מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חלוקת כספי תמורה ממכירת דירה על פי הסכם ממון

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 30.11.2020 הגישה המבקשת בקשה נוספת, שבמסגרתה עתרה להקפאת המצב הקיים ולעיכוב חלוקת כספי תמורת המכר בין הנושים.
כך בין היתר, לא נטען לזכויות המבקשת על פי ההסכם במסגרת ההליך שנוהל ביחס לדירת המגורים.
תשובתה כי ההסכם נולד "כי החליטו למכור את המיגרש" (עמ' 13 ש' 16), מתיישבת עם טענת המשיב 3, שלפיה הסכם הממון נחתם כחודש וחצי לאחר שהכונס הגיש את הבקשה למנותו כונס נכסים על דירת המגורים של החייב ולאחר שרשם ההוצאה לפועל ביקש את תגובתו של החייב.
...
בנסיבות שבהן הסכם הממון נחתם לאחר שהחייב הסתבך בחובות, הוכרז כחייב מוגבל באמצעים, ונפתח נגדו תיק איחוד, בשים לב לכך, שההסכם נחתם שנים רבות לאחר נישואי בני הזוג, מבלי שפרץ ביניהם סכסוך כלשהו אשר יכול היה להצדיק את כריתתו, אני מקבלת את טענת המשיבים כי מדובר בהסכם שמטרתו להבריח נכסים מפני הנושים.
סוף דבר המשטר הרכושי החל על המבקשת והחייב הוא המשטר הקבוע בחוק יחסי ממון.
לנוכח כל האמור, אני דוחה את התביעה ומחייבת את המבקשת לשלם למשיבים הוצאות וכן שכר טרחת עורכי דין כדלקמן: לכונס הנכסים ולמשיב 2 יחד סך של 7,500 ₪ למשיב 3 סך של 5,000 ₪ למשיבה 8 סך של 5,000 ₪.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון והחלטה חזקת השתוף וחוק יחסי ממון בחוק יחסי ממון החל על בני זוג אשר נישאו לאחר יום 1.1.1994, כמו במקרה הנוכחי, בחר המחוקק בשיטת השתוף הדחוי שמשמעותה הפרדה מוחלטת של נכסי בני הזוג במהלך הנישואין, כאשר עם פקיעת הנישואין הרכוש מתחלק בין בני זוג על פי שוים של כלל נכסי בני הזוג.
הדירה נמכרה ותמורתה שימשה, על פי עדותה של המשיבה בפני המנהל המיוחד, בין היתר לתשלום חובות מס הכנסה של החייב ולצורך מחייה שוטפת של התא המשפחתי כולו.
תשובתה היתה "לא עשיתי שום הסכם, כשהרגשתי שיש צורך נתתי להם עזרה בדיור". עוד העידה האם כי "אני מכרתי את הדירה שנתתי להם לגור בה וכשמצוקת הדיור המשפחה גדלה והם צריכים בית יותר גדול הסכמתי למכור את הדירה והכסף יהיה מיועד לדירה גדולה יותר". עדות זו בדבר דאגה וסיוע לבני הזוג במשותף, הן במתן אפשרות להתגורר בדירה אשר נרכשה על ידי האם בשלב מוקדם והן הרצון לעזור למשפחה בדיור מרווח יותר משגדלה המשפחה - הנה עדות של אם אשר דאגה אכן לבני הזוג יחד במהלך החיים המשותפים שלהם.
...
מכל האמור לעיל עולה כי אין מקום להחרגת הנכס מאיזון המשאבים על פי הוראות סעיפים 5 (א)(1) ו-(2) לחוק יחסי ממון.
התוצאה היא כי עם פקיעת הנישואין בשנת 2010 היתה לחייב זכות במחצית הנכס נשוא הבקשה, עליה ויתר במסגרת הסכם הגירושין.
לאור כל האמור לעיל אין כל מקום לטענה בדבר קיומו של תום לב. נותרה אם כן שאלת שווי ההענקה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

אני מסכים עם כל האמור לעיל, שאף על פי שבסעיף 54ב לפסק הדין יש משמעות שזכות האשה רק בסכום ההשקעה, בשונה מהמובן בכל מהלך הפסק שזכות האשה היא כפי השווי, עם כל זה הדבר לא מהוה אפשרות לביאור מהות פסק הדין, ואין בו כדי לשנות את זכות האשה לחלק מהשווי שהושבח הנכס.
באשר לטענת המערער בעיניין קביעת בית הדין האיזורי שההשבחה של זכויות הכספיות של המשיבה היא עד למועד מכירת הדירה, ולטענתו היה צריך לקבוע את מועד הקרע שנקבע בפסק השופט לשנת 1994 כמועד סיום השבחת זכויות המשיבה: המעיין בנימוקי פסק בית הדין האיזורי, בפרשנותו להסכם, יראה נכוחה שאין אפשרות לעצור את השבח שנובע מזכויותיה הכספיות של המשיבה כפי שנקבעו בפסק השופט במועד הקרע.
] תהיה זכאית [פלונית], חרף נישואיהם של בני הזוג, לקבל מתוך כספי התמורה ממכירת הדירה סכום כמפורט בסעיף 54 לפסק הגירושין [.
זאת, כאשר מנגד קבע בית המשפט העליון, בבג"ץ 8578/01 חליווה נ' חליווה, פ"ד נו(5) 634, 640: על פי ההלכה שנקבעה בפסיקתו של בית משפט זה, ערכאה שאישרה הסכם ממוני בין בני זוג כפסק דין אינה רוכשת סמכות נמשכת בנוגע לפרשנות ההסכם או אכיפתו.
אומנם לאיש היו הוצאות שונות על מימוש הנכס בסך כולל של 840,569.41 ש"ח. לפי פסק הדין של השופט גם האשה אמורה לשאת בהוצאות אלו, וחלקה בהן יהיה כפי חלקה היחסי בערך הנכס וכנ"ל. האשה אינה זכאית לקבל מהפיצויים של היזם בגין העיכוב במסירת הדירה לאיש היות שלדעת הרוב מעת מתן פסק הדין של השופט האשה כבר איננה שותפה בדירה, ולא הייתה לה זכות קניינית בה. בנוסף, בהסכם הממון של הצדדים שנעשה בטרם נישואיהם השניים הביעו הצדדים את הסכמתם [.
...
בית הדין האזורי דן ופירש לאורך ולרוחב את פסקו דינו של השופט בבית המשפט, והגיע למסקנה (בדעת רוב) שהיא מושא הערעור שלפנינו.
מצא בית הדין לנכון להורות על סידור הגט עוד בטרם הוכרעו כל העניינים הכרוכים בגירושין, יציין בהחלטתו באלו עניינים ימשיך לדון לאחר סידור הגט.
לא מצאנו יסוד שבדין לטענות אלה, ויתרה מכך עצם העלאתן בשלב זה נגועה בחוסר תום לב – שהרי העותר היה נכון לקבל על עצמו את סמכותו של בית הדין הרבני האזורי כל עוד שתוצאת פסק הדין שירתה את עניינו; ודי בכך כדי לשמוט את הקרקע תחת טענותיו בדבר חוסר הסמכות.
לאור כל האמור לעיל, ככלל, היסודות לערעור בפני בית הדין הגדול נקבעו בתקנה קלה לתקנות הדיון כדלהלן: אין ערעור אלא על יסוד הנימוקים דלהלן: (א) טעות בהלכה; (ב) טעות הנראית לעין בשיקול הדעת או בקביעת העובדות; (ג) פגם בניהול הדיון באופן המשפיע על תוצאות הדיון.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

לפנינו ערעור על החלטת בית הדין הרבני האיזורי, בנדון חלוקת הבית ב[ק'] שנקנה בחלקו מכספים שהיו שייכים לבעל על פי הסכם הממון שנחתם בין הצדדים בטרם נישאו זה לזה.
בהחלטת בית הדין האיזורי נקבע שבהתאם להסכם ממון שלפני הנישואין תמורת הדירה וכן הכספים שנזכרו בהסכם שייכים למשיב לבדו, ולכן יש לקזז סכום זה מהכסף שהיתקבל בתמורה לדירה.
אלא שבית הדין קמא קבע בהחלטתו שהסכם הממון שבין הצדדים, הכולל אף את פירות הנכסים, מהוה כעין 'מסירת מודעא' על קניית הדירה, שאף על פי שתרשם על שם שני הצדדים בשווה – אין זה אלא לצרכים טכניים בלבד, אבל במהות יישאר האמור בהסכם הממון כמות שהוא.
עוד כתבו: וקל וחומר בהסכם דידן בו הדגישו כי הוא כולל אף את פירות הנכסים, שמשמעותו לא רק אם הנכסים עצמם מוצאים פירות, אלא גם אם נמכרה הדירה והוחלפה בנכס אחר – הרי אף היא בכלל, ובכוונת הצדדים לכרות הסכם מחייב על פי צחות הלשון המדוברת בימינו.
...
(בש"ך (סימן סב ס"ק ז) כתב: ומכל מקום נראה לי עיקר כהרשב"א, דמה שעשה הבעל השטר על שמה אין ראיה, דדילמא לגלויי זוזי הוא דבעי, וכדאמרינן בפרק חזקת הבתים (נא ע"א), ונתבאר באבן העזר סימן פ"ה (סעיף ט) וסימן פ"ו (סעיף ב), וכן הוא בתשובת רשב"א שם. אך דברי הש"ך מתייחסים לחלק השני בתשובת הרשב"א, למקרה שהאישה הוציאה את המעות מחזקתה, ובזה פסק הש"ך כדבריו, אבל במקרה שהקרקע נקנתה מנכסי הבעל, שלא שייכת סברת "לגלויי זוזי הוא דבעי", אין כלל התייחסות בש"ך.) כן [כביאור האמור בדברי הרשב"א] נראה לכאורה מדברי התומים (סימן סב ס"ק ה) שכתב: ולעניות דעתי נראה כפי מה שכתב הרשב"א בתשובה (סימן תתקנז), דאף דהעלה על שם אשה, מכל מקום דמי להא דאמרינן בפרק הגוזל (בבא קמא קב, ב) דאם העלה בשם ריש גלותא דלא זכה בו ריש גלותא, אף בזה לא זכתה בו האשה.
על כל פנים נמצאנו למדים מדבריהם שבמקום שההבנה הפשוטה היא שהמעשה שעשה בעל המעות הוא מעשה הקנאה לחברו, אין הוא נאמן להפקיע מפשטות זו בלא ראיה.
הרב מיכאל עמוס מסקנה ומתן הוראות אשר על כן: הערעור מתקבל.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לצורך מימון הרכישה שמשו כספי תמורת מכר דירה קודמת של הצדדים בא., כספי משכנתא שנטלו הצדדים והחזריה שולמו מתוך חשבון הבנק המשותף, וסיוע מהורי הנתבע.
סיכומו של פרק זה - ההסכם שנחתם על ידי הצדדים, הגם שאינו עולה כדי "הסכם ממון" על פי הגדרתו בחוק יחסי ממון, הינו בר תוקף במערכת היחסים שבין הצדדים מכח סעיף 5(א)( 3) בחוק יחסי ממון ויש מקום לאכוף את הסכמת הצדדים בהסכם בכל הנוגע לחלוקת כספי תמורת מכר הבית במ. במסגרת יחסי הממון ביניהם ובהתאם לתנאי ההסכם.
...
להרחבת סמכויותיו בהתאם להסכמות ולהחלטה מיום 7.5.19 סוף דבר – על יסוד כל האמור נקבע כדלקמן: ההסכם עליו חתמו הצדדים ביום 1.7.10 הנו בר תוקף.
תביעת התובעת לאיזון מוניטין אישי נטען של הנתבע ולאיזון משאבים באופן לא שוויוני – נדחית.
תביעת התובעת לאיזון שווי רכב החברה הרשום על שם הנתבע מסוג ג'יפ גראנד – שירוקי נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו