בית הדין הארצי לעבודה קבע כדלקמן:
" חישוב דמי הלידה אמור לפיכך להתבצע על סמך אופיים של התשלומים מבחינה מהותית - וללא קשר לשם שניתן להם, לדרך הטכנית בה הנם משולמים (אחת לחודש, אחת לרבעון או בכל תדירות אחרת), או לדרך ההתייחסות אליהם בהסכם העבודה (לרבות הקביעה במקרה זה, שלא נשמטה מעינינו, כי המענק הרבעוני לא יילקח בחשבון לצורך חישוב פצויי הפיטורים). דרך הבדיקה המהותית נכונה בעת בחינת אופיו של רכיב שכר במסגרת מערכת היחסים שבין עובד למעסיקו, ומכוח קל וחומר – גם בעת בחינתו לצורך חישוב זכאות לגימלה מהמוסד."
על יסוד דברים אלו, מצא בית הדין הארצי באותו עניין כי מענק ריבעוני ששולם בעד עבודתה הרגילה של העובדת שעניינה נדון שם, היוה למעשה חלק משכרה החודשי הרגיל, אף ששולם (מטעמי המעסיק) אחת לרבעון ותחת הכינוי "מענק", הואיל ומצא כי לא הותנה בכל תנאי.
יתרה מכך, צוין כך:
" ... דרך חישוב אחרת עלולה להביא להפלייתן לרעה של עובדות המקבלות את שכרן או חלקו בדרך של עמלות. במקרים אחרים שדנו בעובדים המקבלים את שכרם על בסיס עמלות, ננקטה על ידי בית דין זה פרשנות תכליתית על מנת להגיע לתוצאה שויונית. כך, וכדוגמא, בהתייחס לחישוב תגמולי מילואים לעובדים המועסקים על בסיס עמלות – הותוה על ידי בית דין זה פיתרון, תוך לקיחה בחשבון של סכומי העמלות, גם בהיעדר תקנות מתאימות (עניין גימלשטיין). כך נעשה, טרם שהיה פיתרון חקיקתי לכך, גם בעיניין החלת חוק שכר מינימום על עובדים שהכנסתם נגזרת מעמלות (דב"ע שן/3-171 פלתורס נסיעות ותיירות בע"מ – יהודה פדן, פד"ע כב 356 (1990)).
]
המבקשת תשמש כתובעת מייצגת של:
כל עובדי החברה בשבע השנים שקדמו למועד הגשת בקשתה ואילך (לרבות עובדים שיעבדו בחלק מתקופה זו ו/או סיימו עבודתם בחברה), שעבורם לא בוצעו הפקדות לתגמולים בגין מלוא השכר, לרבות העמלות במלואן, בשיעורים הקבועים בהסכם הענפי;
כל עובדי החברה בשבע השנים שקדמו למועד הגשת בקשתה ועד לחודש דצמבר 2016 (לרבות עובדים שיעבדו בחלק מתקופה זו ו/או סיימו עבודתם בחברה), אשר שולמו להם עמלות – לעניין אי הכללתן בחישוב דמי החופשה ודמי המחלה.
...
בייצוגם המשותף של חברי הקבוצה מצאנו אף מזור לניסיונו המצומצם יחסית, לכאורה, של ב"כ המבקשת בכל הנוגע לייצוג בבקשות לאישור תובענות ייצוגיות במשפט העבודה ו/או בירורן (טענות החברה בהקשר זה לא הוכחשו או נסתרו).
אלא שפסק הדין בהליך המקביל ניתן ביום 30.8.20 ולא מצאנו כי המבקשת טענה מאז, בהליך הנוכחי, כי בוצעו בעניינה הפקדות בשיעור הנמוך מ-5% על ידי החברה.
סוף דבר
הבקשות לאישור תובענה ייצוגית מתקבלות בחלקן, בתנאים המפורטים להלן:
חברי הקבוצה: כמפורט לעיל;
התובעים המייצגים: גב' שני ויסלבט מזרחי ומר מאיר ספיר;
באי כוח המייצגים: עוה"ד משה וקרט ועוה"ד אריק שלו;
עילות התביעה בגינן מאושרת התובענה הייצוגית: אי ביצוע הפקדות לתגמולים מכוח ההסכם הענפי באיזה מששת חודשי העבודה הראשונים (מר ספיר); אי ביצוע הפקדות לתגמולים בגין מלוא השכר, לרבות העמלות במלואן, ולגבי התקופה שבין 2011-2013 – אי ביצוען גם בשיעורים המתחייבים מן ההסכם הענפי (גב' ויסבלט מזרחי); אי הכללת עמלות בחישוב דמי החופשה ודמי המחלה עד לחודש דצמבר 2016 (כולל) (גב' ויסבלט מזרחי); אי הכללת עמלות בחישוב ההפקדות לפיצויי פיטורים מכוח הצו המשקי עד לחודש יולי 2017 (כולל) (גב' ויסבלט מזרחי).