי שויונית בדירת המגורים הרשומה בבעלות משותפת בטענה הדירה נרכשה גם מכספים שהתקבלו ממכירת דירה אחרת, שלכאורה הייתה בבעלות התובעת קודם לנישואין ומשיקולי צדק והגינות, שעה שמיוחסים לנתבע ניאוף ואי נאמנות מינית.
דיון והכרעה סעיף 8 לחוק יחסי ממון מאפשר לבית המשפט, במקרים מסוימים, לסטות מהכלל של חלוקה שווה בין בני הזוג של שווי הנכסים.
טענת הניאוף למן תחילת ההליך הנתבע הסכים למינוי אקטואר לצורך הגשת חוות דעת אקטוארית ובהמשך הסכים גם לאיזון הזכויות הכלכליות בהתאם לחוות הדעת ולמכירת הדירה המשותפת וחלוקת התמורה בחלקים שוים, אך התובעת עמדה על ניהול ההליך עד תום בשל הטענה כי הביאה עימה כספים מלפני הנישואין לצורך רכישת דירת המגורים מתוך סברה כי הנתבע ישמור לה אמונים, אולם לטענתה התבדתה והנתבע מעל באמון שנתנה בו. טענת הניאוף שזורה כחוט השני לכל אורך כתבי הטענות שהוגשו מטעם התובעת, לרבות בסיכומיה.
אין תימוכין לבקשת באת כוח התובעת בסיכומיה להביא בחשבון במסגרת מכלול השיקולים את טענת הניאוף כמצדיקה חלוקה שלא מחצה על מחצה ועל פי ההלכה הפסוקה אי-נאמנות מינית ואף אשם בלעדי בפרוק הנישואין אינם מהוים נסיבות שיש בכוחן לשלול מאחד מבני הזוג זכויות שהתגבשו ברכוש הזוגי.
פסיקת הוצאות בשים לב להתנהלות התובעת אשר עמדה על ניהול ההליך עד תום על אף שניתן היה לסיימו הרבה לפני תחילת הדיון ושמיעת הראיות על בסיס חוות דעת האקטואר ולאור תוצאות ההליך, שעה שעתירת התובעת לחלוקה בלתי שויונית נדחתה, אני מוצאת לחייב את התובעת לשלם הוצאות לטובת הנתבע בסך 15,000 ₪ אשר ישולמו מתוך חלקה של התובעת בזכויות הנתבע ותקוזזנה במסגרת חלוקת התמורה מכספי מכירת הדירה המשותפת.
...
מכל המקובץ נפסק כדלקמן: עתירת התובעת לחלוקה בלתי שוויונית על פי סעיף 8 לחוק יחסי ממון, נדחית.
הנתבע ישלם לתובעת פיצוי בגובה 72,000 ₪ וזאת בנוסף לסכומים שעליו לשלם במסגרת איזון המשאבים.
אני ממנה את באי כוח הצדדים, ******* ככונסי נכסים לביצוע מכירת הדירה, סילוק המשכנתא והוצאות המכירה וכן לחלוקת התמורה בין הצדדים על פי האמור לעיל.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

אקדים ואומר כי מלאכת האיזון בין בני זוג אינה פשוטה, בודאי לא במסגרת סיכסוך זוגי עצים (אגב טענות לניאוף מצד האישה) ובפרט כאשר מדובר בזוג שחי ברמת חיים גבוהה לאין שיעור לעומת גובה ההכנסות המדווחות על ידי מי מהצדדים.
שימוש בסעיף האישה במקרה זה כי ייעשה), משמש פתח להעניק יותר מאשר שווי מחצית הרכוש לצד הנזקק תוך היתחשבות בשיקולים כלכליים ואחרים והוא נועד למנוע תוצאה בלתי שויונית ושאינה צודקת ולאפשר שויון הזדמנויות מהותי לבן הזוג "החלש" (ראו : בג"צ 2533/11 פלונית נ' בית הדין הרבני הגדול לערעורים 26/10/2011 , נבו)).
מבחינה מעשית אני סבור שהמורכבות של החישובים האקטואריים הכרוכים בחישוב כושר ההישתכרות והקושי במימוש נכס זה, מבהירים כי אין להפוך את חלוקת כושר ההישתכרות לתרופה הנתנת בכל תיק ותיק, ויש למשור אותה למקרים שבהם נוצר פער ממשי וברור בין בני הזוג מבחינת כושר ההישתכרות שלהם, וניתן לייחס פער זה לחלוקת תפקידים לא שויונית בעת הנישואים.
שכנגד הוא מרכיב משמעותי; בעבר חיוויתי אף אני את הדיעה כי אם יהיה מקום להכיר במוניטין או בכושר הישתכרות כנכס משותף ולחלקו בין בני הזוג, יהיה זה בנסיבות בהן נוצר אי שויון ופגיעה באחד מבני הזוג, שכן אותו בן זוג אשר תמך כלכלית בבן הזוג רוכש המוניטין או כושר ההישתכרות, דאג לצרכי הבית והילדים - לא רכש מיקצוע לעצמו, ולאחר שבן הזוג האחר רכש את המוניטין או כושר ההישתכרות נטש אותו בן זוג את בן הזוג התומך".
...
אשר על כן הנני מקבל את עמדת המומחה וקובע כי שווי חברת *** (לאחר קיזוז ההתחייבויות) בסך של 14,437 ₪ בחובה.
(( נ' ש.י (נבו 6.11.2013 סבורני כי בנסיבות אלו, הדרך הנכונה והצודקת לפירוק השיתוף במטלטלין, היא בדרך של חלוקה בעין, כך שהאשה תערוך תוך 14 יום מהיום 2 רשימות של כלל פרטי המיטלטלין בבית (לא כולל מיטלטלין השייכים לילדים ויישארו כאלה) והאיש יודיע באיזו רשימה הוא בוחר והכל תוך 14 יום לאחר מכן.
בהיעדר שיתוף פעולה או הסכמה אני קובע כי פסק הדין יבוצע בלשכת ההוצאה לפועל.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לשיטתה בקשת הנתבע לחלוקה בלתי שויונית, נובעת אך מנקמנות ואין במקרה דנן נסיבות מיוחדות המצדיקות סטייה מאיזון שיווני, במיוחד לאור העובדה כי לאחר רכישת הבית המשותף הצדדים היו נשואים 8 שנים נוספות.
בפסיקה נקבע כי טענות לחלוקה בלתי שויונית בגין בגידה וניאוף שפירקו את התא המשפחתי אינם עילה מספקת המצדיקה חריגה מהכלל שהינו חלוקה מחצה על מחצה.
הלכה פסוקה היא כי לא ניתן לפרק שתוף בדירת מגורים באופן של חלוקה בלתי שויונית אם נרשמה הדירה על שני הצדדים בחלקים שוים, וזאת ללא קשר כיצד נרכשה או מי מימן אותה וזאת בתנאי שלא נערך הסכם ממון לגבי הדירה (ע"א 384/88 זיסרמן נ' זיסרמן ]פורסם בנבו: 21.9.89 [, תמ"ש (י - 21 ] ם) 21230/07 נ. ק. נ' ל. ק. ]פורסם בנבו: 06/10/2011 ועוד) בע"א 66/88 תמר דקר נ' פליקס דקר ]פורסם בנבו מיום 26.3.89 נפסק: "כאשר הסכם לרכישת נכס נעשה על
] נ.י.א. ]פורסם בנבו ביום 11.6.2014 במקרים חריגים התירו בתי המשפט סטייה מן הכלל ואיפשרו חלוקה לא שווה של כספי התמורה גם לגבי דירה הרשומה על שם שני הצדדים.
אלא שבעניינינו, לאור העובדה כי עדיין קיימת חשדנות בין הצדדים ולאור קביעתי כי תעשה חלוקה שויונית בכספי הפיצויים שקבל הנתבע, רצוי להביא את הסיכסוך הרכושי לסיומו בפרט שמדובר בסכום נמוך שניתן לפרעו מכספי הנאמנות.
...
12 ועל כן, אני מורה על ביצוע איזון מיידי לפי חלופה א', ועל התובעת להעביר סכום של 40,993 ₪ נומינלי (ללא הוספת הפרשי הצמדה וריבית) לנתבע לאיזון כולל של עודף זכויותיה.
אני מורה כי הנתבע ישלם לתובעת מחצית שווי הרכב נכון למועד הקרע.
סיכומו של דבר 2) לחוק בכספי הפיצויים 31 ) נדחית בקשת הנתבע לחלוקה בלתי שוויונית לפי סעיף בגין תאונת הדרכים שהושקעו ברכישת בית משותף.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו