רקע
ביום 23/02/2009 הוקצה לתובעת מיגרש בניה ע"י מינהל מקרקעי ישראל בו זכתה במסגרת
פרוייקט ההרחבה, התובעת שילמה סך 15,000 ₪ בגין הוצאות פיתוח, וסך של 32,603 ₪
"אשר שולמו ישירות לאגודה לפרעון חובותיה".
ביום 16/01/2013 ניתן על ידי הועדה המקומית לתיכנון ובנייה מרום הגליל לתובעת היתר בנייה על המיגרש לבניית יחידות אירוח ומגורים.
לטענתו, על מנת שתוטל אחריות אישית על נושא משרה בתאגיד, לא די להוכיח כי הופרה חובת תום הלב בפעולותיו במהלך כהונתו, אלא שיש להוכיח כי על נושא המשרה רובץ אשם אישי למעשים ולמחדלים המהוים עוולה או הפרת חובה חוקית.
.מטרותיה של אגודה שיתופית " הן טיפוח החיסכון, עזרה עצמית ועזרת גומלין בין אנשים...".
בית המשפט העליון בעיניין שגיא לעיל היתייחס למקור החיוב של נושא משרה באגודה שיתופית, כהאי לישנא:
"לשם חיוב אישי של חברי הוועד, ניתן להשתמש בקונסטרוקציה המשפטית השאובה מדיני החברות של מודל האחריות האישית של נושאי משרה (ראו אוטולנגי, עמ' 71; חביב-סגל, עמ' 342). בהתאם למודל זה הנהוג במשפטנו "פעולתו העוולתית של האורגן מקימה איפוא אחריות אישית כפולה. ראשית, אחריות אישית של החברה. שנית, אחריות אישית של האורגן. ודוק: אין בכך שום סתירה לעיקרון היסוד בדבר האישיות המשפטית הנפרדת של החברה (או כל תאגיד אחר). הוא שנאמר: החברה – לחוד, והאורגן – לחוד. לפיכך, פרעון החבות הנזיקית של החברה ייעשה אך ורק ממקורותיה של החברה. אין להפרע מהאורגן את חבותה הנזיקית של החברה. הוא הדין באשר לחבות האורגן. חבותו היא אישית" (ע"א 407/89 צוק אור בע"מ נ' קאר סקיוריטי בע"מ, פ"ד מח(5) 661, 697 (1994) (להלן: פרשת צוק אור)).
המומחה היתייחס לעניין זה:
"היתר הבנייה שהוצג בפניי נושא תאריך מיום 16.1.2013. אישור איכלוס לשני הצימרים מרשות כבאות ארצית הוצג בפניי וניתן לאיכלוס מיום 6.1.2016. טופס 4 נימסר ב- 9.11.2016. בהתייחס לתקופה מקבלת ההיתר ועד לאישור של אכלוס הצימרים עברו 36 חודשים. בהתייחס למועד תחילת הבנייה נטען כי הבנייה החלה בסוף אוגוסט 2013, כך מתקבל, משך הבנייה של 28 חודשים – עד שיחידות הצימרים קיבלו אישור לשימוש מהכבאות. לא קבלתי הסבר מדוע אישור הכבאות הוא מ- 1.2016 וטופס 4 מ- 11.2016, אם אתייחס למועד טופס 4 נקבל פרק זמן של 46 חודשים מתחילת ההיתר ועד טופס 4 – ומתחילת הבנייה 8.2016 עד טופס 4 – 38 חודשים".
ובהמשך המומחה חיווה דעתו תחת הכותרת "משך זמן הבנייה" :
"בהתאם לניסיוני, משך זמן הבנייה לבית נשוא חוות הדעת הנו כשנה וחצי.
כפי המומחה, כך סבור אני, ניתן היה להוכיח, מה שלא הוכח, שהתובעת אכן נאלצה להוביל מים במכליות, ע"י הצגת חשבוניות, או ראיות אחרות בכתב, כגון חשבונות מים המעידים על צריכת מים חריגה בתקופה הרלוואנטית ממקור המים ששמש למילוי מיכליות כנטען, נוכח טענת מר פאר כי הוא מילא מכליות מים מביתו.
...
נוכח המקובץ, הגעתי לכלל מסקנה כי לא הוכח קיומו של קשר סיבתי, לא עובדתי ולא משפטי, בין אי-אספקת מים ע"י האגודה – זאת אף בהנחה שהנתבע - הלפרין אחראי בניזקין לכך - לבין העיכוב הנטען בעבודות הבניה.
סוף דבר
לאור המקובץ לעיל, דין התביעה להידחות.
התובעת תשלם לנתבע 3 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 15,000 ₪ (כולל מע"מ), ואשר ישולמו תוך 45 מיום המצאת פסק הדין, שאם לא כן ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.