מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חשיפת מום בבדיקת סקירת מערכות מורחבת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

בפסיקה הותוו השיקולים המרכזיים העומדים בבסיס ההתיישנות הדיונית, כדלקמן: "הראשון, עניינו בשיקולים ראייתיים הקשורים בקושי של הנתבע לשמור על ראיותיו לאורך זמן. השני, עניינו בצורך להקנות ודאות לנתבע בדבר זכויותיו וחובותיו ולהבטיח כי יוכל לכלכל צעדיו ולהערך כלכלית לסכוני תביעות צפויות ולא להיות חשוף לסיכון להיתבע לפרק זמן בלתי מוגבל. השלישי נעוץ בהנחה שלפיה תובע אשר 'ישן על זכויותיו' ונמנע מהגשת תביעה במשך תקופה ארוכה, ויתר ומחל על זכותו...והרביעי, האנטרס הצבורי שהמערכת המשפטית תקדיש זמנה לטפול בבעיות ההווה ולא תעסוק בבירור זכויות שהורתן בעבר הרחוק ...אל מול טעמים אלו עומדת זכותו המהותית של התובע, הדורשת סעד ומרפא". (ע"א 1254/99 המאירי נ' הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ, פ"ד נד(2) 515, בעמ' 553).
הטענות המועלות בכתב התביעה המקורי היתמקדו בהתרשלות הנטענת של פרופ' דגני וד"ר להב ביחס לבצוע סקירת המערכות ליולדת, בכך שהם כשלו באיבחון המומים הלבביים עמם נולד התובע מס' 1, שלשיטת התובעים היה עליהם לאבחן במסגרת הכלים האבחנתיים שעמדו לרשותם ובמסגרת הבדיקה שנערכה ליולדת במועד הנקוב בכתב התביעה.
בעוד שכתב התביעה המקורי נסב על טענה להתרשלות בבצוע בדיקת סקירת המערכות, הטענות החדשות במסגרת התיקון מתייחסות להתרשלות בגילוי האפשרות לבצוע בדיקת סקירת מערכות מורחבת ע"י גורם חצוני לנתבעים, וזאת ביחס למעקב הריון ע"י רופא שלא נזכר כלל קודם לכן.
...
לסיכום, עפ"י המבחנים הקיימים בפסקה ולאחר בחינת טענות הצדדים לא שוכנעתי בנסיבות העניין כי הטענות החדשות הנוגעות לד"ר מרקוביץ, מבוססות על אותה תשתית עובדתית שעמדה בכתב התביעה המקורי.
מהמקובץ עולה כי דין בקשת הנתבעים להתקבל ביחס לנושאים הנ"ל. סוף דבר תביעת ההורים (התובעים 2 ו- 3) בגין הולדה בעוולה, נדחית מחמת התיישנות.
עילת התביעה החדשה שנוסחה בכתב התביעה המתוקן ביחס להפרת חובת הגילוי ע"י דר' מרקוביץ ז"ל – נדחית מחמת התיישנות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

ואכן, המערערת עברה בדיקות מעבר למקובל בהריון רגיל, ובהן סקירת מערכות מוקדמת, סקירת מערכות מאוחרת מורחבת, דיקור מי שפיר (שהצביע על קריוטיפ עוברי תקין) ובדיקות נוספות (לשיטת המשיב 1 הבדיקות נעשו ביוזמתו או על ידיו (פסקה 7 שם)).
"הוא עשה את כל הצעדים שרופא סביר היה עושה כשמום כזה (מום של מערכת ה-NTD, הוא המום מההריון הראשון - א"ר) היה קורה. הוא נתן טפול מונע בחומצה פולית, הוא דאג לבצע את כל הבדיקות שרלוונטיות למום הזה כולל סקירת מערכות על ידי מיטב המומחים ולכן כן היתייחס להריון הזה כהריון בסיכון גבוה למום הזה" (שם, עמ' 38, ש' 9-5).
אעיר לעניין זה כי בית משפט זה קבע חובת גילוי לבדיקות שונות לגילוי מומים בעובר גם כאשר נקבע כי הסיכון להם קטן מאוד אצל אשה בריאה (ראו למשל עניין סידי: "בחירתם של הרופאים שלא לחשוף לפני האם אפשרויות נוספות שעמדו לרשותה מתוך תפיסה כי "לנשים שהן בסיכון נמוך אין שום מקום ואין שום צורך לעשות את זה. ואנחנו לא עושים את זה" – כלשונו של המומחה מטעם המשיבים – יש בה משום פטרנליזם"; עניין ברמן).
...
סיווג ההריון מתוך כך באים אנו לדיון בשאלה העיקרית נשוא ערעור זה, והיא כאמור האם, נוכח תוצאותיו של הריונה הראשון של המערערת, היה על המשיב 1 לסווג הריון זה כהריון בסיכון גבוה המחייב נקיטת אמצעי זהירות נרחבים, שבכללם עריכת הבדיקה? טענה זו, שכאמור סבורני כי היא הטענה העיקרית שמעלה ערעור זה, ושהטרידה אותנו בעת הדיון בערעור בפנינו, הועלתה על ידי המערערים בלשון רפה (פסקה 8 לסיכומיהם), ולא בוססה בתימוכין כלשהם.
הגעתי למסקנה, אם כן, כי ראוי הוא שרופא יגלה למטופלותיו ההרות על אודות האפשרות לערוך בדיקה להידבקות בנגיף ה-CMV ועל משמעויותיה של בדיקה זו. איני סבורה כי הנחיית משרד הבריאות בנושא, המדריכה במפורש את הרופאים שלא להפנות את המטופלות באופן שגרתי לבדיקה, מסירה מהמשיב 1 את האחריות בנוגע לחובת הגילוי.
סבורני כי לצד החוזר הקובע שאין להפנות מטופלות באופן שגרתי לבדיקה היה על משרד הבריאות להבהיר את הצורך להציג בפני המטופלות את האפשרות לערוך בדיקה זו למרות זאת.
במקרה זה לא שוכנעתי כי בהעדר סיכון מיוחד הנילווה להריון מצד אחד, ונוכח הערך החלקי והמסופק בלבד של הבדיקה למניעת אותו סיכון מרוחק, קמה חובת יידוע על הגורם הרפואי ליידע את המטופלת על דבר קיומה של בדיקת CMV.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

במובן מסוים הדבר נכון מגדר קל וחומר: אם האם סירבה לבצע את הבדיקה שאמורה לחשוף את מצב היילוד כהויתו בשל כך שהתוצאה לא הייתה משפיעה על היתנהגותה, הכיצד ניתן להניח שבדיקות כלליות ופחות מדוייקות היו משנות את עמדתה? בראיה זו המערערים לא הצליחו להוכיח קשר סיבתי בין אי ביצוע הבדיקות המשניות לבין הנזק שניגרם.
להשלמת התמונה במישור זה, ובגדר למעלה מן הצורך, יצוין כי ד"ר מלאך העיד כי גיל האשה אינו מהוה גורם סיכון הדורש ביצוע סקירת מערכות מורחבת, אלא יש לערוך בדיקה זו כאשר ישנו חשד למום ספציפי (שם, ביחס להמלצות משרד הבריאות).
...
לטענת המערערים בבית המשפט המחוזי, ד"ר מלאך לא הציע להם לבצע בדיקות שמקובל לערוך במהלך ההיריון, במיוחד נוכח גילה המתקדם של האם, אשר ודאי הייתה נעתרת לביצוען.
כך או כך, דינה של הטענה להידחות במישור המהותי.
כשזו היא המסכת העובדתית, לפיה הבעל לא מעורב במהלך ההיריון על פי בחירתו, ונראה שהאם היא היחידה שמקבלת את ההחלטות בעניין ההיריון ללא כל ייעוץ מבעלה - האם אכן קמה לרופא חובה נפרדת ליידע גם את האב? סבורני שעל כך יש להשיב בשלילה בנסיבות המקרה.
סוף דבר, הייתי מציע לחברי בנסיבות העניין לדחות את הערעור ולחייב את המערערים בשכר טרחת עורך דין והוצאות משפט בסך 10,000 ₪ למשיבים 1 ו-3 ביחד ובסכום דומה למשיב 2.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

גישתו של פרופ' טפר תואמת את האמור בנייר עמדה 8, כי בהנתן מצבי רקע המגבירים סיכון למום ספציפי, ישנה הנחיה לבדיקה מכוונת למערכות מסוימות: "קיימים מצבי רקע המגבירים את הסיכון של העובר ללקות במום ספציפי, או שמתעוררת שאלה לגבי אבר מסוים בבדיקת אולטרה-סאונד שבוצעה לאשה" (סעיף 5), כלומר מדובר על הרחבת הסקירה למערכות ספציפיות אליהם מכוונים את הסקירה.
עוד צוין כי "חשיפתם של מטופלים למידע בהקף רחב יתר על המידה עשויה להקשות עליהם בקבלתה של החלטה מאוזנת, המבוססת על שיקולים מהותיים ורלוונטיים. כמו כן, הרחבת היקפה של חובת הגילוי עד בלי די עלולה להטיל נטל כבד מידי על הרופאים, וממילא אף להקשות עליהם במתן טפול יעיל ומספק לכלל מטופליהם" (עמ' 14-13 וראו ההפניות שם).
יש להדרש לשאלה האם הייתה זו חובתו של ד"ר אשכנזי ליידע את התובעת בדבר קיומה של סקירת מערכות באופן פרטי? התשובה על כך היא שלילית ומכמה טעמים: א. חובת היידוע בניירות העמדה -כאמור, בפרקים הקודמים, הוכח כי הפרקטיקה המקובלת אינה כוללת בדיקת אוזניים וכי קיימת סקירת מערכות אחת ולא שתיים -סקירה פרטית-מורחבת וסקירה ציבורית מצומצמת - היות שעניין זה היה נכון בעבר כפי שהסביר בפרוטרוט פרופ' מייזנר בעדותו לעיל.
...
לסיכום טענות ההתרשלות התובעת לא הצליחה להוכיח כי הצוותים הרפואיים והנתבעים התרשלו.
סוף דבר אני דוחה את התביעה בגין רשלנות רפואית על כל חלקיה.
משכך, ההודעות לצד ג' – נדחות אף הן. התובעת תשלם לכל אחד מהנתבעים ולצד ג' 2 (המרכז הרפואי סורסקי) הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 30,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעת פסק הדין שניתן בע"א 4960/04 ערן סידי ואח' נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית ואח' תק-על 2005(4), 3055 (להלן: עניין סידי) סותם את הגולל על השאלה האם צריך היה ליידע את הנבדקת בדבר היקפה המוגבל של בדיקת סקירת המערכות הבסיסית ובדבר האופציה לבחור בבצוע בדיקה מורחבת במסגרת פרטית, ומקים חובה ליידע את הנבדקות על קיומה של בדיקת סקירת מערכות מורחבת וממוקדת יותר הניתנת במסגרת הרפואה הפרטית.
אוסיף שד"ר רפאל העידה שנהגה להפנות את כלל מטופלותיה לבדיקת סקירת מערכות בשליש השני להריונן, ואף שאין הוריה לעשות כן. האם בבדיקת סקירת מערכות "רגילה" צריך היה לאתר את המום של חסר כף יד בעובר? ד"ר ניסנקורן העיד שהוא בעצמו ערך חלק מן הטפסים ששמשו את מכון מור לבדיקות מסוג סקירת מערכות (עמ' 13 לפרוטוקול).
פרופ' מייזנר מנה את הסיבות בגינן יתכן מום בגפיים, כפי שפורט לעיל, ועיקרן נטילת תרופות הידועות כמזיקות, חשיפה לקרינה, והיסטוריה של מומים בגפיים במשפחה.
...
סוף דבר למרות קביעת אחריות הנתבעת 3 באי מסירת מידע לאם בדבר האפשרות לבצע בדיקה מכוונת במתכונת מורחבת באופן פרטי, שאפשר והיה בה יתרון לאיתור מומים בעובר, אין ההתרשלות כשלעצמה מלמדת על הולדה בעוולה, ואין קשר סיבתי בין ההתרשלות לנזק.
התביעה נדחית, ועמה הודעת הצד השלישי.
בשים לב לתוצאות, ולמרות שבסופו של דבר נדחית התביעה כולה, תישא הנתבעת 3 בהוצאות המשפט של התובעת ובשכ"ט עו"ד בסכום כולל של 20,000 ₪ (כולל מע"מ) ותשתתף במחצית מסכום האגרה בו תחוייב התובעת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו