השופט י' עמית:
העירעור שבפנינו עוסק בשאלה מהם המקרקעין שאותם רשאית רשות מקומית לשעבד בגין המנעות מתשלום חוב ארנונה: האם כל מקרקעין שבבעלות החייב או רק מקרקעין שבגינם צמח החוב?
שורש המחלוקת בין הצדדים טמון בפרשנות הוראת סעיף 11א לפקודת המסים (גביה) (להלן גם: הפקודה):
המס – שיעבוד על מקרקעי הסרבן
(1) מס המגיע על מקרקעי הסרבן יהיה שיעבוד ראשון על אותם מקרקעין.
הדברים הובהרו שם במפורש על-ידי בית המשפט, באמרו: "דיוננו לא יתמקד בסמכויות הגבייה והאכיפה של הרשויות מכוח פקודה זו, אלא בשאלה האם הפקודה מעניקה לחובות לרשויות, בגין ארנונה והיטל השבחה, בטוחה בנכס החייב, המקנה להן עדיפות על פני נושים מובטחים בהליכים של חידלות פרעון וכינוס נכסים" (פסקה 58; כל ההפניות הן לפסק דינו של הנשיא גרוניס).
...
בהמשך פסק הדין, מפורטות השאלות הטעונות הכרעה (פסקה 68), ובמסגרת השאלה "האם הארנונה הינה 'מס המגיע על מקרקעי הסרבן' במשמעות סעיף 11א(1) לפקודת המסים?", נאמרו הדברים הבאים:
"בכל הנוגע להוראות סעיף 11א לפקודת המסים, יש לראות בארנונה כ'מס המגיע על מקרקעי הסרבן', באופן המחיל לגבי חובות ארנונה את סעיף 11א(1) ולא את סעיף 11א(2) לפקודה. אחת הטענות המרכזיות שהועלו על ידי המערער בע"א 6369/05, הינה כי אין לראות בארנונה 'מס המגיע על מקרקעי הסרבן'. לטענתו, החובה לתשלום הארנונה מוטלת על המשתמש בנכס בפועל (המחזיק). על כן, כך נטען, אין מדובר במס החל על המקרקעין, שהרי ייתכנו מקרים רבים בהם הבעלים אינו המחזיק, ומטעם זה לא יהא הבעלים, באותם מצבים, הנישום החב בתשלום הארנונה. דינה של הטענה להידחות [...
מסקנה זו מתיישבת עם הנוהג המקובל בפרקטיקה מזה כארבעים שנה, וגם לכך יש משקל לא מבוטל במסגרת הדיון הפרשני (ע"א 8932/02 פקיד שומה נ' טאומן, פ"ד נח(1) 625, 643-642 (2003); בג"צ 333/68 מפעלי מושבי הדרום חברה לפיתוח בע"מ ואח' נ' מנהל מס רכוש וקרן פיצויים, פ"ד ב(15) 327, 328 (1969); ברק, בעמ' 397-396).
סוף דבר
לסיכום, סעיף 11א(2) מתפרשֹ גם על מקרים שבהם חובו של הסרבן הוא חוב ארנונה (או חוב אחר שצמח בגין מקרקעין), ומכח הסעיף ניתן לשעבד גם מקרקעין שלא בגינם צמח החוב.
המשנה לנשיאה
השופט א' שהם:
אני מסכים לפרשנות המוצעת על ידי חברי, השופט י' עמית, לגבי הוראת סעיף 11א לפקודת המסים (גביה), ולפיכך דין הערעור להתקבל, כמוצע על ידי חברי בפסקה 23 לחוות דעתו.