רקע
הנאשם הועמד לדין בגין עבירה של העמדת/החניית רכבו במקום חנייה מוסדר, מבלי ששילם אגרת הסדר חנייה כאמור בחוק העזר, ע"י הצמדת כרטיס חניה בר תוקף לחלון הרכב הקרוב למדרכה, לפי סעיף 12(א) לחוק עזר לתל-אביב – יפו (העמדת רכב וחנייתו) התשמ"ד – 1983 (להלן - החוק) בכך שביום 21.12.2020 בשעה 16:15 העמיד את רכבו ברחוב הסוללים 10 בתל אביב בנגוד לחוק.
המאשימה בסיכומיה ביקשה להרשיע את הנאשם בהפנותה לסעיף 77(א) (2) לפקודת התעבורה (להלן - הפקודה) ולתקנה 19(א) לתקנות התעבורה התשכ"א – 1961 (להלן – התקנות) לפיהם רשות מקומית רשאית להתנות חניה בתשלום בדרך אף אם אבני השפה לא סומנו לסירוגין בצבע כחול, אם אבני השפה עשויות מאבן מעוצבת ואם הרשות המקומית הציבה במקום תמרור 626.
סעיף 12(א) לחוק קובע:
"בכפוף לאמור בסעיף 4, לא יעמיד אדם ולא יחנה רכב ולא ירשה לאחר להעמידו או להחנותו במקום חניה מוסדר, אלא אם כן שילם אגרת הסדר חניה..."
סעיף 77(א)(2) לפקודה שכותרתו "סמכות רשות מקומית להתקין חוקי עזר" קובע:
"הסדר כלי רכב העומדים בתוך תחומי הערייה או המועצה המקומית, בדרך איסור או בדרך אחרת, ובילבד שלא תתנה חניה בתשלום, אלא אם כן אבני השפה בדרך סומנו לסירוגין בצבע כחול; השר, באישור ועדת הכלכלה של הכנסת, רשאי לקבוע חובת סימון כאמור או באופן אחר בשול דרך אף אם אין בה אבני שפה, ונסיבות למתן פטור מחובת הסימון בדרך, בתנאים או בלא תנאים, ובילבד שיינקטו אמצעים כדי להבטיח את ידיעתם של הנוהגים ברכב על קיומה של חובת התשלום בדרך; (ההדגשות הוספו, צ.ג.ג)"
דברי ההסבר להצעת החוק לתיקון סעיף 77(א)(2) לפקודה מתארים את הראציונאל בבסיס התיקון:
"רשויות מקומיות רבות נוהגות להמנע מסימון שפת המדרכה במקומות שבהם החניה מוסדרת בתשלום ומסתפקות בתמרורים על עמודים, המוצבים לעיתים במרחק ניכר ממקום החניה. תופעה זו גורמת לבלבול בקרב הנהגים, שאינם שמים לב לתמרור המרוחק, ונאלצים לשאת בשל כך בתשלום קנסות. מוצע לקבוע שעירייה או מועצה מקומית לא תהיה רשאית לקבוע הסדר חניה בתשלום בתחומה באמצעות הצבת תמרורים על עמודים בלבד, והיא תחויב גם בסימון אבני השפה של המדרכה או שול הדרך לסירוגין בצבע כחול. לענין זה מצויין כי אין בסימון המוצע כדי לייתר את הצורך בתמרורי עמוד, שכן הסימון לסירוגין בצבע כחול משמעו הסדר חניה בתחום המסומן כאמור; התשלום בעד החניה לפי שעות, סוג רכב, תעריפים שונים ועוד נקבע בהוראות המפורטות בתמרור שעל העמוד. עוד מוצע לקבוע כי שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים יהיה רשאי לקבוע נסיבות למתן פטור מחובת סימון כאמור כדי לאפשר, למשל, פטור מחובת הסימון על סוג מסוים של אבני שפה מאבן מסותתת; יכול שהפטור יינתן בתנאים, דוגמאת הצבת עמודי תמרורים במרחק מירבי בין תמרור לתמרור..(ההדגשות הוספו, צ.ג.ג)".
תקנה 19א לתקנות אשר הותקנה בהתאם לסעיף 77(א)(2) לפקודה, כפי שטענה המאשימה וכותרתה "פטור מחובת סימון" קובעת:
"(א) רשות תימרור מקומית רשאית להתנות חניה בתשלום בדרך אף אם אבני השפה לא סומנו לסירוגין בצבע כחול או אם אין אבני שפה בהתקיים אחד מאלה:
...
דיון והכרעה
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים והתרשמתי מעדויות הפקחית והנאשם ומהראיות שהוצגו בפניי (ת/1-ת/2 ונ/1), מצאתי לזכות את הנאשם מן העבירה המיוחסת לו.
אין מחלוקת כי הנאשם העמיד את רכבו במועד ובמקום נשוא כתב האישום מבלי לשלם אגרה.
משכך אני סבורה כי לכל הפחות חלה על הנאשם ההגנה הקבועה בסעיף 34יט לחוק העונשין שכותרתו "טעות במצב משפטי" וזו לשונו: "לעניין האחריות הפלילית אין נפקה מינה אם האדם דימה שמעשהו אינו אסור, עקב טעות בדבר קיומו של איסור פלילי או בדבר הבנתו של האיסור, זולת אם הטעות היתה בלתי נמנעת באורח סביר".
עיון מדוקדק בדברי החקיקה המסדירים את המקרה שבפניי, מלמד כי לא רק שההגנה בדבר טעות במצב משפטי חלה בעניינינו, אלא כי התנהלות הנאשם שבפניי עת החנה את רכבו בצד אבני שפה הצבועות אפור, מתיישבת עם החוק ודווקא הרשות המקומית היא זו שלא השלימה את מלאכתה כפי שציווה המחוקק.
אני סבורה כי נוהג ברכב, כמו הנאשם שבפניי, לא יכול היה לדעת כי אבן השפה האפורה לצידה חנה היא "אבן ירושלמית מעוצבת" עליה חלה תקנה 19א לתקנות, בוודאי כשהיא צמודה לאבן שפה הצבועה כחול-לבן אשר לגביה נדרש לשלם אגרת חניה.