מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חשיפת ראיות חסויות לשם הכרעה בעתירה לגילוי ראיה

בהליך בקשה לעיון בחומר חקירה (בע"ח) שהוגש בשנת 2020 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

בבקשתו להסרת חיסיון עותר המבקש להתיר לו לעיין בראיה חסויה לה נחשף המותב הדן בתיק העקרי (כב' השופט ברסלר-גונן) במהלך כתיבתו את הכרעת הדין בעיניינו של המבקש בת"פ 69298-11-18.
בעיניין שלפניי, הבקשה להסרת החיסיון ולגילוי הראיה החסויה לא נועדה לבחון אם חיונית היא להגנת הנאשם במובן שבכוחה להקים ספק באשמתו, או אם יש בה תועלת עבורו, אלא על מנת לבחון האם בעובדה לפיה כב' השופט ברסלר-גונן נחשף לראיה במהלך כתיבת הכרעת דינו של המבקש - יש כדי להשפיע על הכרעת הדין ולעורר מטעם ההגנה בקשה לפסילתו.
...
על פי הסעיף, המדינה אינה חייבת למסור ראיה חסויה בהליך פלילי, אלא אם במסגרת עתירה לגילוי הראיה, מצא בית המשפט כי הראיה חיונית להגנת הנאשם, או כי הראיה עשויה להועיל להגנתו, גם אם היא אינה חיונית לה, וכי מידת התועלת הטמונה בה עולה על מידת הפגיעה בעניין הציבורי שעליו מגן החיסיון ( ראו ע"פ 7984/18 מדינת ישראל נגד פלוני).
ראשית דברים יצוין כי אילו הייתה באה לפני בקשה להסרת חסיון לגילוי הראיה החסויה נשוא המחלוקת, במובן של סיוע להגנת הנאשם או תועלתו - כי אז דינה היה להידחות - נוכח שהראיה החסויה אינה חיונית להגנת הנאשם וגם אין בה כל תועלת עבורו.
מאלה הדברים וכאמור בראשיתם – דין הבקשה להידחות.

בהליך עבירות שאינן תאונות דרכים ואינן דו"חות (פ"ל) שהוגש בשנת 2022 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

בפני עתירה לגילוי ראיה חסויה על פי סעיף 45 לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971 (להלן: "פקודת הראיות"), במסגרתה עותר המבקש להסרת חיסיון שהוטל על חלק מ"חומר החקירה" בתיק שבפני.
תעודת החיסיון: השר לבטחון פנים חתם על תעודת חיסיון ביום 28/10/20, אשר תוכנה כדלקמן: "כל פרט או מידע, שיש בו כדי לגלות זהות האדם/האנשים אשר מסר/ו למישטרה את המידע המתועד בדוחות הידיעה שמספריהם מפורטים להלן, לרבות פרטים נוספים כמפורט להלן:
מחד, האנטרס הצבורי - שלום הציבור ובטחונו, הצורך לשמר את שתוף הפעולה בין המישטרה לציבור, החשש מחשיפת שיטות הפעולה של גורמי הבטחון והחשש מחשיפת זהותם של המעורבים במהלך - דבר שעלול לסכן את בטחונם ושלומם, ומנגד - גילוי האמת וחשיפת כל חומר החקירה לנאשם, לצורך סידור הגנתו כדבעי, ועריכת משפט הוגן, משפט צדק.
וכלשונה של כב' השופטת דורנר בע"פ 889/96 מאזריב מוחמד נ' מדינת ישראל, פ"ד נא (1) 433, 444 (1997): "יש להכריע בחיוניותה להגנת הנאשם של עדות חסויה על-סמך ההנחה כי היא תניב את המידע שהוא מבקש להציג באמצעותה, ובילבד שקיים פוטנציאל ראייתי לנכונותה של הנחה זו ואין היא מופרכת. הדבר בודאי נכון אם העדות החסויה היא הראיה היחידה האפשרית באותו עניין מלבד עדותו של הנאשם". דיון והכרעה: לאחר ששמעתי טענות הצדדים, ולאחר עיון מעמיק ונרחב בחומר החסוי אשר הוצג בפני, הגעתי למסקנה כי דין העתירה להדחות.
...
משכך הם פני הדברים, אין כל מקום לחשיפת המידע החסוי, ובנסיבות אלו, כאשר מנגד עומד אינטרס ציבורי חשוב במעלה - שמירה על זהות מקורות משטרתיים ואי פגיעה בשיתוף הפעולה של הציבור עם המשטרה, הרי שידו של אינטרס זה תהיה על העליונה, ואדגיש, לאחר שבחנתי את החומר החסוי - בדין הוטל החיסיון על כל הפרטים החסויים.
הראיות החסויות והנימוקים הנוספים אשר הושמעו בפני במסגרת הדיון החסוי, מביאים אותי למסקנה ברורה כי לא ייגרם למבקש עיוות דין ולא תפגע הגנתו באי גילויו של המידע.
כאמור, הבקשה נדחית בזאת.
המזכירות תמציא העתק החלטתי זו לב"כ הצדדים.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

לבסוף, מפנה העותר לפסיקה שעניינה חשיפת ראיות חסויות, אשר לטענתו תומכת בהפיכת החסוי לגלוי במקרה דנן.
נוסחה זו, על שני כלליה, הוסברה על ידי כדלקמן: "לפי נוסחה זו, שופט הדן בעתירה לגילוי ראיה יהא חייב להסיר את החיסיון מכל ראיה שמצאהּ חיונית להגנת הנאשם בזכות היותה בעלת פוטנציאל מזכה [...] – זאת, כדי למנוע הרשעה אפשרית של חף מפשע. בכל מקרה כזה, יחול על המדינה העקרון "האשמת – גילית"; והמדינה תהא חייבת לבחור בין ביטול כתב האישום לבין הסרת החיסיון.
] מאחורי כלל זה עומדת הכרעתו הערכית של המחוקק שמעמידה את העקרון בדבר מניעת הרשעות שוא מעל רצונה הכפול של המדינה למצות את הדין עם האשמים תוך שמירה על סודיותו של מידע בטחוני.
...
העתירה נדחית אפוא.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

נטען כי אי חשיפת המידע החסוי תיגרום לעיוות דין וכי בפסיקה נקבע לא אחת כי שקולי הצדק דוחים שקולי בטחון מקום שבו מדובר בחומר ראיות החיוני להגנתו של הנאשם.
גם העברת החומר החסוי לעיונו של בית המשפט בלבד, על מנת שבית המשפט יסתייע בחומר בבואו להכריע בשאלת אשמתו של הנאשם, אינה פיתרון אפשרי, ו"ראוי להזכיר את המובן מאליו, כי בתי המשפט בישראל לעולם אינם מרשיעים על סמך ראיה חסויה אלא על סמך החומר הגלוי המועבר לרשות ההגנה" (בש"פ 120/10 פלוני נ' מדינת ישראל, בפיסקה 21 (24.2.2010)).
סעיף 46(א) לפקודה קובע כלהלן: הדיון בעתירה לגילוי ראיה חסויה (א) הדיון בעתירה לגילוי ראיה לפי סעיפים 44 או 45 יהיה בדלתיים סגורות; לשם החלטה בעתירה רשאי השופט של בית המשפט העליון או בית המשפט, לפי הענין, לידרוש שהראיה או תכנה יובאו לידיעתו, ורשאי הוא לקבל הסברים מהיועץ המשפטי לממשלה או מנציגו ומנציג המשרד הממשלתי הנוגע בדבר, אף בהיעדר יתר בעלי הדין.
...
ככל שלא ניתן יהיה להגביל נאשם במסירת עדותו, נמצאנו נותנים כוח בידו ללחוץ על התביעה שלא להגיש כנגדו כתב אישום או להגיע להסדר טיעון נוח עמו, אחרת יעיד "לפי תומו" על דברים חסויים, שחשיפתם עלולה לפגוע בביטחון המדינה.
בשורה התחתונה, ולאחר שעיינתי בחומר, ניתן לומר כי התרשמתי שאין בחומר ראיה חיונית, אף לא מועילה, להגנתו של העותר וכי לא "הכצעקתה". אציין כי במחיקות הרבות יש דברים שחוזרים על עצמם פעמים רבות.
סוף דבר, שאמליץ לחברי לדחות את העתירה.

בהליך מ"ח (מ"ח) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

למבקש ולעמר נימסרה פרפרזה לגבי ידיעה זו, שלשונה: "ידיעה מתאריך 02/2017 האסיר אבי עמר קיבל סמים באמצעות עו"ד". המבקש ועמר הגישו ביום 28.1.2019 עתירה לגילוי ראיה חסויה.
לטענת המבקש, העובדה שבית משפט השלום הכריע בבקשה לגילוי הראיה החסויה במסגרת הכרעת הדין עולה כדי פגם דיוני מהותי, אשר גורם לו לעיוות דין.
ויודגש, הכרעה זו של בית המשפט המחוזי נעשתה לאחר שנחשף לבקשת המבקש להגיש את מימצאי חקירת מח"ש, ולאחר הכרעתו כי אין בהם כדי לשנות מפסק הדין (יוער בהקשר זה כי כעולה מהחומרים שלפניי, חקירת מח"ש בהקשרו של התיק דנן ניסגרה ביום 6.4.2021 מחוסר ראיות, וערר שהגיש המבקש על החלטת סגירת התיק עודנו תלוי ועומד).
...
בית המשפט המחוזי קבע כי הוכחה העבירה שמיוחסת למבקש בכתב האישום (סעיפים 67-66 לפסק הדין) וקבע במפורש כי ממארג הראיות הנסיבתיות עולה מסקנה הגיונית יחידה והיא שהמבקש העביר לעמר סם בעת המפגש שהתקיים ביניהם.
מדובר בטענות שכאמור נבחנו בשלוש ערכאות, ולא מצאתי כי הן מוליכות למסקנה כי המקרה דנן בא בגדר המקרים החריגים שבהם יורה בית משפט זה על קיומו של משפט חוזר.
הבקשה למשפט חוזר נדחית אפוא, ומאליה נדחית גם הבקשה לעיכוב ביצוע גזר הדין.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו