מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חסינות עובדי ציבור בתביעות רשלנות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

החסינות חלה על כל תובענה שמוגשת נגד עובד ציבור בשל מילוי תפקידו השלטוני, בשל כל עילה לרבות בשל מעשה רשלני.
...
המסקנה היא אפוא, כי התנאי האמור להכרה בחסינות, מתקיים בענייננו.
לשון אחר – אף בהנחה כי יש בסיס לטענות בדבר פגמים, ואף פגמים חמורים, שנפלו בפעולות עובד הציבור, אין נגזרת מעצם הדבר מסקנה בדבר התקיימות היסוד הנפשי הנדרש בסעיף 7א(א) סיפא.
סיכומם של דברים: בקשת המבקשים להכיר בחסינותם מתקבלת בזאת, ובהתאמה נדחית התביעה כנגדם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

" וכן, "אין מקום לשלול מעובד-ציבור, הממלא תפקיד שילטוני, את החסינות מפני תובענה אישית בנזיקין, בגין מעשה שעשה במילוי תפקידו האמור – אלא במצב מובהק שבו עובד-הציבור פעל-לכאורה ממטרה אישית ובאי-חוקיות-בעליל; שלאורן יש לראותו כמי שלכאורה כלל לא פעל במילוי תפקידו הצבורי, ולפיכך אינו ראוי לחסינות המוענקת, ככלל, לעובדי-ציבור כאמור." כמו כן נפסק בעיניין תק (קריות) 39603-12-16 אלי דגני נ' אלי דוקורסקי (31.12.2017): "הפסיקה אשר מתוה את ההלכות בעיניין זה קבעה לא אחת, כי גם אם מדובר במעשה שאיננו ראוי או שגוי מצדו של עובד ציבור, אזי עדיין עומדת לו ההכרה בחסינות. לפיכך, גם במקרים בהם התרשל עובד הציבור אין די בכך כשלעצמו על מנת שיחשב כמי שפעל בכוונה. בעיניין זה אפנה לת"א (חי) 251411-03-11 מועצה מקומית פרדס חנה כרכור נ' משאבי מים פרדס חנה – כרכור בע"מ." ראו גם: עניין סוויסה, עניין גנדלמן.
...
אני סבורה כי התובע לא הרים את הנטל להוכיח כי חל החריג למתן חסינות ומעשי הנתבע נעשו "מתוך כוונה לגרום נזק או בשוויון נפש לאפשרות גרימתו". בענייננו, כאמור, ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל נורו בעיר לוד זיקוקין.
סוף דבר, הבקשה להכרה בחסינות הנתבע בהתאם לסעיף 7א לפקודת הנזיקין מתקבלת, והתביעה נגדו נדחית.
בהתאם לסעיף 7ג(ב) לפקודת הנזיקין אני מורה על צירוף עיריית לוד כנתבעת בתיק במקום הנתבע.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

