מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב עורך דין בפיצוי לקוח בגין עוגמת נפש שנגרמה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

באותו עניין נידרש ביהמ"ש לשאלת הקשר הסיבתי בין התרשלות עורכי דין שייצגו לקוחות בעיסקה לרכישת דירה, לנזקים נטענים שנגרמו להם עקב כך. בין יתר הנזקים, הלוואה שנטלו הלקוחות לצורך רכישת הדירה, שבשל התרשלות עורכי הדין בבצוע הבדיקות המקדמיות עובר לעריכת החוזה, לא היה בכוחם של הלקוחות לפרוע אותה (מקרים בהם הוכחה רשלנות, אך התביעה נדחתה מחמת אי הוכחת נזק ראו והשוו: ע"א (מחוזי-חי') 16159-10-14 יצחק זקס נ' גדעון איזנברג (ניתן ביום 14.7.16); ת"א 16958-05-15 אפרת קטש נ' יצחק בוקובזה (12.01.17)).
באותו עניין עמד בית המשפט על חובת עורך הדין לפצות את הלקוח בגין נזק לא ממוני (עוגמת נפש), משהפר הראשון את חובתו לרישום הדירה תוך זמן סביר ובהתקיים הנסיבות המתאימות לכך- לשקף בפני הלקוח את התארכות הליך הרישום.
באותו מקרה, חויב עורך הדין בתשלום בגין נזק לא ממוני עבור עוגמת נפש כאמור סך 25 אלף ₪ (ראו והשוו: ת"א (מחוזי- ת"א-יפו ) 1559/04 רמי אלדור נ' נתן מיליס (ניתן ביום 4.1.12), שם נפסק פיצוי בגין עוגמת נפש בשל עיכוב ברשום דירה בגלל בעיות פארצלציה לתקופה של 11 שנים סך של 25 אלף ₪; בע"א (חי') 7648-05-10 בלצקי ולדמיר נ' אלנה יאמפולסקי (ניתן ביום 17.2.11) נפסק פיצוי בגין נזק לא ממוני בסך של 10,000 ₪; בת"א (י-ם) 5623/09 ניעמה עבד אלמועטי נ' עו"ד איבראהים נסאר (ניתן ביום 7.5.12) נפסקו 100 אלף ₪ בגין עוגמת נפש וטירחה בנסיבות מורכבות יותר מאלו שלפנינו והיעדר רישום לתקופה של כ-9 שנים; ראו גם סכומים שנפסקו בע"א (מחוזי י-ם) 18007-06-12 מיום 24.12.12).
...
ראש הנזק של פיצוי מוסכם למוכר בהסכם רכישת המגרש ע"ס 10 אלף ₪ אשר לראש נזק זה, לא שוכנעתי כי התובעים השכילו להוכיח כי הם לא עמדו בלוח התשלומים שלו התחייבו בהסכם רכישת המגרש, עקב רשלנות הנתבע באי רישום הדירה על שמם.
בחלק מאותה פסיקה נדונה שאלת הפיצוי הבלתי ממוני אגב הדיון בפיצוי המוסכם (לסיכום הפסיקה ראו והשוו: ת"א (שלום-י-ם) 3218/09 קדמי איתן ז"ל נ' בית און ישי-כונס הנכסים, פיסקה 32 (ניתן ביום 6.4.2020), שם נפסק סכום של 30 אלף ₪ עבור עיכוב ברישום שנמשך 11 שנים).
סוף דבר אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעים פיצוי בסך של 32,000 ₪ בגין נזק לא ממוני, וכן סכום נוסף של 5,265 ₪, בגין שכ"ט עו"ד י' אביטן ששולם לו עבור השלמת רישום הזכויות בדירה על שם התובעים, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית חוק מיום ההוצאה ועד למועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע מציין כי ביום 3.12.19 הגיש תלונה במישטרה כנגד הנתבע, ולטענתו נאמר לו שם כי הוגשו תלונות נוספות מצד לקוחות כנגד אותו נתבע.
במעמד הדיון מיום 5.8.20 שילם הנתבע לתובע באמצעות המחאה, את יתרת החוב שאינה שנויה במחלוקת בסך 7,090 ₪ (עמ' 10 ו – 11 לפרוטוקול מיום 5.8.20), כך שלמעשה דמי החוב השנויים במחלוקת עומדים, נכון למתן פסק דין זה, על סך של 20,910 ₪, אליהם מבקש התובע להוסיף פיצוי בגין הוצאותיו ובגין עוגמת הנפש שלטענתו נגרמה לו כתוצאה מהתנהלות הנתבע.
לתמיכה בטענתו ציין כי על גבי ההסכם יש 2 חותמות – האחת של חברת עורכי הדין והשנייה אישית שלו, ולטענתו הוא אינו מחזיק בחותמת של החברה כשאינו נמצא שם ומכאן שהחתימה על ההסכם כאשר לצידה חותמת החברה חייבת הייתה להיות אז (עמ' 9 שורות 23-9 לפרוטוקול מיום 5.8.20.
...
סיכום דין התביעה להידחות והיא נדחית בזאת.
משלא עלה בידי התובע לקעקע את טענות הנתבע הנסמכות על הסכם שכר הטרחה השנוי במחלוקת, בסופו של יום התביעה נאלצה להידחות בשל כך שהתובע לא עמד בנטל השכנוע להוכחת עילת תביעתו במאזן ההסתברות הדרוש בהליך אזרחי על אף שטענותיו מלכתחילה לא היו מופרכות.
התביעה נדחית אפוא ללא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בעיניין לוטן אימץ בית המשפט העליון פסיקת פיצוי בגין נזק לא ממוני של בית המשפט קמא, במקרה של רשלנות בייצוג בעסקת מכר דירה בסך 600,000 ₪, וכך הסביר – "73. במצב דברים רגיל, התרשלות של עורכי דין איננה חייבת בהכרח להוביל לפיצויו של הניזוק בגין עוגמת הנפש, שמקורה (מבחינה עובדתית, לא בהכרח משפטית) באותה התרשלות ... ודאי כך כאשר לאחר גילוי ההתרשלות, פועל עורך הדין בצורה ראויה על מנת להיטיב את ניזקו של לקוחו. לכלל זה יש חריגים ... עם זאת המקרה שבפנינו הוא כה חריג, עד שאין מנוס מפיצויים של בני הזוג ירמייב בגין עוגמת הנפש שנגרמה להם, בסכומים משמעותיים.
...
אשר על כן, טענת אי הקטנת הזנק שהעלה עו"ד רוסינסקי נדחית.
סוף דבר מכל הנימוקים דלעיל אני מחייב עו"ד רוסינסקי לפצות את הנתבעים בגין הסכום ששילמו לנתבע 1 בסך 310,000 ₪, בגין הפיצוי המוסכם בסך 50,000 ₪ שמחדליו מנעו יכולת לגבותם, בגין הפסד דמי השכירות בסך 24,850 ₪ ובגין עגמת נפש בסך 40,000 ₪.
אשר על כן אני מחייב את עו"ד רוסינסקי לשלם לתובעים סכום כולל של 424,850 ₪ וכן את אגרת בית המשפט בסך 11,473 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה – 7.5.20, הוצאות משפט בסך 5,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 42,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

לאחר התלאות הנטענות הגיש התובע ביום 21.2.20 את התובענה דנן במסגרתה עתר לסעד כספי בגין שני רכיבים – הראשון הוא השבת התמורה החוזית בסך 92,500 ₪ עקב אספקת מוצרים שאינם הולמים את התאור עליו סוכם, הטעייתו על ידי הנתבעת והעובדה שהמכשירים אינם יכולים לספק את העבודה עבורה נרכשו, והרכיב השני הוא פיצוי בסך 70,000 ₪ בגין פגיעה במוניטין ועגמת נפש עקב התקלות החוזרות ונישנות במהלך הענקת טיפולים ללקוחות אשר השמועה על אודותיהם נפוצה ברחבי הכפר בו הוא מתגורר ופועל.
ש: אני אומר לך שהשיחות היו בין עורכי הדין אז איך אתה אומר את זה ? ת: העו"ד שלי אמר לי שמתנהל משא ומתן ומציעים משהו.
כך קבע בית המשפט העליון בע"א 355/80 נתן אנסימוב בע"מ נ' מלון טירת בת שבע בע"מ, פ"ד לה(2) 800, 809-807 (9.3.1981)) – "לדעתי אין זה מדויק כלל ועיקר לומר, כי די לו לנפגע התובע להוכיח את ניזקו, ואילו שיעור הפיצויים הוא עניין לאומדנו של בית המשפט. נראה לי, כי הגישה הנכונה היא, כי נפגע, התובע פיצויים לפי סעיף 10 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) ... חייב להוכיח, במידת וודאות סבירה, הן את ניזקו והן את שיעור הפיצויים , שיהיה בו כדי לפצותו על ניזקו ... כשם שעל הנפגע להוכיח את הנזק שניגרם לו, כן מוטלת עליו החובה להוכיח את הנתונים העובדתיים, מהם ניתן להסיק את הפצוי, דהיינו את הערך הכספי של החזרת המצב לקדמותו. נפגע אינו יוצא ידי חובתו בהוכחת הנזק, אלא עליו להניח אף תשתית עובדתית לקביעת שיעור הפצוי. אין להשאיר עניין אחרון זה לאומדנו של השופט" אמנם לא יכול להיות ספק כי כאשר עסקינן בנזק שאינו ממוני ואינו ניתן לכימות כספי באופן מובהק קיים קושי להוכיח במדוייק את שוויו הכספי וכפועל יוצא מכך את גובה הפצוי המגיע בעטיו, ועל כן קבע בית המשפט באותו מקרה ביחס לנזקים אלו כך (שם, עמ' 811-810) – "4. ... לעומת זאת, באותם מקרים אשר בהם – לאור טבעו ואופיו של הנזק – קשה להוכיח בדייקנות ובודאות את מידת הנזק ושיעור הפיצויים, אין בכך כדי להכשיל את תביעתו של הנפגע, ודי לו שיביא אותם נתונים, אשר ניתן באופן סביר להביאם, תוך מתן שיקול-דעת מתאים לבית המשפט לעריכת אומדן להשלמת החסר ... על-כן נפסק, כי "מכיון שלא ניתן היה במקרה דנא להוכיח במדוייק את שיעור הנזק, רשאי היה בית-המשפט המחוזי לעשות אמדן של הנזק" (ע"א 525/74 [6].
גם בהקשר לרכיב נזק זה הורנו בית המשפט העליון זה מכבר (כאן מתוך ע"א 3437/93 אגד, אגודה שיתופית לתחבורה בישראל בע"מ נ' יואל אדלר, פ"ד נד(1) 817, 835 (1998)) כי – "פסיקת פיצוי בגין נזק לא-ממוני, על רקע סיכסוך שיסודו במחלוקת על קיומם של חיובים חוזיים, נתונה לשיקול-דעת בית-המשפט (סעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 ...), ומכאן שהיא שמורה למקרים מיוחדים. ברם, קודם שיעמוד בית-המשפט בפני הצורך להחליט אם המקרה שלפניו מצדיק פסיקת פיצוי כזה, מוטל על הנפגע מהפרת החוזה להוכיח בראיות הן את עצם הנזק הלא-ממוני והן את הקשר הסיבתי בין הפרת החוזה לבין נזק זה" במקום אחר נקבע (ע"א 8588/06 דוד דלג'ו נ' אכ"א לפיתוח בע"מ (11.11.2010) פסקה 31) – "האבחנה בין נזק ממון לנזק שאינו ממוני מקובלת בעיקר בדיני הנזיקין, אך יש לה מקום גם בדיני החוזים. הנזק הלא ממוני הוא המרכיב הרוחני, הלא-חומרי של הפגיעה ... נזק לא ממוני עשוי להתלוות להפסד כלכלי שניגרם עקב הפרת חוזה. אולם פיצוי לא ממוני בדיני חוזים אינו ניתן דרך שגרה. הוא מצטמצם למצבים שבהם לנזק הכלכלי נתלוותה הפרה בוטה של יחסי אמון, או של יחסי תלות ששררו בין הנפגע לבין המפר, או במצבים של זדון, היתנהגות מעליבה או פוגענית במיוחד ... הגישה השיפוטית להענקת פיצויים על נזק לא ממוני ננקטת על דרך הצמצום וההגבלה ..." בעניינינו לא הראה התובע בכל דרך שהיא כי מדובר בעגמת נפש המלמדת כי מקרה זה הוא אחר מאותם מקרים מיוחדים וחריגים בהם נילווה לנזק הכלכלי עקב הפרות החוזה על ידי הנתבעת אלמנט מן האלמנטים המקימים את הזכאות לפסיקת פיצוי בגין עגמת נפש הנלווית להפרת חוזה על פי הפסיקה.
...
לטענת התובע פניות חוזרות ונשנות אל הנתבעת, פעולות על פי הנחיותיה וביקורי טכנאי מטעמה ואף מנכ"לה מר עמירם צופי – שחדלו בשלב מסויים – לא פתרו את הליקויים ובסופו של דבר לא יכול היה לעשות במכשירים כל שימוש והם נותרו כאבן שאין לה הופכין.
אשר על כן אני קובע כי הנתבעת לא הוכיחה את טענתה בדבר קיומו של הסדר בין הצדדים לסילוק טענות התובעת כלפי הנתבעת תמורת הענקת מכשיר בשווי 38,000 ₪ במתנה.
עם זאת, אין להגזים יתר על המידה בשיעור השוני בין אמות המידה להערכת הנזק, על-פי שני הסעיפים הנזכרים, שכן מטרת ההערכה בשני המקרים היא שווה, כלומר, החזרת המצב לקדמותו; שלישית, יש בו במבחן הוודאות הסבירה כדי ליצור איזון ראוי בין האינטרס של הנפגע לקבל פיצוי על נזק שנגרם לו, גם אם הוא נתקל בקושי להביא הוכחות ודאיות, לבין האינטרס של המפר, שלא להיות חשוף לתביעת פיצויים, שאינה מעוגנת למערכת העדויות שבמשפט" בענייננו, זולת עדותם הכללית של התובע ואשתו על פגיעה ניכרת במוניטין שהובילה בסופו של דבר לסגירת המכון לא הובא ולו בדל ראיה בנושא זה הגם שלכאורה מה פשוט יותר מהעדת לקוחות שנפגעו או מי ששמע שהתובע ואשתו כונו גנבים בעקבות פרשה זו, הצגת תיעוד כספי לפיצויים שנדרשו – לטענתם – לשלם ללקוחות שנפגעו עקב הליקויים במכשירים ועוד כהנה וכהנה.
סיכום המורם מכלל האמור הוא שאני מחייב את הנתבעת להשיב לתובע סכום של 86,994 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 4.9.17.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2024 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפני תביעה כספית לתשלום סך של 19,000 ₪ המהוים בקשה לביטול עסקה או פיצוי בגין רהיטים שרכש התובע מהנתבעת ואשר לטענתו היו פגומים.
יום לאחר מכן, ביום 17.1.23, יצר התובע קשר עם שירות הלקוחות של הנתבעת בעיניין הליקויים האמורים.
לטענת התובע משביקש להמנע מערכאות שיפוטיות אף שלח לנתבעת מכתב התראה לעורך דין במטרה להביאה לטפל בליקויים כמובטח אך "לא רק שהנתבעת לא ענתה, נהפוך הוא, הנתבעת בחוצפתה שלחה לו מכתב דרישה לתשלום" (סעיף 13 לכתב התביעה).
משכך – הגיש התובע תביעתו ע"ס 19,000 ₪: 17,000 ₪ מתוכם בגין השבת התמורה בגין הרהיטים הלקויים, ו- 2,000 ₪ נוספים בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו. התובע תמך תביעתו בתמונות וסרטונים בהם נראים הרהיטים "מתנדנדים" כפי שתיאר בכתב התביעה.
בשים לב להכחשת העסקה על ידי התובע אל מול חברת האשראי ומשמעויות היתנהלות לא תקינה זו של התובע על הנתבעת מצאתי שלא לחייב את הנתבעת בעוגמת נפש שלטענת התובע נגרמה לו, ואף לא לעשות צו להוצאות.
...
אני קובעת כממצא שבעובדה כי התובע פנה מספר פעמים לנתבעת, גם לאחר המועד בו הגיעו נציגיה לתיקון הליקויים בביתו של התובע, וזאת בהסתמך על טענות הנתבעת עצמה.
סוף דבר התובע הצליח להרים את הנטל להוכיח כי הרהיטים שסיפקה לו הנתבעת היו לקויים ממש למן אספקתם לו חרף העובדה כי סופקו רהיטים חדשים – אך למצער – פגומים.
הנתבעת תשלם לתובע סך של 17,000 ₪ בתוך 30 יום, אחרת יישא הסכום הפרשי ריבית הוצמדה כדין מיום הגשת התביעה 19.9.23 ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו