19) החברה טוענת כי בשל מצב הנכס לא ניתן היה להשכירו לאחרים, ולא ניתן היה לקבל את החזקה בו. על כן, משהחזקה, למעשה, לא נימסרה לחברה, הרי כל החובות החלים על הנכס, לרבות הארנונה, רובצים לפתחו של השוכר - המל"ל. גם לאחר תום עבודות השיפוצים, לא נענה המל"ל לבקשת החברה לשלם עבור התיקונים בנכס.
"...על פי עקרונות חובת הקטנת הנזק, על הניזוק לבחור בדרך פעולה סבירה ואין מטילים עליו את החובה לבחור בהכרח בדרך הטובה ביותר שתביא לצימצום המאקסימאלי של הנזק. גם אם בדיעבד נמצאה דרך להקטין את הנזק מעבר להקף הנזק אליו הביא אמצעי הקטנת הנזק שבו נקט הניזוק, אין הדבר מצביע בהכרח על כך שהניזוק לא עמד בחובת הקטנת הנזק. כידוע, חובת הקטנת הנזק מתקיימת לכל אורכם ורוחבם של דיני החיובים (ראו ע"א 320/87 גנזך נ' אריה חברה לביטוח בע"מ ואח', פ"ד מה (1) 743, פסקה 5 לפסק הדין). ההצדקה לקיומה של חובה זו מבוססת על שיקולים מוסריים וכלכליים. היא מונעת מן הנפגע או הניזוק לנצל את דבר ההפרה או הנזק על ידי חוסר מעש, ומדרבנת אותו להקטין את ניזקו (ראו ג' שלו דיני חוזים, מהדורה שניה, תשנ"ה, 581). הניזוק חייב לעשות את מה שצפוי שאדם סביר יעשה להקטנת ניזקו (פס"ד גנזך הנ"ל), ואם לא עשה כן, משמשת החובה להגבלת חבות המפר או המזיק. כלומר, בגין אי-מילוי החובה מופעלת מעין סנקציה כלפי הנפגע או הניזוק והיא, שלא יהיה זכאי למלוא הפצוי בגין הפגיעה בו, אלא רק בשיעור אותו לא היה יכול למנוע אילו עשה שימוש באמצעים סבירים להקטנת ניזקו"
[ת.א. (מחוזי - י-ם) 1282/99 פיוניר קונקריט (ישראל) בע"מ נ' דניה סיבוס חברה לבנייה בע"מ, מיום 9.8.2006]
58) ממכלול החומר הקיים בתיק, לא התרשמתי כי החברה עשתה מאמץ סביר להקטין את ניזקה, בכלל זה, לתקן את הליקויים ולהשכיר את הנכס תוך זמן סביר [ראו עדות מר ממן, שורות 5-1, עמוד 20].
בהסכם משנת 2007 [מוצג ת/8], צוין (סעיף 6), בין השאר, כי הנכס בחלקו, מצוי במצב ירוד מאוד, וכי קונים אותו במצבו כפי שהוא.
[ע"א 8417/09 עריית ירושלים נ' ששון לוי, מיום 21.8.2012, פסקה 18]
68) מן הכלל אל הפרט; אלולא טעות המל"ל באי-דיווח לעירייה בדבר החדילה מחזקה בנכס החל מיום 16.3.2008, החיוב בארנונה בגין הנכס היה עובר לבעל הנכס, היא החברה.
העובדה לפיה עבור השנים 2010 ו-2011 ניתן פטור מתשלום ארנונה עקב כך שהנכס אינו ראוי לשימוש, אין בה כדי להעיד בהכרח שפטור כזה היה ניתן גם עבור התקופה שקדמה לשנים אלו, שכן מטבע הדברים, וכך יש להניח, שפטור כאמור ניתן, ככל שניתן, על-יסוד מצב עובדתי נתון בפרק זמן נתון.
...
בהקשר זה ואשר לטענת החברה לפיה בשנים 2009-2008 הנכס לא היה ראוי לשימוש ולכן היה מגיע פטור מתשלום ארנונה, לטעמי, דין טענה זו להידחות, זאת משני טעמים.
לא ברור היכן ומדוע מנגנוני הבקרה לא טרחו לבדוק מראש כיצד משולמת ארנונה, בעשרות אלפי שקלים, עבור נכס שכבר אינו מושכר על-ידי המל"ל. חרף זאת, אין מתקנים עוול בעוול, לא כל שכן, עת מדובר בטעות בשימוש בכספי ציבור, כספים שנגבו מהציבור ואשר מיועדים לו.
77) על כן, עקרונית, יש מקום להיעתר לתביעת ההשבה של המל"ל. עם זאת, משנתקבלה התביעה של החברה בגין אובדן דמי שכירות, באופן חלקי כמפורט לעיל (פיצוי עבור ארבעה חודשים בלבד), ומשכן יש להניח כי לו הנכס היה מושכר לאחר במשך התקופה האמורה, השוכר החדש היה נושא בתשלום הארנונה, בנסיבות אלו, סבורני כי מן הצדק, לנכות מסכום ההשבה של סכום הארנונה ששולמה בטעות, את החלק היחסי של התקופה האמורה.
סיכום
79) התביעה והתביעה שכנגד, אפוא, מתקבלות באופן חלקי.