יש לדחות את התביעה נגד הנתבע הן בשל חסינות הנתבע כעובד ציבור, והן לגופה, ויש לחייב את התובע בהוצאות, על מנת שידע שיש מחיר להתנהלות משפטית שערוריתית.
בהליך בפני בית המשפט המחוזי הנכבד היה על התובע לכרסם בראיות המאשימה כך שלא ניתן יהיה להוכיח אשמתו מעבר לכל ספק סביר, בתביעה שלפני על התובע להוכיח מעל 51% את רשלנותו של הנתבע.
...
לסיכום דין התביעה נגד הנתבע להידחות הן מחמת חסינות והן לגופה.
בסיפת פסק הדין בבית הדין לעבודה, בתיק 12806-09-18, אליו הפנה התובע בסיכומיו נקבע כדלקמן: "התובע ישלם את הוצאות הנתבעים בסך 25,000 ₪.... בעת פסיקת ההוצאות, הבאנו בחשבון, בין היתר, את התנהלות התובע אשר מגיש באופן חוזר ונשנה הליכים רבים בעניינים שכבר הוכרעו והסתיימו זה מכבר, תוך שהתובע מודע לכך שמדובר בעניינים אשר הוכרעו (ראו פרוטוקול מיום 27.5.19, עמ' 11, ש' 16-18 וכן ש' 24), מנצל לרעה את ההליכים ומשחית משאבי ציבור יקרים באופן שזמן שיפוטי רב מוקצה להליכים שכבר נדונו והוכרעו. עוד הבאנו בחשבון, את התבטאויותיו שלוחות הרסן של התובע כלפי שופטי בית הדין ואת הבקשות הרבות שהוגשו בתיק". גם בתיק דנן התבטא התובע באופן בלתי ראוי כלפי כבוד השופט פורר (ראה החלטתי מיום 24.11.16).
מנגד יש לקחת בחשבון לטובת התובע, את הסכמתו להסתמך על העדויות שנשמעו בהליך האזרחי הקודם והמסמכים שהוגשו שם. בשל כל האמור לעיל אני מחייבת את התובע בשכ"ט ב"כ הנתבע בסך של 10,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בקליפת אגוז יאמר כי עם חקיקת חוקים אלו חלה החסינות על מעשים ומחדלים של עובדי ציבור, גם אם היה בהם התרשלות, ולמעט אם המעשה " נעשה ביודעין מתוך כוונה לגרום נזק או בשויון נפש לאפשרות גרימתו ". אשר לחריג הנ"ל הובהר בפסיקה כי יש לפרשו על דרך הצמצום, ולעניין זה יפים הדברים שנקבעו בהחלטה מיום 27.8.11 בת.א. (מחוזי ב"ש) 4079-10-10 בית יורב 1997 בע"מ נ. הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה תל-אביב (נבו, 27.8.11) כדלהלן : "אין מקום לשלול מעובד ציבור, הממלא תפקיד שילטוני, את החסינות מפני תובענה אישית בנזיקין בגין מעשה שעשה במילוי תפקידו האמור – אלא במצב מובהק שבו עובד הציבור פעל לכאורה ממטרה אישית ובאי חוקיות בעליל, שלאורן יש לראותו כמי שלכאורה כלל לא פעל במילוי תפקידו הצבורי, ולפיכך אינו ראוי לחסינות המוענקת, ככלל, לעובדי ציבור כאמור." (הדגשה שלי – ח.ק.מ.) כפי שנקבע שם, גם אם פעולת עובד הציבור גרמה נזק, וגם אם עובד הציבור יכול היה לצפות אותו, הרי שהחריג הנ"ל לא חל מקום בו המטרה שבבסיס פעולת עובד הציבור הייתה מטרה שלטונית, ולא מטרה לגרום נזק, וכדברי כבוד השופט פרידלנדר שם: "רק גרימת נזק מכוונת כתכלית לעצמה, למטרה פרטית ובלתי חוקית של עובד הציבור, תחשב לחריגה ממילוי התפקיד הצבורי המפקיעה את הזכות לחסינות". עוד ראוי לציין בהתייחס למונח "לגרום נזק" הבהיר השופט פרידלנדר שם, כי עסקינן בגרימת נזק שלא כדין (ראו פסקה 13 להחלטה).
...
זאת ועוד, נהיר כי דין הבקשה להתקבל גם בהתחשב בפסיקה לפיה במסגרת בקשות להכרה בחסינות דיונית יש לבחון את מטרת הפעולה של עובד הציבור.
ולבסוף, איני מקלה ראש בתחושותיו הסובייקטיביות של המשיב, ואולם גם אם העובדות הנטענות בכתב התביעה ובתשובתו של המשיב 2 לבקשה דנן יתבררו כנכונות, לא שוכנעתי כי המעשים המתוארים על ידו מלמדים על כוונה לגרום נזק שלא כדין למשיב 2 או על שוויון נפש להתרחשותו של נזק כזה, ולכן כל הטענות שהועלו ע"י המשיב 2 , גם אם יוכחו, לא מוציאות את המעשים מגדרה של החסינות, והדברים נכונים מכוח קל וחומר נוכח עמדת המועצה וחוות דעת היועץ המשפטי שלה.
סוף דבר: לאור כל האמור לעיל אני מקבלת את הבקשה וקובעת כי עומדת למבקשים חסינות בהתאם לסעיף 7א(א) לפקודה, ומשכך, ובהתאם להוראת סעיף 7ג לפקודה אני מורה על דחיית התביעה כנגד המבקשים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על הרקע להוראה זו ועל תכליתה עמד בית-המשפט העליון במקובץ להלן: "העקרון אשר משל בכיפה במשפט הישראלי במשך עשרות שנים בהשראת המשפט המקובל היה העקרון לפיו רשויות המדינה חסינות מפני תביעות נזיקין [ועל כן] עובד הציבור אחראי אישית לעוולות שביצע. [הפקודה] העניקה אמנם הגנה מסוימת לעובדי הציבור, אך החרגתן של תביעות הרשלנות מתוך הגנה זו והפרשנות המצמצמת שאימצה הפסיקה בהקשר זה, הובילו לכך שבפועל חלה אותה ההגנה במקרים נדירים יחסית.
...
אטעים: סבורני כי לא עשיתי כן לאחר ש"קמתי מכסאי" בהליך זה, אפילו שקבעתי לדחות את התביעה נגד נתבע 1.
במובן זה, לשיטתי, דמתה החלטתי פחות לפסק-דין חותֵם ויותר ל"החלטת-ביניים", אשר כל סמכות יש לבית-המשפט לשוב ולשקול מחדש במהלכו של ההליך.
ובייחוד: "המסקנה המתבקשת [היא] כי כללי הדין אשר יש להחיל בכל הנוגע לבקשות על-פי סעיף 7ב(ג) לפקודה הינם כללי המשפט המנהלי לפיהם נבחנות כרגיל החלטות מנהליות. אחד מכללי היסוד בדין המנהלי לביקורת שיפוטית על החלטות המינהל הוא כי בית המשפט אינו מחליף את שיקול דעתה של הרשות המנהלית בשיקול דעתו שלו ואינו בוחן את תבונתה של ההחלטה. במסגרת הביקורת השיפוטית עליו לבחון את חוקיות ההחלטה ואת סבירותה, על-פי עילות ההתערבות המוכרות בדין המנהלי" (שם, שם).
אלא, שלדעתי אין ההודעה שהוגשה עומדת, בנסיבותיו של מקרה זה – והכול לכאורה, שכן אין החלטתי זו מבקשת לקבוע דבר בקשר לצדקתה של התביעה – ביֶתר-הדרישות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו