הסדר הפצוי הסטאטוטורי שבסעיף 5א לחוק המכר דירות, מורה כך:
"(א) לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בסעיף זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן, בעבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד החוזי ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה:
שוב, מה המשמעות של טענה זו? מתי אמור היה להערך הסיור עם חברת החשמל לפי לוח הזמנים המתוכנן? מדוע הפניה נעשתה רק ביום 21.9.15? האם קביעת חברת החשמל לקיים סיור שבועיים וחצי לאחר מועד הפניה אליה, הנה פעולה בלתי סבירה מצידה של חברת החשמל? האם עריכת הסיור במועד שנקבע גרמה כשלעצמה איחור כלשהוא במסירת הדירות? בהעדר מסמכים כגון לוח הזמנים המתוכנן ובהעדר חוות דעת מומחה, לא ניתן להשיב על שאלות אלה.
לשון הסעיף, ותכליתו להשיג תוצאה צודקת ויעילה במערך היחסים שבין הקבלן למזמין בהתקיים נסיבה מעכבת שאינה בשליטת הקבלן, מאפשרים לחלק את הסיכון להתרחשות הנסיבה בין הצדדים, ומכאן לחלק ביניהם את הנזק שניגרם עקב הנסיבה המעכבת.
התפיסה המשתקפת מכך הנה, כי גם בנסיבות שהן במובהק אינן באשמת הקבלן ואינן בשליטתו, ושקיים אינטרס צבורי להעניק הגנה ביחס להתרחשותן לנוכח החשיבות שבשרות חרום, עדיין אינטרס רוכש הדירה לקבל את הדירה במועד אינו מופקע ולבית המשפט ניתן שיקול דעת להורות על פיצויו בגין הנזקים שנגרמו לו עקב כך.
במקרה דנא, הקבלן ביקש להטיל את האשם לאיחור על ארבעה גורמים: הערייה שעיכבה לטענתו את מתן היתר הבניה לתכנית המפוצלת של הבניינים ואת מתן טופס 4; חברת החשמל שעיכבה את חיבור הדירות לחשמל וכתוצאה מכך עיכבה את השגת האישור של כיבוי האש לצורך טופס 4; האדריכל של הקבלן אשר לא דאג ששינויי התכניות שערך הקבלן יקבלו את אישור הערייה מבעוד מועד; ומבצעי הצבא "שובו בנים" ו"צוק איתן".
הפצוי
בהתאם לסעיף 5א(א)(1) לחוק המכר, הפצוי שעל הקבלן לשלם לרוכש הדירה הנו בסך "השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב- 1.5 – בעבור התקופה שתחילתה במועד החוזי וסיומה בתום שמונה חודשים מאותו מועד". המחלוקת שנתגלעה בין הצדדים ביחס לגובה הפצוי, נסבה על גובה דמי השכירות החודשיים של דירה דומה בגודלה ובמיקומה.
...
אולם, מאחר שבפועל לא הוגבלה כל זכות דיונית או זכות אחרת של הקבלן פרט לכותרת התיק "סדר דין מהיר" - כפי שאישרה לשאלת בית המשפט גם באת-כוח הקבלן בעצמה בפרוטוקול (עמ' 17, ש' 3-7) - לא מצאתי להיעתר לבקשה זו.
לאחר שמיעת ראיות הצדדים וסיכומיהם, הגיעה עת ההכרעה.
מהמקובץ עולה כי הקבלן לא הוכיח כי הסיכון להתרחשות הנסיבות שציין ולתוצאותיהן אינו מוטל על כתפיו, וגם מטעם זה דין תביעתו להידחות.
סוף דבר
הקבלן לא הוכיח זכאותו לפטור מהפיצוי הסטטוטורי הקבוע בסעיף 5א(ג) לחוק המכר, ומכאן עליו לשלם לתובעים את הפיצוי הסטטוטורי הקבוע בסעיפים 5א(א) ו- (ב) לחוק.
זאת, בשים לב להיקף העבודה שנדרשה בתיק זה.
הנתבעת תשלם את הסכומים הללו בתוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין, שאם לא כן יתווספו להם הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל.