על פי החשד, אשר התגבש בסופו של יום, המשיב ביצע שימוש בתו סחר אישי של אישתו - המשיבה, שהוצא במירמה במטרה להסתיר את דבר בעלותו במיגרש הרכבים, הפעילות האישית שלו כמנהל המיגרש וההכנסות שהתקבלו מרשויות המס ומצה"ל.
רכוש המשיבים בפרשה, נתפס כאמור, מכוח צוי בית משפט, מתוך כוונה לחלט את רכושם היה ויורשעו.
ביום 01.02.2023 ולאחר ששמעתי טיעוני הצדדים, ונתתי דעתי לשלב בו מצוי ההליך, לחזקת החפות העומדת למשיבה, ולמצבה הכלכלי, הגעתי לכלל מסקנה כי קבלת הבקשה השנייה, תרוקן מתוכן את תכלית החוק ותאפשר "החרגה" של כספי חילוט מתוך רכוש אסור או רכוש בשווי, ומשכך הוריתי על דחיית הבקשה.
דיון והכרעה
כלל הוא כי יש להפעיל את סמכות התפיסה, תוך עריכת איזון ראוי בין האינטרסים הציבוריים שהחזקת התפוסים, לבין זכותו הקניינית של הפרט בהם.
עוד אפנה בהקשר זה, להחלטת בית המשפט המחוזי הנכבד מהעת האחרונה, בע"ח (נצ') 45816-11-22 עלי אבו נסרה נ' משטרת ישראל -להב 433 [פורסם בנבו] (28.11.2022), בה נידרש בית המשפט להתייחס לקצב היתקדמות החקירה, וכך נקבע:
"אכן, החקירה מיתנהלת בגלוי מזה כשנה וצו החזקת התפוסים הוארך מספר פעמים. ברם, משך החקירה הוא רק פקטור אחד מבין מכלול השיקולים שעל בית המשפט לקחת בחשבון עת הוא בא להכריע בבקשה להארכת תוקף הצוו. בין היתר, על בית המשפט להיתחשב במורכבות החקירה, בהתקדמותה, בפעולות החקירה שבוצעו, באופן ניהול החקירה והאם החקירה מיתנהלת ביעילות ובקצב ראוי, בפעולות החקירה שנותר לבצע, בשלב שבו מצויה החקירה, בשווי הרכוש שנתפס לעומת הקף העבירות המיוחסות לעוררים ובעוצמת החשדות העולים מחומרי החקירה. שיקולים אלה מטים את הכף לטובת קבלת הבקשה להארכת תוקף הצוו להחזקת התפוסים. כפי שציינתי קודם, מדובר בחקירה מורכבת ומסועפת, כאשר במשך פרק הזמן שחלף מאז הפכה לגלויה בוצעו עשרות ואף מאות פעולות חקירה מורכבות ולא פשוטות". [הדגשה לא במקור מ.ז.]
באשר לתכליות התפיסה, המבקשת ביססה את בקשתה להארכת תוקף החזקת התפוסים בידיה על הצורך בהבטחת אפשרות מימוש החילוט של הרכוש התפוס, בהתאם להוראות סעיפים 21(1) + 26 לחוק איסור הלבנת הון, וסעיפים 32,34,43 לפסד"פ.
בפסיקת בית משפט העליון הובהר כי, לשון סעיף 21 לחוק איסור הלבנת הון ברורה, ועל פיה ניתן לחלט רכוש בשווי הרכוש בו נעברה העבירה, ללא תלות בשאלה האם מלוא שווי הרכוש האמור הגיע לכיסו של הנאשם או שמא בחלקו הגיע לכיסו של אחר (ע"פ 6145/15 פישר נ' מדינת ישראל, פסקה 27 [פורסם בנבו] (25.10.2015)).
שכן, מתוה הנ"ל מאפשר להם ניהול העסק בצורה סבירה, באופן שנותרים בידם 30% מהתמורה המתקבלת ממכירת הרכבים.
...
על החלטתי הוגש ערר לבית המשפט המחוזי (ע"ח 45921-11-22 נוג'ידאת נ' אכ"ל חוף להב 433).
המשיבים טענו כי יש לדחות את הבקשה על הסף שכן לדידם אין עילה להארכת התפוסים ולהמשך הפגיעה האנושה בקניינם.
בעניין פוטנציאל החילוט, קבעתי בהחלטתי הקודמת מיום 10.11.2022, כי שווי התפוסים נופל באופן משמעותי מהיקף העבירות המיוחס למשיבים ומשכך, ובהעדר שינוי בעוצמת החשד, גם היום אני קובעת כי הבקשה מידתית, לנוכח התכלית המובהקת של החילוט, אשר נועדה ל"הוצאת בלעו של גזלן מפיו" (ע"פ 7480/95 מדינת ישראל נ' בן שטרית, עמוד 410 [פורסם בנבו] (18.05.1998)).
אולם, במכלול הנתונים, לאור העובדה כי החקירה המשטרתית התנהלה ביעילות ובקצב ראוי ביותר והסתיימה, ולנוכח העובדה כי המדובר בתיק רחב-היקף, נחה דעתי כי פרק הזמן המבוקש להארכה הינו סביר בנסיבות הענין, באופן בו יש ליתן ליחידה התובעת פרק זמן בו תוכל להמשיך ולבחון את חומר הראיות כדבעי.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על הארכת תוקף החזקת התפוסים, למשך 180 ימים, שמניינם מתום המועד של התפיסה מכוח צווי בית המשפט.