מדובר בעסקת חליפין במסגרתה מתרחשות שתי עיסקאות משנה: מכירה של חלק מהמקרקעין ליזם ומכירה של שירותי הבנייה לבעלים (ע"א 2981/92 יעקב כהן נ' צמד ע.א. בע"מ, פ"ד נ(2) 869, 877 (1996) ("עניין כהן"); עניין פרידמן חכשורי, פסקה 27).
מכיוון שהמע"מ על הקרקע מוערך לפי שווי השוק של הקרקע, נעשה כך גם לגבי המע"מ של שירותי הבנייה, הגם שייתכן שיש בכך סטייה מסוימת מהוראות סעיף 10 לחוק מס ערך מוסף (ראו, יצחק הדרי "קביעת המחיר ומועד החיוב במס ערך מוסף בעסקת חליפין בין בעל קרקע לקבלן" עיוני משפט ח 521-520 (1982) (מאמר זה נכתב לפני פסק דין ניכן, ואומץ למעשה במסגרתו); אהרן נמדר מס ערך מוסף כרך א 450, ה"ש 84 (מהדורה חמישית, 2013) ("נמדר"); אבי פרידמן מס ערך מוסף: החוק וההלכה 409-407 (מהדורה שלישית, 2018) ("פרידמן").
בכל הנוגע לשאלה הראשונה מנתחת חוות הדעת בהרחבה את הילכת ניכן ופסקי דין נוספים, ומסיקה כי לצורך קביעת המע"מ על שירותי הבנייה יש להעריך את שווי הקרקע במועד מסירתה לקבלן, וכי אין להביא בחשבון התפתחויות עתידיות בכל הנוגע לעלויות הבנייה.
בהיתחשב בכך, נקבע בפסיקה האמורה, שממילא אינה הלכה מחייבת, כי "מדובר בעיניין שהוא במסגרת הפררוגטיבה של הקבלן בלבד; ירצה, יקצר את זמני קבלת האישורים ויתחיל בבניה אפילו לפני קבלת היתר הבניה הכללי, ובכך כמובן טמונות לו אפשרויות רווח זמן וכסף; לא ירצה בכך, או שלא יוכל לעשות כן, עניינו הוא. אין להניח ואין לקבל שהצדדים, בעת כריתת החוזה, ראו בהיתר חפירה ודיפון, שעשוי שיתבקש על ידי הנתבעת ועשוי שלא, כבסיס למירוץ תקופת הבניה של הבניין הראשון לפי החוזה" (עניין טיסונה).
...
המסקנה לפיה נטל הבאת הראיות מוטל על החברה מתחזקת בהתחשב בנקודות הבאות: האחת, המידע לגבי מידת ניצול זכויות הבנייה בפרויקט מצוי בידיעתה וברשותה של החברה, כמי שיזמה את הפרויקט והוציאה אותו אל הפועל, ולמצער היה אמור להיות ברשותה.
מסקנתנו היא, אפוא, כי נטל הבאת הראיה לטענה כי החברה ניצלה את מלוא זכויות הבנייה בפרויקט במסגרת השינוי התכנוני שיזמה במהלך הפרויקט מוטל על החברה.
לפיכך, על החברה לשלם לקלפר בגין מרכיב זה של התביעה שכנגד סך של 305,953 ש"ח.
תביעת קלפר – סיכום
מהאמור עולה כי במסגרת התביעה שכנגד שהגישו קלפר יש לפסוק לזכותן פיצויים כדלקמן: עבור האיחור במסירת הדירות – 572,659 ש"ח; עבור ליקויי בנייה ועלויות נלוות – 56,674 ש"ח; עבור דמי שכירות לתקופת הבנייה – 9,000 ש"ח; עבור תשלומי איזון – 146,651 ש"ח; עבור ההטבות מכוח נספח החניות – 305,953 ש"ח.
סך הכול זכאיות קלפר במסגרת התביעה שכנגד לפיצוי בסך 1,090,937 ש"ח.
התוצאה
מן האמור לעיל עולה, כי דין תביעת החברה להתקבל, וכך גם דינן של התביעות שכנגד ברובן.