מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב ארנונה על שטח ציבורי לפי פקודת העיריות

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

תאריך הישיבה: י"ג באדר א התשע"ו (22.2.2016) בשם המערערות: עו"ד שמואל לנקרי; עו"ד גליה דהן בשם המשיבות: עו"ד אלכס כץ; עו"ד שירן זנדברג פסק-דין השופט ע' פוגלמן: בית משפט לעניינים מנהליים בתל אביב-יפו (כב' סגן הנשיאה ד"ר ע' מודריק) ביטל את חיובן של חברות גז בתשלום ארנונה עבור שטחים שבהם מוטמנים צוברי גז המשמשים לאספקת גז לבתים משותפים.
עתירות שונות שהוגשו לבית המשפט לעניינים מנהליים בהתייחס לחיובי ארנונה שהשיתו המערערות היתמקדו בשאלת חוקיות הסווג של "קרקע תפוסה", במיהות המחזיק בקרקע הצוברים ובשלוש שאלות משנה: (1) החלת הפטור הקבוע בסעיף 274ב(ג) לפקודת העיריות [נוסח חדש] (להלן: פקודת העיריות); (2) פגיעה בחוקי ההקפאה; (3) חוקיות שומה שהוצאה על דרך הערכה.
רוב הצוברים מוטמנים בשטחי בתים משותפים או בשטחים צבוריים שבהם אין מניעה לעשות שימוש בתכסית הקרקע המכסה את הצובר ואת השטח שמסביבו, המוגדר כ"מרווח בטחון".
...
מסקנה זו ייתרה את הצורך לדון בשאר טענות העותרות, שלהן נדרש בית המשפט בקצרה.
גם בנושא שיעור ההוצאות ושכר הטרחה לא מצאנו עילה להתערבותנו בנסיבות העניין.
הערעור נדחה אפוא.
המערערות תשלמנה למשיבות הוצאותיהן בסך של 35,000 ש"ח. ניתן היום, ‏ט"ו באדר א התשע"ו (‏24.2.2016).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כל דייר מחויב בתשלום לפי שטח היחידה שלו בתוספת 15% מסך כל השטח הצבורי, הכולל גם את שטח החניון.
די בהחזקה או שימוש בנכס, כך לפי סעיפים 325 ו-326 לפקודת העיריות, לשם חיובו של המחזיק בארנונה.
"תכלית מרכזית המונחת בבסיס דיני המס", הזכירנו כבוד הנשיא (בדימוס) אשר גרוניס, "היא השאיפה לגבות 'מס אמת', המבוסס על נתונים אמתיים ומדויקים ככל הניתן לגבי הנכס הנישום... לצורך החיוב בארנונה יילקח בחשבון נתון השטח המצוי בחזקתו של הנישום כפי שנמדד בפועל, לא פחות ולא יותר" (רע"א 2453/13 עמר נ' עריית חדרה, בפסקות 29-28 לפסק-דינו (פורסם באתר הרשות השופטת, 14.4.2015)).
...

