מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב בארנונה על מחסנים צמודים לעסקים

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בעוד שבעניין קנר המחסנים לא היו צמודים לעסק העקרי ואף היו מרוחקים ממנו, שמשו לאיחסון ממושך, תדירות השמוש בהם הייתה נמוכה, ועוד, הרי שבעניינינו השטח שבמחלוקת הוא חלק בלתי נפרד מהנכס כולו ונימצא בשימוש יום יומי.
המערער אף סבור, כי הקביעה בעיניין קנר לפיה בהעדר סיווג מתאים למחסנים תת קרקעיים שאינם צמודים לנכס לא ניתן לגבות בגינם ארנונה, שגויה מיסודה.
מכאן למד המערער, כי אין חובה לכלול בצו הארנונה סיווג נפרד למחסנים, וכי העדר סיווג כזה אינו פוגם בחיוב המחסנים לפי סיווג הנכס העקרי.
...
דיון והכרעה לאחר העיון ושמיעת טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין הערעור להתקבל במובן זה שהעניין יוחזר לדיון לפני ועדת הערר על מנת שתקיים בו דיון לגופו.
ביחס לעניין קנר קבע בית המשפט כי "הצדדים לדיון בבית המשפט העליון הגיעו לכלל הסכמה כי פסק הדין יבוטל, ובית המשפט אף אמר דברים מפורשים אודות גורל פסק הדין – שהסכמת הצדדים באה חלף האמור בפסק הדין, שמשמעותו אחת – ביטול פסק הדין של בית המשפט המחוזי. אכן, בשולי פסק הדין נאמר כי הערעור מתייתר והוא נמחק, איך אין באמירה זו – העוסקת רק בגורל הערעור – כדי לפגוע באמור בפסק הדין גופו לפיו פסק דינו של בית המשפט המחוזי עליו נסוב הדיון בוטל, כאמור". במחלוקת זו, טענת המערער מקובלת עליי ולא מצאתי סיוע לטענת המשיב בסוגיה זו בפסק הדין בעניין מונסטרסקי הנ"ל. כפי שמובא בציטוט לעיל, בפסק הדין בערעור צוין מפורשות כי הסכמות הצדדים "יבואו חלף פסק הדין, מושא הערעור". לפיכך, נקודת המוצא של ועדת הערר, כאילו היא כבולה במה שנפסק בעניין קנר, אינה נכונה (ראו גם עת"מ 28228-02-13 בית הצעצוע בע"מ נ' עיריית ירושלים (6.3.2016)) .
סיכומו של דבר, הערעור מתקבל במובן זה שהדיון מוחזר לוועדת הערר על מנת שתכריע בו לגופם של דברים.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהתאם להסכם השכירות ולתוספת לו מיום 11.4.06, שנחתמו בין המערערת לבין א.כ.א לפיתוח בע"מ ("א.כ.א"), שיטחו של הנכס ששכרה המערערת הוא כ-3,200 מ"ר במבנה המשמש כחנות, ושטח נוסף של 500 מ"ר הצמוד לו המשמש כמחסן לעסק במושכר, ובסך הכול 3,700 מ"ר (הסכמי השכירות – מוצג 2 למוצגי המערערת).
לטענתו, צדקה ועדת הערר כשקבעה שיש לחייב את המערערת בגין החזקתה בחדר החשמל עד ליום 31.12.11, כשקבעה שיש לסווג את המחסן, למעט שטח המתפרה, בסווג עסקים, וכשקבעה כי חצר הפריקה והטעינה נימצאת בחזקתה הבלעדית של המערערת.
סעיף 3 לחוק הערר קובע את דרכי ההשגה על חיוב בארנונה: "3. (א) מי שחויב בתשלום ארנונה כללית רשאי תוך תשעים ימים מיום קבלת הודעת התשלום להשיג עליה לפני מנהל הארנונה על יסוד טענה מטענות אלה:
...
דיון לאחר שעיינתי בכתבי הטענות ושקלתי את טענות הצדדים החלטתי לקבל את הערעור, לבטל את החלטת ועדת הערר, ולאפשר למערערת הגשת כתב ערר מתוקן, על מנת שוועדת הערר תוכל לדון בטענות המערערת לגופו של עניין ולהחליט בהן לפי מיטב שיקול דעתה.
מעבר לכך, בעניין לוי התייחס בית המשפט גם לטענות שאינן בעלות אופי של "איני מחזיק" (כגון סיווג לא מתאים, כפי שגם טוענת המערערת כאן), וציין כי: "אין לומר כי דרכו של האזרח חסומה לחלוטין אף כאשר מדובר בטענות המנויות בסעיף 3(א)(1), 3(א)(2), 3(א)(4) לחוק הערר. אמנם, נפסק על ידי בית משפט זה כי יש לפרש בהרחבה את סמכותם של גופי הערר השונים בכלל, ושל מנהל הארנונה בפרט, וזאת מטעמים של נגישות האזרח לגופים אלו, מומחיות גופי הערר ומיצוי הליכים יעיל ומהיר (ע"א 10977/03 דור אנרגיה (1988) בע"מ נ' עיריית בני ברק פסקה ו(3)( 30.8.06)). עם זאת, הכירה הפסיקה בסמכותו הכללית של בית המשפט לדון גם בעניינים אשר באו אליו למרות מסלול ההשגה הקבוע בחוק, למרות שהודגש כי סמכות זו תופעל במקרים חריגים בלבד (רע"א 4471/98 לוחות הגליל בע"מ נ' מנהל הארנונה במועצה אזורית מעלה יוסף ( 3.9.98); עע"מ 10826/03 מנהל הארנונה בעיריית עכו נ' קלאב מרקט רשתות שיווק בע"מ (11.6.06))." על רקע הדברים האמורים, השאלה המתעוררת בענייננו היא אם קיימת בנסיבותיו עילה להתערב בהחלטת ועדת הערר, ומששקלתי את הדברים אני סבור שיש מקום לעשות כן ולהחזיר את העניין לדיון בפניה, על מנת שתשקול את טענות המערערת לגופן ותקבל החלטה כפי שתראה לנכון.
באותו עניין קבע בית המשפט, בעקבות הדברים שנאמרו בבר"מ 2340/02 הוועדה המקומית ולתכנון ולבנייה רמת השרון נ' וכט פ"ד נז(3) 385 (2003), כי: "על דרך היקש ועל בסיס אותן הנמקות ניתן לומר כי אף לוועדת הערר לענייני ארנונה סמכות להארכת מועד להגשת ערר. מסקנה זו מתיישבת עם חיזוק הגישה לצדק, בכלל ולמערכות המקצועיות והשיפוטיות בפרט... לאורה של זכות הגישה לערכאות." בצד זאת, בית המשפט עמד גם על ההבחנה בין הסמכות להאריך את המועד לבין שיקול הדעת לעשות כן, והוא ציין כי "חשוב להטעים: סמכות – לחוד, ושיקול דעת – לחוד. סמכותם של מנהל הארנונה וועדת הערר להארכת מועד לקבלת השגה שהוגשה באיחור אמורה להיות מופעלת אך לעתים חריגות, במתינות, ובזהירות. זאת על מנת שלא לפגוע ביציבות ובוודאות שהן כה חשובות בתחום הדינמי של חיובי ארנונה, שכן ככלל – שומה שלא הוגשה בגינה השגה במועד הופכת לסופית." בענייננו, כאשר מרבית טענותיה של המערערת מוסבות על סוגיית השטחים שבחזקתה, ובמובן זה הן טענות של "איני מחזיק" שממילא לפי סעיף 3(ג) לחוק הערר היא יכולה להעלותן בכל הליך משפטי, וכאשר עניינה של המערערת – שבעיקרו של דבר הוא אותו עניין – הוא נושא לשיג ושיח מתמשך בינה לבין מנהל הארנונה, נראה לי שיש מקום לקבל את הערעור במובן זה שיתאפשר למערערת לתקן את כתב הערר, כך שיתייחס גם לשנים 2008–2011, ולאחר מכן תדון ועדת הערר במכלול טענותיה של המערערת לגופן ותחליט בהן על פי מיטב שיקול דעתה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהחלטה סקרה ועדת הערר את המצב המשפטי הנוגע לפיצול סיווגו של נכס לצורך חיובו בארנונה, כמו גם בנוגע לפיצול סיווגו של מחסן הצמוד לחנות, ועל יסוד הפסיקה הנרחבת המובאת בהחלטתה היא הגיעה למסקנה ששטח קומת הגלריה משמש למערערת לצרכים שהם חלק בלתי נפרד מפעילותה בנכס, ולכן היא דחתה את טענת המערערת שיש לפצל את הסווג לצורכי חיוב בארנונה.
לטענתה, קומת הגלריה משמשת אותה כמחסן הצמוד לחנות, ולכן צריך לחול עליו סיווג מס' 301 הכלול בצו המסים של עריית נהרייה ("הערייה"), אשר לפי לשונו נועד לחול על מחסני עסק הצמודים לחנויות.
...
בהחלטה סקרה ועדת הערר את המצב המשפטי הנוגע לפיצול סיווגו של נכס לצורך חיובו בארנונה, כמו גם בנוגע לפיצול סיווגו של מחסן הצמוד לחנות, ועל יסוד הפסיקה הנרחבת המובאת בהחלטתה היא הגיעה למסקנה ששטח קומת הגלריה משמש למערערת לצרכים שהם חלק בלתי נפרד מפעילותה בנכס, ולכן היא דחתה את טענת המערערת שיש לפצל את הסיווג לצורכי חיוב בארנונה.
סיכומו של דבר, הערעור בנוגע לפיצול הסיווג מתקבל וקומת הגלריה תסווג לפי פריט 301 בצו המסים.
אשר לשטח הנכס, הערעור מתקבל בחלקו והעניין מוחזר לוועדת הערר על מנת שזו תשוב ותבחן את הראיות בנוגע לשטח הנכס לצורכי חיוב בארנונה.
ועדת הערר תקבע את סדר הדיון בפניה והיא תוכל, אם תמצא זאת לנכון, להורות על הבאת ראיות משלימות בנושא זה. המשיבה תשלם למערערת שכר טרחת עורכי דין בסכום של 10,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

שנית נטען, כי ניתן ללמוד זאת מן ההוראה הקבועה בסעיף 3 לחלק ה"הגדרות לעסקים" של הצוו, שלפיה "גלריה שמשמשת כמחסן – תשלם 75% מתעריף גלריה" (לעומת גלריה "רגילה" המחויבת בתעריף גלריה); שאם לא כן, כך נטען, ייוצר מצב "גרוטסקי" שבו מחסן המצוי בגלריית העסק יחויב ב-75% מתעריף מחסן, ואילו מחסן הצמוד לעסק, אשר אינו ממוקם בגלריה, יחויב בתעריף העסק עצמו.
נטען כי מגובה התעריף ברי שסווג "מחסנים" אינו חל על מחסנים המשמשים לעסקים, כי אם נועד להקל על עסקים שפעילותם המרכזית היא איחסנה, שכן אלה נדרשים להחזיק שטחים נרחבים שההכנסה הצומחת מהם נמוכה יחסית.
ראו החלטות דומות בשורה של פסקי דין שעסקו בסוגיה של סיווג מחסנים הצמודים לבתי עסק – בר"ם 7786/12 סופר פארם ישראל בע"מ נ' מנהל הארנונה של עריית פתח תקווה (11.12.12); בר"ם 9205/05 מנהל הארנונה – עריית טבריה נ' היפר שוק 1991 בע"מ (14.11.06); בר"ם 1715/05 מגנזי נ' מנהל הארנונה של עריית הרצליה (4.4.05).
...
יפה לענייננו הערתה של השופטת ש' דברת בעת"מ (ב"ש) 17205-04-13 סופר פארם ישראל בע"מ ואח' נ' מנהל הארנונה בעיריית אילת (מיום 9.12.13; יצוין כי המערערות בערעורים שלפניי היו העותרות באותו הליך): "עוד אוסיף, כי גם אלמלא הוכרע [ה]נושא על ידי הערכאות השונות – הרי שגם אני סבורה, כי לא ניתן לקבוע סיווג נפרד לעסק ולמחסנים הצמודים אליו, ללא הגדרה מפורשת לעניין זה בצו הארנונה. יתכן כי כאשר צו הארנונה מתייחס במפורש למעמדו של מחסן הצמוד לחנות, יש מקום לפרשנות אחרת; אך במקרה בו צו הארנונה שותק ואינו מגדיר מחסן מה הוא, יש לצעוד בעקבות הוראות הפסיקה בעניין זה, ואלה אינן משאירות מקום לפרשנותן של העותרות" (פסקה 11 לפסק הדין).
לנוכח כל האמור לעיל, אינני סבור כי נפלה טעות בהחלטותיה של ועדת הערר בעניינם של שטחי המחסנים של המערערות.
הערעורים נדחים אפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2007 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לכן, הואיל ולא ניתן היה בשנת 1985 להטיל חיובי ארנונה על שטחי חניה, הכנסת הסווג החדש של "חניונים" בשנת 1986 מהוה למעשה הגדלת חיוב הארנונה המושת על התובעות, אף שבפועל סכום הארנונה שנגבה החל משנת 1986 לפי סיווג "חניונים" היה נמוך יותר מזה שנגבה קודם לכן לפי סיווג של "בניינים שאינם משמשים למגורים". התובעות אף טוענות בכתב התביעה כי צו הארנונה לשנת 1985 היתייחס רק לשטחים עקריים של הבנין, שאינם כוללים שטחי חניה.
בע"א 8838/02 אבי גולדהמר ושות' נ' עירית חיפה, תק-על 2006(3) 4589, נפסק בדעת רוב (כב' השופטות מ. נאור וא. חיות, כנגד דעתה החולקת של כב' השופטת ע. ארבל), כי כאשר שטחי חניה במרתף הבנין מוצמדים לכל עסק בנפרד, ומשמשים לו כלי עזר, יש לסווגם כשטח טפל הנלווה לשטח העקרי, ולהטיל ארנונה על שטחי החניה בהתאם לסיווג השטח העקרי (באותו מקרה משרדים).
כך גם נפסק מפי כב' השופטת ע. ארבל בעע"ם 11641/04 הנ"ל בענין סלע, פסקה 21, כי: "תוצאה לפיה לא תוכל המשיבה לחייב לעולם (כל עוד תקנות ההסדרים הנוכחיות יוותרו במתכונתן) מרתפים ומחסנים הצמודים לבתי מגורים בארנונה בשל טעות בשקול דעתה בעבר, אינה נשמעת תוצאה סבירה". אינני סבור כי עלי להביע דיעה בעיניין תחולת הלכות אלו על המקרה דנא, הואיל והתובעת לא העלתה במועד, ואף לא בכתב התביעה, את טענת אי-החוקיות הנוגעת למחדל הנתבעת להגדיר את שטחי החניה הפתוחה שיחשבו כחלק מן הבנין, והנתבעת לא טענה כי הכניסה תיקון בצו.
...
בענין גולדהמר הנ"ל, נדון עניינם של שטחי חניה במרתף בניין לעסקים, כאשר ההגדרה של "חניון" באותו עניין התייחסה לחניון "אשר החניה בו נעשית תמורת תשלום", כמו בעניין חבס הנ"ל. בית המשפט פסק בדעת רוב (כב' השופטות מ' נאור, וא' חיות) כי בנסיבות אותו מקרה, כאשר שטחי החניה שייכים לכל עסק בנפרד ונרכשו עם העסק העיקרי – לא ניתן לראות בחניות "חניון בתשלום". בכך אימץ בית המשפט את הדיעה שהביע המשנה לנשיא, מ' חשין, בעניין חבס הנ"ל. כב' השופטת מ' נאור סברה כי: "מחזיק המשתמש בנכס לשם מתן שירותי חניה בתשלום, והנכס המוחזק על ידו כולל עשרות מקומות חניה, עשוי הדבר לשמש אינדיקאציה למסקנה כי מדובר ב'חניון' (מבחינת סיווגו לארנונה)". השופטת נאור הדגישה כי היא איננה קובעת מסמרות בשאלה מהו "חניון". כב' השופטת ע' ארבל נותרה בדעת מיעוט, וסברה – כמו בעניין חבס הנ"ל – כי ניתן לראות בחניות אלו "חניון בתשלום", גם אם תמורת החניה שולמה בעת קנייתה.
לסיכום כל האמור לעיל: תביעתה של התובעת 1 נדחית על הסף בשל השתק ומניעות הנובעים מהסכם פשרה עליו חתמה עם הנתבעת.
לאור כל האמור לעיל התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו