וראו הפסיקה בנושא: ע"ע (ארצי) 1091/00 שטרית - קופת חולים מאוחדת, פד"ע לה 5 (2000), (להלן: "עניין שטרית"); ע"ע (ארצי) 205/08 שירותי בריאות כללית – אילן טיירו ז"ל, (9.11.09); ע"ע (ארצי) 575/09 מכבי שירותי בריאות – יורם דהאן ז"ל, (6.1.11); ע"ע (ארצי) 33066-11-12 מכבי שירותי בריאות – גילגור, (19.3.14) (להלן: "עניין גילגור").
ובעניין טיירו נפסק, בנוגע לבקשה למימון תרופה אשר על פי רישומה או התווייתה אינה כלולה בסל שירותי הבריאות, כי:
"עיקר תכליתה של ועדת החריגים להתגבר על השלכות הכבילה ל'סד המיגבלות שבדין'. כאשר, לא אחת החלטותיה הן מפלטו האחרון של העמית באחרית ימיו. במיוחד כן, לאחר התיקון שנעשה בחוק הבריאות, לפיו תוכניות הביטוח המשלים המוצעות על ידי הקופות אינן כוללות עוד תרופות מצילות חיים או תרופות מאריכות חיים. בכך בלבד שהטיפול המבוקש אינו כלול בסל שירותי הבריאות, אין כדי להפחית מחובת הקופה ומחובתה של ועדת החריגים מטעמה, להפעיל שיקול דעת עינייני ולבחון את בקשת העמית לגופה, באשר לצורך במתן הטיפול הנידרש ומימונו, על אחת כמה וכמה ב'מקרים הקשים'".
אשר לשיקול התקציבי בהחלטת הועדה, נקבע בעיניין גילגור, כדלקמן:
"השיקול התקציבי הוא שיקול רלוואנטי, לגיטימי ובעל משקל בפעולתן של רשויות המדינה והרשויות המוסמכות מטעמה, לרבות בשיקוליהן של קופות החולים וועדות החריגים במסגרתן. זאת, על מנת שקופות החולים לא תימצאנה חורגות מתקציבן, כנדרש בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, בתוקף היותן גוף צבורי ומתוקצב על ידי המדינה, ונוכח חובותיהן כלפי כלל החברים.
בהתאם להוראות חוזר משרד הבריאות על הועדה לאפשר לפונים זכות שימוע, בכתב או בעל פה. בנסיבות הייחודיות של ענייננו, בהן הסכימה הנתבעת לידון בבקשה למימון התרופה בשנת 2022 כאילו הוגשה לועדה בשנת 2014 ודנה בהתאם לשיקולים שהיו עומדים לפניה באותה עת, לא נפל פגם בהחלטת הועדה לחרוג מן הכלל, ולקבל את ההחלטה ללא שהתובעים התייצבו לפניה לטעון בעל פה. אין חולק, כי לתובעים ניתנה אפשרות להמציא טיעונים בכתב, והם אף העבירו לועדה את מכתבה של הרופאה המטפלת המתאר את השיקולים שנשקלו בעת הטיפול במנוחה.
שיקולים דומים התקבלו בעיניין גילגור כאשר נקבע כי יש לראות את החולים בשתי מחלות, סרטן דרכי המרה וסרטן הלבלב, כנמנים על קבוצת השויון, בהאי לישנא:
"... בכל הנוגע להיבט הרפואי, לא נדרשה הרחבת השיקולים הרפואיים והמאמרים הרפואיים מעבר לאלה המפורטים בהחלטותיהן של ועדות החריגים, ולא נמצא פגם בקביעתן כי מדובר בשתי מחלות "דומות", שהחולים בהן נזקקים לרוב לאותם הטיפולים.
...
לעומת זאת הנתבעת טוענת כי דין התביעה להידחות.
בנסיבות אלה, נדחית הטענה לפיה היה על הוועדה לזמן את התובעים להישמע לפניה.
גם בהקשר זה, מצאנו את החלטת הוועדה סבירה.
בהקשר זה יפים לענייננו אף הדברים שנכתבו בע"ע (ארצי) 47182-06-20 שירותי בריאות כללית - אילן אליהו (01.09.2020), כדלקמן:
"בשים לב לעקרונות הביקורת השיפוטית על החלטות מנהליות, כפי שהרחבנו לעיל, ולמתח העז בין השיקולים המתגוששים, לא מצאנו כי החלטות ועדת החריגים, שנתנו משקל יחסי רב לשיקול התקציבי, הן בעניין אליהו והן בעניין האחים, חורגות ממתחם הסבירות במידה המצדיקה את ביטולן. בידי ועדת החריגים הסמכות, ראיית הרוחב הנדרשת בהתחשב בכך שהצרכים עולים על האפשרויות, ולבסוף היא הנושאת באחריות כלפי כלל המבוטחים בהינתן חוסר היכולת לספק את כלל צרכיהם"
לאור כל האמור, אין מנוס מדחיית התביעה.