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

"רחוב" – לרבות כביש שהנסיעה בו כרוכה בתשלום אגרה, היטל או תשלום אחר כיוצא באלה, וכן דרך כהגדרתה בחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965, שבה עובר הכביש, שטחי השקום הנופי בכביש ובדרך שבה הוא עובר, וכל מיתקן בתחום הכביש והדרך, למעט בנין, הדרוש במישרין לגביית האגרה, ההיטל או תשלום אחר כיוצא באלה, וכן מסילת ברזל כמשמעותה בסעיף 2 רישה ופסקאות (1) ו-(2) לפקודת מסילות הברזל [נוסח חדש], תשל"ב-1972, וכן מיתקנים לצורך מסילת הברזל או בקשר אליה, המהוים חלק בלתי נפרד ממנה; "בנין" – כל מבנה שבתחום העיריה, או חלק ממנו, לרבות שטח הקרקע שעיקר שימושו עם המבנה כחצר או כגינה או לכל צורך אחר של אותו מבנה, אך לא יותר מהשטח שקבעה לכך המועצה למעט קרקע שהמבנה שעליה לא היה תפוס מעולם, כולו או בחלקו; "רחוב", כהגדרתו לעיל, הוחרג מהגדרת המונח "נכסים" ולכן הוא אינו בר חיוב בארנונה.
ועדת הערר הוסיפה וקבעה, על יסוד ממצאים אלו, כי השטח אינו צמוד לרחוב; כי חלקו המערבי מקורה באופן חלקי על ידי גגון המותקן בבניין המשרדי המערבי ולאורך רחוב הסדנאות; כי הוא מופרד מהמדרכה הציבורית לאורך רחוב הסדנאות וכן כי הוא מופרד מהחניון הצבורי שלאורך רחוב המנופים.
המחוקק הטיל את הארנונה על ה- "מחזיק למעשה" בנכס (ר' סעיף 1 לפקודת העיריות).
...
מכאן, הסיקה ועדת הערר כי לא ניתן לנתק את השטח ממבני העסקים הסמוכים אליו ואף אם הוא משמש גם ציבור בלתי מסוים, אין בכך כדי לגרוע מהמסקנה כי סיווגו הנכון הולם את הוראת סעיף 9.3 הנ"ל. במסגרת הערעור שמלפניי, הודיעו הצדדים כי מוסכם עליהם שגודלו המדויק של השטח שבמחלוקת ייקבע על ידם בהסכמה, או על ידי ועדת הערר וביקשו למקד את המחלוקת בשאלת אופיו של השטח וסיווגו לצרכי ארנונה בלבד.
כל מקרה נבחן כפי נסיבותיו הייחודיות ובנסיבות המקרה הנדון, מקובלת עליי עמדת המשיב לפיה זיקת ההנאה מהווה זכות נוגדת העלולה להגביל, במידה מסוימת, את זכות הבעלים.
בנסיבות בהן המערערת נחזית כבעלת הזיקה הקרובה ביותר לשטח, אני סבור כי אין בכוחה של האינדיקציה בדמות זיקת ההנאה, לכשעצמה, כדי להוציא את החלטת ועדת הערר אל מחוץ למתחם הסבירות המנהלי.
ביתרת טענות הצדדים לא מצאתי ממש ולאור המקובץ – דחיתי את הערעור.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לשון אחר, החברה המספקת גז מפיקה תועלת כלכלית מן השטח באמצעות הצובר המוטמן בו. יתר על כן, כיוון שבצובר מאוחסנת כמות גדולה של גז מעבר לצריכה השוטפת היומיומית, אפשר לראות בצובר כעין "מחסן" וגם מטעם זה יש לחייב את ספקיות הגז בארנונה, כאילו התקינו "מחסן" בקרקע [השווה חיוב חברת חשמל בארנונה בגין חדרי טראנספורמציה הממוקמים בבתים משותפים, עת"מ (נצ') 239/03 חברת חשמל לישראל נ' עריית צפת].
גם אם ניתן לומר שהקרקע שבה מוטמנים הצוברים משמשת ביחד עם המבנה, אי אפשר לראות בה כ"מבנה" משום שלפי פקודת העיריות יש לקבוע תחום מירבי לקרקע המשמשת ביחד עם המבנה.
בגדר של "מירב הזיקות הקרובות לנכס" יש לשקול גם את ההנאה משירותי הרשות הלכה למעשה: "ה"מחזיק" כהגדרתו בסעיף 1 לפקודת העיריות, לצורך החיוב בארנונה הוא בעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס, והשאלה מיהו בעל הזיקה הקרובה כאמור תיענה על פי מבחן עובדתי.
הטמנת הצוברים בקרקע אינה מונעת שימוש אחר בה. בין שהצוברים מוטמנים בחצרו של בית משותף ובין שהם מוטמנים בשטח צבורי, ניתן לעשות בשטח שימוש לרווחת התושבים (כגון גינת נוי, מיגרש חנייה וכד').
רשויות מקומיות אינן רשאיות ליזום באופן עצמאי מסלול עונשי שהחוק לא התיר להן במפורש, בדמות 'שומה לפי מיטב שפיטה' שאפשרויות התקיפה שלה מוגבלות [דוק והשווה עת"מ (חי') 3024/06 אמישרגז החברה האמריקאית ישראלית לגז בע"מ נ' עריית חדרה] פגיעה בחוקי ההקפאה חיוב הארנונה על צוברי הגז נושא עתירה זו מהוה הטלת ארנונה לראשונה עפ"י תקנה 4 לתקנות הסדרים במשק המדינה (ארנונה כללית ברשויות המקומיות) תשס"ז- 2007, שזוהי לשונה- "4. מועצה רשאית להטיל ארנונה כללית לגבי –
...
מסקנה זו יוצאת מן ההנחה שרוב הצוברים מוטמנים בשטחי בתים משותפים או בשטחים ציבוריים שבהם אין מניעה לעשות שימוש בתכסית הקרקע המכסה את הצובר ואת השטח שמסביבו, המוגדר כ"מרווח ביטחון".
מסקנה זו מייתרת את הצורך לדון בשאר טענות העותרות, היינו בטענה לפטור מארנונה של קווי תשתית; אי חוקיות שומה על דרך הערכה; פגיעה בחוקי ההקפאה.
התוצאה העתירה מתקבלת.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בהמשך לכך, מובהר כי "למניעת ספקות, אין בעריכת תחשיב ההעמסה כדי להקנות לשוכר זכויות כלשהן בשטחים הציבוריים". ראשיתה של המחלוקת בין הצדדים בחיוב הארנונה ששלח המערער בשם עריית תל אביב-יפו (להלן: הערייה) למשיבה בגין השטחים הציבוריים בקניון.
עמדת היועץ היא כי סטייה מהכלל לפיו המחזיק בנכס הוא החייב במס הארנונה יכולה להעשות על דרך של חקיקה בלבד – כפי שנעשה במפורש בסעיפים 325 ו-326 בפקודת העיריות.
סעיפים אלה קובעים למעשה חריגים לכלל הגדול של תשלום ארנונה על-ידי המחזיק (ביחס למצבים שבהם אדם לא מסר הודעה על הפסקת החזקתו בנכס או השכיר את הנכס למשך תקופה הקצרה משנה).
...
דיון והכרעה כפי שציינו בפתח הדברים, אף אנו סברנו שדין הערעור להתקבל.
כפי שצוין על-ידי היועץ, מסקנה זו עולה בקנה אחד עם ההסדר הקבוע בסעיפים 325 ו-326 לפקודת העיריות.
אשר על כן: דין הערעור להתקבל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו