לנוכח האמור לעיל, הן בדבר בחירתם המודעת של התובעים להיתקשר עם הנתבעת בעיסקה שהוצאתה אל הפועל מורכבת, תוך שיקלול הרווח והסכון הגלומים בעיסקה זו והמנעות מלברר עד תום את מידת הסיכון, והן בדבר הכשלת ממושו של הממכר על-ידי התובעים עצמם, בהימנעותם לאורך שנים, עד לעת האחרונה, מלשלם את דמי ההיתר הנדרשים עבור פיצול הממכר, יש לדחות גם את תביעתם זו.
במישור החוזי, בחירת התובעים להיתקשר בעיסקה מורכבת, תוך נטילת סיכון באשר להתכנות העסקה ולמועד ממושה ומבלי לברר עד תום את מידת הסיכון, היא לכל היותר בבחינת טעות "שאינה אלא בכדאיות העסקה", בהתאם לסעיף 14(ד) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, היוצאת מיגדרי המונח "טעות" כמשמעותו בדיני החוזים ואינה מקנה זכות לתבוע סעדים, כגון ביטול החוזה, בהתאם.
בעיניין זה, ראוי להדגיש את סעיפים 3.1, 3.1 ו- 3.5, וכן סעיפים 4 ו- 5 להסכם, לפיהם הממכר נמכר AS IS אחרי שניתנה לתובעים אפשרות לבדוק אותו, חלוקת הנכס תתבצע רק לאחר אישור המינהל לחלוקה המתוכננת, וכי הקונה ישלם את כל המסים החלים על הנכס עובר לחלוקה, לרבות דמי היתר, מס רכישה והיטל השבחה מיום חתימת החוזה.
לכן, נאמנה לעמדה לעיל לפיה שני הצדדים נושאים באחריות משותפת ל"סחבת" בביצועו של הסכם המכר, גם בעיניין היטל ההשבחה על שני הצדדים לשאת באחריות משותפת לתשלומו, שמועד התהוותו לא הוברר עד תום, אך הדרישה לתשלומו נימסרה בעיצומו של ההליך לבצוע הסכם המכר, כשהנתבעת הייתה עדיין "רשומה" כבעלת הזכויות במיגרש, כך כלפי עריית ראש העין (גם במסגרת הערר שהגישה על היטל ההשבחה).
...
אולם, אין במועד דרישת התשלום כדי ללמד בהכרח על המועד שבו בא לעולם החיוב בהיטל ההשבחה, ומבלי להכריע בסוגיה זו, אני סבורה כי בנסיבות העניין, ומאחר והן התובעים והן הנתבעת, כפי שפורט לעיל, לכל אחד אשם תורם באשר ליישום חלקו, באופן שהאריך את העסקה, ובשים לב לנוסח ההסכם, על הצדדים לשאת במשותף בהיטל ההשבחה, בסכום של 25,000 ₪ לכל צד.
במועד שבו התקבלה דרישת התשלום של היטל ההשבחה, בשנת 2015 וכ-6 שנים לאחר החתימה על הסכם המכר, כאמור, הנתבעת עדיין הייתה "רשומה" כבעלת הזכויות במגרש, ובהתאם לכך, היא זו שקיבלה את דרישת התשלום ולא התובעים.
לנוכח האמור לעיל, אני מקבלת באופן חלקי את התביעה בעניין זה, ומורה על הפיכתו של הסדר הביניים שהוסכם בין הצדדים להסדר קבוע ועל נשיאה משותפת של הצדדים בתשלום היטל ההשבחה, בחלוקה שווה ביניהם.
לסיכום:
לאחר שהתייתרו יתר הסעדים, למעט הסעד הכספי, מצאתי כי דין התביעה הכספית להידחות בכללותה, למעט רכיב היטל ההשבחה שהוסדר בין הצדדים כמימון ביניים ויש להשאירו כפי שבוצע.