יפים לעניין זה הדברים שציין השופט נ' סולברג ממש לאחרונה, בע"א 993/19 פלוני נ' משרד הבטחון (5.7.2022):
"חוסר ההתאמה של דיני הנזיקין למצב מלחמתי מתבטא, באופן מובהק, גם במישור הראייתי. שדה הקרב מאופיין באירועים אינטנסיביים, באנדרלמוסיה, בתחלופת כוחות תדירה, בפיצוצים עזים ובשריקת כדורים. הדבר יוצר קשיים ראייתיים למכביר; הן לתובעים, הן למדינה הנתבעת. אלו כמו אלו, יתקשו באיתור ראיות חפציות, בשיחזור האירועים, ובמציאת רישומים רפואיים רלבאנטיים. אכן, התעוד 'מזמן אמת', דל וחסר. ישנם גם קשיים ראייתיים נוספים, אשר עלולים להקשות דוקא על המדינה להיתגונן מפני תביעות מסוג זה: חלק מחומר הראיות, מטבע הדברים, הוא חומר מודיעיני חסוי, שלא ניתן לחשיפה; הארוע הנזיקי, מתרחש, בדרך כלל, בשטח שלמדינה אין גישה אליו; המתקנים הרפואיים שבהם טופל הניזוק, ככלל, אינם נגישים; קיים קושי לא מבוטל באיתור ובהבאת חיילים לעדות לאחר שחרורם מהשרות הצבאי. כמו כן, נוכח יחסי האיבה והעוינות, גם מהימנות העדים שמביא כל צד לתמיכה בגירסתו – מוטלת בספק. הקשיים הראייתיים מתעצמים, שעה שמדובר בעימות מזוין מול ארגון טירור, כארגון החמאס. פעילי הטרור אינם מכבדים את 'עיקרון ההבחנה' בין לוחמים לאזרחים, שביסוד דיני העימות המזוין. הם אינם נושאים נשק בגלוי, ובכוונת מכוון נטמעים באוכלוסיה אזרחית תמימה, תוך סיכונהּ" (פס' 101).
כך למשל, בארצות הברית מקנה הדין הפדרלי חסינות למדינה מפני אחריות בנזיקין בגין פעולה מלחמתית שבוצעה בזמן לחימה; ובהקשר זה נקבע כי כל עוד הפעולה בוצעה לצורך קידום מטרה צבאית – היא תיחשב לפעולה מלחמתית, גם אם התברר בדיעבד שיעד התקיפה היה אזרחי (ראו: Michael Kutner, The Battle over Combat: A Practical Application of the Combatant Activities Exception to the Federal Tort Claims Act, 87 St. John’s L. Rev.
באנגליה, מוכרת חסינות בגין נזקים שנגרמו לזרים מחוץ למדינה בעקבות "מעשי מדינה" שקבלו אישור מראש או בדיעבד של השילטון (ראו: אסף יעקב "חסינות תחת אש" משפטים לג(1), 107 125-115 (התשס"ג); עניין בני עודה, פס' 9; עניין חרדאן, פס' 14; עניין Corrie, פס' 10).
בפסק הדין בעיניין פלוני היתייחס השופט סולברג בהקשר זה לאופן בו פעלו בתי המשפט, וציין כי חרף האמור לעיל, הם הוסיפו ובחנו את היתנהגותם של החיילים בפועל, תוך החלת מבחני הסבירות על היתנהגות זו. הוא הבהיר כי –
עיון בפסיקה מלמד, כי בעת בירור טענת חסינות בגין 'פעולה מלחמתית', נוהגים בתי המשפט לבחון גם את סבירות היתנהגותם של כוחות הבטחון: "ברוב המקרים שבהם מבקש בית המשפט להמנע מהטלת אחריות הוא יעדיף לקבוע כי לא הייתה התרשלות מצד החיילים או מצד המדינה" (תמר גדרון, "אחריות המדינה, גופים צבוריים וממלאי תפקידים צבוריים לנזק", הפרקליט נא 443, 477 (תשע"ב)).
...
בכתב ההגנה טענה המדינה, בעיקרו של דבר, כי יש לדחות את התביעה שכן מות המנוחה אירע במהלך פעולה מלחמתית של צה"ל, ובהתאם לסעיף 5(א) לחוק, המדינה פטורה מאחריות בנזיקין בגינה.
בעיני מסקנה זו נובעת בעיקר ממכלול הנסיבות האופפות את הפעולה: מהתקופה בה היא בוצעה - תקופה מתוחה עם התראות רבות וקונקרטיות מפני חדירת מחבלים למוצב; מכך שהפעולה בוצעה בשטח שהיה סמוך למוצב צבאי שהוקם במקום לצרכים צבאיים (ולא לצרכי "שיטור"); מכך שהמנוחה היא זו שהתקרבה אל המוצב וחדרה לשטח האב"מ עד למרחק של כ-100 מ' משער המוצב (ולא הכוחות הם אלה שהגיעו לשטח בו הייתה המנוחה); ומכך שהמוצב שכן מחוץ לאזור מיושב ואף היה מרוחק מבית המגורים הקרוב ביותר ביישוב רפיח מרחק של כ-200 מטר.
באופן דומה, אני סבורה כי השאלה האם בראייה אובייקטיבית נשקפה לחיילי המוצב סכנה מהמנוחה שהתקרבה למוצב – לאור מינה או גילה הצעיר, אף היא שאלה שהאפשרות לבחון אותה נשללת מכוח הוראות החוק.
מטעם זה אני סבורה כי לא ניתן לקבל את טענתם העיקרית של המערערים לפיה הואיל ומבחינה אובייקטיבית לא נשקפה לחיילים כל סכנה במהלך האירוע, הרי שאין מדובר בפעולה מלחמתית.