מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

טיפול מיוחד ביישובים ערביים אפליה פסולה

בהליך ביטול/עיכוב צו הריסה מינהלי (בצה"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אין נפקות מיוחדת לכך שמדובר בישוב המחולק לשני חלקים באמצעות מיכשול קו התפר.
נקבע כי לדיון יתייצבו המתנגדים 4-2 והמפקחת מטעם המדינה, יתקיימו חקירות קצרות וממוקדות ויישמעו סיכומים בעל פה. הופעתו הקצרצרה של עו"ד ג'ומעה חלאילה (ב"כ המבקשים) ביום הדיון התייצב ב"כ המבקשים, עו"ד ג'ומעה חלאילה, באולם המשפט באיחור של כרבע שעה ובסופו של דבר החל הדיון בשעה 09:35 ובו טען עו"ד חלאילה בזו הלשון: מי שטיפל בתיק הזה, ברוב הבקשות שהגישו ויצאו מהמשרד, זה עו"ד נאיל ראשד.
המבקש 1 טען בבקשתו כי רכש את הקרקע ביום 12.5.2012 וצרף מיסמך בשפה הערבית אשר נעשה על ידי המינהל לעינייני הוואקף הירושלמי ומסגד אל אקצה במשרד לעינייני הקדשים ועניינים אסלמיים בממלכה ההאשמית של ירדן.
הביטוי "אכיפה בררנית" כלל לא מופיע בה. אמנם נטען בסעיף 14 לבקשה כי "הוצאת בנסיבות אלה מהוה אפליה פסולה כלפי המבקשים. כאשר היא חורגת מהמדיניות המקובלת והמוצהרת במקרים דומים כגון דא", אולם לטענה זו לא ניתן כל פירוט, ודאי שלא עובדתי.
...
גם מבחינה דיונית מובן כי מעצם העלאת טענה חדשה בסיומו של ההליך ולאחר הגשת תשובת המדינה, דינה של הבקשה להידחות.
נדחית טענת הצורך בהוכחת קיומו של אינטרס ציבורי במתן הצו.
התוצאה בקשת המבקשים לביטול הצו - נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד קבע כי יש לדחות את הטענה כי נפרד משמעו שווה, ובלשונו: "החלטה על הקצאת מקרקעין להקמת היישוב הקהילתי קציר ליהודים בלבד אינה פוגעת בשויון, שכן המינהל מוכן להקצות מקרקעין גם להקמת יישוב קהילתי לערבים בלבד. טענה זו, בלבושה המשפטי, הנה כי טפול נפרד אבל שווה הוא טפול שווה. כידוע, טענה זו הועלתה בשנות החמישים בארצות-הברית לעניין מדיניות החינוך בארצות-הברית שהפרידה בין חינוך לתלמידים לבנים לחינוך לתלמידים אפרו-אמריקנים. בית-המשפט העליון החליט (בפרשה של Brown v. Board of Education of Topeka (1954) [30]) כי מדיניות של "נפרד אבל שווה" (“separate but equal) הנה מעצם טבעה בלתי שווה (“inherently unequal”).
חמישית ולמעלה מן הצורך נעיר כי סבורים אנו כי דוקא בעיר מעורבת, שבה נידרשת מחויבות גבוהה במיוחד לדו קיום בין יהודים לערבים, ישנה חשיבות גדולה יותר לתפקידו של בית המשפט בהגנה על זכויות המיעוט, באופן שיש לבחון בצורה דווקנית את הליך המינוי ואת הפגמים שנפלו בו. סיכומו של דבר סבורים אנו כי שני טעמי הפסילה עליהם עמדנו, קרי אי קיום דיון עינייני בטענותיו של התובע והשינוי בעמדת המדינה, הנם טעמים מהותיים היורדים לשורשו של ההליך, המצדיקים את ביטול ההחלטה, כפי שנקבע בפרשת כרמי: "ואמנם, בבואנו לבחון פגמים כאלה ואחרים שנפלו בהליך של מיכרז, יש לתת את הדעת לטיבם של אותם פגמים – אם טכניים הם או מהותיים, אם שוליים הם או מרכזיים, אם נוגעים הם בליבת ההליך ומסכלים את מטרתו או שהם מצויים בשוליו, ורק באותם מקרים בהם נפל פגם היורד לשורש העניין או הפוגע בזכות מהותית, או בכללי הצדק הטבעי, או המפר את עיקרון השויון, תהא הצדקה להחליט על ביטולו" (ע"ע 1279/02 מדינת ישראל-כרמי, פד"ע לח 415, ניתן ביום 16.1.2003).
לא נעלמה מאיתנו העובדה שהמדינה בסיכומיה טענה שאין להתערב בהחלטת הועדה בשלב זה, מן הטעם כי ממועד כניסתו של מר אטיאס לתפקיד הוא לא פעל בדרך כלשהיא המלמדת על הפליית תושבי לוד הערבים, ולא ניסה לממש את השפעתו הציבורית כדי להנהיג מדיניות של "נפרד אבל שווה" במרחב הצבורי בעיר לוד.
...
טענות התובע התובע טוען כי יש לקבל את תביעתו ולבטל את מינוי מר אטיאס כמנכ"ל העירייה מהטעם שאינו כשיר לשמש בתפקיד לאור עמדותיו הגזעניות הבאות לידי ביטוי במספר אופנים: מר אטיאס היה ממייסדי תנועת הגרעין התורני בלוד ושימש כמנכ"ל הגרעין במשך כעשור, גרעין המאופיין באידיאולוגיה דתית פונדמנטליסטית ומיליטנטית ומטרתו לשנות את הצביון הדמוגרפי של העיר לוד באמצעות הבאת משפחות יהודיות-דתיות להתגורר בעיר על מנת להפחית את ההגירה השלילית של יהודים ממנה; מר אטיאס מתנגד לאינטגרציה בבתי הספר הממלכתיים ולמעשה תומך בהפרדה של התלמידים הערבים מהיהודים; מר אטיאס תומך בקיומה של ההפרדה גם במסגרת החינוך הבלתי- פורמאלי כפי שהודגם בפרשת מתנ"ס שיקאגו; מר אטיאס תומך במאבק למניעת נישואי תערובת בין יהודים וערבים, גזענות אשר תואמת את משנתו של הרב כהנא אשר הוצאה אל מחוץ לחוק; מר אטיאס תומך בסגרגציה בדיור בין יהודים לערבים, ראייה לכך בתמיכתו וקידמו את הקמתה של שכונה נפרדת לציבור הדתי, היא שכונת "אלישיב". התובע מבחין בין פעילותו של הנתבע כפעיל חברתי או פוליטי לבין החזקתו במשרה ציבורית בכירה.
וכך קבע בית הדין: "ערים אנו לעובדה כי המשיב מכהן בתפקידו מתוקף זכייתו במכרז מאז חודש יולי 2007, אולם אין בחלוף הזמן כדי להכשיר מינוי אשר נפל בו פגם מלכתחילה. האינטרס הציבורי, לפיו יש למנות לתפקידים בכירים ברשויות המקומיות רק את המועמדים העומדים בתנאי הכשירות לכך, גובר בעינינו על האינטרס של המשיב, אשר התמנה לתפקיד וממלא אותו מזה למעלה משנתיים ימים. אמנם, לא עלתה כל טענה נגד תפקודו של המשיב כמנהל מחלקת החינוך בעירייה, אולם סבורים אנו כי האינטרס הציבורי מחייב את ביטול מינויו לתפקיד, לאחר שהתברר כי לא היה בידו הניסיון המתאים לכהונה בתפקיד על פי הנדרש בתקנות." [ע"ע 262/08ד"ר חאלד מטר נ' עירית טירה,( 20.8.09 ) (ההדגשות של המותב)] יחד עם זאת, בתצהירו המשלים מפרט מר אטיאס את פעולותיו לאחר היבחרו, פעולות ואמירות העשויות להצביע על תפיסת עולמו של מר אטיאס ועל האופן שבו הוא מבצע את תפקידו ופועל כלפי הציבור הערבי.
משכך, סבורים אנו כי מן הראוי כי הועדה תיבחן הן את התבטאויותיו ופעולותיו בעבר והן את מעשיו מיום היבחרו לתפקיד.
סוף דבר- התביעה מתקבלת בחלקה במובן זה שהחלטת ועדת הבכירים מיום 9.12.13 מבוטלת וזאת לאור הפגמים שנפלו בהחלטת הוועדה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

על-פי הנטען, האחוז הנמוך עד אפסי של סניפי הבנקים המשיבים ביישובים ערביים, מהוה עיכוב פסול ומפלה במתן השרות לציבורי כלפי האוכלוסיה הערבית ומקים חזקה בדבר הפרת סעיף 3 לחוק איסור אפליה.
מדובר במשיבים שהִנם חלק מ"קבוצת הבנלאומי", המונה גם את בנק מסד, שאין חולק כי מחזיק הוא מספר נכבד של סניפים בישובים ערביים, בישובים מעורבים ובאיזורים נגישים במיוחד לאוכלוסיה ערבית.
מנגד, המשיבים גורסים כי מדובר בפרשנות המרחיבה את הוראתה של סעיף 3 לחוק איסור אפליה הרבה מעל ומעבר לתכליתה של הוראת חוק זו, שנועדה לטפל באופן בו ניתנים שירותים בפועל, שעה שהם ניתנים, ואיננה קובעת חיוב לבצוע פעולה פוזיטיבית של פתיחת נקודות הספקת שירות במקום בו אין הן קיימות.
...
לטענת המבקשים, אף אם מדובר באפליה שאיננה מכוונת, הרי משהתוצאה היא אפליה, אסורה היא על-פי הדין.
מעבר לכל אלו דומני כי מסקנה זו עולה בקנה אחד עם השכל הישר.
משמצאתי כי לא התקיים התנאי הנקוב בסעיף 8 (א) (1) לחוק לאישור תובענה ייצוגית יש לדחות את הבקשה ולא נראה צורך לדון ביתר טענות הצדדים.
התוצאה היא אפוא שהבקשה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

נטען בעתירה, שהעותרת בחרה לגור בקבוץ זה בשל העזרה הרבה שמגישה לה אימה, חברת הקבוץ, בטיפול בבנה.
פגיעה זו חריפה במיוחד, לפי הטענה, כלפי בני המיעוט הערבי, כאשר מימוש הסיוע ומספר היישובים היכולים להיכלל ברשימה מתוך יישובי המיעוט הערבי – הם מצומצמים ומדובר אשר על כן בהפליה תוצאתית.
כפועל יוצא מכך, התנאים שנקבעו בסעיף זה לנוהל והצמצום של רשימת היישובים שניתן לממש בהם את הסיוע בשכר דירה – נגועים בהפליה פסולה וממילא הם בלתי סבירים.
...
אולם בשים לב לכל האמור לעיל בעניין הקשיים בתשתית העובדתית שביסוד עמדת המשיב, ניתן לקבוע שהמשיב לא עמד בנטל המוטל עליו להראות שאכן מדובר בשוני רלבנטי (וראו זמיר, חזקת החוקיות במשפט המינהלי לעיל, בעמ' 761).
נוכח חומרת הפגם ותוצאתו, אין מנוס מלקבוע שדין ההוראה להתבטל.
בנסיבות אלה, בהן המסקנה היא שהוראת סעיף 2.15.2 היא הוראה מפלה ובלתי חוקית שדינה בטלות; ובהשעיית הכרזת הבטלות למשך 12 חודשים מהיום כאמור בפסקה 46 שלעיל, הרי שמוצדק הוא ליתן לעותרות "פטור חוקתי" מתחולת סעיף 2.15.2 לנוהל בתקופת ההשעייה (ראו בהרחבה אהרן ברק, פרשנות במשפט – פרשנות חוקתית 743 (1994); עמנואל גרוס, "תרופות חוקתיות", משפט וממשל ד 433, 449 (1997); אמנון רייכמן, "גשרון צר מאוד: חוקה, צדק, יושר וסעד", משפטים לז 701, 741 (2007)).

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

בשולי ההחלטה נכתב, כי "ועדת המנכ"לים לעינייני המיגזר הערבי תביא לאישור הממשלה תוך 14 יום רשימה של לפחות שני ישובים ערביים שיקבלו טפול נקודתי רב-הקף במסגרת התוכנית הארבע-שנתית למגזר הערבי, כאמור". אלא שמשלא נכללו ישובים ערביים נוספים ברשימת מקבלי הטיפול הנקודתי, בין בתוכנית אופק ובין בתוכנית הרב-שנתית, פנו הועד הארצי של ראשי הרשויות המקומיות הערביות (להלן: הועד הארצי) ועדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל (להלן: עדאלה), בבקשה לממשלה לכלול, למיצער, שני ישובים ערביים נוספים בתוכנית אופק.
כן טענו הם כי המנעותה של המדינה מלפרט את הקריטריונים המיוחדים שיש בהם כדי להצדיק את האפליה מלמדת כי לא היו הם קריטריונים מוצדקים.
הוצאת ישובים ערביים מתוכניות חברתיות כלכליות נקודתיות, שייעודן מוגדר ושונה, מהוה אפליה פסולה, המונעת אף את השגת מטרתה של התוכנית המתקנת – צימצום הפער בין יישובים ערביים לבין יישובים יהודיים.
...
תחילה, בתאריך 9.4.00, נענו העותרים, כי נבחנת אפשרות לשלב ישובים ערביים בתוכנית אופק, אך בסופו של דבר, בתום התכתבות ממושכת, הבקשות נדחו.
עם זאת, הגעתי לכלל דעה, כי מפאת חשיבות הסוגיה שעלתה בעתירה, שבגדרה תלתה המדינה יתדותיה בתוכנית הרב-שנתית כהסבר לכך שרק ישוב ערבי אחד נכלל בתוכנית אופק, ראוי להתייחס לטענות הצדדים לגופן.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו