מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חריגה מסמכות קצין שיפוט צבאי בענישה ומעצר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

התובעים הפנו ל-20 הוראות חוק שלפי הטענה המדינה (בעצמה או במסגרת אחריותה השילוחית) הפרה, ובהן, הוראות חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו; הוראות שונות מחוק העונשין; הוראות מהצו בדבר הוראות בטחון [נוסח משולב] (יהודה והשומרון) (מס' 1651), התש"ע-2009; הוראות מחוק השיפוט הצבאי ועוד.
בהודעה שמסר במישטרה סמוך לאחר הארוע נישאל סגן מפקד היחידה על ידי חוקר המישטרה אם ידוע לו אם קצין אג"מ שהנחה אותו להכריז על המקום כשטח צבאי סגור קיבל את אישורו של המח"ט, והוא השיב: "לא, אך 5 דקות לפני זה שוחחתי עם הסמח"ט... שאמר לי שבכוונת המח"ט להכריז על המקום שטח צבאי סגור, וכאשר ק. אג"מ... הנחה אותי להכריז על המקום כשטח צבאי סגור אני הנחתי שהוא קיבל את אישורו של המח"ט להכריז על המקום שצ"ס" (עמ' 2 להודעה של סגן מפקד היחידה, שורות 37-33; ההודעה צורפה כנספח לתצהיר העדות הראשית של סגן מפקד היחידה).
מעבר לכך – ואף שהעניין לא נטען על ידי הנתבעת – חשוב להבהיר כי סעיף 26 לפקודת הנזיקין כולל הגנה מיוחדת במצב דברים שבו המעשה הנטען נעשה "תוך כדי ביצוע, או סיוע כדין לבצע, צו מעצר או חפוש, צו מסירה לדין, צו מאסר או צו עיכוב שניתנו על ידי בית משפט או רשות אחרת המוסמכת לכך, ובילבד שהמעשה שמתלוננים עליו הותר באותם צוים אף אם היה פגם בהם או בנתינתם". בעיניין שלפניי, בהכרזה על שטח צבאי סגור נקבעה במפורש הסמכות של כל חייל או שוטר לפעול להוצאת אדם שמפר את תנאי ההכרזה כמו גם הסמכות להשתמש בכוח סביר לשם כך (סעיף 5 להכרזה).
סגן מפקד היחידה גינה בעדותו את האמירות הללו וציין במפורש כי חיילים נענשים בחומרה על אמירות כאלה וכי ככלל, אין הדבר מאפיין את מרבית חיילי היחידה.
בנסיבות שבהן התובעים הגיעו לתחנת המישטרה לאחר שעוכבו ונעצרו בשטח עקב סירובם להתפנות לאחר ההכרזה על שטח צבאי סגור, קשה לראות כיצד מהוה החלטת המישטרה לחקור את התובעים היתנהלות החורגת מסטאנדארט היתנהגות סביר.
...
המסקנה מכל האמור לעיל היא שלא עלה בידי התובעים להוכיח כי במכלול נסיבות העניין הנתבעת – בעצמה או באחריותה השילוחית – התרשלה כלפי התובעים באופן המזכה אותם בפיצוי.
המסקנה היא, איפוא, כי דין התביעה להידחות.
בשים לב למכלול נסיבות העניין ולכל האמור לעיל, מצאתי לנכון לקבוע כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך רע"פ (רע"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בהקשר זה נקבע כי: "היתנהגות אלימה של מפקד מהמשטרה הצבאית, אשר אחראי על עצורים במיתקן כליאה צבאי ונקיטת לשון של השפלה ואיומים, בנוכחות כלואים ואחרים, כלפי כלוא כבול באזיקים, שהיה נתון למשמורתו – כל אלה, במצטבר, עונים על מאפייניו של היסוד העובדתי בעבירת ההיתעללות, כפי שנקבעו בפסיקת בית המשפט העליון ובית דין זה בסוגיה, והם מבססים את עבירת ההיתעללות כמפורט בסעיף 65(א) לחוק השיפוט הצבאי.
הרשעת [המבקש] בעבירה של חריגה מסמכות בגין האמור, מחטיאה את נסיבותיו הנוספות והחמורות של הארוע - פערי הכוחות בין [המבקש] למתלונן, יחסי התלות ביניהם, בודאי כאשר הכלוא כבול באזיקים, ואופיו המשפיל של הארוע.
לאחר קבלת העירעור, הוחזר ההליך לבית הדין המחוזי שקבל הסדר טיעון שאליו הגיעו הצדדים לעניין העונש וגזר על המבקש 30 ימי מאסר לריצוי בדרך של עבודה צבאית החל מיום 4.4.2021; פיצויים בסך 500 ש"ח למתלונן; חודשיים מאסר מותנה למשך שלוש שנים, בתנאי שהמבקש לא יבצע עבירה שיש בה יסוד של אלימות פיזית, היתעללות, שימוש בכוח שלא כדין או ניצול מרות; והורדה לדרגת טוראי.
זאת, בין היתר, משום שהוא זימן לעדות מטעמו שני קצינים שנטלו חלק בארוע שתוכן עדותם לא נחשף בפני המשיב לפני החקירה הנגדית.
...
דין הבקשה להידחות.
סיכומם של דברים, הבקשה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 12.10.2014 הוגש לבית הדין הצבאי המחוזי, מחוז שיפוט מטכ"ל, כתב אישום נגד הנתבע, הכולל 32 פרטי אישום בגין העבירות הבאות: לקיחת שוחד (סעיף 290(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין")), זיוף (סעיפים 414,418 לחוק העונשין), חריגה מסמכות עד כדי סיכון ביטחון המדינה (סעיף 73 רישא לחוק השיפוט הצבאי, תשט"ו-1955, להלן: "חוק השיפוט הצבאי")), סיוע לכניסה לישראל (סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, תש"ב-1952 בצרוף סעיף 31 לחוק העונשין), מירמה והפרת אמונים (סעיף 284 לחוק העונשין), היתנהגות שאינה הולמת (סעיף 130 לחוק השיפוט הצבאי).
עוד עמד בית הדין הצבאי על החומרה שיש לייחס לעבירת השוחד, את מלחמת החורמה שמנהלת המדינה נגד התפשטות תופעת השחיתות של עובדי ציבור, במסגרתה הוחמר העונש הקבוע בצידה של עבירת השוחד על עשר שנות מאסר, ואת הפגיעה הטמונה במעשיו של הנתבע בערכים חברתיים מוגנים.
" על הנתבע הוטל עונש מאסר של 6.5 שנים, מהן 5 שנים בפועל, בנכוי תקופת המעצר, והיתרה על תנאי.
לעניין זה הסתמכה המדינה על פסק הדין בע"א 304/70 משה אביעם נ' מדינת ישראל, פ"ד כה(1) 665, 667-668, שם נקבע כי די בכך שהמערער גבה כספים מכוח תפקידו כקצין מחוז במשרד הפנים בכדי לבסס חובת השבה למדינה, למרות שמדובר בכספים שנגבו שלא כדין, מעבר לאגרות והמסים הקבועים בחוק.
...
בית המשפט לא דן בשאלות אלה שכן קבע כי דין הטענה להידחות בכל מקרה, שכן: "משטענת אכיפה בררנית נטענת תחת המטריה של הגנה מן הצדק, הרי ניתן לשעות לה רק אם בקיומו של ההליך חרף הפגמים יש משום פגיעה חריפה בתחושת הצדק וההגינות (ע"פ 4855/02 מדינת ישראל נ' בורוביץ, פ"ד נט(6) 776, 807 (2005) (להלן: עניין בורוביץ)). בית משפט זה הכיר אמנם באפשרות כי טענת אכיפה בררנית תתקבל מקום שבו ההבדלים באכיפה אינם נובעים משיקולים זרים, מהפליה מכוונת וזדונית או מחוסר תום לב (רע"פ 1611/16 מדינת ישראל נ' ורדי, פסקה 99 לפסק דינו של המשנה לנשיאה ח' מלצר (31.10.2018) (להלן: עניין ורדי); ע"פ 6328/12 מדינת ישראל נ' פרץ, פסקה 23 לפסק דינו של השופט ע' פוגלמן (10.9.2013); עניין בורוביץ, עמ' 814); ואולם נפסק כי מקום שבו הרשות פעלה בתום לב, טענת אכיפה בררנית תתקבל אך במקרים נדירים וחריגים (עניין ורדי, פסקה 99 לפסק דינו של המשנה לנשיאה ח' מלצר; עניין בורוביץ, עמ' 814). זאת ועוד, בית משפט זה קבע כי אכיפה חלקית אינה בהכרח אכיפה בררנית, ככל שהיא נעשית משיקולים ענייניים (עניין הבי, פסקה 537; עניין בורוביץ, עמ' 814)". בענייננו, לא ניתן לומר כי קבלת התביעה אינה מתיישבת עם תחושת הצדק או כי הונח בסיס ולו לכאורי לטענה בדבר שיקולים זרים שעמדו ביסוד ההחלטה להגיש את התביעה נגד הנתבע.
משכך, אני דוחה את הטענה לאכיפה בררנית.
ז - סוף דבר מורם מהאמור עד כה כי התביעה מתקבלת.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

בבג"צ 243/80 מדז'ינסקי נגד מדינת ישראל, פ"ד לח (1) 67 נקבעו הדברים הבאים ביחס למקרה שבו הטיל קצין השיפוט הצבאי עונש של מחבוש על חייל למשך 35 ימים, בעוד שקצין השיפוט רשאי היה לפי סמכותו להטיל מחבוש לתקופה מרבית בת 7 ימים: "מה הדין, אם העונש שהוטל על הנאשם מהוה יחידה עונשית אחת, שחלק ממנה חורג מהסמכות וחלק אחר מצוי בתחום הסמכות. הניתן להפריד בין הדבקים ? נניח, כי בית המשפט הטיל על נאשם חמש שנות מאסר, ואילו על-פי הדין הוא רשאי להורות על שלוש שנות מאסר בלבד. האם כל העונש כולו בטל, או שמא בטל רק החלק החורג מהסמכות (שתי שנות מאסר) ואילו חלק, שניתן במסגרת הסמכות (שלוש שנות מאסר) בעינו עומד? לדעתי, בנסיבות אלה כל העונש כולו בטל הוא...במקום שבית המשפט מטיל יחידה עונשית אחת, אין אנו רשאים לפצל יחידה זו בין חלק תופס לבין חלק בטל; שכן החלק התופס אינו משקף הכרעה עונשית, שבית המשפט נתן דעתו עליה וקבע אותה כראויה. השאלה אינה מהו העונש, שבית-משפט צריך היה להטיל ולא הטיל, אלא השאלה היא, מהו העונש, שבית המשפט הטיל. אם עונש אחרון זה אינו יחידה עונשית המשקפת, בסוגה ובתחומה, את שיקוליו העונשיים של בית המשפט, אין הוא יכול לעמוד בפני עצמו, ודין כל העונש כולו להתבטל. לא הרי שתי יחידות עונשיות נפרדות, שהוטלו על-ידי בית המשפט (כגון: קנס ומאסר), האחת בגדר הסמכות והשנייה מחוצה לה כהרי יחידה עונשית אחת (עשרת אלפים לירות קנס), שחלקה בתחום הסמכות וחלקה מחוצה לה. במקרה הראשון, בטלותה של היחידה העונשית החורגת מהסמכות, אין בה כדי ליצור יחידה עונשית מלאכותית, אשר בית המשפט לא נתן דעתו עליה, אלא יש בה כדי ליתן תוקף, בחינת הרע במיעוטו, למה שבית המשפט הורה. במקרה השני בטלותו של החלק הבטל אינה מעמידה יחידה עונשית העומדת על רגליה שלה, אשר בית המשפט נתן דעתו עליה, וקבע אותה כראויה בסוגה. אין כל הסבר הגיוני, מדוע נעמיד עונש מאסר בן חמש שנים, החורג בשנתיים מסמכותו של בית המשפט, על שלוש שנות מאסר דוקא, ולא על שנתיים או שנה. העונש היוניטרי, שקבע בית המשפט (חמש שנות מאסר) אינו מורכב מצרוף של מספר נתון של ימי מאסר או שנות מאסר. זהו עונש אחד בלתי ניתן לחלוקה. אין זה נכון לומר, כי בית המשפט חרג מסמכותו בשתי שנות מאסר יתירות שהטיל. בית המשפט חרג מסמכותו בהטילו חמש שנות מאסר. עונש זה בטל הוא, ועונש אחר אין, שכן בית המשפט לא קבעו, ואילו אנו, שאיננו יושבים בעירעור עליו, איננו רשאים לעשות זאת תחתיו. בעיניי קיים הבדל מהותי בין המקרה, בו מטיל בית המשפט בגין עבירה פלונית עונש מאסר בן חמש שנים, מקום שהוא מוסמך להטיל אך שלוש שנות מאסר, לבין המקרה, בו מטיל בית המשפט בגין עבירה פלונית עונש מאסר של שלוש שנים, ומפעיל, שלא כדין, עונש מאסר-על-תנאי בן שתי שנים. בשני המקרים העונש הכולל המוטל על נאשם הוא בן חמש שנים, ובשני המקרים חרג בית המשפט מסמכותו לעניין שתי שנות מאסר. עם זאת, במקרה הראשון לפנינו יחידה עונשית אחת החורגת מהסמכות, מבלי שנוכל להעמידה על שלוש שנות מאסר, שכן עונש זה לא הוטל על-ידי בית המשפט. לעומת זאת, במקרה השני עומד עונש המאסר בן שלוש שנים על רגליו שלו, ובטול הפעלת המאסר-על-תנאי אין בו כדי לפגוע בעונש זה, המהוה יחידה עונשית עצמאית, שבית המשפט מצא אותה כראויה" ברע"פ 2413/99 רחמים גיספן נגד התובע הצבאי הראשי, פ"ד נה (4) 673 נדונה השאלה מה נפקותו של מאסר מותנה אשר הוטל על נאשם לתקופה בת 3 שנים מקום בו הדין מגביל את תקופת התנאי המרבית למשך שנתיים בלבד.
נקבע כי על אף שאין חובה פורמלית לנכות את ימי המעצר בפקוח אלקטרוני וכן את הימים בהם שהה הנאשם במעצר בית, הרי שניתן להיתחשב בפרקי הזמן האמורים בשלב גזירת-הדין, וזאת בהתאם לשיקול דעתו של בית-המשפט, במסגרת כלל שקולי הענישה - ראו: רע"פ 1976/18 לידור אלמלח נגד מדינת ישראל (24.04.18): ע"פ 1626/91 דקה נגד מדינת ישראל (05.09.91).
...
כלומר, זהו נאשם אשר שב ומבצע עבריינות מתחום הסמים ויש רגליים למסקנה כי עולמו עולם של סם. השאלה המשפטית העומד לדיון בעניין זה הינה מה הדין במקרה שבו בית-משפט, הורה על הארכתו של מאסר מותנה בר-הפעלה ובנוסף לכך הטיל עונש מאסר מותנה חדש, וזאת בניגוד לקבוע בסעיף 56 (א) לחוק העונשין התשל"ז – 1977 הקובע: "בית-המשפט שהרשיע נאשם בשל עבירה נוספת, ולא הטיל עליו בשל אותה עבירה עונש מאסר, רשאי...לצוות מטעמים שיירשמו, על הארכת תקופת התנאי...". בכל הקשור לשאלה המשפטית, להלן נוסח גזר-הדין הקודם מתפ"ק 13052-06-17 הנ"ל העומד לדיון בעניין זה: למעשה, הצדדים בתיק זה אינם חולקים, ובצדק, כי בית-המשפט הקודם טעה משום שבד בבד עם הארכת עונש המאסר המותנה, הטיל את עונש המאסר המותנה הנוסף, וזאת משום שהוא עשה כן בניגוד לאמור בסעיף 56 (א) הנ"ל. אין חולק, כי עונש "מאסר" הנקוב בסעיף 56 (א) דלעיל משמעו גם מאסר מותנה וכך קובע סעיף 52 (א) לחוק הנ"ל מפורשות: "הטיל בית המשפט עונש מאסר, רשאי הוא להורות בגזר הדין שהעונש, כולו או מקצתו, יהיה על תנאי". משמעות הדבר הינה שלא ניתן להורות בגזר-דין על הארכת עונש מאסר מותנה ובד בבד להטיל עונש של מאסר בפועל ובכלל זה עונש של מאסר מותנה חדש.
בבג"צ 243/80 מדז'ינסקי נגד מדינת ישראל, פ"ד לח (1) 67 נקבעו הדברים הבאים ביחס למקרה שבו הטיל קצין השיפוט הצבאי עונש של מחבוש על חייל למשך 35 ימים, בעוד שקצין השיפוט רשאי היה לפי סמכותו להטיל מחבוש לתקופה מרבית בת 7 ימים: "מה הדין, אם העונש שהוטל על הנאשם מהווה יחידה עונשית אחת, שחלק ממנה חורג מהסמכות וחלק אחר מצוי בתחום הסמכות. הניתן להפריד בין הדבקים ? נניח, כי בית המשפט הטיל על נאשם חמש שנות מאסר, ואילו על-פי הדין הוא רשאי להורות על שלוש שנות מאסר בלבד. האם כל העונש כולו בטל, או שמא בטל רק החלק החורג מהסמכות (שתי שנות מאסר) ואילו חלק, שניתן במסגרת הסמכות (שלוש שנות מאסר) בעינו עומד? לדעתי, בנסיבות אלה כל העונש כולו בטל הוא...במקום שבית המשפט מטיל יחידה עונשית אחת, אין אנו רשאים לפצל יחידה זו בין חלק תופס לבין חלק בטל; שכן החלק התופס אינו משקף הכרעה עונשית, שבית המשפט נתן דעתו עליה וקבע אותה כראויה. השאלה אינה מהו העונש, שבית-משפט צריך היה להטיל ולא הטיל, אלא השאלה היא, מהו העונש, שבית המשפט הטיל. אם עונש אחרון זה אינו יחידה עונשית המשקפת, בסוגה ובתחומה, את שיקוליו העונשיים של בית המשפט, אין הוא יכול לעמוד בפני עצמו, ודין כל העונש כולו להתבטל. לא הרי שתי יחידות עונשיות נפרדות, שהוטלו על-ידי בית המשפט (כגון: קנס ומאסר), האחת בגדר הסמכות והשנייה מחוצה לה כהרי יחידה עונשית אחת (עשרת אלפים לירות קנס), שחלקה בתחום הסמכות וחלקה מחוצה לה. במקרה הראשון, בטלותה של היחידה העונשית החורגת מהסמכות, אין בה כדי ליצור יחידה עונשית מלאכותית, אשר בית המשפט לא נתן דעתו עליה, אלא יש בה כדי ליתן תוקף, בחינת הרע במיעוטו, למה שבית המשפט הורה. במקרה השני בטלותו של החלק הבטל אינה מעמידה יחידה עונשית העומדת על רגליה שלה, אשר בית המשפט נתן דעתו עליה, וקבע אותה כראויה בסוגה. אין כל הסבר הגיוני, מדוע נעמיד עונש מאסר בן חמש שנים, החורג בשנתיים מסמכותו של בית המשפט, על שלוש שנות מאסר דווקא, ולא על שנתיים או שנה. העונש היוניטרי, שקבע בית המשפט (חמש שנות מאסר) אינו מורכב מצירוף של מספר נתון של ימי מאסר או שנות מאסר. זהו עונש אחד בלתי ניתן לחלוקה. אין זה נכון לומר, כי בית המשפט חרג מסמכותו בשתי שנות מאסר יתירות שהטיל. בית המשפט חרג מסמכותו בהטילו חמש שנות מאסר. עונש זה בטל הוא, ועונש אחר אין, שכן בית המשפט לא קבעו, ואילו אנו, שאיננו יושבים בערעור עליו, איננו רשאים לעשות זאת תחתיו. בעיניי קיים הבדל מהותי בין המקרה, בו מטיל בית המשפט בגין עבירה פלונית עונש מאסר בן חמש שנים, מקום שהוא מוסמך להטיל אך שלוש שנות מאסר, לבין המקרה, בו מטיל בית המשפט בגין עבירה פלונית עונש מאסר של שלוש שנים, ומפעיל, שלא כדין, עונש מאסר-על-תנאי בן שתי שנים. בשני המקרים העונש הכולל המוטל על נאשם הוא בן חמש שנים, ובשני המקרים חרג בית המשפט מסמכותו לעניין שתי שנות מאסר. עם זאת, במקרה הראשון לפנינו יחידה עונשית אחת החורגת מהסמכות, מבלי שנוכל להעמידה על שלוש שנות מאסר, שכן עונש זה לא הוטל על-ידי בית המשפט. לעומת זאת, במקרה השני עומד עונש המאסר בן שלוש שנים על רגליו שלו, וביטול הפעלת המאסר-על-תנאי אין בו כדי לפגוע בעונש זה, המהווה יחידה עונשית עצמאית, שבית המשפט מצא אותה כראויה" ברע"פ 2413/99 רחמים גיספן נגד התובע הצבאי הראשי, פ"ד נה (4) 673 נדונה השאלה מה נפקותו של מאסר מותנה אשר הוטל על נאשם לתקופה בת 3 שנים מקום בו הדין מגביל את תקופת התנאי המרבית למשך שנתיים בלבד.
נקבעו הדברים הבאים: "מה המסקנה ? אין הלכה, ודומה שאף אין טענה, כי פסק-דין או חלק מפסק-דין שנפלה בו טעות בדין שלא גרמה חריגה מן הסמכות, בטל מעיקרו. לפיכך במקרה הנדון אין מקום לומר כי גזר-הדין המטיל על המערער מאסר על-תנאי למשך תקופה של שלוש שנים בטל מעיקרו. המסקנה היא שבית-הדין הצבאי המחוזי לא היה רשאי להתעלם בתיק השני מן המאסר על-תנאי שהוטל על המערער בתיק הראשון, כאילו לא נברא ולא היה...ברור כי לא כל טעות, ואפילו לא כל הפרה מהותית של הדין, גוררות בטלות. יש להבדיל בין עצם הפגם לבין תוצאות הפגם. שיקולים שונים, ובכלל זה שיקולים של צדק אישי ואינטרס ציבורי, עשויים להשפיע על התוצאה ואף למנוע ביטול החלטה פגומה...המשמעות העיקרית של תורת הבטלות היחסית היא שבכל מקרה שבו נפל פגם משפטי, אם בפסק-דין של בית-משפט ואם בהחלטה של רשות מינהלית, בגדר הסמכות או מחוץ לסמכות, יש לבדוק את נסיבות המקרה, בראש ובראשונה את מהות הפגם, ולהתאים את הסעד שיינתן על-ידי בית-המשפט לכל הנסיבות. אשר-על-כן אפשר כי בנסיבות מסוימות פגם מסוים, בגדר הסמכות או מחוץ לסמכות, יצדיק מתן סעד מסוים, כגון הצהרה על הבטלות של פסק-הדין או ההחלטה, ואילו בנסיבות אחרות אותו פגם יצדיק מתן סעד אחר...לפי תורת התוצאה היחסית, יש לקבוע את התוצאה הראויה של הפגם שנפל בגזר-הדין של בית-הדין הצבאי המחוזי בתיק הראשון לאור חומרת הפגם ויתר נסיבות המקרה. כאמור, לדעתי, הפגם שנפל בגזר-הדין הוא טעות בדין, שלא גרמה חריגה מסמכות. ראו לעיל פסקאות 12-13. אולם לעניין התוצאה של הפגם, אחת היא אם נדביק על הפגם תווית של טעות בדין או תווית של חריגה מסמכות. התוצאה אינה תלויה בתווית אלא נובעת מן המהות. ולכן השאלה שעל הפרק היא מה המהות, ובעיקר מה החומרה, של הפגם בנסיבות המקרה. התשובה היא כי הפגם שנפל בגזר-הדין אינו חמור, שכן בית-הדין דן את המערער במסגרת סמכותו, והעונש שהטיל עליו היה מסוג העונשים שבסמכות בית-הדין. הטעות של בית-הדין נפלה בחלק קטן ולא מרכזי של העונש: לא במאסר בפועל וגם לא באורך המאסר על-תנאי, אלא רק במשך התנאי....על יסוד האמור, המסקנה המתבקשת היא שהנסיבות של המקרה הנדון אינן מצדיקות, על-פי תורת התוצאה היחסית, את הביטול המוחלט של המאסר על-תנאי שהוטל על המערער בתיק הראשון. אלא מאי? בנסיבות של המקרה הנדון ראוי להסתפק בביטול אותו חלק מתקופת התנאי החורג מהוראות החוק, כלומר ביטול השנה השלישית של התקופה שנקבעה על-ידי בית-הדין הצבאי המחוזי". בע"פ 363/88 סמיטנסקי נגד בית הדין הצבאי לערעורים, פ"ד לה (1) 67 נדון מקרה שבו הוטל עונש של מאסר מותנה הלוקה באי בהירות ביחס לתקופתו, ולפיכך נקבע שלא ניתן להורות על הפעלתו.
אני סבור, כי יש לקבוע את עונשו של הנאשם בדרך של עבודות שירות, ברף העליון, בלא לקזז את תקופת מעצרו, כפי הנהוג.
תוצאה: לאור על האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: 7 חודשי מאסר.
אני מורה על הפעלת עונש המאסר המותנה שנגזר על הנאשם במסגרת ת"פ 13052-06-17 שלום רמלה (במ/4) בן 7 החודשים וזאת בחופף ובמצטבר לעונש המאסר בפועל.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 23.2.2022, לאחר שסיים לרצות עונשו, הוטל על העורר צו פקוח לפי סעיף 12 לחוק הגנת הציבור למשך שנתיים הכולל את התנאים המגבילים הבאים: חובת שתוף פעולה עם קצין הפיקוח; איסור על יצירת קשר עם המתלוננות; איסור על נסיעה ברכב ללא נוכחות בגיר נוסף; ואיסור על עבודה, בין בתמורה ובין בהיתנדבות, המאפשרת שהייה ביחידות עם נשים או נסיעה ברכב ללא נוכחות בגיר נוסף (להלן: צו הפיקוח או הצוו).
נטען כי מאז חקיקת החוק להגנת הציבור בשנת 2006, בית משפט זה טרם הכריע בשאלה אם מוקנית לו סמכות לידון בבקשת רשות ערר במסגרת החוק; כי בתיקים אחרים המשיבה עמדה על כך שיש לבית המשפט סמכות; כי בבש"פ 2703/14 פלוני נ' מדינת ישראל (19.6.2014) (להלן: עניין פלוני) השופט נ' הנדל עמד על הדמיון בין צו הפיקוח לבין דיני המעצרים, ולכן לעמדת השופט נכון היה לאפשר רשות ערר, אולם מדובר בסמכות שצריכה להימסר לבית המשפט על ידי המחוקק; וכי אמות המידה לדיון בבקשת רשות לערור צריכות להיות מקילות יותר שכן מדובר בהגבלת חירותו של אדם אשר ריצה את עונשו זה מכבר.
במבחן המעשה, שאלת הסמכות לא הוכרעה עד לעת הזו, משום שבקשות רשות ערר כגון דא נדחו בעבר תוך הפעלת אמות המידה המצומצמות שנקבעו למתן רשות לערור ב"גילגול שלישי", קרי, האם מתעוררת שאלה משפטית בעלת חשיבות עקרונית החורגת מעניינו הפרטני של המבקש, או האם ישנן נסיבות חריגות ויוצאות דופן (ראו: בש"פ 3973/23 פלוני נ' מדינת ישראל (15.6.2023); בש"פ 8112/22 פלוני נ' מדינת ישראל (30.11.2022); בש"פ 5889/20 ריצ'ארד נ' מדינת ישראל (27.8.2020) (להלן: עניין ריצ'ארד); בש"פ 1820/18 פלוני נ' מדינת ישראל (29.3.2018); בש"פ 1048/15 פלוני נ' מדינת ישראל (15.2.2015); בש"פ 2493/14 פלוני נ' מדינת ישראל (13.4.2014); בש"פ 6043/13 פלוני נ' מדינת ישראל (10.9.2013)).
לא למותר לציין כי גם לבית המשפט יש סמכות להדרש לתיקים סגורים בהליך של בקשה להוצאת צו פקוח לפי פריט 13 לתוספת השישית לחוק המידע הפלילי: "בית משפט או בית דין – בהליך משפטי שאינו הליך פלילי כאשר גילוי המידע מהמרשם המשטרתי מהותי לנושא הדיון, וכן בהליך של מעצר לפי סעיף 13 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996, ובית דין צבאי בהליך של מעצר לפי סעיף 240 לחוק השיפוט הצבאי". קשה לחלוק על ההגיון שבבסיס הוראות אלה, המקנות למעריך המסוכנות את הסמכות לקבל מידע על תיקים סגורים על מנת שתהא בפניו התמונה המלאה לגבי הנבדק (והשוו לסמכותו של שירות המבחן להתייחס בתסקיר לקיומם של "תיקי מב"ד" – רע"פ 1021/07 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד סג(3) 391 (2009)).
...
אין זו הפעם הראשונה שבית משפט זה מפנה תשומת לב המחוקק לכך: "גם בענייננו-אנו, כפי שאפרט להלן, סבורני כי אין הצדקה ליתן רשות לערער, ועל כן אינני נדרש להכריע בשאלת הסמכות. יחד עם זאת, בשים לב לעמדת המדינה בסוגיה זו, שלפיה יש לאפשר הגשת בקשות רשות ערעור מעין אלה (ראו בש"פ 2703/14, פסקה 3), אשוב ואעיר כי מן הראוי שהדבר יוסדר בחקיקה (ראו דברי בבש"פ 1048/15 פלוני נ' מדינת ישראל (15.2.2015); מאז חלפו למעלה מחמש שנים ומענה חקיקתי – איִן. אשוב על קריאתי לתיקון; אולי הפעם לא תשוב ריקם" (החלטת השופט נ' סולברג בעניין ריצ'ארד, פסקה 6).
ובאספקלריה של גלגול שלישי למעלה מן הצורך, ואילו הלכתי בדרכי חבריי שעד היום בחנו את הבקשות לרשות לערור בהתאם לאמות המידה של "גלגול שלישי", אזי דין הבקשה להידחות.
לסיכום, דין הבקשה להידחות על הסף בהיעדר זכות להגיש בקשת רשות לערור ב"גלגול שלישי"; אין מניעה כי מעריך המסוכנות יידרש לתיקים סגורים; וגם על פי אמות המידה של "גלגול שלישי" דין הבקשה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו