עניינו של ההסכם בפיתוחה של חטיבת קרקע ששיטחה כ- 63 דונם בתחומי העיר יהוד, המצויה בבעלות מדינת ישראל ובניהול רשות מקרקעי ישראל, והידועה בכינויה "מיתחם השלושה" (להלן: "מיתחם השלושה").
יצוין כי חלק מחוקי העזר הללו הוחלפו בנתיים בחוקי עזר עדכניים).
מכוח מעמדה זה, וללא מיכרז, מסרה רשות מקרקעי ישראל את עבודות הפינוי, התיכנון, הפיתוח והתשתית במיתחם השלושה לחברת לנדקו, והיא גם זאת שהייתה אמורה לשווקם ליזמים (בעת כריתת ההסכם הוסדרו היחסים בין רשות מקרקעי ישראל לבין חברת לנדקו בהסכם לתיכנון עבודות פיתוח ותשתיות, אשר נכרת ביום 12.8.2000.
המחלוקות בעיניין זה הביאו לשתי התדיינויות משפטיות, אשר הסתיימו בפסקי דין המורים על קיום ההסכם: ההיתדיינות הראשונה, ה"פ (מחוזי ת"א) 596/07 לנדקו ישראל ייזום וניהול בע"מ נ' עריית יהוד, הוכרעה ע"י השופטת רות רונן ביום 15.4.2008, תוך שנקבע כי חברת לנדקו לא הפרה את ההסכם, לא באי ביצוע עבודות התשתית, לא בכך שהפכה מחברה ציבורית לחברה פרטית ולא במכירת זכויותיה מכוח ההסכמים עם רשות מקרקעי ישראל לחברת הדסילנד בע"מ. עוד נקבע כי שינוי התב"ע אין בו כדי לשנות את ההסכם (להלן: "פסק הדין הראשון").
...
מהטעמים שיפורטו להלן הגעתי למסקנה כי ההלכה שנקבעה בעניין דירות יוקרה חלה על ההסכם שלפניי, וכי היא מחייבת להכריז עליו כהסכם בטל מחמת אי חוקיות.
העירייה ערערה על פסק הדין הראשון לבית המשפט העליון, וערעורה נדחה ביום 23.11.2009, תוך שנקבע כי "נראה לנו כי צדק בית המשפט המחוזי בקבלו את תובענתה של המשיבה ובדחותו את טענותיה של המערערת". ההתדיינות השנייה, ה"פ (מרכז)
22753-03-11 לנדקו ישראל ייזום וניהול בע"מ נ' יהוד, הסתיימה בהסכם פשרה, שניתן לו תוקף של פסק דין על ידי השופט יעקב שיינמן ביום 2.5.2011.
לפיכך, אין מנוס מהמסקנה כי ההסכם הינו חוזה בטל.
בנסיבות המקרה שלפניי קל להגיע למסקנה כי אין מקום להורות על קיום ההסכם, וזאת ממספר טעמים: ראשית, מתן הוראה לקיום ההסכם הוא ציווי על ביצוע המעשה בלתי חוקי עצמו, ופעולה שכזו לא תעשה על ידי בית המשפט (ראו פרידמן וכהן, חוזים כרך ג', עמודים 615 – 617).
סוף דבר
מהדיון לעיל עולה כי ההסכם שנכרת ביום 1.11.2000, אשר כותרתו "חוזה תשתית ופיתוח מתחם השלושה" הינו חוזה פסול, בהתאם להלכת דירות יוקרה, וכי דינו בטלות.