מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב המשרד לבנייה ושיכון בעלות לנותן שירותים של הקבלן

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העוררות הגדירו במכתב ההודעה את ההסכם כהסכם למתן שירותים של מימון, שיווק וניהול פרויקט מגורים בטירת הכרמל, תוך שצוין כי השירותים האמורים יועמדו על ידי חברת רבץ במידה וחברת חדיף תזכה במיכרז וכי תמורת השירותים תובטח בתוצאות הפרויקט.
המשיב דחה ביום 5.7.17 את טענות העוררות בהשגה, וקבע כי ניתוח ההסכם בין העוררות מעלה כי חברת רבץ לא יכולה היתה להצטרף לחברת חדיף בהצעה למכרז מחמת העידר סיווג קבלני נידרש למכרז, ובשל כך המשיב לא קיבל את טענת העוררות בדבר רכישה משותפת של הזכויות במקרקעין.
אמנם, נאמר באותו סעיף 4 להסכם כי חברת חדיף היא הגורם שמתקשר בהסכם הפיתוח עם רמ"י ובהסכם עם משרד הבינוי והשיכון, ואף הודגש כי היא תהיה בעלת הזכויות הבלעדיות במקרקעין, אך מנגד ברור כי הגדרת המונח "השירותים" שמספקת חברת רבץ, הכוללת מימון מחצית מההון העצמי הנידרש לפרויקט, שיווק, פירסום ליחידות הדיור שייבנו בפרויקט, בין היתר לעולי הקהילה היהודית מצרפת, נוכח היות בעל השליטה בחברת רבץ ראש קהילה יהודית בצרפת, מתן שירותי ניהול – והכל כנגד קבלת תמורה של מחצית מהרווחים של כל הפרויקט כולו, כפי ההגדרה בסעיף 2.8 להסכם – מהותה ומשמעותה היא כי חברת רבץ רוכשת למעשה מחצית מזכויות החכירה במקרקעין.
הצהרה שכזו, לא סביר שתנתן על ידי מי שאמורה להיות רק בגדר "נותנת שירותים". מה לו לנותן שירותים כי יבדוק את כל הבדיקות שציינה חברת רבץ כי בדקה?! נותן שירותים אמור לספק את השירותים ותו לא. אך כאשר מדובר בגורם אשר מידת מעורבותו עולה על אספקת שירותים גרידא, כאשר הוא עצמו כבר מגדיר את ההיתקשרות כ"שתוף פעולה", כאשר הוא בוחן את המקרקעין, המסמכים המשפטיים הנוגעים לפרויקט ואת הדרישות הקיימות מצד רמ"י ומשרד הבינוי והשיכון – לא ניתן להתייחס לגורם כזה רק כאל נותן שירותים.
האם בפנינו עסקה החבה במס לפי חוק מסוי מקרקעין השאלה המרכזית, בערר זה, היא האם אכן בפנינו עסקה משותפת בה העוררת 1 רכשה מחצית מהמקרקעין מהעוררת 2 או הסכם מתן שירותים בלבד.
...
לעניין קנס פיגור גם בעניין זה דין טענת העוררים להידחות ואני מצטרף לדעתה של כב' יו"ר הועדה ולטעמיה.
סוף דבר: מכל המקובץ, אני מצטרף לדעת יו"ר הועדה, מטעמיה ומהטעמים שפורטו מעלה, כי דין הערר להידחות ובהתאם לקבוע כי ההסכם בין העוררות מיום 22.12.15 מהווה עסקה במקרקעין כמשמעותה בחוק, באופן המקים חבות במס רכישה ובמס שבח, כמו גם בתשלום קנס אי הצהרה במועד וקנס פיגור.
הערר נדחה אפוא, וכל אחת מן העוררות תישא בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך של 15,000 ₪, ובסך הכל 30,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון ע"א 4698/21 לפני: כבוד השופט ד' מינץ המבקשת: אגא. ש.ח עבודות עפר בע"מ נ ג ד המשיבות: 1. כ.ח.כ לבניין בע"מ (בפרוק) 2. מדינת ישראל - משרד הבינוי והשיכון בקשה עיכוב ביצוע פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת (השופט ע' טאהא) בפר"ק 25622-08-17 מיום 2.6.2021 בשם המבקשת: עו"ד יניב דינוביץ'; עו"ד דוד הלל; עו"ד יונתן מורל בשם משיבה 1: עו"ד משה לוי בשם משיבה 2: עו"ד אריה צישינסקי ][]החלטה
משיבה 1 (להלן: החברה) שימשה כקבלן משנה של המבקשת בפרויקט בניה בישוב חריש.
זאת שעה שהוכח כי המבקשת היא זו שאיננה מקיימת את חיוביה בעוד שהחברה פרעה זה מכבר את התחייבויותיה לספקים שנתנו לה שירותים בתקופת הקפאת ההליכים.
כמו כן צוין כי "התשלום אשר יועבר מאת המבקשת... נמצא בידי בעל תפקיד, וחזקה כי ינהג בו כראוי, באחריות". עוד נטען כי בנגוד לטענת המבקשת, לא ניתן לומר כי סכויי העירעור – הנסוב על קביעות עובדתיות – טובים.
...
מנגד המנהל המיוחד טען כי דין הבקשה להידחות, שכן הוא הציע זה מכבר למבקשת כי הסכום שישולם יופקד בקופת הפירוק, כך שאם המערערת תזכה בערעורה, אין חשש שכספה לא יושב לה. עוד נטען כי המבקשת מתנהלת בחוסר תום לב מובהק, שכן היא הפרה ללא הרף את התחייבויותיה לשלם עבור כל העבודות.
כאשר מדובר בעיכוב ביצוע פסק דין שהטיל חיוב כספי, הנטייה היא שלא להיעתר לבקשה לעיכוב ביצוע מן הטעם שאין מדובר בנזק שאינו בר תיקון ככל שהערעור יתקבל (ראו למשל: ע"א 2143/21 המאגר הישראלי לביטוחי רכב (הפול) נ' פלוני, פסקה 6 (22.4.2021)).
הבקשה נדחית אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אחריות קוטלר עדיקא קוטלר עדיקא התחייבה כלפי המדינה: "לבנות את יחידות הדיור למגורים... ולשווק/למכור את יחידות הדיור למגורים לזכאים ולאחרים בעלי צביון דתי בלבד בשוק החופשי ("והואיל" השמיני), ובהתאם לסעיף 28 לחוזה הקבלנות היה עליה לקבל את אישור משרד השיכון, מראש, להמחאת התחייבות זו לחברת שיווק ובהתאם לתנאים מצטברים: "המשרד יאשר לחברה להסב או להמחות את זכויותיה וחבויותיה, לפי חוזה זה, או חלק מהן, בהתמלא התנאים המצטברים הבאים:
קוטלר עדיקא האריכה בטיעוניה בעיניין סיווג היחסים שבינה לבין למען ביתר וטענה כי לראות באחרונה משום קבלן עצמאי כמשמעותו בסעיף 15 לפקודת הנזיקין ולא לראות בה כשולחת של חברת יתב, השלוחה בבחינת "ידה הארוכה". סעיף 15 לפקודת הנזיקין, קובע: "לענין פקודה זו, העושה חוזה עם אדם אחר, שאיננו עובדו או שלוחו, על מנת שיעשה למענו מעשה פלוני, לא יהא חב על עוולה שתיצמח תוך כדי עשיית אותו מעשה..." כך, טוענת קוטלר עדיקא, כי כמקובל בשוק הבניה, היא עצמה אינה עוסקת בשיווק הפרויקטים אלא מזמינה שירותים של חברת שיווק חיצונית, ופעולת השיווק אינה חלק אינטגראלי מפעילותה העסקית.
לא מתקיימים יחסי שולח-שלוח בינה לבין למען ביתר אלא מדובר במערכת היחסים של מזמין שירותים - נותן שירותים, עליהם חל סעיף 15 הנ"ל. לטענתה, היא שכרה את חברת למען ביתר בעבר בהצלחה, וכל פעולותיה נעשו במסגרת שהכתיב משרד הבינוי והשיכון ולא בהנחייתה שלה.
...
מסקנה זו מתיישבת היטב עם עדותו של מר משה הס בפניי, בדבר התנהלותו והתערבותו כמעסיק בעבודת עובדו: "ש. תסכים איתי שבהעדר פרוטוקול ורישום שלו בזמן אמת למי הוא התקשר מה הוא אמר, לא היתה לך אפשרות לבקר אותו אם הוא היה בסדר?
לסיכום אני מורה כי הנתבעים יפצו את התובעים 3 ו-4 בסכום כולל של 119,350 ₪, לפי הפירוט הבא: הנתבעת 1 תפצה את התובעים 3-4 בסכום של 10,850 ₪ הנתבעת 2 תפצה את התובעים 3-4 בסכום של 10,850 ₪ הנתבעת 3 תפצה את התובעים 3-4 בסכום של 43,400 ₪ הנתבעת 4 תפצה את התובעים3-4 בסכום של 54,250 ₪ בנוסף ישלמו הנתבעים שכ"ט עו"ד בסך 30,000 ₪ וכן הוצאות משפט כנגד קבלה/חשבונית, בהתאם לחלוקת האחריות שנקבעה.
הנתבעים 1-2 לא הוכיחו כי נגרם להם נזק ממוני כלשהו ואילו נזק לא ממוני לא נתבע, משכך תביעתם נדחית.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו 21 מאי 2023 ו"ע 48310-12-22 אלי רוני ואבי יוזמה ופתוח בע"מ ואח' נ' משרד הבינוי והשיכון/המשרד הראשי ועדת ערר לפי חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, התשכ"ט-1969 בראשות כבוד השופט הבכיר (בדימוס) יהודה פרגו – יו"ר ועדת הערר. מהנדס אבי בצרתי, חבר וועדה מרדכי קלרמן, חבר וועדה אינג' ועו"ד נח רפפורט, יועץ מקצועי לוועדה העוררים: .1 אלי רוני ואבי יוזמה ופתוח בע"מ .2 גיל רוזנבאום ע"י ב"כ עו"ד: מזרחי אדם המשיב: משרד הבינוי והשיכון/המשרד הראשי ע"י ב"כ עוה"ד: אילן רויזמן ואלקנה דוידיאן פסק - דין
אם היה נותן שירותים לסיווג אכן היה באפשרותו לעשות זאת עבור שני קבלנים במקביל, כיוון שהנו משמש בסיס רישום עבור קבלן לפי סעיף 4א 6 לחוק, הוא אינו יכול לתת שירותים לסיווג עבור קבלן נוסף במקביל.
במהלך הדיון התברר כי המבקש, הוא בעל משרד תיכנון ופקוח פרטי, ובמקביל, משמש כבסיס לרישום בחברה קבלנית.
מכאן שהוא אינו יכול לתת במקביל שירותים הנדסיים לקבלן אחר בכל עבודותיו של הקבלן האחר.
במהלך הדיון טען המהנדס גיל רוזנבאום "אני זמין לעוררת גם יותר מ-40 שעות שבועיות. יש גם עבודות בניה חישובים ועוד שאני חייב להיות כל הזמן באתר". לא ברור לנו כיצד יכול המהנדס גיל רוזנבאום להיות עסוק 40 שעות בשבוע לפחות בחברת אלו את ניצן בע"מ ולתת לה את כל השירותים המפורטים לעיל, ובמקביל לתת את שירותי ההנדסה הנדרשים בחוק ובתקנות גם לחברה העוררת אלי רוני ואבי יוזמה ופתוח בע"מ. זאת, בנוסף לעבודותיו במשרד הפרטי העצמאי שלו.
...
הוועדה שמעה את הנוכחים עיינה במסמכים והמליצה לדחות את הבקשה בהתאם למפורט בהמלצת הועדה המצ"ב. החלטתי לקבל את המלצת הוועדה ודוחה מנימוקיה את כישוריו של גיל רוזנבאום לשמש בסיס סיווג בחברה לפי תקנה 5 לתקנות הסיווג.
     לאחר שעייננו בכתב הערר ונספחיו ובכתב התשובה ונספחיו;ולאחר ששמענו את טיעוני הצדדים; סבורים אנו, שצדקו הוועדה המייעצת ורשם הקבלנים במסקנתם, שהמהנדס גיל רוזנבאום אינו פנוי ליתן דרך קבע שירותים הנדסיים" לעוררת בכל עבודותיה כדרישת סעיף 5(א)(3) דלעיל.
סוף דבר אנו דוחים את הערר.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

כפי שיפורט להלן הנתבע מוגדר כ"נותן שירות בהיעדר רישום במקרקעין" וככזה, שכר הטירחה שהוא רשאי לגבות- מוגבל בהתאם להוראות חוק הפיקוח והצווים שהותקנו מכוחו, כמפורט להלן: חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו-1996 )להלן :" חוק הפיקוח")  ושני צוים שהותקנו מכוחו, קובעים מחיר מרבי לדמי הטיפול אותם רשאי נותן שירות המנהל אצלו רישום של זכויות בקשר למקרקעין, לגבות:  צו הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (החלת החוק על שירותי נותן שירות בהיעדר רישום זכויות בפנקסי מקרקעין), תש"ס-1999, מחיל את חוק הפיקוח על מי שנותן שירותי רישום זכויות במקרקעין, המוגדר כ:"אדם, לרבות באמצעות נציגו או בא כוחו, אשר מנהל אצלו רישום של זכויות בקשר למקרקעין או שחתם חוזה עם משרד הבינוי והשיכון או עם מינהל מקרקעי ישראל למכירתם, השכרתם או ניהולם של מקרקעין והתחייב בו לטפל ברשום זכויות בקשר למקרקעין בפנקסי המקרקעין". (להלן: "צו ההחלה").
בסעיף 2 (ב) ל"צו קביעת מחיר מרבי" נקבע כי: "  המחיר המירבי שרשאי נותן שירות לגבות בעד שירותים שאינם שירותי העברת זכויות, יהיה המחיר הקבוע אותה שעה לשירות מקביל בתוספת לתקנות האגרות". (הכוונה לתקנות המקרקעין (אגרות) תשל"ה-1974)- הערה שלי-ע.ד.)/ הפסיקה הרלבנטית: הרקע להתקנת הצוים מכוח חוק הפיקוח סוכם בפסק דינו של ביהמ"ש המחוזי בה"פ 1721/00 (מחוזי ת"א) פרידמן חכשורי חברה להנדסה ולבניה בע"מ נ' מדינת ישראל-משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון [ניתן ביום 18.9.2005 ] [פורסם במאגרים] ולפיו נועד הצוו לתקן את העיוות שנוצר בעקבות מצב הדברים ששרר במדינה, כאשר בניינים רבים שניבנו על ידי חברות קבלניות טרם נרשמו בלישכת רישום המקרקעין מסיבות שונות והחברות ניהלו מירשם זכויות פנימי וגבו מחירים מופרזים עבור ניהול המירשם ואף לא אצה להם הדרך להשלים הטיפול בהעברת הזכויות ורישומן בלישכת רישום המקרקעין מסיבות מובנות מאליהן.
חוק המכר (דירות) והגבלת גובה הוצאות משפטיות ברכישת דירה מקבלן: יוער כי "חוק הפיקוח" והצווים שהותקנו מכוחו, כוונו במיוחד למקרים מסוג זה של מתן שירותים של רישום זכויות לרוכשים יד שניה או שלישית וכן הלאה, שאינם הרוכשים הראשונים בשרשרת ומשום כך אין החוזה שנערך בין החברה הקבלנית לרוכש המקורי-חל עליהם.
כמו כן צו קביעת מחיר מרבי בעיניין רישום זכויות שעד להעברת בפנסקי המקרקעין עוגן גם בסעיף 6ג' (ב) (2) לחוק המכר (דירות) ולפיו: " על אף האמור בפיסקה (1), הסכום המירבי של הוצאות משפטיות לעניין רישום וניהול רשימה של בעלי זכויות ורישום הזכויות על פי חוזה המכר, מיום המכירה ועד יום רישום זכויות אלה בלישכת רישום המקרקעין, יהיה הסכום לפי חוק פקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו-1996, לעניין מחיר מירבי לשירותי נותן שירות בהיעדר רישום זכויות בפנקסי המקרקעין." מן הכלל אל הפרט: במקרה שלפנינו "צו ההחלה" חל על הנתבע כנותן שירות, בהיותו "בא-כוחה" של החברה הקבלנית ועסקינן בזכיוות מקרקעין אשר טרם נרשמו בלישכת רישום המקרקעין והנתבע מנהל בספריו מירשם של זכויות בעלי הדירות בבניין העתיד להרשם כבית משותף.
...
דיון והכרעה: לאחר שעיינתי בחומר שהוצג בפני; התרשמתי מהראיות והעדויות באופן בלתי אמצעי; וכן לאחר בחינת הדין והפסיקה-הגעתי לידי מסקנה כי דין התביעה להתקבל בחלקה.
באשר לסעד הנוסף הנדרש מבית המשפט ליתן כנגד הנתבע צו עשה לחייבו להעביר הזכויות בדירה לשמו של התובע וכן לרשום משכנתא לטובת בנק לאומי על זכויותיו- אין בידי להיעתר לסעד המבוקש: סמכות בית המשפט לתביעות קטנות קבועה בסעיף 60(א) בחוק ולפיו: "(א) בית משפט לתביעות קטנות ידון בתביעה אזרחית שהגיש יחיד
שם נקבע כי:: "הוראת סעיף 60 של חוק בתי המשפט הינה ברורה וחד משמעית, ולפיה בית המשפט לתביעות קטנות מוסמך לדון רק בתביעות אזרחיות כספיות (המוגבלות לסכום הנקוב בחוק...) וכן בתביעות להחלפת מצרך, תיקונו או ביטול עסקה לרכישתו. מכאן, שבית משפט לתביעות קטנות אינו מוסמך לתת צווי עשה או צווי מניעה כמו אלה שניתנו על ידי בית המשפט קמא בענייננו". בהקשר זה יוער כי גם לגבי העברת הזכויות בפנקס המקרקעין לשמו של התובע -מוגבל הנתבע בסכומים שהוא רשאי לגבות בהתאם לחוק הפיקוח וצו קביעת מחיר מרבי עד לסך של 300 ש"ח ולא יותר בגין שירות זה. לאור האמור לעיל התביעה מתקבלת בחלקה ואני מחייבת את הנתבע לשלם לתובע סך של 1,945 ש"ח בצירוף עוגמת נפש והוצאות המשפט בסך כולל של 400 ש"ח. הסכומים ישולמו לתובע בתוך 30 יום מהיום אחרת ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו