לאחר הגשת ההבהרות השונות שהוגשו מטעם המבקשים, קבעתי בהחלטה מיום 28.10.2021 כי אין מקום לקבל הבקשה לחקירת עדים, שעה ששאלת קיומה של חסינות היא שאלה משפטית ואין מקום להדרש לחקירות מצהירים לשם הכרעה בה, בנסיבות העניין.
היתייחסות לכך מצויה בעמדתה הברורה של הועדה הציבורית, בעמ' 95 לדו"ח הועדה:
"התנאי כי מעשה הנזיקין יתרחש בתוך הטריטוריה של מדינת הפורום הוא הגורם המגביל ביותר בפועל את החלת סמכות השיפוט של בתי משפט מקומיים על מדינות זרות שבצעו פעולות נזיקיות. ברור שניתן לפרש את הדרישה שמעשה הנזק "ייגרם בתוך" מדינת הפורום במספר דרכים.
כך גם דברי ההסבר לחוק, כמו גם דבריה של הועדה הציבורית, מלמדים על חשיבותה של דרישה זו. דברים אלו עולים בקנה אחד אף עם החקיקה במדינות שונות ועם אמנות המתייחסות לחסינות מדינות זרות שיש בהן כדי להעיד על הדין הבין-לאומי המנהגי.
...
הגם שהמשיבים לא הגישו תשובתם לבקשת האישור ולא העלו טענת חסינות, מקובלת עלי עמדת היועמ"ש שלפיה על בית המשפט לדון בטענה זו מיוזמתו, בטרם מתן פסק דין בהיעדר הגנה (ראו דברי ההסבר לחוק וכן סעיף 14 לחוק).
כפי שקבעתי בפסק הדין בהליך המקביל, גם בית המשפט במחוז אורגון בארצות הברית הגיע למסקנה דומה, שלפיה למשיבה 1 קמה חסינות מפני תביעה שעניינה בנזקים שנגרמו כתוצאה מהתפרצות מגפת הקורונה [ראו [Stirling V. China, 2020 U.S dist.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל, בנסיבות העניין, קמה למשיבים חסינות מפני סמכות השיפוט של בית משפט זה.
משכך, אני מורה על דחיית התובענה ובקשת האישור על הסף.