מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טענות מקדמיות של נאשם בכתב אישום בגין חבלה בכוונה מחמירה

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת האישום הרביעי שעניינו ניסיון התנקשות בזאב רוזנשטיין בתאריך 11.12.03, כפי שעוד יפורט – בעבירות של סיוע לרצח (שלוש עבירות), לפי סעיפים 300(א)(2) יחד עם סעיף 31 לחוק, סיוע לחבלה בכוונה מחמירה לפי סעיף 329(א) +31 לחוק סיוע לגרם חבלה חמורה במסגרת ארגון פשיעה לפי סעיף 333 +31 לחוק סיוע לפציעה שלא כדין, במסגרת ארגון פשיעה לפי סעיף 334 +31 לחוק, סיוע לגרם חבלה של ממש במסגרת ארגון פשיעה לפי סעיף 380+31 לחוק, והכל במסגרת ארגון פשיעה בהתאם לסעיף 3 לחוק מאבק בארגוני פשיעה.
הנושא זכה להתייחסות בע"פ 4209/14 הנ"ל בעיניין קרן, שם נקבע על ידי בית המשפט: "מלשונו של סעיף 184 לחוק סדר הדין הפלילי עולה כי בית המשפט רשאי להרשיע נאשם בהריגה מקום שכתב האישום ייחס לנאשם עבירת רצח, ובילבד שעובדותיה של עבירת ההריגה הוכחו לפניו ושניתנה לנאשם היזדמנות סבירה להיתגונן. סעיף 185 לחוק מוסיף נדבך נוסף לעקרון זה וקובע כי טענת חוסר סמכות עניינית – שהיא בעצמה טענה מקדמית המנויה בסעיף 149(2) לחוק – אינה מהוה מחסום מפני הפעלת הסמכות המופיעה בסעיף 184 לחוק. בעניינינו, אין חולק כי עבירת הרצח בה הואשם המערער לא היתיישנה, ומכאן מתעוררת השאלה האם היתיישנות עבירת ההריגה מציבה מחסום דיוני המונע את הפעלת הסמכות הקבועה בסעיף 184 לחוק? המשיבה טוענת כי התשובה היא שלילית, ודעתי כדעתה. לטעמי, צודקת המשיבה בטענתה כי ניתן לבצע גזירה שווה בין טענת הסמכות העניינית לבין טענת ההתיישנות ולקבוע כי מקום שבו טענת חוסר סמכות עניינית לא תוביל למניעת הרשעה בעבירת הריגה, כך גם לא ראוי כי טענת היתיישנות תוביל למניעה שכזו. מסקנה זו נכונה בפרט משלא הועלו טענות לפיהן המשיבה האשימה את המערער ברצח רק כמהלך טאקטי שנועד לעקוף את מחסום ההתיישנות. בהעדר חשש שכזה, דומה כי אין הצדקה לכך שטענת היתיישנות – שהיא כזכור טענה דיונית ולא מהותית – תימנע מבית המשפט להרשיע בעבירת ההריגה לאחר שעובדותיה כבר הוכחו לפניו". הראציונאל מאחורי דברים אלה בהחלט מיתקיים במקרה שלנו.
ממסמך רפואי משנת 2022 עולה כי הנאשם סובל מבעיה ברגל עקב פצע ירייה שפגע בשוק ובירך.
האישום השלישי – העבירה בנסיבותיה ואשמו של הנאשם 7.2 ענייננו של האישום השלישי בפיצוץ מטען חבלה רב עוצמה שהונח בתוך פגוש של רכב שהוחנה בסמוך למשרדו של רוזנשטיין בכיכר פלומר בגני התערוכה הישנים בתל אביב.
...
הנושא זכה להתייחסות בע"פ 4209/14 הנ"ל בעניין קרן, שם נקבע על ידי בית המשפט: "מלשונו של סעיף 184 לחוק סדר הדין הפלילי עולה כי בית המשפט רשאי להרשיע נאשם בהריגה מקום שכתב האישום ייחס לנאשם עבירת רצח, ובלבד שעובדותיה של עבירת ההריגה הוכחו לפניו ושניתנה לנאשם הזדמנות סבירה להתגונן. סעיף 185 לחוק מוסיף נדבך נוסף לעיקרון זה וקובע כי טענת חוסר סמכות עניינית – שהיא בעצמה טענה מקדמית המנויה בסעיף 149(2) לחוק – אינה מהווה מחסום מפני הפעלת הסמכות המופיעה בסעיף 184 לחוק. בענייננו, אין חולק כי עבירת הרצח בה הואשם המערער לא התיישנה, ומכאן מתעוררת השאלה האם התיישנות עבירת ההריגה מציבה מחסום דיוני המונע את הפעלת הסמכות הקבועה בסעיף 184 לחוק? המשיבה טוענת כי התשובה היא שלילית, ודעתי כדעתה. לטעמי, צודקת המשיבה בטענתה כי ניתן לבצע גזירה שווה בין טענת הסמכות העניינית לבין טענת ההתיישנות ולקבוע כי מקום שבו טענת חוסר סמכות עניינית לא תוביל למניעת הרשעה בעבירת הריגה, כך גם לא ראוי כי טענת התיישנות תוביל למניעה שכזו. מסקנה זו נכונה בפרט משלא הועלו טענות לפיהן המשיבה האשימה את המערער ברצח רק כמהלך טקטי שנועד לעקוף את מחסום ההתיישנות. בהיעדר חשש שכזה, דומה כי אין הצדקה לכך שטענת התיישנות – שהיא כזכור טענה דיונית ולא מהותית – תמנע מבית המשפט להרשיע בעבירת ההריגה לאחר שעובדותיה כבר הוכחו לפניו". הרציונל מאחורי דברים אלה בהחלט מתקיים במקרה שלנו.
אכן אין חולק שהנאשם ניהל ומנהל אורח חיים דתי, אך בעובדה זו בלבד אין כדי לבסס מסקנה שלפנינו אדם שהשתקם בכל מישורי חייו, כנטען על ידי ההגנה.
לסיכום עונשו של הנאשם: בדומה לנאשמים אחרים, נגזור על הנאשם עונש אחד כולל שלצורך קביעתו יילקחו בחשבון מתחמי הענישה שנקבעו לגבי כל אישום/אירוע ומיקומו של הנאשם בתוך מתחמים אלה, תוך חפיפה חלקית ביניהם.
שי יניב, שופט סגן נשיא אנו גוזרים, אפוא, על הנאשם את העונשים כמפורט בסעיף 7.6 לחוות דעתה של השופטת רביד.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לפני טענתם המקדמית של נאשמים 2 ו-3 (להלן: "הנאשמים") לפיה העובדות המתוארות באישום הראשון של כתב האישום אינן מהוות עבירה בעיניינם, טענה לפי סעיף 149(4) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (להלן: "החסד"פ").
ראוי לציין, כי באישום השני מיוחסות לנאשמים עבירות דומות של סחיטה בכח, סחיטה באיומים לצד עבירות נוספות של חבלה בכוונה מחמירה והדחה בחקירה בנסיבות מחמירות, עבירות לפי סעיפים 329(א)(1) ו-249א(1) לחוק העונשין.
...
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את עובדות כתב האישום ואת טיעוני הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה לפיה יש לדחות את הטענה המקדמית שהעלה ב"כ הנאשמים.
ב"כ הנאשמים טען כי עובדות האישום הראשון לא מגלות את העבירות שיוחסו לנאשמים באישום זה, ואולם סבורני שכדי לבחון את טענת ב"כ הנאשמים, לא די בקריאת האישום הראשון.
סוף דבר, בחינת מכלול עובדות כתב האישום הנדרשות לענייננו מובילה למסקנה לפיה לא ניתן לומר שגם אם תוכחנה כל עובדות כתב האישום, לא ניתן יהיה להרשיע את הנאשמים בעבירות שיוחסו להם באישום הראשון או בעבירות דומות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכל הנוגע לבקשת ההגנה לקבלת ההנחיות/ הנהלים בנוגע להעמדת אזרחים לדין בעבירות אלה, הפניתה התובעת להנחיית היועץ המשפטי לממשלה שמספרה 4.1004, שעניינה אישור מוקדם בהגשת כתב אישום בתיקים בהם ישנה רגישות מיוחדת, כשאחד המקרים שהוגדרו ככזה הנו הגשת כתב אישום בגין עבירה לפי סעיף 144ו' לחוק העונשין.
נקודת המוצא לדיון בבקשה, כפי שנטען על ידי המבקשים, היא כי בקשה זו מהוה למעשה צעד ראשון, לקראת העלאת טענת הגנה מן הצדק, בהתאם לסעיף 149(10) לחסד"פ המאפשר להעלות טענה לפיה "הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". משכך יש להבחין בין בקשה לפי סעיף 108 לחסד"פ לקבלת המידע הדרוש לצורך ביסוס הטענה, לבין הטענה המקדמית גופה, אשר טרם הועלתה ועל פי הנטען יכול ותועלה לאחר קבלת המידע ובחינתו על ידי ההגנה.
אשר לבקשתם הראשונה של הנאשמים מדובר במידע מצומצם עד מאד המצוי כל כולו תחת ידיה של המאשימה, שהיא זו שהגישה את כל כתבי האישום המבוקשים.
מכל האמור באתי לכלל מסקנה שהנאשמים זכאים לקבל את המידע המבוקש ולאור כך אני מורה למאשימה למסור תוך 45 יום את הנתונים הבאים: העתק כל כתבי האישום שהוגשו לבית משפט השלום ולבית המשפט המחוזי, שניהם במחוז תל אביב, בגין ארועי אלימות שהתרחשו במהלך חודש מאי 2021 על רקע מבצע "שומר חומות" בעיר בת ים. רשימת תיקי החקירה המשטרתיים שניפתחו בעבירות של מעשה טירור של חבלה בכוונה מחמירה וגניבה ממניע גזעני.
...
מאליו מובן כי אין להיעתר לבקשות לקבלת נתוני אכיפה ביחס לעבירות שגרתיות ושכיחות, הנדונות מדי יום ביומו בבית המשפט כדוגמת עבירות גניבה ועבירות תקיפה על כל סוגיה, הנאכפות כדבר שבשגרה.
מכל האמור באתי לכלל מסקנה שהנאשמים זכאים לקבל את המידע המבוקש ולאור כך אני מורה למאשימה למסור תוך 45 יום את הנתונים הבאים: העתק כל כתבי האישום שהוגשו לבית משפט השלום ולבית המשפט המחוזי, שניהם במחוז תל אביב, בגין אירועי אלימות שהתרחשו במהלך חודש מאי 2021 על רקע מבצע "שומר חומות" בעיר בת ים. רשימת תיקי החקירה המשטרתיים שנפתחו בעבירות של מעשה טרור של חבלה בכוונה מחמירה וגניבה ממניע גזעני.
בשולי החלטתי אדגיש את המובן מאליו לפיו אין בהחלטה זו משום הבעת עמדה כלשהי, לגבי הטענה שיכול ותעלה במסגרת טענה מקדמית של אכיפה בררנית, אם בכלל תעלה, לאחר בחינת הנתונים על ידי ההגנה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כתב האישום נגד הנאשם הוגש כתב אישום שמייחס לו עבירה של חבלה חמורה בנסיבות מחמירות, לפי סעיף 333 בשילוב סעיף 335 (א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: חוק העונשין); ושיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין.
כתוצאה ממעשיו של הנאשם, נגרמו לבלאל פציעות וחבלות חמורות שתוארו בכתב האישום כלהלן: חתך בקרקפת פרונטאלית משמאל, שברים בעצם טמפולרית, שבר קוי פריטוטמפולרי מימין, שבר קוי פרונטו-פריטו-טמפולרי משמאלי, דימומים במח, ובכללם – דימום סב דורלי בעובי מאקסימאלי של 1.2 ס"מ לאורך הימספירה הימנית, דימום סב דורלי על פני הפלקס והטנטוריום האחורי, דימום תת עכבישי בהימספירה הימנית, באונה פרונטאלית משמאל ובמיסטרנות בזאליות, הרחבה קלה של חדר קונטרה ליטרלי, סימני בצקת מוחית, סטיית קו אמצע לצד שמאל עד 1.3 ס"מ. בעקבות החבלות שנגרמו לבלאל, הוא נותח בראשו והועבר למחלקה לטפול נמרץ נוירוכירורגי, כשהוא מורדם ומונשם, וזאת עד ליום 13.10.2021.
בישיבת יום 1.3.2022 ציין הסניגור כי לנאשם טענה מקדמית.
כתב האישום כולל טענה כי הנאשם "שהה בבריחה עד ליום 24.10.2021, שאז הוא הסגיר את עצמו למישטרה", ובצמוד לכך צוין כי "כל זאת עשה הנאשם בכוונה למנוע או להכשיל הליך שפוטי או להביא לידי עוות דין" (סעיף 9 לכתב האישום).
...
התוצאה המסקנה מכל האמור כי המאשימה הרימה את הנטל המוטל עליה והוכיחה מעל לכל ספק סביר את העבירות המיוחסות לנאשם.
כמו כן, טענות הנאשם להגנה עצמית ולהגנת מן הצדק – דינן להידחות.
התוצאה מכל האמור, כי אני מחליט להרשיע את הנאשם בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום: חבלה חמורה בנסיבות חמורות, לפי סעיף 333 בשילוב סעיף 335(א)(1) לחוק העונשין; ושיבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הנאשם העלה טענה מקדמית בנוגע לתיקון כתב האישום, שיסודה בכך שבכתב האישום המקורי לא נכללה טענה עובדתית לפיה הנאשם התכוון להמית את קורבנו.
שלישית, בשלב בו היה בן בין החיים בחרה אמנם המאשימה להאשים את הנאשם בעבירה של חבלה בכוונה מחמירה ולא בעבירה של ניסיון לרצח, ואולם בהיתחשב בכך שהעונש המירבי הצמוד לשתי העבירות – זהה, ובכך שגם העבירה של חבלה בחבלה מחמירה דורשת יסוד נפשי-חפצי משמעותי של כוונה לגרום חבלה חמורה, קשה לייחס למאשימה בבחירה שעשתה בכתב האישום המקורי החלטה מוּדעת כי בחומר הראיות שהיה ברשותה לא נמצאה כוונה להמית את בן. רביעית, אף אם שגתה המאשימה בבחירת סעיף העבירה בכתב האישום המקורי, אין פירוש הדבר שלא הייתה רשאית לעבור שוב על חומר הראיות לאחר מות המנוח ולהגיע למסקנה כפי שהגיעה בנוגע לכוונתו של הנאשם.
הנאשם נחקר באזהרה בחשד לניסיון רצח ביום 13.2.2021 בבית החולים אסף הרופא, לאחר שנותח בעקבות פציעתו במהלך הארוע (ת/6).
...
במצב הדברים הרגיל, אדם שדוקר את חברו שלוש דקירות בחזהו בכוונה להמיתו צופה בפועל שהלה ימות, ואין חשיבות מיוחדת למנגנון המדויק שהביא בסופו של דבר לתוצאה הרצויה מבחינת הנאשם.
לכן, אף אם הייתי מקבל את טענת ההגנה (ואינני מקבלה) כי הנזק במוחו של המנוח נגרם מהתנודות והחבטות שספג ברכב בו הוסע בידי חבריו לאחר האירוע לבית החולים, גם אז לא היה מתנתק הקשר הסיבתי המשפטי בין הדקירות לבין מותו של המנוח באשר לא מדובר בסוג התרחשות בלתי צפוי באופן קיצוני שיכול לנתק את הקשר הסיבתי בין המעשה לתוצאה.
גם נתון זה אינו יכול לשנות מן המסקנה כי התקיים קשר סיבתי משפטי בין מעשי הנאשם לתוצאה הקטלנית, שכן השתהות בהובלת פצוע לבית החולים אף היא דבר צפוי לחלוטין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו