מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיובי ארנונה ששולמו ביתר עקב חלוקה לא מדויקת של חלקי מ"ר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת טענת "אינני מחזיק" כופרים הנתבעים בחיובם בידי התובעת בגין שני נכסים – האחד בעל מס' זהוי נכס 30510-067-000-0036 שהתובעת סיווגה כ"עסקים ומשרדים" וקבעה כי שיטחו 893 מ"ר, והשני בעל מס' זהוי נכס 30510-067-000-0010 שהתובעת סיווגה כ"מפעלי תעשייה" בשטח 258 מ"ר. הנתבעים טוענים כי שני הנכסים חד הם ויש לחייבם לפי שטח 258 מ"ר ולפי סיווג "מפעלי תעשייה" בלבד.
לעניין ההיתר שלמדו הנתבעים אין לקבל טענה זו. בית המשפט התיר אז בהחלטתו מיום 11-08-2020 הגשת תצהיר משלים והסכם שכירות שצורף לו, מפני שההסכם : "עשוי היה להיות חיוני ראייתית על מנת לזהות את הנכסים שהיו בהחזקתה של הנתבעת 1 ולהשוותם מבחינת המיקום והזיהוי לנכסים מושא התביעה גם ללא קשר לשאלות של שטח או לסיווג" בית המשפט בבואו להחליט אם לקבל ראייה מוכן היה להניח כי יתכן ומסמך ההסכם עשוי להוות ראיה לעניין חישוב גובה חיוב הארנונה, דרך חישובו, תקופת החיוב וכיו"ב לגבי אלה רשאי בית המשפט לשמוע טענות בכל עת ואין בקבלת המסמך כראיה כדי להכשיר טענת "איני מחזיק" ואין לקרוא מהחלטת הביניים את אשר לא נאמר בה. היתר לטעון טענת "איני מחזיק" אינו ניתן אגב אורחא ובמשתמע : כאמור בפסיקה [ למשל עע"מ 2611-08 בנימין נגד עת"א (פורסם בנבו)] חוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית) התשל"ו – 1976 קובע צורך ברשות מיוחדת למתן היתר לשמיעת טענת "איני מחזיק" בפני בית משפט צריך להתבקש במפורט ובמפורש ולהינתן במקרים מיוחדים ומנימוקים מיוחדים ושם נאמר ( פסק דינו של כב' השופט ריבלין) : "ראוי לו לשיקול הדעת של בית המשפט שיצמצם עצמו למקרים חריגים ועקרוניים בלבד ביתר שלושת העניינים אין בית המשפט המקיים הליך משפטי הנוגע לחיוב בארנונה, רשאי להתיר להעלותם בפניו" בשולי הדברים, יש להצר על כך שזמן רב כל כך של חקירה וטיעון יצא לריק בנושא השולי והצדדי של חלוקה אופיינית ויומיומית של נכס פיסי יחיד לשני מספרי נכס.
אלא שהמעיין בעדותם של הנתבעים מבין היטב כי לא התכוונו להיתמודד עם חוב ארנונה שהיה ידוע להם באמצעות הליכי השגה וערר, מדידת שטח וכיו"ב על סלע המחלוקת : האם חלה בעניינינו חזקת הברחה, כאמור בסעיף 119א(3) לפקודת מס הכנסה אליו מפנה חוק ההסדרים? ואם חלה חזקה כזו, האם הצליחו הנתבעים להפריכה? לשיטת התובעת, לאחר שלטענתה הוכיחה כי הנתבעים היו בעלי השליטה בחברה וכי חוב הארנונה הוא סופי, קמה חזקת ההברחה כאמור בסעיף 119א(3) לפקודת מס הכנסה אליו מפנה חוק ההסדרים, ועל הנתבעים נטל ההוכחה כי לא קיבלו לידיהם את נכסי החברה ללא תמורה או בתמורה חלקית.
התובעת טוענת כי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה) התש"מ-1980 אינו מותיר מקום לספק כי יש לקבוע תשלומי פיגורים על זמן הפגור המדויק ולא על פי זמן אחר.
...
בית המשפט מצא כי לעניין הליך זה, יש מקום לחרוג מהתעריף המינימלי המומלץ, באופן שסכום ההוצאות אשר יפסק לתובעת יעמוד על האמור בכללי לשכת עורכי הדין לעניין התעריף המינימלי והביא בחשבון כי עירייה אינה רשאית לקזז מס תשומות מהוצאותיה.
סה"כ החישוב : לפיכך באיזון בין השיקולים נקבע כי הנתבעים ישלמו יחד ולחוד לתובעת הוצאותיה בסך 60,613 ₪ הסכום ישולם עד ליום 01-03-23 ולאחר מכן יישא הפרשי ריבית והצמדה כחוק עד ליום התשלום בפועל.
הנתבעים ישלמו לתובעת יחד ולחוד הוצאות משפט בעין שהוציאה בקשר עם תיק זה לרבות בגין אגרה חוות דעת מומחה שכר חוקרים, המצאות ושכר עדים והכל לפי קבלות שתציג להם התובעת על תשלום בפועל עד ליום 01-01-23 ובערכם הנומינלי ליום הוצאתן.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד טוענת המבקשת, כי חיובי הארנונה החודשיים השוטפים הופחתו בעקבות החלטת וועדת הערר, אלא שחיובים אלה, כפי שהיו בסמיכות למועד שבו ניתנה החלטת וועדת הערר, כבר לא לקחו בחשבון הנחה שניתנה בשנים קודמות, בטרם החליטה וועדת הערר כי יש להתייחס לבית האבות כיחידת מגורים אחת.
המבקשת מציינת בבקשתה כי בחודש 2/19 קיבלה דרישה לתשלום חוב, לאחר החלטת וועדת הערר, בסכום של כ-200,000 ₪, ולטענתה היא כפרה במכתבה מתאריך 12/3/19 בחוב זה. מעיון במסמך מ-12/3/19 עולה, כי אין במסמך זה פירוט מה סכומי הארנונה שהיתה צריכה המבקשת לשלם כפועל יוצא מהחלטת וועדת הערר, לגירסתה של המבקשת.
המבקשת לא ציינה מתי במדויק קיבלה את ההתראות בטרם עוקל חשבון הבנק שלה.
מהחלטת וועדת הערר עולה כי היא מתייחסת לתקופה משנת 2012, וכי בהתייחס לשנים מאז 2012 - המבקשת היא זו שהגישה השגות ולאחר מכן עררים בשאלה האם יש לבצע חיוב פרטני לגבי כל דייר ודייר, והאם יש ליתן פטור מחיוב בארנונה לגבי שטח הפטיו ולגבי חדר האוכל והמסדרונות, ו-וועדת הערר דנה בהתייחס לכל התקופה מאז שנת 2012, תוך שהיא מציינת כי המשיבה בתגובותיה להשגות ולערר, הודיעה שאם המבקשת אינה דבקה בהסכם הפשרה משנת 2007, אז ההסכם מבוטל (ולא ניתן להסכים לחלק אחד ממנו ועל חלק אחר מהסכם הפשרה להגיש השגות וערר).
מהחלטת הועדה עולה במפורש כי התייחסה לכל השנים מאז 2012, ולא רק לשנים האחרונות מאז 2017, ואף עולה כי הועדה נדרשה להחליט בשאלה האם יש להתייחס לכל יחידת מגורים בבית האבות בנפרד לגבי כל התקופה, ו-וועדת הערר נתנה החלטה מנומקת בעיניין, לאחר ביצוע סיור בבית האבות "בית שחם". ההחלטה קובעת כי יש להתייחס לנכס כיחידה אחת, ולא לכל דירה בנפרד, וכי כפועל יוצא מקביעה זו יש לראות במסדרונות, במעברים, וביתר חלקי בית האבות כמתקן אחד המשמש למגורי הקשישים, וכאשר המחזיקה בו הנה המבקשת, ואין לחייב את הפטיו, כשם שאין מחייבים פרגולה בבית מגורים.
לאור החלטה זו תוקן חיוב הארנונה לגבי הנכס לשנים אליהן התייחסו העררים, משנת 2012 ואילך, כך שכל החיוב על שטח הפטיו של 133 מ"ר בוטל על כל השנים מ-2012 ועד 2017, וזאת מחד גיסא, אולם מאידך גיסא בוטלה הנחה שניתנה עבור השוהים בבית האבות על אותן שנים.
...

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

צוין כי הופחת שטח של 16,028 מ"ר. בהתאם נשלחה לאגודה דרישת תשלום ארנונה בשל אחזקתה בשטח המתקן.
בבג"ץ 1355/93 ועד מעקב לעניין ארנונה ירושלים נ' ראש עריית ירושלים (27/1/1994) נאמר על ידי בית המשפט (פסקה 4): הקף שיקול הדעת הנתון לעיריה, ביחס למהות המבחנים שעליהם תבסס את חיובי הארנונה של בניינים כאלה ואחרים שבתחומה, הוא נרחב.
הנחת היסוד היא, שהעיריה מוחזקת כמי שמיטיבה לדעת את כלל צורכי העיר, את הקף השירותים הערוניים הנצרכים על-ידי חלקי האוכלוסיה השונים, וכן את מידת יכולתם היחסית של מחזיקי הנכסים לסוגיהם לשאת בנטל הארנונה (השווה דברי מ"מ הנשיא לנדוי בבג"צ 345/78, 364, 461, 462 הנ"ל, בעמ' 121).
בסעיף 3 לצוי הארנונה מחולקים הנכסים בעיר לפי סוגיהם, או מדויק יותר על פי השימושים שנעשים בהם.
בשומת הערייה נעשתה הבחנה בין השימושים העקריים של חלקי הנכס.
ועדת הערר התייחסה לטענות והבהירה כי המחלוקת אינה נעוצה בטעות טכנית במדידה אלא בטענות לעניין הקף השטח שבשימוש בפועל.
...
משמעות המסקנה האמורה היא כי את שטח הקרקע התפוסה שבמתקן, קרקע שמשרתת את בריכת האיגום, יש לסווג כקרקע הצמודה למבנה חקלאי (סיווג 715 לצווי הארנונה).
המסקנה ולפיה הסיווג הראוי והנכון של המתקן הוא בפרק 4.9 העוסק בתעריפים לנכסים המשמשים "אדמה חקלאית ומבנה חקלאי" מייתרת את הדיון בטענות לגבי סבירות הסיווגים האחרים.
סוף דבר בשים לב לכל האמור, אני מורה כדלקמן: (א).

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

זאת נוכח הודעת המשיבה על חדילה מגבייתם של כספים שנגבו ביתר בגין חיוב באגרת שלוט שלא כדין, על דרך של עיגול שטח השלטים כלפי מעלה, כך שהמשיבה מחייבת באגרת שלוט בגין שטחים שאינם קיימים.
זאת, על אף שבידי המשיבה נתונים מדויקים אודות שטחם המדויק של השלטים.
ברע"א 2453/13 עמר נ' עריית חדרה (14.4.15) נפסק במקרה של חיובי ארנונה כי יש לחשב את שטח הנכס לפי "השיטה המדויקת", קרי לפי שטח הנכס המדויק שנמדד כולל חלקי מ"ר. ביום 31.8.15 פנתה המבקשת למשיבה בפנייה מקדימה טרם הגשת בקשת אישור בעיניין גביית היתר כמפורט לעיל.
הצדדים הגיעו להסכמה, לתשלום גמול למבקשת בסכום של 3,000 ש"ח ושכר טירחה לבא כוח המבקשת בסכום של 17,000 ש"ח כולל מע"מ. זאת בהיתחשב לשלב בו מצוי התיק, לגובה התביעה, להתנהלות הצדדים ועוד.
...
אני סבורה כי הסכומים עליהם הסכימו הצדדים בסך הכולל, הם סבירים בנסיבות העניין, בהתחשב בסכום גביית היתר כפי שצוין בבקשת האישור (993,624 ₪), אשר המשיבה לכאורה לא חלקה עליו, ובשלב המוקדם בו השיג מכתב הדרישה את התוצאה.
סוף דבר הבקשה לפסיקת גמול ושכר טרחה, מתקבלת בהתאם להסכמת הצדדים.
המשיבה תשלם למבקשת גמול בסכום של 3,000 ש"ח ושכר טרחה לבא כוח המבקשת בסכום של 17,000 ש"ח כולל מע"מ. הצדדים ישלחו עותק מפסק הדין למנהל בתי המשפט לשם רישומו בפנקס תובענות ייצוגיות.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

רקע והשתלשלות ההליך ביום 30.11.15 הגישה המבקשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד המשיבה להשבת כספים שנגבו ביתר בגין חיוב באגרת שלוט שלא כדין.
זאת, על אף שבידי המשיבה נתונים מדויקים אודות שטחם המדויק של השלטים.
ברע"א 2453/13 עמר נ' עריית חדרה (14.4.15) נפסק במקרה של חיובי ארנונה כי יש לחשב את שטח הנכס לפי "השיטה המדויקת", קרי לפי שטח הנכס המדויק שנמדד כולל חלקי מ"ר. המבקשת חויבה בגין שני שלטים לפי שטח של 3 מ"ר לכל שלט בעוד ששטחם בפועל הוא 2.32 מ"ר ו-2.29 מ"ר. הקבוצה בשמה הוגשה בקשת האישור היא "כל מחזיקי רישיון לשלטים בתחום שיפוטה של המשיבה, אשר חויבו באגרות שלוט בגין שלטים המחוזקים על ידם בשנים קודמות לשנת 2015. החיוב ביתר בוצע בעקבות 'עיגול' חלק ממ"ר וחיובו מעבר לשטחו בפועל" (סעיף 104 לבקשת האישור).
יצוין כי ביום 12.11.16 הוגשה ת"צ 33230-11-15 וויזל שיווק-פוקס נ' עריית לוד שעניינה בקשה לפסיקת גמול ושכר טירחה בהתאם לעע"מ 2978/13 מי הגליל – תאגיד והביוב האיזורי בע"מ נ' יונס (23.7.15) (שגם בעיניינה הגיעו הצדדים למחיקתה ולתשלום גמול ושכר טירחה מוסכמים).
...
אשר לפסיקת גמול ושכר טרחה בהתאם לסעיף 9(ג) בחוק תובענות ייצוגיות – אני סבורה כי הסכומים עליהם הסכימו הצדדים בסך הכולל, הם סבירים בנסיבות העניין, בהתחשב בסכום גביית היתר שפורט לעיל, כפי שעולה מחוות הדעת שצורפה לבקשת האישור ואשר המשיבה לכאורה לא חלקה עליו.
סוף דבר בקשת האישור נדחית.
המשיבה תשלם למבקשת גמול בסכום של 2,000 ש"ח ושכר טרחה לבא כוח המבקשת בסכום של 18,000 ש"ח כולל מע"מ. הצדדים ישלחו עותק מפסק הדין למנהל בתי המשפט לשם רישומו בפנקס תובענות ייצוגיות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו