מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב אישי ליקויי בנייה הנובעים מחוזים משפטיים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

עוד הוא מצא כי מדובר במבנה הסובל מבעיות הנדסיות קשות הנובעות מכשלים בתכנון ובביצוע, וכי תיקון הליקויים אינו הסעד המתאים, משום שביצועו לא ישרוד מעבר לזמן קצר, שלאחריו יחזור המבנה למצבו הקשה (עמ' 15 לחוות הדעת ; כן ראו והשוו: ע"א לאור כל האמור לעיל, משנמצאה הנתבעת אחראית בגין תיכנון ובצוע לקוי של הקמת וחיבור המבנה לקרקע, חבה היא בפצוי התובעים בגין עלויות ההריסה של המבנה, לרבות עלויות הפרוק והפינוי, עלויות תיכנון המבנה מחדש, אגרות והיטלים, עלויות קו ביוב חדש ועלויות בנייה מחדש.
בנסיבות אלה, הפר עודד את חובת תום הלב במשא ומתן, תוך עשיית שימוש לרעה באישיות המשפטית של החברה הנתבעת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר ביחס ליכולות החברה למלא אחר ההסכם, השמוש בתעודת קבלן רשום של חברה אחרת מבלי לגלות זאת לתובעים, אי גילוי עובדת הרשעתו בפלילים והצפי לריצוי עונש מאסר, שיש בהם כדי לפגום באחריות שנטל עודד על עצמו כמנהל עבודה של הבניה, המצג בעיניין ההכשרה של מכין תכנית הקונסטרוקציה (הנדסאי ולא מהנדס) והעברת המניות של עודד בחברה אל שלמה ששמש בנסיבות העניין כאיש קש. לאור מכלול הטעמים שמניתי לעיל ומשקלם המצטבר, אני מורה על חיוב הנתבעים 2-3 באופן אישי בחוב הפסוק.
...
בנסיבות אלה, הפר עודד את חובת תום הלב במשא ומתן, תוך עשיית שימוש לרעה באישיות המשפטית של החברה הנתבעת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר ביחס ליכולות החברה למלא אחר ההסכם, השימוש בתעודת קבלן רשום של חברה אחרת מבלי לגלות זאת לתובעים, אי גילוי עובדת הרשעתו בפלילים והצפי לריצוי עונש מאסר, שיש בהם כדי לפגום באחריות שנטל עודד על עצמו כמנהל עבודה של הבניה, המצג בעניין ההכשרה של מכין תכנית הקונסטרוקציה (הנדסאי ולא מהנדס) והעברת המניות של עודד בחברה אל שלמה ששימש בנסיבות העניין כאיש קש. לאור מכלול הטעמים שמניתי לעיל ומשקלם המצטבר, אני מורה על חיוב הנתבעים 2-3 באופן אישי בחוב הפסוק.
סוף דבר לשיטה אחרונה, התביעה מתקבלת.
הבקשה למתן היתר לפיצול סעדים בדמות עוגמת נפש ופיצויים עבור הריסת מחוברים של קבע וגידול עלויות בניה ממועד מתן פסק הדין ועד מועד סיום הבניה, נדחית בזה, לאור קביעות מומחה ביהמ"ש בנושאים אלה שעליהם עמדתי לעיל במסגרת פסק דין זה. המזכירות תמציא העתק פסק הדין לצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המומחה הגיע למסקנה הבאה: "לדעתי האישית חניה בגובה 155 ס"מ מהוה ליקוי וזאת כיוון שהנתבעת לא עידכנה שגובה החניה אינו תואם את הנחיות התיכנון והבניה ומגבילה מאוד. אם בית המשפט יקבע שהמוכר היה צריך לציין מידות ולעדכן את הרוכש לגבי מיגבלות הגובה יש להפחית שווי של 50% מגובה החניה, דהיינו 50,000 ₪" (ההדגשה במקור- א.א.).
ליקויי הבניה "הרגילים" כמו גם האיחור במסירה נבע מהתנהלותה של הנתבעת במהלך הרגיל של פעילותה וקשור בכל בעלי המיקצוע שפעלו בשירותיה.
לעומת זאת, הסתרת המידע בדבר מידותיה של החניה נעשתה ע"י הנתבע באופן אישי כמי שעמד בקשר עם התובעים בכל הקשור לחתימה על החוזה (עמ' 72; שו' 27-31 ועמ' 75; שו' 15-17).
בהקשר זה, אין ביכולתו של הנתבע להסתתר מאחורי האישיות המשפטית של הנתבעת.
אציין לעניין זה כי גם בפרשת ויגלר הוטל חיוב אישי בעיניין החניה על מי שפעל מטעם החברה בהתקשרות עם הרוכשים.
...
באשר לשני הסכומים שנותרו להכרעתי החלטתי שלא לאשר את הסכום שבסעיף 4.2 ולעומת זאת לאשר את הסכום שבסעיף 6.4.
הנתבעת תשלם לתובעים 65,000 ₪ עבור הפגמים בחניה ו-15,000 ₪ עבור עגמת נפש.
הנתבעת תשלם לתובעים 40,800 ₪ עבור האיחור במסירה.
הנתבעת תשלם לתובעים שכר טרחת עו"ד בסך של 25,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

יצויין כי כב' השופטת ברק-ארז הביעה עמדת מיעוט, לפיה די ברמה גבוהה של חוסר תום לב. גם בעיניין נשאשיבי (ע"א 313/08 עזמי נשאשיבי נ' איהאב רינראוי, (2010)), קבע כב' השופט דנציגר, כי ראוי לנקוט גישה מצמצמת בקביעת אחריות אישית על אורגן בחברה מכוח דיני החוזים: "הפרת חוזה על ידי חברה אינה מובילה להטלת אחריות וחבות אישית על האורגן או נושא המשרה הפועל בשמה של החברה... ...קיימת הפרדה בין אישיותה המשפטית של החברה לבין האורגנים ונושאי המשרה אשר אינם אחראים כלפי מאן דהו שהתקשר בהסכם עם החברה..." (שם, פסקה 43).
גם אם ייתכנו מקרים שבהם ניתן להטיל חבות אישית חוזית על נושא משרה בחברה, בשל היתנהגותו חסרת תום הלב שתרמה להפרת החוזה - אין ליצור זהות בין סטאנדרט ההיתנהגות שחריגה ממנו יוביל להטלת חיוב חוזי על החברה, לבין סטאנדרט ההיתנהגות המצופה מאורגן או נושא משרה, לצורך הטלת חבות אישית מכוח דיני החוזים.
בעיניין לביא-אורקי (ע"א 7259/15 רפאל לביא נ' אורקי בניה שירותים והשקעות בע"מ, (17/01/2017)), נקבע כי ניתן להצביע על מספר שיקולים לעניין פיצוי בעת השבת תמורה בחוזה מכר ובהם: היתנהגות הצדדים לחוזה ושאלת האשָם; האפשרות לצפות מראש את הסיבות שגרמו לשינוי בשווי הנכס; הנזקים שנגרמו לנפגע עקב הפרת החוזה; מניעת התעשרות מופרזת של צד לחוזה; שקולי צדק; וכן שקולי מדיניות הנובעים מן הרצון לשמר את ההרתעה מפני הפרת חוזים.
נפסק כי בקביעת שיעור הפיצויים בגין עגמת הנפש בגין ליקויי בניה יילקחו בחשבון, בין היתר, טיב הנכס בו נפלו הליקויים, טיב הליקויים, מידת חומרתם, מידת השפעתם על חיי היומיום בדירה, היתנהלות הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו, עלות תיקון הליקויים ועוד (הילכת סגל, שם, פסקה 16 לפסה"ד).
...
בסופו של דבר, כאשר אני בוחן את מגמת הפסיקה לנוכח הראיות שעלו בתיק זה, אני פוסק לתובע פיצוי בגין נזק שאינו ממוני בסכום כולל של 40,000 ₪.
סיכומו של דבר נוכח כל האמור לעיל, אני מחייב את החברה הנתבעת 1 לשלם לתובע סכום כולל של 78,500 ₪.
באשר להוצאות - אין לשכוח כי התובע הגיע תביעתו תחילה נגד עשרה נתבעים לפיצוי בסך 700,000 ₪, וסופו של דבר עתר רק ל פיצוי של 400,000 ₪ נגד ארבעה נתבעים בלבד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

המומחה קבע כי עלות תיקון הליקויים ובצוע השלמות הבנייה בבית מישפחת פדר, נכון לחודש אוגוסט 2008, היא בסך 572,413₪ כולל מע"מ. בפסק דין מיום 21.07.13 (כבוד השופטת א' רוטקופף), חייב בית המשפט את היזמים לשלם לנתבע ורעייתו, בגין ליקויי הבנייה, את מלוא הסכומים לפי חוות דעת מהנדס מינוסקין ובנוסף פיצויים בגין הפרת הסכם, סך הכל 602,413₪ בצרוף הפרישי הצמדה וריבית.
הגם שההליכים המשפטיים בת"א 2053/07 רלבאנטיים ואף מהותיים לתובענה דכאן, התובע לא הזכיר אותם בכתבי טענותיו (בכתב התביעה ובתצהירו), והוא גם לא ציין את העובדה שהוטלה עליו אחריות אישית לליקויים בבנייה הן כמתכנן והן כמפקח.
על פי ההסכם שנעשה בין התובע לבין היזמים, התובע לא היה זכאי לכל שכר או תשלום נוסף עבור עבודת תיכנון או עבור עריכת שינויים בתכנון, שיידרשו עקב שינויים הנובעים מטעות או ליקוי בתכנון או באמדן המתכנן.
...
סוף דבר השינויים בבית הנתבע נדרשו בשל ליקויים בתכנון של התובע עצמו ולצורך תיקון הליקויים.
אשר על האמור, התביעה נדחית.
התובע ישלם לנתבע את הוצאות המשפט ובנוסף, שכ"ט עו"ד בסך של 35,000₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הוא מצא כי ליקויי הבנייה הרגילים והאיחור במסירה נבעו בשל היתנהלותה של החברה במהלך הרגיל של פעילותה וקשור בבעלי המיקצוע שפעלו בשרותה ולכן אין להטיל אחריות אישית על גליקסמן (סעיף 33 לפסק הדין קמא).
לא רק מן הפן החוזי - גם מתחום דיני הנזיקין מכוח עוולת הרשלנות, ניתן לראות בהצגת מצג עובדתי מוטעה כעילה המקימה אחריות על מציג מצג מטעם החברה, שהיה מעורב באופן אישי באותם הליכי מו"מ. ע"א 407/89 צוק אור בע"מ נ' קאר סקיורטי בע"מ, פ"ד מח(5) 661, 697 .
בכל הכבוד הראוי, הסבר קצר זה כשלעצמו אינו שקול כנגד פגימה בעקרון האישיות המשפטית הנפרדת של חברה בע"מ. חסר הסבר מפורט ומנומק יותר במה התרשל ובמה הטעיה גליקסמן את התובעים באופן המצדיק השתת אחריות אישית עליו, למרות שפעל בשמה של חברה בע"מ. לא די באמירה הקצרה, הלקונית משהו, כי גליקסמן הוא זה שניהל את המו"מ עם התובעים.
כשם שגליקסמן לא חויב באחריות האישית בשל ליקויי הבנייה שכן בית המשפט קמא ציין, ובצדק, שבאופן הבנייה טיפלו אנשי מיקצוע, כן ניתן לומר כי גם במיצוב עומק הבור ומידות החנייה טיפלו אנשי חנייה ולא גליקסמן באופן אישי.
...
סיכום: מן המקובץ לעיל, אני קובעת כדלקמן: הערעור נדחה על מרבית רכיביו.
הערעור מתקבל במובן זה שהאחריות האישית שהוטלה על שכמו של המערער 2 ערן גליקסמן מבוטלת בזה.
לאור התוצאה המאוזנת אליה הגעתי, כאשר הערעור נדחה ברובו והתקבל בחלקו, אני קובעת כי כל צד יישא בהוצאותיו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו