לפנינו תביעה להכרה בליקוי שמיעה וטינטון כפגיעה בעבודה לפי סעיף 84א לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן – החוק).
ביום 25.8.2020 דחה המוסד את תביעת התובע להכרה בירידה בשמיעה עקב חשיפה לרעש כפגיעה בעבודה, בנימוק שלא מיתקיים לגבי התובע התנאי שנקבע בסעיף 84(א()(2) לחוק, ולפיו נידרש שכושר השמיעה בתדירויות הדיבור פחת בשיעור של 20 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים.
(ב) רעש תמידי באוזניים (להלן – טנטון) עקב חשיפה לרעש, לא יוכר כפגיעה בעבודה אלא אם כן היתקיים האמור בסעיף קטן (א), וכן כל אלה:
כושר השמיעה בתדירויות הגבוהות פחת בשיעור של 25 דציבל לפחות בכל אחת מהאוזניים; לענין זה, "תדירויות גבוהות" – תדירויות של 3000 ו-4000 מחזורים בשניה;
הטנטון תועד לראשונה ברשומה רפואית, לפני שהמבוטח חדל לעבוד בחשיפה לרעש מזיק;
הפגיעה בתיפקוד עקב הטנטון חייבה פניות חוזרות ונישנות לטפול רפואי, שתועדו ברשומה רפואית.
...
איננו מקבלים טענה זו של המוסד ממספר טעמים: ראשית, שאלת ערכן הרפואי של בדיקות השמיעה היא שאלה שברפואה, ואין בידי בית הדין את הכלים ואת המומחיות על מנת לקבוע את איכות הבדיקה או מהימנותה מבלי לקבל חוות דעת מומחה רפואי.
בנסיבות אלה, אנו סבורים כי יש צורך במינוי מומחה רפואי אשר יחווה את דעתו בשאלת קיומו של קשר סיבתי רפואי בין ליקוי השמיעה ממנו סובל התובע לבין חשיפתו לרעש בעבודה, לרבות שיעור הירידה בכושר השמיעה של התובע, וזאת בהתייחס לבדיקות השמיעה המצויות בתיק.
אולם, בנסיבות העניין, נוכח חלוף הזמן ממועד פרישתו של התובע מהעבודה והעובדה שהתובע ביצע מיזמתו בדיקת שמיעה שלישית שהוגשה לתיק בית הדין, ומאחר ששני הצדדים לא ביקשו בסיכומיהם לבצע בדיקת שמיעה נוספת, לא מצאנו להורות על כך. למרות האמור, ככל שהצדדים יגיעו להסכמה ביניהם על ביצוע בדיקת שמיעה נוספת במכון שמיעה מוסכם, הם רשאים להגיש בקשה בעניין זה.
לסיכום, מצאנו כי בנסיבות המקרה ישנה הצדקה למינוי מומחה רפואי מטעם בית הדין.