על פי רשומי התובעת, ערב הגשת השטר להוצאה לפועל (ביום 15.06.2017), הייתה אחות הנתבע מצויה ביתרת חובה כלפיה בסך של כ-69,106.80 ש"ח. נכון ליום 10.04.2018, המועד האחרון בכרטסת שהוגשה לבית המשפט במסגרת ההליך, אחות הנתבע הייתה מצויה ביתרת חובה כלפי התובעת בסך של 34,959.87 ש"ח.
הצדדים חלוקים ביניהם בסוגיות רבות, ובין היתר, בשאלה, האם הנתבע הוא בגדר ערב, והאם הוא זכאי להגנות המוקנות על פי דין לערב, או שמא חתימתו על גבי השטר כעושהו, מאפשרת לגבות ממנו את סכום השטר באופן ישיר; והאם העיסקאות שלהבטחתן נימסר השטר, הן עיסקאות ניכיון שיקים, שאינן בגדר עיסקאות הלוואה, או שמא מדובר בעיסקאות הלוואה שבקשר עמן נדרשה התובעת לעמוד בדרישות חוק הסדרת הלוואות חוץ-בנקאיות, תשנ"ג-1993 (להלן: "חוק הסדרת הלוואות").
מנגד העלתה התובעת מספר טענות כלפי טענות ההגנה של הנתבע.
חוק הסדרת הלוואות חוץ בנקאיות
על מנת להראות כי אחותו אינה חבה כלפי התובעת בחוב הנטען – טען הנתבע, כאמור, בין היתר, טענת הגנה, שלפיה התובעת הפרה, במסגרת ההיתקשרות עם אחותו, את הוראות חוק הסדרת הלוואות.
הפניות התובעת לפסקי דין (בסעיף 11 לסיכומיה) (כגון ע"א 236/60 שוירץ נ' ברקליס בנק ד.ק.או, יד 2122; ע"א (נצ') 120/99 עמרוסי נ' עילית תעשיות בע"מ [פורסם בנבו] (29.07.1999)), שמהן עולה כי מיטיב השיק חב כלפי האוחז בו (בין השאר משום שניתנה תמורה), אין בהן כדי לשנות את המסקנה האמורה, וזאת בשים לכך שבמקרה הנוכחי, התובעת, שלטובתה ניתן השיק, כמו גם הנתבע, הם, כפי שטענה התובעת עצמה, צדדים לאותה עסקה.
כמו כן, הנתבע לטעמי אינו צד רחוק לעיסקת ההלוואה וזאת בשונה משנידון בפסק דין תא"מ 32011-03-17 י.ס. נחמן יזמות בע"מ נ' הופטמן [פורסם בנבו] (01.08.2018), שגם אליו הפניתה התובעת.
ואולם, באותו מקרה, דובר בנסיבות שבהן מושך השיקים מסרם ללווה, אשר העבירם למלווה, כחלק מהחזר הלוואה.
נפקות תחולת הוראות חוק הסדרת הלוואות: משמדובר בעסקת הלוואה הכפופה להוראות חוק הסדרת הלוואות (ולאור העובדה שאין חולק כי התובעת עוסקת בין היתר במתן הלוואות), יש להדרש להגנות המוקנות ללווה בחוק הסדרת הלוואות.
...
כפי שפורט לעיל, הכרטסת אינה מבססת את המסקנה כי במועד האמור, לו הייתה גובה מאחות הנתבע ריבית כדין, הייתה האחות ביתרת חובת כלפיה, המקנה בתורה את הזכות לפירעון השטר (ולמעשה מהכרטסת נלמד לכאורה כי ההפך הוא הדבר).
סיכומו של דבר, אין בהסדר הפשרה האמור כדי לבסס את קיומו של חוב של אחות הנתבע כלפי התובעת, שיש בו כדי לבסס, בתורו, את זכותה של התובעת לגביית השטר מושא התביעה.
סוף דבר
התביעה נדחית.